Eπιτυχημένος δεν γεννιέσαι, γίνεσαι (φωτογραφία: fastmodelsports.com).

Όποιος πιστεύει πως ο επαγγελματικός αθλητισμός είναι μόνο μια μπάλα που μπαίνει στο πλεχτό ή στο καλάθι, μάλλον παραγνωρίζει πως στις μέρες μας τα χρήματα που διακινούνται πέριξ μιας ομάδας είναι υπέρογκα. Οσο κι αν φαίνεται παράδοξο δεν είναι ο ιδιοκτήτης του κλαμπ αυτός που διαχειρίζεται τη ροή των κερδών ή το βάρος των ζημιών.

Ο προπονητής στις μέρες μας είναι αυτός που βοηθάει αυτό το χρήμα να κινηθεί. Είναι ο διαχειριστής αυτού του κεφαλαίου κι ας μην προσπορίζεται το μεγάλο μέρος του. Αν φτιάξει μια καλή ομάδα, τότε τα κέρδη θα αυξηθούν. Αν το σύνολο που δημιούργησε οδεύει προς τον πάτο, τότε οι ζημίες μεγεθύνονται.

Αυτό που έχει κάνει ο Γιώργος Μπαρτζώκας στον Ολυμπιακό τα τελευταία χρόνια είναι ένα εξαίρετο δείγμα διαχείρισης υλικού και στόχων. Ποιος manager ή CEO επιχείρησης δεν επιθυμεί το ίδιο για τον εαυτό του; Ως συνήθως, όλοι μαθαίνουμε από τους επιτυχημένους. Από αυτούς που έχουν το know how. Ο κόουτς του Ολυμπιακού το έχει αναμφίβολα.

Πριν από λίγες ημέρες αναδείχθηκε κορυφαίος προπονητής της Ευρωλίγκα. Δεν είναι η πρώτη φορά που λαμβάνει αυτόν τον τιμητικό τίτλο. Έγινε ο πρώτος προπονητής στην EuroLeague που κερδίζει δυο φορές το βραβείο Γκομέλσκι και μαζί με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς μοιράζεται τα περισσότερα τέτοια έπαθλα (συνολικά τρία) από τους υπόλοιπους προπονητές του κορυφαίου επιπέδου.

Πώς ακριβώς λειτουργεί ο Γιώργος Μπαρτζώκας; Τι θα μπορούσαμε να διδαχθούμε από το παράδειγμά του και να το μεταφέρουμε στο δικό μας τομέα; Ιδού δέκα πράγματα που αξίζει να «ξεπατικώσουμε».

Μπορεί σε κάποιους να μην αρέσει, αλλά ένας leader δεν πρέπει να υποκρίνεται και να παίζει έναν ρόλο. Οφείλει να δείχνει εξαρχής ποιος είναι.

#1. Διάλεξε τους κατάλληλους συνεργάτες

Κανένας άντρας δεν είναι νησί (no man is an island κατά τη γνωστή έκφραση), όσο εύφορος κι αν φαίνεται. Ο Μπαρτζώκας επέλεξε συνεργάτες που ο καθένας έχει επιφορτιστεί με έναν συγκεκριμένο τομέα ευθύνης, τον οποίο οφείλει να φέρει εις πέρας. Είναι ο πρώτος προπονητής μεν, αλλά κάνει συνεχώς συναντήσεις με τους βοηθούς του για να καταλήξει σε μια απόφαση.

#2. Κάνε σωστές επιλογές σε εργαζόμενους

Όπου εργαζόμενους, βάζουμε στην περίπτωσή του τους παίκτες. Ο Μπαρτζώκας φημίζεται για τους καλούς Αμερικανούς που έχει φέρει στην Ευρώπη όχι μόνο για λογαριασμό του Ολυμπιακού, αλλά και προηγούμενων ομάδων του. Σκανάρει την αγορά και ψάχνει εκείνο το εργαλείο που θα κουμπώσει με τα άλλα υπάρχοντα.

#3. Το μπάτζετ δεν φέρνει την επιτυχία

Ο Ολυμπιακός δεν έχει το μπάτζετ της Ρεάλ, της Μπαρτσελόνα ή των τουρκικών ομάδων. Ε και; Τον εμπόδισε αυτό να φτιάξει μια ανταγωνιστική ομάδα; Το προφίλ που πέρασαν οι αδελφοί Αγγελόπουλοι ήταν ότι δεν θα κάνουν τρελές μεταγραφές, αλλά θα έχουν ένα μπάτζετ διαχειρίσιμο. Ο Μπαρτζώκας είπε «ναι» σ’ αυτό με έμπρακτο τρόπο.

Ο τρόπος να συλλέγεις επιτυχίες και να φτάνεις κορυφές.

#4. Μάθε από την αποτυχία σου 

Ήταν όλα τα χρόνια επιτυχημένος ο Μπαρτζώκας; Όχι. Από τον Ολυμπιακό έφυγε το 2014 με τους οπαδούς να καταφέρονται εναντίον του. Η θητεία του στην Μπαρτσελόνα δεν ήταν η καλύτερη δυνατή. Τον έριξαν αυτά τα στραβοπατήματα; Η ιστορία έδειξε πως τον ατσάλωσαν.

#5. Να είσαι ο εαυτός σου 

Ο κόουτς του Ολυμπιακού είναι οξύθυμος, δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του. Αν μια ερώτηση δημοσιογράφου δεν του αρέσει θα το δείξει, δεν θα το καταπιεί. Μπορεί σε κάποιους να μην αρέσει, αλλά ένας leader δεν πρέπει να υποκρίνεται και να παίζει έναν ρόλο. Οφείλει να δείχνει εξαρχής ποιος είναι.

#6. Πόνταρε στη δουλειά, όχι στις δημόσιες σχέσεις

Συνέχεια από το προηγούμενο: ο Μπαρτζώκας, επειδή ακριβώς είναι αυτός που είναι, δεν έχει φτιάξει αυλή να τον «λιβανίζει» από το πρωί έως το βράδυ. Πόνταρε στη δουλειά του και έτσι βρήκε ομάδες ως τώρα. Δεν τον προώθησε κάποιο σύστημα. Τα διαπιστευτήριά του είναι αυτά που έχει καταφέρει.

Το μότο του Μπαρτζώκα είναι ότι του αρέσει να έχει παίκτες αντι-ήρωες. Προτιμάει την αυταπάρνηση του παίκτη του.

#7. Μην περιμένεις τα πάντα από έναν

Ναι, ο Ολυμπιακός έχει ηγέτη μέσα στο γήπεδο: τον Βεζένκοβ. Εχει πάρει, όμως, όλα τα μεγάλα ματς μόνο μ’ αυτόν; Αν σε ένα ματς δεν είναι καλός, η ομάδα του καταστρέφεται; Η απάντηση είναι αυταπόδεικτη: ο Ολυμπιακός φέτος, όπως και πέρυσι, είναι ο ορισμός της ομάδας. Ολοι για έναν και ένας για όλους.

#8. Να προτιμάς τους αντι-ήρωες

Το μότο του Μπαρτζώκα είναι ότι του αρέσει να έχει παίκτες αντι-ήρωες. Προτιμάει την αυταπάρνηση του παίκτη που δεν έχει το απαραίτητο «λούστρο», αλλά ξέρει να κάνει τη βρόμικη δουλειά. Οι ερυθρόλευκοι φέτος πήραν πολλά από τους παγκίτες. Αλλιώς δεν βγαίνει η χρονιά.

#9. Δώσε κίνητρα για να βελτιωθούν οι εργαζόμενοί σου

Πότε έπαιξε το καλύτερο μπάσκετ του ο Λαρεντζάκης, ο Βεζένκοβ ή ο Φαλ; Επί ημερών Μπαρτζώκα. Κι αν ο Βούλγαρος είχε τη στόφα του σούπερ σταρ, οι άλλοι δύο, και κάμποσοι ακόμη θα μπορούσαν, σε άλλη ομάδα, να παραδέρνουν σε μια χρυσή μετριότητα. Πήραν το απαραίτητο κίνητρο και ανέβηκαν αυτομάτως επίπεδο.

#10. Kάνε ένα βήμα τη φορά, μην προσδοκάς σε άλματα

Ολα τα παραπάνω δείχνουν έναν προπονητή που έμαθε να κοιτάξει την κάθε μέρα σαν νέο ξεκίνημα. Να χτίζει πάνω σε κάτι που είχε κατακτήσει την προηγούμενη ημέρα. Δεν έκανε άλματα στο κενό, δεν πόνταρε όλα τα λεφτά του σε κάτι θεωρώντας πως έπιασε την καλή. Είναι προτιμότερο ένα βήμα σταθερό, αλλά δέκα στο πουθενά.

 

Διαβάστε ακόμα: Ο Ολυμπιακός είναι φτιαγμένος από την ύλη των (μπασκετικών) ονείρων.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top