«Όταν μας έδωσαν να δοκιμάσουμε, επιτόπου νιώσαμε σαν να μασάμε τσίχλα για πρώτη φορά. Η τσίχλα της γης. Αυτό ήταν. Γυρίσαμε πίσω και η ιδέα ήταν καλά κλεισμένη στις βαλίτσες μας» μας λέει.

Ήταν τον περασμένο Νοέμβριο, στο 3ο ραντεβού των ARTISANS, όταν τα είπαμε πρώτη φορά face to face με τον Αλέξη Παππά. Μέσα στη κουβέντα, ανάμεσα σε ιστορίες από τις δουλειές του, αλλά και σκέψεις του για το μέλλον, λέει σε μια στιγμή: «μαζί με τους συνεργάτες μου ετοιμαζόμαστε να κυκλοφορήσουμε μια νέα τσίχλα». Ποτέ δεν περίμενα ότι αυτές οι 11 λέξεις δίπλα δίπλα θα μου προκαλούσαν τέτοιο ενδιαφέρον – για την ακρίβεια δεν περίμενα ποτέ να ακούσω αυτές τις 11 λέξεις δίπλα δίπλα. «Με ενδιαφέρει» του είπα. Και κάπως έτσι φτάνουμε σε αυτό το άρθρο.

Διάλειμμα με ένα γρήγορο quiz: ποιες είναι οι πρώτες εικόνες που σου έρχονται στο μυαλό όταν ακούς τη λέξη «τσίχλα»; Εικόνες από τότε που ήμασταν πιτσιρίκια και προσπαθούσαμε να κάνουμε την μεγαλύτερη φούσκα, το θρανίο στο σχολείο που το κάτω μέρος έμοιαζε με… ψηφιδωτό τσίχλας, τη μητέρα σου να θυμίζει κάθε τρεις και λίγο «θα χαλάσουν τα δόντια σου», τη φούσκα όταν σκάει με τη τσίχλα να κολλάει στη μύτη.

«Η Massa δεν περιέχει χρωστικές ουσίες, γλουτένη, ζάχαρη και συντηρητικά» τονίζει ο Αλέξης Παππάς.

Ωστόσο η Massa διαφέρει από όλες τις παραπάνω εικόνες, όπως μας λέει ο Αλέξης Παππάς. Είναι μια τσίχλα της γης: «Μια αληθινά χειροποίητη τσίχλα η οποία μεταξύ άλλων περιέχει σακχαρίτες από βιολογική στέβια, βιολογικό γκότζι μπέρι ελληνικής προέλευσης ενώ η επικάλυψή της αποτελεί μία ακόμα καινοτομία αφού γίνεται με κερί μέλισσας. Η Massa δεν περιέχει χρωστικές ουσίες, γλουτένη, ζάχαρη και συντηρητικά» τονίζει. Ας τα πάρουμε όμως όλα από την αρχή. Πώς του ήρθε αυτή η ιδέα;

«Ένα ταξίδι με φίλους στις χώρες της κεντρικής Αμερικής, πιο συγκεκριμένα στη Γουατεμάλα και το Μεξικό, “γέννησε” την ιδέα. Ζώντας σαν ντόπιοι, βρεθήκαμε τυχαία μπροστά στη διαδικασία συγκομιδής τσίχλας. Ακούγεται λίγο περίεργο αλλά ήταν μία μοναδική εμπειρία. Ο τρόπος με τον οποίο οι ντόπιοι σκαρφάλωναν στα αιωνόβια δέντρα αλλά και η διαδικασία επεξεργασίας με το χέρι, μας μάγεψε» λέει ο Παππάς και συνεχίζει: «Όταν μας έδωσαν να δοκιμάσουμε, επιτόπου νιώσαμε σαν να μασάμε τσίχλα για πρώτη φορά. Η τσίχλα της γης. Αυτό ήταν. Γυρίσαμε πίσω και η ιδέα ήταν καλά κλεισμένη στις βαλίτσες μας».

«Το καλύτερο πλάνο είναι να μην έχεις πλάνο. Σκληρή δουλειά μόνο. Τα υπόλοιπα όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή».

Μπορεί κατά την μετάβαση από την ιδέα στην πράξη να αντιμετώπισαν και ορισμένες δυσκολίες, αλλά όπως τονίζει «κάθε αρχή και δύσκολη. Τα προβλήματα είναι καθημερινά αλλά πιστεύουμε πολύ στο νέο μικρό αυτό, χειροποίητο θαυματάκι. Και πάντα βρίσκουμε τη λύση». Προς το παρόν μπορεί κάποιος να απολαύσει τη Massa σε 3 γεύσεις: μέντα, κανέλα και βατόμουρο. «Σύντομα όμως θα κυκλοφορήσει και σε 2 νέες γεύσεις έκπληξη».

Ο Αλέξης Παππάς στη Γουατεμάλα.

Βέβαια, σε μια τέτοια κουβέντα δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και μια εικόνα του Αλέξη Παππά από την κεντρική Αμερική. Τι ήταν αυτό που του έκανε μεγαλύτερη εντύπωση στη Γουατεμάλα; «Με 37 ηφαίστεια να περικλείουν την καταπράσινη χώρα, με τους πιο χαμογελαστούς ανθρώπους, με τις αναπάντεχες γεύσεις σε κάθε πιάτο, είναι λίγο δύσκολο να εστιάσω σε ένα και μόνο στοιχείο. Ήταν μια συναρπαστική, ολιστική εμπειρία» τονίζει και συμπληρώνει: «Η εικόνα που δεν ξεχάσω πάντως ποτέ είναι οι πυραμίδες των Μάγια».

Όσο για τα μελλοντικά του σχέδια: «Κάποιος είχε πει ότι “το καλύτερο πλάνο είναι να μην έχεις πλάνο”. Σκληρή δουλειά μόνο. Τα υπόλοιπα όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή».

 

Διαβάστε ακόμα – Ζαφείρης Τρικαλινός, ο άρχοντας του αυγοτάραχου:  «Η ευθεία είναι η πιο σύντομη οδός!»

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top