Τα μπουκάλια δεν πρέπει να έχουν μόνο μια… ζωή.

  Κυκλική οικονομία σημαίνει μέριμνα για το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους. Έτσι ώστε κανένα προϊόν και υλικό να μην θεωρείται οριστικά «απόβλητο». Δέσμευση στην αειφορία σημαίνει πως μια σύγχρονη επιχείρηση οφείλει να βλέπει τη συνολική εικόνα του κόσμου που την περιβάλλει: να αναπτύσσεται, δηλαδή, έχοντας ως γνώμονα όχι μόνο το μέγιστο οικονομικό αποτέλεσμα, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος.

  Αυτοί οι περιβαλλοντικοί στόχοι θεωρούνται επιτέλους στις μέρες μας ουσιαστικοί και πραγματοποιήσιμοι από μεγάλες εταιρίες, όπως η Coca-Cola Τρία Έψιλον. Το αποδεικνύουν και οι αριθμοί που πέτυχε μέσα στο 2020. Σ’ αυτό το διάστημα βελτίωσε περαιτέρω τους περιβαλλοντικούς της στόχους, επενδύοντας  στην κυκλική οικονομία.

  Με το 100% των συσκευασιών της να είναι ανακυκλώσιμες, η Coca-Cola Τρία Έψιλον, έχει αναλάβει δράση για την επίτευξη των στόχων συλλογής και ανακύκλωσης συσκευασιών στη χώρα μας.

  Πιο συγκεκριμένα, σε συνέπεια με τις αρχές και τις δεσμεύσεις του Ομίλου Coca-Cola HBC, που κατατάσσεται στην κορυφή δεικτών όπως το MSCI ESG με «ΑΑΑ» και τον Δείκτη Βιώσιμης Ανάπτυξης Dow Jones (DJSI), η Coca-Cola Τρία Έψιλον πέτυχε μείωση των εκπομπών ρύπων και εξέλιξε την ορθολογική διαχείριση νερού, μένοντας, παράλληλα, πιστή στο όραμα της για Έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα.

  Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι κεντρικός στόχος της Coca-Cola Τρία Έψιλον.

  Το όραμα για έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα

  Τι γίνεται, όμως, με τις συσκευασίες; «Ζουν» μια φορά; Το αντίθετο πρέπει να συμβαίνει, να έχουν παραπάνω από μια ζωές. Για αυτό και  η συλλογή κάθε συσκευασίας που κυκλοφορεί στην αγορά και η προώθηση της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησής της είναι στρατηγική προτεραιότητα για την εταιρεία τα επόμενα χρόνια.

  Με το 100% των συσκευασιών της να είναι ανακυκλώσιμο, η Coca-Cola Τρία Έψιλον, έχει αναλάβει δράση τόσο ως εταιρεία, όσο και στο πλαίσιο κλαδικών πρωτοβουλιών, για την επίτευξη των στόχων συλλογής και ανακύκλωσης συσκευασιών στη χώρα μας, που προβλέπουν συλλογή και ανακύκλωση του 90% των πλαστικών συσκευασιών ποτών, μέχρι το 2030.

  Η συνολική μείωση χρήσης υλικών συσκευασίας είναι στρατηγικής σημασίας για την Coca-Cola Τρία Έψιλον.

  Για την Coca-Cola Τρία Έψιλον ένα ενιαίο, αποτελεσματικό και διαφανές σύστημα εγγυοδοσίας, που καλείται να οργανώσει και να λειτουργήσει ο κλάδος, μπορεί και οφείλει να εκπληρώσει αυτόν τον στόχο. Για αυτό και η εταιρεία συμμετέχει στη κοινή Συντονιστική Επιτροπή των Παραγωγών Αναψυκτικών και Ζυθοποιών για την Εγγυοδοσία, αποσκοπώντας να συμβάλει στον σχεδιασμό του καλύτερου δυνατού και πλέον αποτελεσματικού συστήματος. Παράλληλα, ήδη από το 2018 η Coca-Cola Τρία Έψιλον διαθέτει στην αγορά αναψυκτικά με 20% rPET δηλαδή ανακυκλωμένο πλαστικό.

  Λιγότερα απορρίμματα. Να μια προσπάθεια που πρέπει να ενισχύεται καθημερινά.

  Η συνολική μείωση χρήσης υλικών συσκευασίας είναι στρατηγικής σημασίας για την Coca-Cola Τρία Έψιλον. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία προχωράει το 2021 σε επένδυση ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ για την κατάργηση της πλαστικής μεμβράνης στις πολυσυσκευασίες αλουμινίου, μέσω του νέου τύπου συσκευασίας KeelClip™. Είναι μια πρωτοβουλία που υλοποιείται για πρώτη φορά στον κλάδο των μη αλκοολούχων ποτών, αλλά και συνολικά στη χώρα μας, και ισοδυναμεί με εξοικονόμηση σχεδόν 287 τόνων πλαστικού ετησίως.

  Σημαντικές είναι οι επιδόσεις της εταιρείας στην ανακύκλωση των αποβλήτων της παραγωγικής διαδικασίας στα εργοστάσιά της στη χώρα, που άγγιξε το 99,1 %.

  Παράλληλα, το 2020 η εταιρεία μείωσε το βάρος των συσκευασιών των χυμών AMITA κατά 3% στα 330ml, κατά 8% στο 1L, κατά 3% στις συσκευασίες αλουμινίου 330ml και κατά 6% στους περιέκτες 500ml. Ήδη από το 2016, έχει προχωρήσει σε μείωση του όγκου του πλαστικού στις συσκευασίες της, μειώνοντας κατά μέσο όρο 23% το PET που χρησιμοποιεί για την εμφιάλωση του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΑΥΡΑ.

  Αξιοσημείωτες είναι οι επιδόσεις της εταιρείας και στην ανακύκλωση των αποβλήτων της παραγωγικής διαδικασίας στα εργοστάσιά της στη χώρα, που άγγιξε το 99,1 %. Το Σχηματάρι Mega-Plant είναι το πρώτο εργοστάσιο στο οποίο επιτεύχθηκε 100% ανακύκλωση και αξιοποίηση όλων των παραγόμενων απορριμμάτων.

  Το νερό δεν είναι ανεξάντλητο. Η Coca-Cola Τρία Εψιλον βελτιώνει την ορθολογική διαχείρισή του.

  Βέλτιστη Διαχείριση των Φυσικών Πόρων

  Με συνεχή προσήλωση στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στα εργοστάσια της εταιρείας, οι απόλυτες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τη δραστηριότητά της μειώθηκαν το 2020 κατά 59% (σε σύγκριση με το 2017). Παράλληλα, η προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας των εργοστασίων της Coca-Cola Τρία Έψιλον προέρχεται από 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ το 62,3% της συνολικής ενέργειας προέρχεται από ανανεώσιμες και καθαρές πηγές ενέργειας (σ.σ.: η εταιρεία στα εργοστάσιά της εκτός από ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιεί και άλλα καύσιμα όπως φυσικό Αέριο, LPG, Μαζουτ, κλπ).

  Tο 2020, εξοικονομήθηκαν 177.516.000 λίτρα νερού στις μονάδες της Coca-Cola Τρία Έψιλον.

  Καθώς η προσπάθεια και ο σχεδιασμός της εταιρείας για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος είναι διαρκής και πολύπλευρη, η Coca-Cola Τρία Έψιλον εφαρμόζει, πρότυπα και πολιτικές με επίκεντρο την ορθολογική διαχείριση και τη συνεχή μείωση κατανάλωσης νερού στις εγκαταστάσεις της. Έτσι το 2020, επαναχρησιμοποιήθηκαν και ανακυκλώθηκαν 53.520.000 λίτρα νερού στις παραγωγικές μονάδες, ενώ εξοικονομήθηκαν 177.516.000 λίτρα νερού σε σχέση με το 2019 (μείωση 16%). Ως αποτέλεσμα αυτής της στοχευμένης στρατηγικής η εταιρεία έλαβε ανώτατες πιστοποιήσεις για υπεύθυνη διαχείριση νερού για όλες τις μονάδες παραγωγής της από την Alliance for Water Stewardship (AWS).

   

  Διαβάστε ακόμα: Πόσο θα άλλαζε η ζωή σας με εγγυημένο -άνευ όρων- εισόδημα 1.200 ευρώ το μήνα;

   

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top