«Από την πρώτη στιγμή τα μηνύματα και η ανταπόκριση του κόσμου υπήρξαν ενθαρρυντικά, έως συγκινητικά θα έλεγα».

    Λάτρεις του Netflix και των άλλων streaming καναλιών, κάντε λίγο κράτει. Μπορεί η επικυριαρχία τους να μην αμφισβητείται, άλλωστε είναι η νέα τάση που μας απομακρύνει από τα συμβατικά τηλεοπτικά κανάλια και μας σπρώχνει σε θεματικές σειρές και σε επιλογές που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μας ολόκληρο το 24ωρο, εντούτοις υπάρχει -πλέον- και ημεδαπός «αντίπαλος».

    Καίτοι μοιάζει με κλασική μάχη «Γολιάθ-Δαβίδ»,  από την πρώτη ημέρα εμφάνισης του Cinobo, της αμιγώς ελληνικής streaming πλατφόρμας έγινε σαφές πως μιλάμε για εντελώς διαφορετική λογική που διέπει την ελληνική εκδοχή. Η ποιότητα κερδίζει στα σημεία, ο ελληνικός κινηματογράφος δεν υπάρχει ως αποπαίδι, οι ταινίες του ανεξάρτητου κινηματογράφου -που μας φέρνει πάντα διαμαντάκια από όλο τον κόσμο- δεν θεωρούνται αποσυνάγωγες. Τίποτα από όλα αυτά δεν υπάρχουν στο Netflix.

    Η συγκυρία αποδείχθηκε εξόχως ευνοϊκή: το Cinobo βγήκε στον αέρα την περίοδο που όλοι μας μπήκαμε αναγκαστικά στα σπίτια μας λόγω της καραντίνας. Αυτομάτως, τούτο αποτέλεσε καλό πάτημα για να το αναζητήσουν αρκετοί χρήστες. Η γενική διευθύντρια της πλατφόρμας, Δάφνη Μπεχτσή μίλησε στο Andro για το εγχείρημά της και για τον προφανή ανταγωνισμό με το Netflix.

    – Πώς προέκυψε η ιδέα; Είχατε σχέση με τον κινηματογράφο;
    Προέρχομαι από μια οικογένεια που δραστηριοποιήθηκε στον χώρο για δεκαετίες και παρόλο που είχα επιλέξει μια τελείως διαφορετική καριέρα, η τριβή που είχα με το σινεμά από μικρή ήταν αναπόφευκτη. Θυμάμαι τον εαυτό μου 5 χρονών στα πατώματα του βίντεο κλαμπ να προσποιούμαι ότι δουλεύω καθαρίζοντας VHS και ακόμα έχω το συναίσθημα ενθουσιασμού μέσα μου από της Κυριακάτικες βραδιές σινεμά με τον πατέρα μου (σσ Χρήστο Μπεχτσή). Μεγαλώνοντας μου δόθηκε η ευκαιρία να παρευρεθώ σε markets Ευρωπαϊκών φεστιβάλ κινηματογράφου, όπου μου έγινε αντιληπτό πως υπάρχει απέραντος πλούτος ανεξάρτητου κινηματογράφου διαθέσιμος παγκοσμίως, πολύ μικρό μέρος του οποίου τελικά φτάνει στα μάτια του ελληνικού κοινού.

    »Γυρνούσα πίσω έχοντας απολαύσει τόσες ταινίες που ήθελα να προτείνω σε φίλους, αλλά αβέβαιη για το πως και αν θα έχουν την ευκαιρία να τις δουν -νόμιμα τουλάχιστον. Αυτή η σκέψη υπήρξε και το έναυσμα για τη δημιουργία του Cinobo. Η σχέση μου με τον κινηματογράφο λοιπόν παράμενε ως τώρα σίγουρα intimate αλλά ταυτόχρονα ερασιτεχνική και από απόσταση. Αδιαμφισβήτητα τα ερεθίσματα που έλαβα από την οικογένειά μου, το γεγονός ότι είχα την ευκαιρία να λύσω αμέτρητες απορίες για το πως δουλεύει η αγορά και πως να έρθω σε επαφή με τους κατάλληλους ανθρώπους έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία του Cinobo.

    «Το Cinobo δημιουργήθηκε με στόχο να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ ποσότητας και ποιότητας στο χώρο του streaming».

    – Σας αναφέρουν ως η ελληνική απάντηση στο Netflix. Ωστόσο, υπάρχει διαφορά φιλοσοφίας. Θέλετε να μας μιλήσετε γι’ αυτήν; Πράγματι υπάρχει διαφορά ως προς τη φιλοσοφία και το όραμα, που άλλωστε γίνεται εύκολα αντιληπτό από τη διαφορά στο περιεχόμενο που προσφέρουμε και τον τρόπο με το παρουσιάζουμε. Όπως σχολίασε και μια συνδρομητής στα facebook reviews «Οι κατηγορίες είναι για δυνατούς λύτες και οι προτάσεις αυστηρά επιλεγμένες, σαν να φτιάχνει κάποιος λίστες ταινιών για ανθρώπους που αγαπά». Με αυτό ακριβώς το συναίσθημα πλάθουμε την ταινιοθήκη του Cinobo και μας χαροποιεί ιδιαιτέρως που το κοινό αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι ένας αλγόριθμος που προτείνει αυτοματοποιημένα ό,τι βλέπουν οι πολλοί, αλλά μια ομάδα ανθρώπων που φροντίζει διαρκώς να ανακαλύπτεις κάτι μοναδικό.

    »Το Cinobo δημιουργήθηκε με στόχο να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ ποσότητας και ποιότητας στο χώρο του streaming. Συγκεντρώνει περιεχόμενο από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα, που είναι διάσπαρτο και συχνά δυσεύρετο. Η φιλοδοξία του λοιπόν είναι να λειτουργήσει ως πυλώνας υποστήριξης και διάδοσης του ανεξάρτητου κινηματογράφου, με προβολές, εκδηλώσεις και συνέργειες με φορείς που δραστηριοποιούνται στον κινηματογραφικό χώρο Ελλάδας και Κύπρου, καθώς και μέσω της διανομής επιλεγμένων τίτλων. Ευελπιστούμε λοιπόν το Cinobo να καλύψει ένα κενό που τουλάχιστον έως σήμερα δεν καλύπτεται από άλλες πλατφόρμες, είναι αυτό ανάμεσα στο ανεξάρτητο σινεμά και στο κοινό που το απολαμβάνει ή θέλει να το ανακαλύψει. Νομίζω πλέον είναι ξεκάθαρο πως διαφέρει η φιλοσοφία μας.

    Το Cinobo υποστηρίζεται από όλες τις συσκευές.

    – Η εκπροσώπηση των ελληνικών ταινιών στην πλατφόρμα σας είναι αξιοσημείωτη. Προφανώς και δεν έγινε τυχαία.
    Στόχος μας από την αρχή υπήρξε η δημιουργία μιας προσβάσιμης στέγης που θα καταφέρει να συγκεντρώσει το νέο ελληνικό σινεμά, στην οποία το κοινό θα μπορεί να το εξερευνήσει και να το αγαπήσει, να βρει τους Έλληνες δημιουργούς που αναζητά αλλά και να ανακαλύψει νέους. Ξεκινήσαμε έτσι τη συνεργασία με έναν υπάρχοντα θεσμό που μοιράζεται το όραμα αυτό, την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Επιμεληθήκαμε παρέα την πρώτη ελληνική συλλογή, τα Βραβεία ΊΡΙΣ Καλύτερης Ταινίας της δεκαετίας, ενώ μέσα στον επόμενο μήνα θα ανέβουν δύο ακόμα συλλογές με την επιμέλεια της ΕΑΚ, τα καλύτερα ντοκιμαντέρ της δεκαετίας και οι ταινίες που έχουν λάβει βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη. Κοιτάμε προς ένα μέλλον στο οποίο το Cinobo θα δημιουργήσει ευκαιρίες για τους ‘Έλληνες δημιουργούς, ακόμα περισσότερο μετά και τις νέες δυσκολίες που καλούμαστε όλοι να αντιμετωπίσουμε λόγω πανδημίας.

    – Με ποιο κριτήριο επιλέγετε τις ταινίες; Υπάρχει μια ομάδα πίσω από τις επιλογές;
    Δεν υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα κριτήρια ή κάποιο πρωτόκολλο που τηρούμε για την επιλογή. Η ομάδα μας αποτελείται από επαγγελματίες του χώρου διαφόρων ειδικοτήτων, με μια κοινή συνισταμένη: την αγάπη μας για το σινεμά. Εξ’ αυτού ορμώμενοι βρισκόμαστε διαρκώς σε αναζήτηση περιεχομένου και σε εβδομαδιαία βάση κάνουμε συναντήσεις, όπου μοιραζόμαστε ιδέες και προτάσεις και αποφασίζουμε το ποιες ταινίες αξίζει να διεκδικήσουν χώρο στο Cinobo και χρόνο από τους συνδρομητές μας. Ταινίες που μπορούν να σε αγγίξουν, να σε διασκεδάσουν, να σε ταξιδέψουν. Ταινίες μεγάλων σκηνοθετών, ταινίες ορόσημα της ιστορίας του κινηματογράφου, ταινίες που δεν έχουν παιχτεί ποτέ στην Ελλάδα και διαμαντάκια που δεν πρόλαβες να δεις στις αίθουσες αλλά σίγουρα αξίζει να ανακαλύψεις.

    «Το Cinobo βγήκε στον αέρα μερικές ώρες μετά από την επίσημη ανακοίνωση για το κλείσιμο των κινηματογράφων λόγω πανδημίας».

    – Ξεκινήσατε σε μια περίεργη συγκυρία λόγω της καραντίνας. Σας ωφέλησε αυτό;
    Το Cinobo βγήκε στον αέρα μερικές ώρες μετά από την επίσημη ανακοίνωση για το κλείσιμο των κινηματογράφων λόγω πανδημίας. Το χρονικό αυτό του λανσαρίσματος ήταν μια τυχαία συγκυρία που κρίνοντας από την παγκόσμια άνοδο των streaming υπηρεσιών, υποθέτουμε πως, ναι, ως ένα βαθμό βοήθησε στα πρώτα βήματα του Cinobo. Παραμένει ωστόσο μια εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη με άγνωστες και δυσάρεστες επιπτώσεις για την κινηματογραφία, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκόσμια. Εμείς είμαστε χαρούμενοι που τις ημέρες αυτές της καραντίνας προσφέρουμε στον κόσμο ψυχαγωγία και συντροφιά με το δικό μας τρόπο.

    Η παρουσία των ελληνικών ταινιών είναι διακριτή.

    – Υπάρχει χώρος για το ποιοτικό σινεμά στις… οικιακές επιλογές των χρηστών ή το Netflix έχει κερδίσει κατά κράτος;
    Σαφέστατα το Netflix είναι ένας κυρίαρχος player στον κόσμο του streaming, αλλά σίγουρα δεν καλύπτει όλες τις ανάγκες του Έλληνα θεατή. Το Cinobo ήρθε να καλύψει ένα κενό στην αγορά και η ανταπόκριση του κόσμου ως αυτή τη στιγμή δείχνει ότι όντως υπάρχει χώρος για ποιοτικό κινηματογράφο και στο σπίτι.

    – Η υποδοχή ως τώρα πώς είναι;
    Από την πρώτη στιγμή τα μηνύματα και η ανταπόκριση του κόσμου υπήρξαν ενθαρρυντικά, έως συγκινητικά θα έλεγα. Χαιρόμαστε πολύ που υπάρχει ένα κοινό που ήδη αγάπησε το Cinobo όσο εμείς, και η ταινιοθήκη μας είναι εκεί να του κρατάει συντροφιά αυτές τις ημέρες. Αυτό που θέλουμε να πούμε για τη συνέχεια είναι ένα: stay tuned, τα καλύτερα έρχονται!

    «Με μηνιαία συνδρομή 7,99€ τον μήνα και δωρεάν δοκιμή 14 ημερών, ο χρήστης έχει απεριόριστη πρόσβαση από όλες τις υποστηριζόμενες συσκευές».

    – Τι επιλογές έχει ο χρήστης;
    Η υπηρεσία παρέχει τη δυνατότητα προβολής ταινιών σε High Definition και με 5.1 surround ήχο για την ultimate κινηματογραφική εμπειρία. Είναι διαθέσιμη σε ηλεκτρονικό υπολογιστή μέσω ιστοσελίδας, καθώς επίσης μέσω της Cinobo εφαρμογής σε smartphone και tablet (Αndroid, iOS) και Smart TV (Android και LG με WebOS 4.0 ή μεταγενέστερα). Επίσης είναι διαθέσιμη η προβολή με το πάτημα ενός κουμπιού από τις συσκευές σου στην τηλεόραση μέσω Chromecast. Με μηνιαία συνδρομή 7,99€ τον μήνα και δωρεάν δοκιμή 14 ημερών, ο χρήστης έχει απεριόριστη πρόσβαση από όλες τις υποστηριζόμενες συσκευές, μπορεί να παρακολουθεί σε δύο οθόνες ταυτόχρονα, αλλά και να ακυρώσει και να συνεχίσει τη συνδρομή του ανά πάσα στιγμή χωρίς επιπλέον χρεώσεις. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα προβολής εκτός σύνδεσης (offline viewing) για προβολή ταινιών on the go, λειτουργία continue watching για συνέχεια αναπαραγωγής της ταινίας από οποιαδήποτε συσκευή, δυνατότητα πρόσθεσης ταινιών στη λίστα του χρήστη και λειτουργία γονικού ελέγχου.

    Σκηνή από την ταινία «Florence Foster Jenkins» του Στίβεν Φρίαρς με τους Μέριλ Στριπ και Χιου Γκραντ που θα μπορούν οι χρήστες να παρακολουθήσουν στο Cinobo.

    – Θα εξακολουθήσουμε να βλέπουμε ταινίες στις αίθουσες ή πλέον γίναμε πιο οχυρωμένοι στο σπίτι μας;
    Όσον αφορά τον ανεξάρτητο κινηματογράφο, πιστεύω πως ναι αυτοί που το αγαπούν θα εξακολουθήσουν να βλέπουν ταινίες στις αίθουσες. Η αίθουσα είναι μια αγαπημένη έξοδος κατά την οποία απολαμβάνεις τον κινηματογράφο που αγαπάς, ενώ η streaming υπηρεσία που επιλέγεις είναι ο τρόπος να εξερευνήσεις τον κινηματογράφο που αγαπάς και δεν πρόλαβες/ μπόρεσες να δεις στην αίθουσα! Τα σινεμά και οι streaming υπηρεσίες εξυπηρετούν κοινούς σκοπούς, της ψυχαγωγίας του θεατή και της στήριξης της τέχνης του σινεμά, αλλά στην πράξη ικανοποιούν μια διαφορετική ανάγκη για τον θεατή. Η ατμόσφαιρα της σκοτεινής αίθουσας ή του θερινού σινεμά με τα γιούκα, τα χαμόγελα που θα ανταλλάξεις στο ταμείο ή στο κυλικείο, ο σχολιασμός που θα γίνει στο δρόμο για το σπίτι, οι εκφράσεις που προκαλεί η ταινία στα πρόσωπα των θεατών, το συναίσθημα…  δε θα μπορέσει να αντικατασταθεί από καμία πλατφόρμα. Οι ανεξάρτητες αίθουσες και η ποιοτικές streaming υπηρεσίες μπορούν – για εμένα – να βρουν ένα αρμονικό τρόπο να συνυπάρχουν, για χάρη των ταινιών, των δημιουργών και του κοινού που αγαπά τον κινηματογράφο.

    «Η Ελλάδα είναι μιαπολύ μικρή αγορά για να χωρέσει πολλούς, και οι ήδη υπάρχουσες υπηρεσίες πλέον καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών του Έλληνα θεατή».

    Οι χρήστες, μεταξύ άλλων, θα έχουν τη δυνατότητα να δουν τις ανεπανάληπτες ταινίες του Τσάρλι Τσάπλιν.

    – Τι θα συνιστά επιτυχία για το εγχείρημά σας;
    Μακροχρόνια επιτυχία για μας είναι το cinobo να αποτελέσει συνώνυμο του ανεξάρτητου και καλού σινεμά, να αποτελέσει μια εναλλακτική πρόταση ψυχαγωγίας για τον Έλληνα θεατή και να δημιουργήσει μια δυναμική κοινότητα εντός και εκτός πλατφόρμας, με σημείο αναφοράς την αγάπη για τον σινεμά.

    – Πιστεύετε πως θα ακολουθήσουν κι άλλοι το παράδειγμά σας;
    Η Ελλάδα είναι μια ελεύθερη, αλλά πολύ μικρή αγορά για να «χωρέσει» πολλούς, και οι ήδη υπάρχουσες υπηρεσίες πλέον καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών του Έλληνα θεατή. Παρ΄όλα αυτά δεν είναι απίθανο. Εμείς συνεχίζουμε με την ίδια ένταση, δημιουργικότητα και κέφι που δουλεύουμε τα τελευταία δύο χρόνια, με ανοιχτές τις κεραίες μας ώστε να προσορμιζόμαστε στο διαρκώς μεταλλασσόμενο τοπίο του κινηματογράφου παγκοσμίως.

    – Προβολή στο μέλλον: αν μια μεγάλη πλατφόρμα σας προσεγγίσει για εξαγορά θα το δεχόσασταν;
    Είναι πρώιμο να βάζουμε στην κουβέντα μια τέτοια προοπτική, καθώς δεν έχουμε συμπληρώσει ακόμα ούτε τους δύο πρώτους μήνες λειτουργίας μας. Δεν είναι κάτι που μας απασχολεί αυτή τη στιγμή. Το όραμα είναι ξεκάθαρο και μένουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας.

     

    Διαβάστε ακόμα: Σόφη Δελούδη – «Ο κορονοϊός θα μας αλλάξει. Ο κόσμος θα προτιμήσει τα εγχώρια είδη από τα εισαγόμενα».

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top