Μιλήσαμε με τον Ανδρέα Δρυμιώτη, ενόψει του φετινού TEDxAthens, το οποίο ιδρύθηκε τον Μάιο του 2009 και κατέχει τη διάκριση ως το πρώτο TEDx event που διοργανώθηκε στην Ελλάδα, ενώ είναι ένα από τα 10 πρώτα events – κατόχους αδειών παγκοσμίως. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, συνεχίζει να είναι μια ζωντανή πλατφόρμα για την ανταλλαγή ιδεών και την πυροδότηση συζητήσεων που έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο.
– Πώς διαμόρφωσε η θητεία σας στην εταιρεία Ηλεκτρονικοί Διερευνηταί Δοξιάδη την σχέση σας με την πληροφορική;
Όλη η επαγγελματική μου δραστηριότητα διαμορφώθηκε στην εταιρεία Ηλεκτρονικοί Διερευνηταί Δοξιάδη στην οποία εργάστηκα από 1967. Σήμερα η εταιρεία αυτή έχει μετονομαστεί σε Unisytstems, ανήκει στον Όμιλο Quest και είναι εξαιρετικά επιτυχημένη, τεκμηριώνοντας ότι είχε πολύ γερά θεμέλια. Είμαστε πρωτοπόροι στην ανάπτυξη της πληροφορικής στην Ελλάδα και από 1969 παρείχαμε υπηρεσίες service bureau σε τρίτους. Επιπλέον εκπαιδεύσαμε πολλούς νέους στον προγραμματισμό, γιατί την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν ακόμα σπουδές πληροφορικής.
– Εγκαταστήσατε υπολογιστικά συστήματα στα περισσότερα υπουργεία της Ελλάδας: Πως αξιολογείτε διαχρονικά την σχέση της τεχνολογίας και της δημόσιας διοίκησης; Πώς, τελικά, αυτό διαμορφώνει την σχέση πολίτη – κράτους;
Τα πρώτα χρόνια οι εφαρμογές ήταν πολύ περιορισμένες. Κυρίως ήταν η μισθοδοσία και τα λογιστήρια. Η πραγματική εξέλιξη της πληροφορικής στο Δημόσιο άρχισε να γιγαντώνεται μετά το internet (δεκαετία ’90) και έχει εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια στη θητεία του Κυριάκου Πιερρακάκη και του Δημήτρη Παπαστεργίου. Είναι γεγονός ότι σε όλα αυτά τα χρόνια σπαταλήθηκαν σημαντικοί Ευρωπαϊκοί πόροι χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ο κυριότερος λόγος σπατάλης ήταν η συνήθεια του Δημοσίου να προμηθεύεται hardware και software αντί για υπηρεσίες που έχουν άμεση απόδοση.
– 40 νύχτες εκλογών – Μια αγαπημένη ιστορία; Ένα παράδοξο για την συμπεριφορά του πολιτικού συστήματος.
Αν μπορούσα να απαριθμήσω τα παράδοξα του πολιτικού συστήματος από την πολύχρονη εμπειρία μου, νομίζω ότι θα χρειαζόμουν πολλές σελίδες. Υπάρχει όμως ένα κοινό παράδοξο σε όλα τα πολιτικά κόμματα που γνώρισα. Η άρνηση της αποδοχής του αποτελέσματος. Άλλοι αμφισβήτησαν επανειλημμένα την ακεραιότητα της εταιρείας μας, αλλά την διαδικασία και άλλοι ακόμα και την ετυμηγορία των πολιτών. Αλήθεια, πόσο παράδοξο είναι για ένα κόμμα να ισχυρίζεται μετά τις εκλογές ότι οι ψηφοφόροι δεν κατάλαβαν τι ψήφισαν;
– Η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στις δημοσκοπήσεις και στα μεγάλα δεδομένα θα βοηθήσει να προβλέπουμε τα αποτελέσματα με μεγαλύτερη ακρίβεια, όμως πάντα υπάρχουν εκπλήξεις. Τι είναι αυτό που κάνει τόσο απρόβλεπτη την εκλογική συμπεριφορά; Ισχύει ότι υπάρχουν άνθρωποι που αποφασίζουν μόλις μπουν στο παραβάν;
Οι δημοσκοπήσεις δεν αποτελούν πρόβλεψη του αποτελέσματος, αλλά μια εκτίμηση με τα δεδομένα της στιγμής που διενεργούνται. Αν ξέρει κανείς να τις «ερμηνεύει» σωστά, μπορεί να βγάλει σημαντικά συμπεράσματα. Πάντα θα υπάρχουν εκπλήξεις γιατί μεσολαβεί ο ανθρώπινος παράγων που είναι απρόβλεπτος. Είχαμε δύο πρόσφατα παραδείγματα που τα αποτελέσματα δεν ήταν προβλέψιμα. Στις Ευρωεκλογές 2024 η σημαντική αποχή προήλθε από ψηφοφόρους της ΝΔ οι οποίοι θεώρησαν ότι η στάση αυτή στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα στην Κυβέρνηση. Επίσης στις Δημοτικές Εκλογές της Αθήνας το 2023 η ανατροπή της διαφοράς 27 μονάδων μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής δεν έχει προηγούμενο.
– Τι κουβαλάτε πάντα μέσα σας από την κράτηση στην Κύπρο;
Ανεξάρτητα από τις κακουχίες που όλοι οι κρατούμενοι περάσαμε, τα Κρατητήρια των Άγγλων διαμόρφωσαν σε πολύ μεγάλο βαθμό τον χαρακτήρα πολλών νέων σαν και εμένα. Έμαθα να διαβάζω και να μαθαίνω μόνος μου, αφού τελείωσα τις δύο τελευταίες τάξεις μέσα στα κρατητήρια. Αυτό ήταν τεράστιο εφόδιο στην επαγγελματική ζωή μου. Ειδικά στην πληροφορική όπου αυτά που γνωρίζουμε απαξιώνονται μέσα σε ελάχιστα χρόνια, αν θέλει κανείς να παραμένει ενημερωμένος πρέπει συνεχώς να μαθαίνει και μάλιστα από μόνος του. Η επιβίωση σε πολύ κακές συνθήκες σε μαθαίνει αυτοπειθαρχία και αυτοσυγκράτηση, αρετές απαραίτητες για τις δύσκολες συνθήκες της ζωής.
– Να σταματήσει κανείς να εργάζεται; Μοιάζετε με το παράδειγμα σας να επικοινωνείτε το αντίθετο! Μοιραστείτε μαζί μας ένα «μυστικό» μακροζωίας και καλής ζωής.
Δεν υπάρχει κανένα μυστικό. Γερνάς όταν πάψεις να μαθαίνεις. Όπως το διατύπωσε ο Henri Ford “Anyone who stops learning is old, whether at twenty or eighty. Anyone who keeps learning stays young. The greatest thing in life is to keep your mind young.”
Από το 2014 έχω σταματήσει κάθε επαγγελματική δραστηριότητα και όλες μου οι υπηρεσίες είναι pro bono. Έτσι απαλλάχθηκα από το άγχος του επαγγέλματος και απολαμβάνω την χαλαρότητα του πρωινού καφέ με τους φίλους μου στο DaCapo όπου κατά κύριο λόγο οι συζητήσεις μας δεν αφορούν σοβαρά θέματα και έτσι γελάμε! Μια συμβουλή μόνον: Γελάτε, γελάτε και πάλι γελάτε με το τίποτε. Το γέλιο κάνει καλό!
Διαβάστε ακόμα: Μια μέρα με τον Dominique Wilkins στην Costa Navarino.