«Όραμα και αποστολή μας είναι η Gaea να αναδειχθεί ως η κορυφαία εταιρεία στην κατηγορία της μεσογειακής ελληνικής κουζίνας στη διεθνή αγορά των εκλεκτών τροφίμων, και να γίνει συνώνυμο της ποιότητας, της παράδοσης, της αυθεντικότητας και των καινοτόμων ελληνικών προϊόντων».

«Όραμα και αποστολή μας είναι η Gaea να αναδειχθεί ως η κορυφαία εταιρεία στην κατηγορία της μεσογειακής ελληνικής κουζίνας στη διεθνή αγορά των εκλεκτών τροφίμων, και να γίνει συνώνυμο της ποιότητας, της παράδοσης, της αυθεντικότητας και των καινοτόμων ελληνικών προϊόντων».

Πιτσιρικάς, τι δουλειά λέγατε ότι θα κάνετε «όταν μεγαλώσω»;

Ήξερα, πάντως, καλά τι δεν ήθελα να κάνω: να γίνω πολιτικός ή δικηγόρος –παρότι τελικά σπούδασα νομικά. Αλλά, όπως μου είχαν πει –και με έπεισαν να πάω Νομική–, η Νομική είναι μια ευρεία επιστήμη όπου μετά μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις…

 

Πότε συλλάβατε το όραμα που σας κατευθύνει μέχρι σήμερα;

Ενώ είχα τελειώσει το μεταπτυχιακό μου και εργαζόμουν στο Λονδίνο, μια γκουρού στο χώρο των τροφίμων με ρώτησε, γεμάτη απορία, πώς τα ελληνικά προϊόντα, ενώ ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους, δεν υπήρχαν στα ράφια των διεθνών σουπερμάρκετ. Η απορία αυτή αποτέλεσε το έναυσμα για τη δημιουργία της Gaea, με όραμα να αναδειχθεί διεθνώς ως η κορυφαία εταιρεία στην κατηγορία της ελληνικής-μεσογειακής κουζίνας.

«Ποιο είναι αγαπημένο μου ρητό; ”Innovative or Die”».

Ποιο είναι το mission statement της Gaea;

Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της η Gaea ακολουθεί ένα δρόμο που συνδυάζει τις αξίες του ελαιόλαδου με την παράδοση και την καινοτομία. Στηριζόμενοι στην ποιότητα, την αυθεντικότητα και την απόλυτη φυσικότητα των προϊόντων μας, προωθούμε στις διεθνείς αγορές και στη χώρα μας μια γκάμα από υψηλής ποιότητας αυθεντικά ελληνικά, μεσογειακά προϊόντα ‒που συνδυάζονται σε καταπληκτικές συνταγές και τον ελληνικό μεσογειακό τρόπο ζωής, τον γαστρονομικό μας πολιτισμό. Με αγάπη για την Ελλάδα (αγάπη που όμως ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο), με πάθος για την απόλαυση της ζωής, με όρεξη αλλά και με όραμα –όλα αυτά είναι βασικά στοιχεία της φιλοσοφίας της Gaea. Όραμα και αποστολή μας είναι να αναδειχθεί ως η κορυφαία εταιρεία στην κατηγορία της μεσογειακής ελληνικής κουζίνας στη διεθνή αγορά των εκλεκτών τροφίμων, και να γίνει συνώνυμο της ποιότητας, της παράδοσης, της αυθεντικότητας και των καινοτόμων ελληνικών προϊόντων.

 

Διαβάστε ακόμα: Δυο «χρυσές» ερωτήσεις για κάθε καινοτόμο επιχειρηματία

 

Τι σημαίνει για εσάς επιτυχία;

Το ταξίδι στην Ιθάκη –το όραμα αυτό που συνεχίζεται, και προχωρεί με τις καθημερινές μικρές νίκες, τις μεγάλες επιτυχίες αλλά και τα δύσκολα που περνάει το καράβι. Όσο όμως το ταξίδι συνεχίζεται υπάρχει επιτυχία.

 

Η προσωπική σας ευτυχία συνδέεται με την επαγγελματική σας επιτυχία;

Αποτελεί βασικό συντελεστή, αλλά όχι τον αποκλειστικό. Κάπου η προσωπική και επαγγελματική ζωή πρέπει να διαχωρίζονται, είναι όμως σαφές ότι αλληλοεπηρεάζονται.

 

Ποια ήταν η μεγαλύτερη επαγγελματική αποτυχία σας; Τι σας έχει διδάξει;

Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό. Απλώς ξέρεις ότι στο εξής πρέπει να προσπαθήσεις πιο σκληρά, με ακόμα μεγαλύτερη δημιουργικότητα.

 

Τι έχετε «επιστρέψει» στην κοινωνία ως «μέρισμα» για την επιτυχία σας;

Πιστεύω ότι οι επιχειρήσεις αποτελούν δομικό κύτταρο των σύγχρονων κοινωνιών μέσα στις οποίες αναπτύσσονται και οφείλουν να προσφέρουν περισσότερα στην κοινωνία από φόρους, ασφαλιστικές εισφορές κτλ. Όπως αναφέρει ο Μοχάμεντ Γιούνους, στο μέλλον θα υπάρχουν δύο χρηματιστήρια, ένα με τη χρηματική αξία των εταιρειών και ένα με την κοινωνική αξία των εταιρειών. Όσες θα προσφέρουν στην κοινωνία θα είναι αυτές που μακροπρόθεσμα θα έχουν και την μεγαλύτερη ευημερία και ανάπτυξη.

«Η υγιής επιχειρηματικότητα και η προσφορά της στην κοινωνία είναι η μόνη λύση για την ευημερία και την ανάπτυξη τους τόπου μας».

«Ξεκινήσαμε ως Gaea τον διαγωνισμό ”Re Inspire Greece” με στόχο να προσφέρουμε συνολικά 200.000 ευρώ σε νέες, καινοτόμες και νεοσύστατες επιχειρήσεις στον πρωτογενή τομέα. Δίνοντας τη δυνατότητα σε νέα παιδιά να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους και να ξεκινήσουν μια καινοτόμο δράση».

Μιλάτε στο τηλέφωνο στο εστιατόριο;

Μόνο όταν τηλεφωνούν τα παιδιά μου.

 

Τσεκάρετε τα email σας τη νύχτα;

Το ipad μου είναι πάντα δίπλα μου…

 

Παίρνετε δουλειά μαζί σας στις διακοπές;

Φυσικά!

 

Γιατί, κατά τη γνώμη σας, η επιχειρηματικότητα έχει δαιμονοποιηθεί στη χώρα μας;

Δυστυχώς η λέξη «επιχειρηματίας» έχει ταυτιστεί με το εύκολο κέρδος και πολλές φορές –στο πρόσφατο παρελθόν– και με τη διαπλοκή. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να αναδειχθεί η επιχειρηματικότητα που προσφέρει άμεσα και έμμεσα στην κοινωνία, ώστε να γίνει ξεκάθαρο πως η υγιής επιχειρηματικότητα και η προσφορά της στην κοινωνία είναι η μόνη λύση για την ευημερία και την ανάπτυξη τους τόπου μας.

 

Ποιο θα έπρεπε να είναι, κατά τη γνώμη σας, το μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδας;

Η Ελλάδα έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, που, για διάφορους λόγους, δεν τα έχει εκμεταλλευτεί. Θα εστιάσω στον πρωτογενή τομέα, που μπορεί να παράξει εξαιρετικά προϊόντα και γι’ αυτό η χώρα οφείλει να τον θέσει ως κύριο άξονα ανάπτυξης. Εμείς, ως Gaea, ακριβώς για αυτόν τον λόγο ξεκινήσαμε τον διαγωνισμό «Re Inspire Greece», με στόχο να προσφέρουμε συνολικά 200.000 ευρώ σε νέες, καινοτόμες και νεοσύστατες επιχειρήσεις στον πρωτογενή τομέα, αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες που υπάρχουν στα νέα παιδιά και δίνοντάς τους τη δυνατότητα να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους και να ξεκινήσουν μια καινοτόμο δράση. Ευτυχώς, στην προσπάθειά μας αυτή βρήκαμε σημαντικούς συνοδοιπόρους, όπως την Τράπεζα Πειραιώς, την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης και την RSM Greece.

 

Τι εκτιμάτε περισσότερο στους ανταγωνιστές σας;

Όταν σέβονται τους κανόνες του ηθικού επιχειρείν και του υγιούς ανταγωνισμού.

 

Πότε γίνεστε σκληρός με τους συνεργάτες σας;

Οι σκληροί είναι για τα γουέστερν. Πιστεύω στις ανοιχτές ανθρώπινες και φιλικές σχέσεις με τους συνεργάτες μου.

 

Ποιο είναι το βασικό γνώρισμα του δικού σας επιχειρηματικού στυλ;

Η συνεχής καινοτομία. Το μόνο πράγμα που δεν αλλάζει είναι οι αξίες και το όραμά μας.

 

Διαβάστε ακόμα: Τι σχέση έχουν οι τσούχτρες με το επιχειρείν; Ένα σπουδαίο μάθημα για όλους μας

 

Πώς καταφέρνετε να διαχειρίζεστε καλύτερα το ανθρώπινο κεφάλαιο στην εταιρεία σας και να κρατάτε ψηλά το ηθικό των συνεργατών σας;

Φροντίζοντας για το όραμα και τις αξίες τις εταιρείας. Η ομάδα αγαπάει την Gaea και αισθάνεται καλά για αυτό που κάνουμε.

 

Ποιο μειονέκτημά σας στο μάνατζμεντ σαρκάζετε;

Τη διαχείριση της καθημερινότητας, που είναι πολύ σημαντική.

«Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να παράξει εξαιρετικά προϊόντα και γι’ αυτό η χώρα οφείλει να τον θέσει ως κύριο άξονα ανάπτυξης».

Όταν πρόκειται να πάρετε μια σημαντική απόφαση, λειτουργείτε περισσότερο με τη λογική ή με το ένστικτο;

Στα πρώτα επιχειρηματικά βήματα λειτουργείς περισσότερο με το ένστικτο, όσο όμως μεγαλώνει μια εταιρεία οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται όλο και πιο πολύ με τη λογική, μετά από ανάλυση στοιχείων.

 

Ποια είναι τα πρόσωπα που επηρεάζουν την κρίση σας και με ποιον τρόπο το πετυχαίνουν;

Η γνώμη των συνεργατών μου έχει για μένα αξία και την ακούω πριν πάρω κάποια τελική απόφαση. Σε θέματα που θέλω κάποια γνώμη «εκτός» εταιρείας, ζητώ τη γνώμη της συζύγου μου.

 

Ποιο είναι αγαπημένο σας ρητό; Πώς σας έχει επηρεάσει στις αποφάσεις σας;

«Innovative or Die». Η προσπάθεια για διαρκή καινοτομία και πρόοδο της εταιρείας, ακόμα και σε έναν κλάδο παραδοσιακών προϊόντων.

 

«Ξεκινήσαμε ως Gaea τον διαγωνισμό ''Re Inspire Greece'' με στόχο να προσφέρουμε συνολικά 200.000 ευρώ σε νέες, καινοτόμες και νεοσύστατες επιχειρήσεις στον πρωτογενή τομέα. Δίνοντας τη δυνατότητα σε νέα παιδιά να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους και να ξεκινήσουν μια καινοτόμο δράση».

«Σαν οραματιστή, σαν έναν άνθρωπο που προσέφερε στην προώθηση της γαστρονομικής μας κληρονομιάς. Έτσι θα επιθυμούσα να με θυμούνται»

Ποιος επιχειρηματίας σάς έχει εμπνεύσει με το success story του και γιατί;

Mε έχει εμπνεύσει ένας οικονομολόγος, ο Muhammad Yunus, και το πώς αντιλαμβάνεται τον ρόλο των σύγχρονων επιχειρήσεων στην κοινωνία. Είχα τη μεγάλη τύχη να τον ακούσω να μιλάει, το 2008, για την πεποίθησή του ότι ο κοινωνικός σκοπός κάθε επιχείρησης είναι αυτό που μακροπρόθεσμα θα της προσφέρει βιωσιμότητα και επιτυχία.

 

Πώς μοιάζει το γραφείο σας εσωτερικά;

Ανοικτό! Τα γραφεία μας δεν έχουν κλειστούς χώρους, κι εγώ είμαι ανάμεσα στους συνεργάτες μου και πάντα διαθέσιμος για αυτούς. Νομίζω ότι τα κλειστά γραφεία δεν ευνοούν την συλλογικότητα και το ομαδικό πνεύμα.

 

Πείτε μας ένα βιβλίο για τη διοίκηση ή το επιχειρείν που σας έχει βοηθήσει στην πορεία σας.

Η βιογραφία του Akio Morita, ιδρυτή της Sony.

 

Τι σας δίδαξε ο πατέρας σας και θα θέλατε μια μέρα να κληροδοτήσετε ως γνώση στο παιδί σας;
Να υπηρετώ συγκεκριμένες αρχές και αξίες και να εμμένω σε αυτές, αδιαφορώντας για το κόστος.

 

Πιστεύετε ότι η επιχείρηση που δημιουργήσατε θα διαρκέσει και αφού φύγετε από τη ζωή;
Η αειφορία αποτελεί θεμελιώδη αξία της Gaea. Θα ήταν πολύ εγωιστικό να βλέπω την Gaea μέσα στα πλαίσια της δικής μου ζωής.

 

Πώς θα επιθυμούσατε να σας θυμούνται;
Σαν οραματιστή, σαν έναν άνθρωπο που προσέφερε στην προώθηση της γαστρονομικής μας κληρονομιάς, που δημιούργησε ένα μεγάλο ελληνικό διεθνές brand και που συνόδευε την πορεία του με την προώθηση διεθνώς μιας, γευστικά και ποιοτικά, ανώτερης τροφής, το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο.

 

//Η Gaea είναι μια από τις κορυφαίες ελληνικές εταιρείες τροφίμων. Η γκάμα των προϊόντων της αποτελείται από υψηλής ποιότητας εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ/ΠΓΕ), ελιές, spreads & dips, πατέ, σάλτσες μαγειρικής και άλλες ελληνικές σπεσιαλιτέ, καθώς και από μια πλήρη γκάμα βιολογικών προϊόντων.
Έχει στο ενεργητικό της δεκάδες βραβεύσεις για την προσήλωσή της στην καινοτομία, την κοινωνική εταιρική ευθύνη και την ανάπτυξη μέσα στο διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον. Στα European Business Awards 2013 ανακηρύχθηκε η κορυφαία εταιρεία της Ευρώπης στην κατηγορία Import/ Export, ανάμεσα σε 15.000 εταιρείες.

Διαβάστε ακόμα: Θες να γίνεις αγρότης τώρα; Ο Τροφοσυλλέκτης συμβουλεύει: «Σκέψου το διπλά!»

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top