DiscoveryCommunications

    Λάμπη, μη διανοηθείς να κόψεις τα ντοκιμαντέρ στη Νέα ΕΡΤ. Ο David Zaslav είναι πλέον ο πιο ακριβοπληρωμένος μάνατζερ στις ΗΠΑ διευθύνοντας ένα δίκτυο, το Discovery, με κύριο περιεχόμενο τα ντοκιμαντέρ. 156 εκατομμύρια δολάρια ήταν οι απολαβές του. Συγγνώμη, 156,1 για την ακρίβεια. Το 0,1 θα πάει σε tips.

    Ο Patrick Drahi είναι 51 χρόνων, γεννημένος στην Καζαμπλάνκα από Γαλλοεβραίους γονείς και μόνιμος κάτοικος Ελβετίας. Έως πριν μερικούς μήνες, οι περισσότεροι Γάλλοι δεν ήξεραν καν το όνομά του. Σήμερα, διοικεί μια αυτοκρατορία. Ξεκίνησε συγκεντρώνοντας εταιρείες τηλεπικοινωνιών για να περνάει τον καιρό του. Το ένα έφερε το άλλο, η πείνα του ακόρεστη, το καλοκαίρι αγόρασε την αριστερή Liberation και τον Ιανουάριο ανακοίνωσε ότι είναι ο σωτήρας του γαλλικού Express που βουλιάζει όπως όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, στα χρέη. Η περιουσία του υπολογίζεται στα $ 18,4 δις και το επόμενο σχέδιό του είναι η πρωτοκαθεδρία της εταιρείας του Mag&NewsCo που περιλαμβάνει ήδη την I24news, το αντίπαλο δέος του Αl-Jazeera, στο Ισραήλ, με 24ωρη μετάδοση ειδήσεων στα αγγλικά, γαλλικά και αραβικά από το Τελ Αβίβ. Ο όμιλος έχει 7,7 εκατ. ακροατές/αναγνώστες μόνο στη Γαλλία, αγοράζοντας με μεγάλη ευκολία πρώην συμβούλους Γάλλων προέδρων και, βέβαια, εξουσία.

    Όταν μια δουλειά πάει καλά και τα στελέχη της πληρώνονται καλά. Όταν μάλιστα αυτή η δουλειά -τα media, στην προκειμένη περίπτωση- πραγματεύεται αστέρες του θεάματος με αμοιβές εκατομμυρίων, τότε τα στελέχη πληρώνονται ακόμη καλύτερα!

    Η περίπτωση του Drahi δεν είναι η πρώτη και σίγουρα δεν είναι η τελευταία. Οι νέοι πρωταγωνιστές σε αυτό που ονομάζουμε “διοίκηση επιχειρήσεων” είναι οι CEO των media. Μια πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Εquilar έδειξε ότι επτά στους 10 καλύτερα αμειβόμενους CEO στις ΗΠΑ ανήκουν στο χώρο των μέσων ενημέρωσης. Με πρώτο και καλύτερο τον David Zaslav της Discovery Communications με δίκτυα συνδρομητικής τηλεόρασης, που τετραπλασίασε τις αμοιβές του το 2014, επεκτείνοντας το συμβόλαιο του μέχρι το 2019 για να φτάσει στο ποσό των $ 156,1 εκατ. Δεύτερος ο Les Moonves του CBS με $ 54,4 εκατ. παρά τη γενική πτώση πληρωμών του δικτύου την προηγούμενη χρονιά.

    NEW YORK, NY - APRIL 23:  CEO of Time Warner Jeff Bewkes speaks on stage at TIME'S 100 Most Influential People In The World at Jazz at Lincoln Center on April 23, 2013 in New York City.  (Photo by Kevin Mazur/WireImage for TIME)

    Ο CEO της Time Warner Jeff Bewke -αριστερά- σε φιλανθρωπικό γκαλά. Jeff, προσοχή, σου έρχεται ο Drahi.

    «Η εξήγηση είναι πολύ απλή», γράφει το Associated Press. «’Οταν μια δουλειά πάει καλά και τα στελέχη της πληρώνονται καλά. Όταν μάλιστα αυτή η δουλειά πραγματεύεται αστέρες του θεάματος με αμοιβές εκατομμυρίων, τότε τα στελέχη πληρώνονται ακόμη καλύτερα!» Και παρά την Κρίση, η δουλειά των media πάει πάρα πολύ καλά. Όχι μόνο γιατί τα έσοδα αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς από τη συνδρομητική τηλεόραση, ούτε γιατί τα περισσότερα συγκροτήματα λειτουργούν σαν μονοπώλια συγκεντρώνοντας διάφορες εταιρείες επικοινωνίας κάτω από την ίδια ομπρέλα, αλλά κυρίως γιατί η δουλειά έχει επιρροή. Και αυτό είναι αρκετό.

    Η Κρίση μεγέθυνε το χάσμα αφού ένας CEO σήμερα παίρνει 205 φορές το μισθό ενός εργάτη σε σχέση με 181 φορές πριν έξι χρόνια.

    Ο Moonves, για παράδειγμα, αύξησε τα κέρδη λανσάροντας το δημοφιλές Under the Dome, βασισμένο στο μπεστ σέλερ του Στίβεν Κινγκ, τόσο στο Διαδίκτυο όσο και στο amazon prime, την οnline συνδρομητική υπηρεσία, ενώ παρουσίασε και το CBS All Access, μια επίσης συνδρομητική πλατφόρμα με εγγραφή $ 6 το μήνα. Το ίδιο και ο CEO της Time Warner, Jeffrey Bewkes που κυκλοφόρησε το ΗΒΟ Νow με σόου για tablets και smartphones προς $ 15 το μήνα. Σύμφωνα, μάλιστα, με την Standard & Poor’s, μόνο ένα τμήμα των κερδών οφείλεται στον πραγματικό μισθό, αφού τα περισσότερα έσοδα στις εταιρείες και, κατά συνέπεια, στους CEOs προέρχονται από τις μετοχές που ανέβηκαν κατά 195% τα τελευταία χρόνια σε σχέση με τους υπόλοιπους κλάδους της βιομηχανίας.

    The CBS headquarters

    To αρχηγείο του CBS στη Νέα Υόρκη, αποκαλούμενο και “Black Rock”, έργο του μεγάλου Φινλανδού αρχιτέκτονα Σααρίνεν. Δεξιά, ο CEO του δικτύου, Les Moonves, δημιούργημα του εαυτού του.

    Η Κρίση μεγέθυνε το χάσμα, αφού ένας CEO σήμερα παίρνει 205 φορές το μισθό ενός εργάτη σε σχέση με 181 φορές πριν από έξι χρόνια. «Η εποχή που ένας διευθυντής χρειαζόταν πρώτα όραμα, όπως έλεγε ο Jobs, έχει περάσει», έγραψαν οι New York Times. «Σήμερα τα πράγματα είναι απλά: oι νέες τεχνολογίες άνοιξαν τις πύλες της εξουσίας και αυτός που φέρνει τα λεφτά είναι και αυτός που τα παίρνει όλα, αυτός που τα τρώει όλα στον μπουφέ» -όπως λένε οι Αμερικανοί. O Zaslav, μάλιστα, του Discovery Communications ετοιμάζεται να μπει και στην ευρωπαϊκή αγορά, εξασφαλίζοντας τα δικαιώματα μετάδοσης των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων -πλην της περίβλεπτης Premier League, που την πρόλαβε το NBC. Μπορεί, βέβαια, να βρει ένα μικρό εμπόδιο από τον Drahi, ο οποίος έχει βάλει ήδη το πόδι στις ΗΠΑ, με σκοπό την εξαγορά της Time Warner. O πόλεμος καλά κρατεί. Και οι εισπράξεις φαίνονται πάντα στο ταμείο. Mesdames et messieurs faites vos jeux!

     

    Διαβάστε ακόμη: H Digea και το παράδειγμα της Netflix

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top