Έχεις ακίνητο που προβάλλεις στο Booking.com, στο Αirbnb, στο HomeAway κ.ο.κ.; Η ελληνική startup Syncbnb συγκεντρώνει όλα τα listings κάτω από μια ομπρέλα.

    Όλα στη ζωή είναι θέμα timing. O συγχρονισμός δεν πρέπει να αποσιωπάται από την επιχειρηματική επιτυχία. Ύστερα έρχεται η ιδέα, ο νεωτερισμός, κάτι εντελώς καινούργιο που ουδείς άλλος το έχει σκεφτεί προηγουμένως. Και, φυσικά, ο άνθρωπος που θα ενοποιήσει όλα αυτά τα δεδομένα και θα τα φέρει εις πέρας.

    Κάπου εδώ μπαίνει στη συζήτηση ο Αλέξανδρος Καραβίτης, ο συνιδρυτής και CEO της Syncbnb. Δεν είναι μια ακόμη start up εταιρεία, από τις πολλές που αναπτύχθηκαν την τελευταία δεκαετία στη χώρα μας αλλά δεν ξέρουμε εάν θα επιβιώσουν. Από πολύ νωρίς κατάφερε να ξεφύγει από το σωρό και να τραβήξει ένα δικό της δρόμο, αυτόν της επιτυχίας.

    H Syncbnb βοηθάει ιδιοκτήτες ακινήτων να αυξήσουν τα έσοδά τους, συγχρονίζοντας τις κρατήσεις ανάμεσα σε πολλαπλές πλατφόρμες τύπου Airbnb, Booking.com κλπ.

    Εν ολίγοις, η εφαρμογή της Syncbnb βοηθάει ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης να αυξήσουν τα έσοδά τους, συγχρονίζοντας τις κρατήσεις ανάμεσα σε πολλαπλές πλατφόρμες τύπου airbnb, Booking.com κλπ. Η ελληνική startup υπόσχεται στους ιδιοκτήτες ότι θα διπλασιάσει τις κρατήσεις τους συγχρονίζοντας τα ημερολόγιά τους σε πάνω από 200 (!) κανάλια, με 100% επιτυχία και εγγύηση επιστροφής χρημάτων. Καθόλου μικρό πράγμα για μια χώρα που εξαρτάται από τον τουρισμό, για να μη μιλήσουμε για τις διεθνείς προοπτικές της πρωτοποριακής αυτής εφαρμογής.

    Όλα ξεκίνησαν στις αρχές του 2017 όποτε ο Αλέξανδρος Καραβίτης, μαζί με τον συνιδρυτή, Πέτρο Ζιώγα, δημιούργησαν την εταιρεία.  Έκτοτε τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους. Είναι τυχαίο, άραγε, ότι ο Αλέξανδρος Καραβίτης είναι δεινός δρομέας; Η έννοια της ταχύτητας δεν ορίζεται μόνο από τη σκέψη, αλλά και από τα πόδια (το αντίστροφο ισχύει και με το παραπάνω).

    Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Andro μιλάει για τα μικρά και μεγάλα μυστικά της επιτυχίας, για τη χαρά που απολαμβάνει όταν τρέχει, αλλά και για τους στόχους που βάζει στη ζωή του. Οδήγησε, δε, το νέο Nissan Qashqai, το απόλυτο urban crossover της εταιρείας που είναι από τα αυτοκίνητα που μπορείς να ευχαριστηθείς τόσο εντός της πόλης, όσο και στα βουνά. Είναι φτιαγμένο, άλλωστε, για να αντέχει σε πολλαπλές καταπονήσεις και να εκπληρώνει το στόχο του στο ακέραιο. Δεν είναι τυχαίο ότι κατασκευάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο περίφημο εργοστάσιο του Sunderland. Μάλιστα, πρόσφατα βραβεύτηκε ως το καλύτερο ΙΧ Βρετανικής κατασκευής.

    To νέο Nissan Qashqai είναι φτιαγμένο για να αντέχει σε πολλαπλές καταπονήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι κατασκευάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο περίφημο εργοστάσιο του Sunderland.

    Η νέα του εκδοχή φέρει πολλά από τα γνώριμα στοιχεία που το έκαναν ιδιαίτερα αγαπητό στους οδηγούς, άλλωστε μιλάμε για ένα SUV άκρως επιτυχημένο σε επίπεδο πωλήσεων, αλλά πλέον έχουν υπάρξει ποιοτικές βελτιώσεις που το κάνουν ακαταμάχητο. Οι Έξυπνες Τεχνολογίες Οδήγησης της Nissan (Intelligent Driving Technologies) δεν περνούν απαρατήρητες, η έξυπνη τεχνολογία συνδεσιμότητας και ο  «καθηλωτικός» ήχος που προσφέρει το Premium Bose Audio System, μετατρέπουν την οδήγησε μοναδική εμπειρία. Το νέο Nissan Qashqai είναι πιο μυώδες και μοντέρνο από ποτέ.

    Με τον έξυπνο και εκλεπτυσμένο επανασχεδιασμό του αυθεντικού αστικού crossover, το Νέο Nissan Qashqai συνδυάζει εξαιρετική εμφάνιση με αποτελεσματική αεροδυναμική, προσφέροντας κορυφαία ποιότητα κύλισης.

    -Τι είναι η Syncbnb; Πώς και πότε ξεκίνησε η ιδέα να δημιουργήσετε την εταιρεία;
    Η Syncbnb βοηθάει ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης να αυξήσουν τα έσοδά τους και να αποφεύγουν τις διπλοκρατήσεις. Όλα ξεκίνησαν από μια προσωπική ανάγκη, επειδή δεν μπορούσα να βρω καμία υπηρεσία που να μου συγχρονίζει τα ημερολόγια σε όλα τα κανάλια που είχα το εξοχικό μου (Airbnb, Booking.com, Homeaway, Tripadvisor, Expedia, κλπ)  σε λογικό κόστος. Οτιδήποτε υπήρχε και λειτουργούσε σωστά ήταν πολύ ακριβό γιατί απευθυνόταν σε μεγάλες εταιρείες διαχείρισης. Έτσι λοιπόν αποφασίσαμε με τον co-founder μου Πέτρο Ζιώγα να φτιάξουμε την Syncbnb.

    -To 2018 η Syncbnb βραβεύτηκε ως η καλύτερη Ελληνική startup εταιρεία τουρισμού. Υπάρχει δραστήριο οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων στον τουρισμό; Και κάτι ακόμα: Πιστεύετε στις βραβεύσεις;
    Έχουμε συμμετάσχει σε επιλεγμένους διαγωνισμούς και είμαστε πολύ χαρούμενοι που διακριθήκαμε στους περισσότερους, για έναν κυρίως λόγο: Να ακουστούμε και να προσελκύσουμε ταλέντα. Η αλήθεια είναι πως μάλλον δούλεψε καλά αυτό, γιατί σήμερα στην Syncbnb εργάζονται 13 από τους καλύτερους επαγγελματίες που έχω συνεργαστεί ποτέ. Υπάρχει έντονη δραστηριότητα στην κοινότητα των startups στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα στον τουρισμό, κάτι πολύ φυσιολογικό σε μια χώρα που ζει σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό.

    «Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Equifund διοχέτευσε 300 εκατομμύρια ευρώ σε 8 ελληνικά funds με σκοπό να τα επενδύσουν σε ελληνικά startups μέσα στην επόμενη 10ετία»

    -Υπάρχει μια γενικότερη ουσιώδης άνθηση στις ελληνικές startup (και εκτός τουρισμού) μέσα στην κρίση, ή είναι ευχολόγια των ΜΜΕ;
    Υπάρχει, και ένας από τους βασικότερους «οδηγούς» αυτής της ανάπτυξης είναι το πρόγραμμα Equifund – ένα συγχρηματοδοτούμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που διοχέτευσε 300 περίπου εκατομμύρια ευρώ σε 8 ελληνικά funds με σκοπό να τα επενδύσουν σε ελληνικά startups μέσα στην επόμενη 10ετία. Ήδη τα funds αυτά έχουν εντοπίσει και μελετήσει πάνω από 1200 ελληνικές startups συνολικά, και έχουν ήδη επενδύσει σε περισσότερες από 25 startups ως τώρα και συνεχίζουν.

    -Αντιστοίχως, επειδή έχουν ξεφυτρώσει πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις δημιουργείται και μια σύγχυση ως προς την αξία τους;
    Δεν νομίζω πως υπάρχει σύγχυση. Αν μια startup φτιάξει ένα προϊόν ή υπηρεσία που λύνει ένα πραγματικό πρόβλημα, έχει αξιόλογη ομάδα και σωστό execution, και βρίσκεται σε μια αγορά που μεγαλώνει, έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες να πετύχει. Αν από την άλλη προσπαθήσει κάποιος απλά να «καβαλήσει το κύμα» για να κάνει «αρπαχτή», το πιο πιθανό είναι πως θα τον αποβάλει το οικοσύστημα πολύ σύντομα.

    «Ο στόχος μας είναι ίδιος από την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε: Να γίνουμε η Νο1 εταιρεία διαχείρισης κρατήσεων βραχυχρόνιας μίσθωσης στον κόσμο».

    -Το σίγουρο είναι πάντως ότι ο τουρισμός ανθεί. Φοβάστε ότι θα αλλοιωθεί αμετάκλητα η αυθεντικότητα της Ελλάδας και θα γίνει ένας ομογενοποιημένος προορισμός;
    Να σας πω την αλήθεια πρώτη φορά ακούω αυτόν τον προβληματισμό! Μακάρι να βουλιάξουμε από τουρίστες και ας αλλοιωθούμε και λιγάκι, δεν θα πάθουμε τίποτα.

    «Η έλλειψη σπιτιών στο κέντρο της Αθήνας δεν οφείλεται στο Airbnb, αλλά σε χιλιάδες αποποιήσεις κληρονομιάς και στην αδυναμία αξιοποίησης των κατασχεμένων ακινήτων από το κράτος»

    -Και πως αξιολογείτε τις αντιδράσεις απέναντι στην εξάπλωση του Airbnb στην πρωτεύουσα; Πράγματι ανεβάζει τα ενοίκια και απωθεί τους Αθηναίους από το κέντρο;
    Ισχύει σε κάποιο βαθμό, αλλά όχι στον βαθμό που του αποδίδουν. Ναι, λόγω Airbnb δεν μπορείς να βρεις μακροχρόνια μίσθωση σε Ψυρρή, Θησείο, Ακρόπολη, Κουκάκι. Υπάρχουν όμως τόσες άλλες γειτονιές να πάει κάποιος. Αν θέλει σώνει και καλά να ζήσει στην σκιά της Ακρόπολης, τι να κάνουμε, θα το πληρώσει. Προσφορά και ζήτηση. Το πρόβλημα της έλλειψης σπιτιών σε άλλες περιοχές της Αθήνας όμως δεν οφείλεται στο Airbnb, αλλά σε αποποιήσεις κληρονομιάς (μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες σπίτια) και σε αδυναμία αξιοποίησης χιλιάδων κατασχεμένων ακινήτων από το κράτος. Αν γίνει μια ολοκληρωμένη έρευνα για τα άδεια σπίτια στην Αθήνα θα τρίβετε τα μάτια σας.

    Με μια σειρά από εκπληκτικές στιλιστικές βελτιώσεις, από την στιβαρή μπροστινή γρίλια και την μοναδική σχεδίαση μέχρι τα πολυτελή νέα καθίσματα, το πιο δημοφιλές SUV της Nissan έγινε πιο όμορφο από ποτέ.

    -Ποιος είναι ο μεγάλος στόχος που έχετε βάλει ως εταιρεία; Μπορεί να κυριαρχήσετε παγκόσμια; Υπάρχουν άλλα success stories όπως του BEAT που σας εμπνέουν;
    Ο στόχος μας είναι ίδιος από την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε: Να γίνουμε η Νο1 εταιρεία διαχείρισης κρατήσεων βραχυχρόνιας μίσθωσης στον κόσμο. Πιστεύουμε πως είναι στόχος εφικτός μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. Ελληνικά success stories υπάρχουν – δείτε Blueground, Workable, Welcome Pickups, Pollfish, και άλλες. Δεν έχουν κάνει ακόμα exit, αλλά για κάποιες από αυτές, όταν κάνουν, θα ακούσετε πολύ μεγαλύτερα νούμερα από τα 40 εκατομμύρια της Beat. Πιστεύω πως στα επόμενα 5 χρόνια θα ακούσουμε αρκετές ακόμα περιπτώσεις, κυρίως λόγω της υποστήριξης του Equifund.

    -Γενικά ως άνθρωπος και ως μάνατζερ βάζετε μικρούς στόχους που μπορούν να επιτευχθούν ή μεγαλόπνοους που χρειάζονται χρόνο για να πάρουν σάρκα και οστά;
    Έχω πάντα έναν μακρινό στόχο (The end game) και πολλούς μικρότερους για να φτάσω εκεί. Άλλωστε κάθε ταξίδι αποτελείται από χιλιάδες μικρότερα βήματα.

    «Ο ανταγωνισμός βοηθάει όσους αξίζουν και όσους έχουν σχέδιο και ικανότητες»

    -Σε εποχές κρίσεις οφείλει κανείς να δρα «επιθετικά» ή να στρέφεται στην άμυνα για να διασώσει τα κεκτημένα;
    Και τα 2 χρειάζονται, ανάλογα την περίπτωση. Όπου δεις ευκαιρία, επιτίθεσαι. Όπου υπάρχει κίνδυνος, κρατάς άμυνα μέχρι την επόμενη ευκαιρία. Κάτι σαν το μπάσκετ! Ο ανταγωνισμός βοηθάει όσους αξίζουν και όσους έχουν σχέδιο και ικανότητες. Από όλες τις υπηρεσίες σαν την δική μας που εμφανίζονται προσπαθούμε να εντοπίζουμε τα σημεία στα οποία είναι καλύτεροι και να βελτιωθούμε. Πάντως αν κάποιος έχει φτιάξει μια υπηρεσία που δεν έχει καθόλου ανταγωνισμό, μάλλον θα πρέπει να ανησυχεί.

    -Έχετε βελτιώσει την ποιότητα ζωής σας μέσα από το επιχειρείν ή βρίσκεστε σε κατάσταση υψηλού ρίσκου;
    Είχα την τύχη να συμμετέχω για 10 χρόνια πριν από την Syncbnb στον όμιλο Viva όντας ένας εκ των αρχικών συνιδρυτών. Αυτό μου έδωσε την δυνατότητα να ξεκινήσω κάτι καινούργιο χωρίς το άγχος της καθημερινής επιβίωσης. Ξέρω ότι είμαι από τους λίγους τυχερούς, και δεν ξέρω αν θα τα κατάφερνα χωρίς αυτό το «μαξιλάρι» καθώς έχω και 2 παιδιά και οι υποχρεώσεις τρέχουν καθημερινά.

    -Τι σημαίνει πολυτέλεια για εσάς σήμερα;
    Πολυτέλεια για μένα είναι ο χρόνος. Το στήσιμο μιας startup είναι ιδιαίτερα απαιτητικό σε χρόνο, και πρέπει ταυτόχρονα να αφιερώσω χρόνο και στην οικογένειά μου, σε σεμινάρια, συνέδρια, οργανισμούς και διάφορα άλλα. Όποιος εφεύρει το χάπι που αντικαθιστά τον ύπνο θα γίνει πολύ πλούσιος.

    -Είστε δραστήριος δρομέας. Τι σας ώθησε στο τρέξιμο;
    Ήμουν αρκετά πιο δραστήριος πριν λίγα χρόνια που έτρεξα και τον Μαραθώνιο της Αθήνας για πρώτη φορά – μια εκπληκτική εμπειρία. Τα τελευταία 2 χρόνια έχω ρίξει λίγο τις ταχύτητες, αλλά προσπαθώ σιγά σιγά να ξαναμπώ σε ρυθμό.

    Οι Έξυπνες Τεχνολογίες Οδήγησης της Nissan (Intelligent Driving Technologies) κάνουν την οδήγηση ευχάριστη και ασφαλή.

    -Σας αρέσει να τρέχετε στο βουνό. Τι διαφορετικό έχει από το να τρέχει κανείς σε ένα στάδιο ή στο δρόμο;
    Το λατρεύω! Η επαφή με την φύση με αναζωογονεί και με γεμίζει ενέργεια. Παλαιότερα πετούσα παραπέντε (αλεξίπτωτο πλαγιάς) για 12 χρόνια και είχα γυρίσει όλη την Ελλάδα για αγώνες και συναντήσεις και έτσι αγάπησα την φύση. Σταμάτησα το παραπέντε λόγω ενός ατυχήματος και το γύρισα στο τρέξιμο, απολαμβάνοντας διαδρομές σε βουνό και δάσος όσο μπορώ περισσότερο.

    «Επί 12 χρόνια πετούσα παραπέντε (αλεξίπτωτο πλαγιάς) και είχα γυρίσει όλη την Ελλάδα για αγώνες»

    -Ποια είναι η αγαπημένη σας «διαδρομή»;
    Είμαι πολύ τυχερός που μένω κοντά στο δάσος της Βαρυμπόμπης και μαζί με κάποιους φίλους έχουμε εντοπίσει διαδρομές στο δάσος που είναι απίστευτα όμορφες και εύκολες – οι περισσότερες περνάνε από τα βασιλικά κτήματα και είναι καταπληκτικές διαδρομές για όλη την οικογένεια. Αν δεν έχετε πάει, να πάτε!

    -Συμφωνείτε ότι και τουριστικά μπορεί η χώρα μας να αξιοποιήσει το ορεινό της πρόσωπο;
    Οπωσδήποτε! Έχω περπατήσει αρκετά βουνά στην Ελλάδα και οι ομορφιές που προσφέρουν είναι μοναδικές. Νομίζω πως τα τελευταία 10-15 χρόνια έχουν γίνει πολύ όμορφες προσπάθειες σε όλη την Ελλάδα και ο ορεινός τουρισμός έχει πάρει τα πάνω του – όμως έχει σίγουρα πολύ περιθώριο ακόμα.

    -Τι προετοιμασία κάνετε για τον περίφημο αγώνα βουνού Olympus Marathon;
    Παρότι είναι ένα από τα όνειρά μου, είναι ακόμα μακριά. Το πρώτο βήμα είναι να ξανατρέξω την κλασσική διαδρομή του Μαραθωνίου, ελπίζω φέτος, και μετά χρειάζομαι άλλους 12 μήνες προετοιμασία στο βουνό για να αποκτήσω το επίπεδο που χρειάζεται απλά για να τερματίσεις στο Olympus Marathon. Πιστεύω πως είναι 2-year project με 50-50 πιθανότητες επιτυχίας – λιγότερες από τις πιθανότητες που έδινα στην Syncbnb.

     

    Διαβάστε ακόμα: O Μιχάλης Τσαούτος, CEO της βιομηχανίας αναψυκτικών ΕΨΑ και δεινός τριαθλητής, φωτογραφίζεται με το αμιγώς ηλεκτροκίνητο «LEAF» της Nissan, και μας μιλάει για όσα τον εμπνέουν στην άθληση, το ευ ζην, και το επιχειρείν.

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top