Μόλις ένας στους είκοσι κόκκους της παγκόσμιας παραγωγής καφέ πληροί τις ποιοτικές προδιαγραφές για να επιλεγεί ως πρώτη ύλη για τον Costa Coffee.

  Τον τελευταίο καιρό η λέξη «βιωσιμότητα» μπαίνει όλο και πιο πολύ στην καθημερινότητα μας. Δεν είναι λίγες οι εταιρίες, μικρές ή μεγάλες, που εντάσσουν την έννοια αυτή στην φιλοσοφία τους. Για την ιστορία να σας αναφέρουμε ότι η ιδέα της βιωσιμότητας, που είναι απόλυτα συμβατή με την έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης, καθιερώθηκε στην Α’ Σύνοδο Κορυφής για τη Γη, στο Ρίο, το 1992.

  Σήμερα, η ιδέα αυτή στηρίζει μία νέα δυναμική τάση που φαίνεται να καθορίζει και να κατευθύνει σχεδόν επιτακτικά, όλες τις ισχυρές βιομηχανίες της παγκόσμιας οικονομίας, ειδικά δε, τη βιομηχανία του καφέ. Οι προκλήσεις στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά και της μείωσης των φυσικών πόρων στην παραγωγή του καφέ, κάνουν πλέον τη στροφή στη βιωσιμότητα να φαντάζει, στη συνείδηση επιχειρηματία και καταναλωτή, μονόδρομος.

  Στον Costa Coffee, όλες οι διαδικασίες εκτελούνται στηριζόμενες στις ηθικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές αρχές της βιωσιμότητας.

  Σύμφωνα με την εταιρεία, η φιλοσοφία του Costa Coffee κατανοεί και ενσωματώνει στην ενεργό επιχειρηματική της δράση, αυτή ακριβώς την «ευγενική» προς την φύση και τον άνθρωπο, ανάγκη: βιωσιμότητα από τα πρώτα στάδια καλλιέργειας, συλλογής και παραγωγής του καφέ. Στον Costa Coffee, όλες οι διαδικασίες οφείλουν να εκτελούνται στηριζόμενες στις ηθικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές αρχές της βιωσιμότητας, με σεβασμό απέναντι στην αειφόρο γεωργία, στις υγιείς συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των καλλιεργητών, στη δίκαιη μισθοδοσία τους και φυσικά στις πρακτικές προστασίας του περιβάλλοντος.

  Το brand εξασφαλίζει και εγγυάται πως ο καφές που προσφέρεται στους καταναλωτές του έχει παραχθεί υπεύθυνα μεν μα πάνω απ’ όλα, βιώσιμα.

  Στην κορυφή αυτής της πυραμίδας παραμένει αξία αμετακίνητη και αδιαπραγμάτευτη, η εξαιρετικής ποιότητας πρώτη ύλη. Είναι αξιοσημείωτο ότι, μόλις ένας στους είκοσι κόκκους της παγκόσμιας παραγωγής καφέ πληροί τις ποιοτικές προδιαγραφές για να επιλεγεί ως πρώτη ύλη για τον Costa Coffee.

  Ωστόσο, η αυστηρή διαδικασία διαλογής του καφέ δεν σταματά εδώ. Οι επιλεγμένοι κόκκοι του brand, και μάλιστα σε ποσοστό 100%, φέρουν την πιστοποίηση του διεθνούς, μη κερδοσκοπικού οργανισμού, Rainforest Alliance. Η Rainforest Alliance (RFA) είναι γνωστή για το έργο της πάνω στη δημιουργία και την θέσπιση ενός καλύτερου μέλλοντος για τον άνθρωπο σε συνάρτηση με τη φύση. Κάθε Rainforest Alliance προϊόν παράγεται βάσει αυστηρών ηθικών, κυρίως, κανονισμών που διασφαλίζουν ευνοϊκότερες -για τη φύση και τους εργάτες- συνθήκες και μεθόδους παραγωγής.

  Έτσι, το brand εξασφαλίζει και εγγυάται ταυτόχρονα, πως ο καφές που προσφέρεται στους καταναλωτές του έχει παραχθεί υπεύθυνα μεν μα πάνω απ’ όλα, βιώσιμα. Μη ξεχνάμε άλλωστε, ότι πλέον, το κοινό επιδεικνύει διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για την προέλευση των όσων επιλέγει προς κατανάλωση. Μεταξύ αυτών, και ο καφές. Ολοένα και περισσότεροι ψάχνουν, ρωτούν, ενημερώνονται για τον τόπο καταγωγής του καφέ τους αλλά και για τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στις αντίστοιχες φάρμες.

  Το 43% των παγκόσμιων καταναλωτών δηλώνει ότι το ηθικό, φιλικό προς το περιβάλλον ή κοινωνικά υπεύθυνο προϊόν επηρεάζει πάντα ή σχεδόν πάντα την επιλογή του.

  Σύμφωνα με το GlobalData, το 43% των παγκόσμιων καταναλωτών δηλώνει ότι το ηθικό, φιλικό προς το περιβάλλον ή κοινωνικά υπεύθυνο προϊόν ή υπηρεσία επηρεάζει πάντα ή σχεδόν πάντα την επιλογή του. Μία βαθύτερη συνειδητοποίηση που ίσως εγείρει και αιτήματα αυστηρότερης δεοντολογίας σε ό,τι έχει να κάνει με τη συνολική διαδικασία παραγωγής του καφέ.

  Οι επιλεγμένοι κόκκοι του brand, και μάλιστα σε ποσοστό 100%, φέρουν την πιστοποίηση του διεθνούς, μη κερδοσκοπικού οργανισμού, Rainforest Alliance.

  Ολοένα και αυξάνονται παγκοσμίως τα αιτήματα για καλύτερες συνθήκες εργασίας, προστασία των αγροτών από την αστάθεια των τιμών της αγοράς – ειδικά στις φτωχότερες περιοχές- καλύτερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καλύτερη εκπαίδευση αλλά και ισχυρότερα κίνητρα στο να επικρατήσουν οι βιολογικές καλλιέργειες και κυρίως εκείνες που στηρίζονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Άλλωστε στα χρόνια που ακολουθούν -εάν δεν παρθούν άμεσα και σε παγκόσμιο επίπεδο μέτρα- η κλιματική αλλαγή θα μονοπωλήσει κάθε πτυχή και του εμπορίου. Μόνο μέσα από τη συμφιλίωση του επιχειρείν με τη φύση θα μπορέσει να επέλθει η ισορροπία για την σωτηρία και του πλανήτη. Και αυτό είναι κάτι που οφείλουμε να μην λησμονήσουμε ποτέ ούτε όταν πίνουμε τον καφέ μας.

   

  Διαβάστε ακόμα: 5 αισιόδοξες ταινίες για κυριακάτικα απογεύματα, παρέα με ένα φλιτζάνι καφέ.

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top