Το V90 Cross Country είναι ένα όχημα που σου δίνει την αίσθηση της πολυτέλειας, με κορυφαία υλικά και minimal design, ενώ προσφέρει στον οδηγό και τους επιβάτες άνεση και ηρεμία.

– Πότε άρχισε το μεγάλο της ζωής σας «ταξίδι» στο χώρο των startups; Τι σας ενέπνευσε, ποιος ήταν ο πρώτος «σπινθήρας στα μπουζί» για να ξεκινήσετε;
Ξεκίνησα να ασχολούμαι με τον χώρο των startups πριν από σχεδόν δέκα χρόνια, στα τέλη του 2007, με τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού μέσου το οποίο κάλυπτε την, εκείνη την εποχή, εξαιρετικά μικρή κοινότητα των startups στη χώρα μας. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι τότε ο όρος startups ήταν αδόκιμος ακόμα. Με ενδιέφερε να ανακαλύψω περισσότερα για την τεχνολογία, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, και σκέφτηκα ότι ο καλύτερος ρόλος για να το κάνω αυτό θα ήταν μέσα από ένα μέσο το οποίο θα κάλυπτε αυτή τη θεματολογία.

– Ποιες «αποσκευές» έχετε πάντα μαζί σας στη δύσκολη διαδρομή της καταξίωσης;
Επιμονή και υπομονή. Και τα δυο έρχονται, πιστεύω, αν αγαπάς ειλικρινά αυτό που κάνεις. Δεν είναι cliché. Οι μέρες που τα πράγματα δεν πάνε καλά, οι αριθμοί δεν βγαίνουν και η πίεση μοιάζει αφόρητη είναι συντριπτικά περισσότερες. Χρειάζεται να θυμίζεις στον εαυτό σου γιατί ξεκίνησες, καθώς δεν υπάρχουν σύντομες και εύκολες διαδρομές. Όσο για την «καταξίωση», που λέτε, έρχεται νομίζω αρκετά χρόνια μετά, από τους ανθρώπους που κινούνται στον ίδιο χώρο με σένα, μέσα από την αναγνώριση της δουλειάς, του ήθους και του αποτελέσματος που επιτυγχάνει κανείς.

«Είναι σημαντικό να πορεύεσαι με ανθρώπους με τους οποίους υπάρχει αμφίδρομη εμπιστοσύνη. Σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ πιο εύκολο να δώσεις το τιμόνι».

– Πότε «πατάτε γκάζι» σε μια πρόκληση και πότε επιλέγετε την ασφάλεια και «πατάτε φρένο»;
Η επιχειρηματικότητα είναι, από τη φύση της, συνυφασμένη με το ρίσκο. Με αυτή την έννοια, ένας επιχειρηματίας πρέπει να παίρνει γρήγορα –αλλά όχι επιπόλαια– αποφάσεις, να είναι σε θέση να αναθεωρεί τη στρατηγική του όταν και όπου χρειάζεται και κάθε φορά να εκμεταλλεύεται μια ευκαιρία εκεί που ο υπόλοιπος κόσμος βλέπει μόνο ένα πρόβλημα. Οι προκλήσεις κρύβουν ευκαιρίες, σου δίνουν τη δυνατότητα να δοκιμάσεις τις αντοχές σου και τις γνώσεις σου. Από την άλλη, αν μια πρόκληση δεν έχει ευτυχή κατάληξη, σου προσφέρει γνώση, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί στη συνέχεια της πορείας.

Το VOLVO V90 Cross Country είναι ένα ικανό αυτοκίνητο παντός δρόμου αλλά και με δυνατότητες κίνησης off-road.

– Από πού αντλείτε τη δύναμη για να συνεχίσετε, όταν νιώσετε ότι φτάνετε σε «αδιέξοδο»;
Γενικώς έχω τη φήμη αισιόδοξου ανθρώπου. Δεν μπορώ να πω ότι βλέπω αδιέξοδα, αλλά περισσότερο προκλήσεις που κρύβουν ευκαιρίες, όπως ανέφερα πιο πάνω. Όταν πάντως οι προκλήσεις καταλήγουν σε αδιέξοδα, νομίζω ότι οι στενοί συνεργάτες σού δίνουν δύναμη να συνεχίσεις. Ίσως αυτός να είναι κι ένας από τους λόγους που εμείς πάντοτε προτρέπουμε τους εν δυνάμει επιχειρηματίες να μην ξεκινήσουν αν δεν βρουν πρώτα έναν συνιδρυτή. Για να μοιράζονται τους προβληματισμούς, τα άγχη και την ευθύνη, και να μην καταλήγουν μόνοι τους μπροστά σε αδιέξοδα.

«Θα ήθελα να με θυμούνται ως αθεράπευτα αισιόδοξο, παράλογα ανοιχτόμυαλο για νέες ιδέες και πράγματα, και σταθερό στις αξίες και τα πιστεύω μου».

– Πότε δίνετε το «τιμόνι» της ζωής και της καριέρας σας σε συνεργάτες, σε πρόσωπα εμπιστοσύνης, σε άτομα που αγαπάτε;
Είναι σημαντικό να πορεύεσαι με ανθρώπους με τους οποίους υπάρχει αμφίδρομη εμπιστοσύνη. Σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ πιο εύκολο να δώσεις το τιμόνι, όπως λέτε. Ο δυτικός τρόπος σκέψης και η κουλτούρα εξυμνούν συχνότερα τους χαρισματικούς ηγέτες, όμως η αλήθεια είναι πως αν θες να πας μακριά, πρέπει να πας με παρέα. Από την πλευρά μου, έχω την τύχη να συνεργάζομαι με ανθρώπους οι οποίοι πολλές φορές γνωρίζουν περισσότερα κι έχουν μεγαλύτερη εμπειρία –και λόγω ηλικίας– από εμένα, προσφέροντάς μου την απαραίτητη ασφάλεια.

– Ποια ήταν η πιο καθοριστική στιγμή στο δικό σας «σιρκουί» της καταξίωσης;
Νομίζω ότι το 2015 ήταν μια πολύ σημαντική χρονιά για εμάς. Μέσα σε ένα αρκετά έντονο και αβέβαιο κλίμα, για όλους μας, πήραμε σε σύντομο χρονικό διάστημα κρίσιμες αποφάσεις για την πορεία διαφορετικών projects, τόσο στο Found.ation όσο και σε άλλα συνδεδεμένα projects. Σήμερα, δυο χρόνια πλέον μετά, έχουμε την αίσθηση ότι οι αποφάσεις που πήραμε τότε άνοιξαν ευκαιρίες και δυνατότητες που δεν φανταζόμασταν καν σήμερα.

«Ακόμα κι αν μια πρόκληση δεν έχει ευτυχή κατάληξη, σου προσφέρει γνώση, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί στη συνέχεια της πορείας».

– Σε μια φαινομενικά αξεπέραστη διαφωνία με κάποιον σημαντικό συνεργάτη σας πότε επιλέγετε τη «σύγκρουση»;
Δεν θεωρώ πως είμαι συγκρουσιακός. Διαφωνίες μεταξύ συνεργατών υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα, στο πλαίσιο μιας υγιούς συνεργασίας η οποία έχει ως βασική της προϋπόθεση τους κοινούς στόχους και την ειλικρινή επικοινωνία. Αυτό που προκρίνω και μεταφέρω στους επιχειρηματίες με τους οποίους συνεργαζόμαστε είναι να βάζουν πάντα ένα σαφές πλαίσιο συνεργασίας όταν ξεκινούν κάτι καινούργιο. Πού θέλουν να βρίσκονται σε πέντε χρόνια, τι βάζουν και τι παίρνουν. Οι καλές συμφωνίες από την αρχή, η ειλικρίνεια και η διαρκής επικοινωνία μειώνουν σταδιακά τις πιθανότητες σύγκρουσης.

«Ο δυτικός τρόπος σκέψης και η κουλτούρα εξυμνούν συχνότερα τους χαρισματικούς ηγέτες, όμως η αλήθεια είναι πως αν θες να πας μακριά, πρέπει να πας με παρέα».

– Στο ταξίδι της επιτυχίας, σας πέρασε κάποια στιγμή από το μυαλό να σβήσετε τη «μηχανή»;
Καθώς η επιτυχία είναι κάτι εντελώς υποκειμενικό, προσωπικά δεν θεωρώ πως την έχουμε ήδη κατακτήσει –πόσο μάλλον να περάσει έστω και προς στιγμήν από το μυαλό μας να σβήσουμε τη «μηχανή». Έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας ακόμα, όμως πιστεύω πως υπάρχουν οι βάσεις για να καταφέρουμε κάτι πολύ καλό τα επόμενα χρόνια. Αν μιλάμε για μικρότερες ή μεγαλύτερες επιτυχίες, αυτές σου δίνουν τη δυνατότητα να χαρείς για λίγο, να πάρεις δύναμη –επιβεβαιώνοντας, έστω και στιγμιαία, ότι βρίσκεσαι στο σωστό δρόμο– και να συνεχίσεις.

«Έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας ακόμα, όμως πιστεύω πως υπάρχουν οι βάσεις για να καταφέρουμε κάτι πολύ καλό τα επόμενα χρόνια».

– Πώς θα επιθυμούσατε να σας θυμούνται όταν έρθει η ώρα να τραβήξετε «χειρόφρενο»;
Θα είμαι ειλικρινής αν σας πω ότι, καθώς νιώθω ότι έχω μπροστά μου αρκετά χρόνια προσφοράς ακόμα, η ώρα της απόσυρσης μού φαίνεται σήμερα πολύ πολύ μακριά. Σε κάθε περίπτωση, θα ήθελα να με θυμούνται ως αθεράπευτα αισιόδοξο, παράλογα ανοιχτόμυαλο για νέες ιδέες και πράγματα, και σταθερό στις αξίες και τα πιστεύω μου.

 

// Ο Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου είναι συνιδρυτής και Partner του Found.ation και συνιδρυτής της τεχνολογικής πλατφόρμας εκπαίδευσης και recruiting TechTalent. Το 2009 ξεκίνησε το TEDxAthens.

 

Διαβάστε ακόμα: Άγγελος Ιατρίδης – «Το τιμόνι το παίρνεις όταν το κερδίζεις»

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top