Η ομάδα του e-table.

– Πιτσιρικάς, τι δουλειά λέγατε ότι θα κάνετε «όταν μεγαλώσω»;
Γιώργος Αρφαράς: Δεν ήμουν ποτέ πολύ συγκεκριμένος ως προς το ποια δουλειά θα ήθελα να κάνω. Τα σίγουρο ήταν ότι με έλκυε αρκετά η τεχνολογία και οι θετικές επιστήμες, οπότε θεωρούσα φυσική εξέλιξη να αποκτήσω κάποια ειδικότητα μηχανικού.

– Πότε συλλάβατε το όραμα που σας κατευθύνει μέχρι σήμερα;
Γ.Α.: Ένα απόγευμα στη βεράντα του συνέταιρού μου Κώστα ψάχναμε εστιατόριο για να κλείσουμε τηλεφωνικά. Αντιμετωπίσαμε δυσκολία. Στην κουβέντα που ακολούθησε γεννήθηκε η ιδέα.

– Ποιο είναι, με δυο λόγια, το mission statement της επιχείρησής σας;
Κώστας Σαριδάκης Η αποστολή μας είναι να βοηθάμε τους χρήστες να ανακαλύπτουν νέα εστιατόρια και να κλείνουν τραπέζι με ένα κλικ αλλά και τα εστιατόρια να προσελκύουν και να κερδίζουν πελάτες με νέους τρόπους.

– Τι ήταν αυτό που σας ενέπνευσε περισσότερο να συνεχίσετε παρά τις αντιξοότητες όταν στήνατε την επιχείρησή σας;
Γ.Α.: Το πείσμα, καθώς και η εστίαση στο τι είναι να δυνατό να κερδίσουμε από την προσπάθεια αυτή.

– Τι σημαίνει για εσάς επιτυχία;
Κ.Σ.: Για εμάς επιτυχία είναι να καταφέρουμε να μετατρέψουμε την ιδέα μας σε ένα καινοτόμο προϊόν το οποίο να προσφέρει πραγματικά αξία στους χρήστες και να το πετύχουμε δημιουργώντας μια χρηματοοικονομικά βιώσιμη επιχείρηση που να σέβεται τόσο το προσωπικό της όσο και την κοινωνία.

O Γιώργος Αρφαράς.

– Η προσωπική σας ευτυχία συνδέεται με την επαγγελματική σας επιτυχία;
Κ.Σ.: Η επαγγελματική επιτυχία σίγουρα μπορεί να σου δώσει κάποια εφόδια, υλικά ή ψυχικά, τα οποία μπορούν να συνεισφέρουν στην προσωπική ευτυχία. Ωστόσο δεν μπορεί να αντικαταστήσει σε καμία περίπτωση κάποια συστατικά που για μένα τουλάχιστον αποτελούν τη βάση της προσωπικής ευτυχίας όπως η υγεία, η μόρφωση, η οικογένεια αλλά και οι ουσιαστικές και ειλικρινείς σχέσεις με τους ανθρώπους που αγαπώ.

– Ποια ήταν η μεγαλύτερη σας επαγγελματική αποτυχία; Τι σας έχει διδάξει;
Γ.Α.: Πριν το etable είχαμε με τον Κώστα μία δική μας συμβουλευτική εταιρία. Θυμάμαι είχαμε επενδύσει δύο εβδομάδες μία φορά και οι δύο μας για να «κατεβάσουμε» την τέλεια Προσφορά προκειμένου να κερδίσουμε την ανάληψη ενός έργου. Δεν τα καταφέραμε, παρότι είχαμε την καλύτερη Προσφορά – όπως διασταυρώσαμε αργότερα. Το συμπεράσματα είναι απλό: Πριν εμπλακείς σε μία μάχη, απάντησε πρώτα στην ερώτηση του εάν αξίζει όντως να εμπλακείς. Εάν ναι, σκέψου καλά το πόσους πόρους είσαι διατεθειμένος να θυσιάσεις προκειμένου να πάρεις τη νίκη.

– Για ποια απόφασή σας έχετε μετανιώσει;
Γ.Α.: Έχω μετανιώσει που δεν ασχολήθηκα με τον χώρο της επιχειρηματικότητας νωρίτερα στη ζωή μου. Κάποια πράγματα πρέπει βέλτιστα να γίνονται συγκεκριμένες στιγμές στη ζωή ενός ανθρώπου…

– Τα χρήματα που έχετε κερδίσει έχουν βελτιώσει την ποιότητα ζωής σας;
Κ.Σ.: Έχουμε καταφέρει να έχουμε ένα καλό επίπεδο ζωής για τα δεδομένα της εποχής μας αλλά τα περισσότερα χρήματα που έχουμε κερδίσει τα έχουμε επανεπενδύσει στις επιχειρηματικές δραστηριότητες μας.

– Τι έχετε «επιστρέψει» στην κοινωνία ως «μέρισμα» για την επιτυχία σας;
Κ.Σ.: Νομίζω το σημαντικότερο είναι οι 35+ θέσεις εργασίας που έχουμε δημιουργήσει αλλά και τα χιλιάδες ευρώ που έχουν κερδίσει οι χρήστες της υπηρεσίας μας μέσω των εκπτώσεων και προσφορών που προσφέρουμε καθημερινά σε εκατοντάδες εστιατόρια.

– Τι ώρα ξυπνάτε το πρωί και ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε;
Γ.Α.: Ξυπνάω γύρω στις 07:30 τις καθημερινές και 09:00 τα Σαββατοκύριακα. Είτε ετοιμάζω τα παιδιά για το σχολείο είτε ξεκινάω άμεσα τη γυμναστική πριν φύγω από το σπίτι.

– Μιλάτε στο τηλέφωνο στο εστιατόριο; Τσεκάρετε τα email σας τη νύχτα; Πηγαίνετε στο γραφείο το Σαββατοκύριακο; Παίρνετε δουλειά μαζί σας στις διακοπές;
Κ.Σ.: Δυστυχώς ναι. Δεν γίνεται διαφορετικά.

– Γιατί, κατά τη γνώμη σας, η επιχειρηματικότητα έχει δαιμονοποιηθεί στη χώρα μας;
Κ.Σ.: Γιατί στην Ελλάδα δυστυχώς άμα δεν πετύχει η επιχείρηση σου θεωρείσαι αποτυχημένος και στιγματίζεσαι ενώ κινδυνεύεις μέχρι και να πας φυλακή. Αντίθετα σε χώρες όπως η Αμερική η επιχειρηματική αποτυχία θεωρείται προσόν καθώς είναι δεδομένο ότι χρειάζονται μερικές φορές κάποιες αποτυχίες για να μάθεις μέσα από αυτές και να γίνεις τελικά καλύτερος.

«Ουσιαστικά οι ανταγωνιστές μας όσο και αν ακούγεται περίεργο είναι παγκόσμια μεγαθήρια όπως το tripadvisror, το facebook ή το foursquare», Κώστας Σαριδάκης.

– Ποιο θα έπρεπε να είναι, κατά τη γνώμη σας, το μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδας;
Γ.Α.: Δομικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα με γνώμονα τη διαμόρφωση κατάλληλου περιβάλλοντος για την άνθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας και την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης σε στρατηγικά επιλεγμένους επιχειρησιακούς κλάδους. Οι αλλαγές πρέπει να στοχεύουν στην προαγωγή της αξιοκρατίας, στην ανάδειξη του Κράτους ως Ρυθμιστικής Αρχής και όχι ως Επιχειρηματία, στην ύπαρξη ουσιαστικής κοινωνικής δικαιοσύνης, στην παροχή υψηλού επιπέδου μόρφωσης στη νέα γενιά και άλλα πολλά.

– Τι εκτιμάτε περισσότερο στους ανταγωνιστές σας;
Κ.Σ.: Την καινοτομία. Ανταγωνιζόμαστε σε ένα πολύ δύσκολο κλάδο και ουσιαστικά οι ανταγωνιστές μας όσο και αν ακούγεται περίεργο είναι παγκόσμια μεγαθήρια όπως το tripadvisror, το facebook ή το foursquare που παρέχουν δωρεάν πληροφορίες για τα εστιατόρια και προσελκύουν ολοένα και μεγαλύτερο κοινό χρόνο με το χρόνο.

– Πότε γίνεστε σκληρός με τους συνεργάτες σας;
Γ.Α.: Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, οπότε και η συμπεριφορά μου απέναντι στους συνεργάτες μου προσαρμόζεται στην ιδιοσυγκρασία του καθενός. Σκληρός γίνομαι όταν πρέπει να αντιμετωπίσω στίγματα αδιαφορίας ή τεμπελιάς.

O Κώστας Σαριδάκης.

– Ποιο είναι το βασικό γνώρισμα του δικού σας επιχειρηματικού στυλ;
Κ.Σ.: Μ’ αρέσει να δίνω σημαντικές αρμοδιότητες σε νέους ανθρώπους και να τους παρακινώ να πετύχουν υψηλούς στόχους ακόμα και όταν δεν έχουν την ανάλογη προϋπηρεσία. Πιστεύω πολύ σε αυτό και είναι κάτι που δυστυχώς δεν τον βλέπουμε συχνά στην Ελλάδα.

– Ποια επαγγελματική αρετή ξεχωρίζετε σ’ έναν άνδρα;
Γ.Α.: Να μαθαίνει πολύ γρήγορα από τα λάθη του. Αυτό δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται, γιατί απαιτεί συνδυασμό ευφυΐας, μετριοφροσύνης, θέλησης για βελτίωση.

– Ποια επαγγελματική αρετή ξεχωρίζετε σε μια γυναίκα;
Γ.Α.: Ακριβώς την ίδια που ανέφερα και στους άνδρες.

– Πώς καταφέρνετε να διαχειρίζεστε καλύτερα το ανθρώπινο κεφάλαιο στην εταιρεία σας και να κρατάτε ψηλά το ηθικό των συνεργατών σας;
Κ.Σ.: Με το να έχεις εμπιστοσύνη στις δυνατότητες τους σε συνδυασμό με την καθημερινή και ουσιαστική επικοινωνία μαζί τους, αφιερώνοντας τους τον χρόνο που χρειάζεται ώστε να βελτιώνονται και να εξελίσσονται διαρκώς.

– Ποιο μειονέκτημά σας στο μάνατζμεντ σαρκάζετε;
Γ.Α.: Την έμφυτη τάση μου που με κυριεύει μερικές φορές να θέλω να μην αφήνω «ανοικτές» εκκρεμότητες σε δουλειές που τρέχουν, με κάθε κόστος. Ψυχαναγκασμός! Προσπαθώ να το διαχειριστώ…

– Αν δεν ήσασταν στο τιμόνι της εταιρείας σας, ποια άλλη δουλειά θα σας γοήτευε να επιχειρούσατε;
Κ.Σ.: Πάντα με γοήτευε η σκηνοθεσία ταινιών μικρού μήκους. Ελπίζω κάποια στιγμή στο μέλλον να μου δοθεί η ευκαιρία να το δοκιμάσω.

– Όταν πρόκειται να πάρετε μια σημαντική απόφαση, λειτουργείτε περισσότερο με τη λογική ή με το ένστικτο;
Γ.Α.: Και με τα δύο. Η λογική λειτουργεί καλά όταν έχεις όλα τα δεδομένα, πράγμα που δεν είναι δυνατό να ισχύει στις περισσότερες περιπτώσεις. Το ένστικτο πρέπει να συμπληρώνει μία λογική διεργασία, προκειμένου οι αποφάσεις να λαμβάνονται και έγκαιρα.

– Ποια είναι τα πρόσωπα που επηρεάζουν την κρίση σας και με ποιον τρόπο το πετυχαίνουν;
Κ.Σ.: Σίγουρα ο Γιώργος με τον οποίο περνάμε καθημερινά άπειρες ώρες μαζί στο γραφείο και συζητάμε τα πάντα αλλά και η γυναίκα μου η οποία με στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια. Όσον αφορά τον τρόπο αρκεί να γίνεται συζήτηση σε αποφορτισμένο περιβάλλον, με καθαρό μυαλό και χωρίς πίεση.

– Ποιο είναι αγαπημένο σας ρητό; Πώς σας έχει επηρεάσει στις αποφάσεις σας;
Γ.Α.: ‘Disce Quasi Semper Victurus Vive Quasi Cras Moriturus’. Είναι στάση ζωής για εμένα. Όπως είναι προφανές, επαγγελματικά επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο παίρνω τις αποφάσεις και όχι τις αποφάσεις καθαυτές.

«Μια επαγγελματική αρετή που ξεχωρίζω σε έναν άνδρα είναι να μαθαίνει πολύ γρήγορα από τα λάθη του. Αυτό δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται, γιατί απαιτεί συνδυασμό ευφυΐας, μετριοφροσύνης, θέλησης για βελτίωση», Γιώργος Αρφαράς.

– Ποιος επιχειρηματίας σάς έχει εμπνεύσει με το success story του;
Κ.Σ.: Ο Steve Jobs. Θαυμάζω το επιχειρηματικό ένστικτο που τον διακατείχε, την αφοσίωση στους στόχους του αλλά και την εντυπωσιακή ικανότητα που είχε στο να αναγνωρίζει το ταλέντο στους συνεργάτες του.

– Πώς μοιάζει το γραφείο σας εσωτερικά;
Γ.Α.: Ντυμένο στα χρώματα της επωνυμίας μας, με 5-6 ανεξάρτητους χώρους, ένα boardroom, μια τραπεζαρία και με ολότοιχη τζαμαρία στη μισή περίμετρο. Έχει δοθεί περισσότερη έμφαση στη λειτουργικότητα και εργονομία και λιγότερο στην αισθητική. Έχουμε περιθώρια βελτίωσης δηλαδή στη διακόσμησή του!

– Πείτε μας ένα βιβλίο για τη διοίκηση ή το επιχειρείν που σας έχει βοηθήσει στην πορεία σας.
Γ.Α.: Μου έρχονται αρκετά στο μυαλό μου, αλλά με έχει επηρεάσει σε νεαρότερη ηλικία ‘Το Lexus και η Ελιά’ του Tomas Friedman. Δεν αφορά τη διοίκηση per se, αλλά βοηθά στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο άλλαξε ο κόσμος τις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Προσωπικά, με βοήθησε να βλέπω τον κόσμο με περισσότερα «φίλτρα».


Διαβάστε ακόμα: Τζάκο Καράσσο – «Ένα από τα πράγματα που με δίδαξε ο πατέρας μου είναι να σέβομαι και να τηρώ τον λόγο μου»


– Με ποιες ιστορικές προσωπικότητες νιώθετε πνευματική συγγένεια;
Γ.Α.: Με καμία. Αν και αφήνω τον εαυτό μου να γοητευτεί από συγκεκριμένες πτυχές κάποιων προσωπικοτήτων του παρελθόντος, απεχθάνομαι την ιδέα της πιο γενικής πνευματικής ταύτισης με κάποιον άλλο.

– Με ποιο έμφυτο ταλέντο θα θέλατε να είστε προικισμένος;
Κ.Σ.: Θα ήθελα να είχα αρκετά ισχυρότερη μνήμη. Το να θυμάσαι τις λεπτομέρειες σε συζητήσεις, αποφάσεις, λάθη αλλά και επιτυχίες από την καθημερινότητα όλων αυτών των τελευταίων ετών αποτελεί ίσως το σημαντικότερο εφόδιο για το μέλλον.

– Ποια είναι η φθηνότερη και ποια η ακριβότερη επένδυση που έχετε κάνει στην επιχείρησή σας;
Κ.Σ.: Η ακριβότερη είναι σίγουρα η επένδυση σε συγκεκριμένους ανθρώπους από τους οποίους περιμένουμε πολλά και σε αυτό το σημείο η λάθος επιλογή μπορεί να στοιχίσει μακροπρόθεσμα ακόμα και την ίδια την βιωσιμότητα της εταιρείας. Η φθηνότερη τώρα μπορεί να είναι κάτι πολύ απλό όπως ένα δωράκι στο προσωπικό μας ή ένα απόγευμα με πίτσες στο γραφείο και χαλαρή συζήτηση για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο την υπηρεσία μας.

Το e-table.gr αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη πλατφόρμα ηλεκτρονικών κρατήσεων σε εστιατόρια στην Ελλάδα και την Κύπρο.

– Αποκαλύψτε μας μια από τις μυστικές διευθύνσεις σας, όταν ταξιδεύετε για επαγγελματικούς λόγους ανά την Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
Κ.Σ.: Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη.

– Τι σας δίδαξε ο πατέρας σας και θα θέλατε μια μέρα να κληροδοτήσετε ως γνώση στο παιδί σας;
Γ.Α.: Κάτι που με έχει σημαδεύσει είναι η ρήση ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα χωρίς λύση». Αυτό με γέμιζε με πείσμα κάθε φορά που συναντούσα εμπόδια φαινομενικά ανυπέρβλητα. Κατανόησα, και προσωπικά, ότι η λύση μπορεί να βρίσκεται κάπου, όπου αρχικά δεν ψάχνεις.

– Πιστεύετε ότι η επιχείρηση που δημιουργήσατε θα διαρκέσει και αφού φύγετε από τη ζωή;
Γ.Α.: Τίποτα δεν είναι σίγουρο. Ωστόσο, είναι αρκετά πιθανό αυτό το ενδεχόμενο. Μπορεί να μην επιβιώσει η επιχείρηση με τη μορφή που είναι σήμερα ακριβώς, αλλά κάποια συνέχεια θα υπάρχει.

– Πώς θα επιθυμούσατε να σας θυμούνται;
Κ.Σ.: Πάνω από άλλο σαν ένα καλό άνθρωπο που κατάφερε να βάλει ένα λιθαράκι στην προσπάθεια να χτίσουμε όλοι μαζί μια καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία.

//Γιώργος Αρφαράς (Co-Founder)
Ο Γιώργος σπούδασε Μηχ/γος Μηχ/κός στο ΕΜΠ και έλαβε το ΜΒΑ του από την ΑΣΟΕΕ. Εργάστηκε για πολλά χρόνια ως σύμβουλος Strategy & Operations και Πληροφοριακών Συστημάτων. Συμφοιτητής του Κώστα στο ΕΜΠ και συνάδελφός του στη Deloitte, εκτίμησε το συνέταιρό του για την ικανότητά του να σκέφτεται διαφορετικά και ολιστικά. Κυνηγώντας την καινοτομία και αγαπώντας την περιπέτεια έκανε με τον Κώστα το «ταξίδι» προς το e-table.gr πρώτα με την ίδρυση μίας δικής τους συμβουλευτικής εταιρίας. Λατρεύει την ηλεκτρονική μουσική και την τεχνολογία και ελπίζει όταν μεγαλώσουν τα δύο του παιδιά να μπορεί να δοκιμάζει νέα σπορ μαζί τους.

//Κώστας Σαριδάκης (Co-Founder)
Ο Κώστας σπούδασε Μηχ/γος Μηχ/κός στο ΕΜΠ και στη συνέχεια έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σε management από το Warwick University της Αγγλίας. Εργάστηκε για 4 χρόνια ως σύμβουλος στην Deloitte και θέλοντας να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που απέρρεαν από την οικονομική κρίση ένωσε τις δυνάμεις του με τον στενό φίλο, συνάδελφο και συμφοιτητή Γιώργο και ίδρυσαν μαζί την πρώτη τους εταιρία η οποία και αποτέλεσε το όχημα για να γίνει πράξη η ιδέα που είχαν για online κρατήσεις σε χιλιάδες εστιατόρια. Του αρέσουν πολύ τα σπορ, τα ταξίδια και το σινεμά και δεν μπορεί να φανταστεί τον εαυτό του να κάνει κάποια δουλειά που να μην έχει σχέση με την καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες και το internet.

//Το e-table.gr αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη πλατφόρμα ηλεκτρονικών κρατήσεων σε εστιατόρια στην Ελλάδα και την Κύπρο, η οποία αριθμεί περισσότερα από 1600 συμβεβλημένα εστιατόρια κι έχει εξυπηρετήσει μέχρι σήμερα πάνω από 300.000 πελάτες.

 

Διαβάστε ακόμα: Χρύσανθος Πανάς – «Πηγαίνω ευθεία στη ζωή, δεν μου αρέσουν οι στροφές»

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top