Το Casa Cook Kos άνοιξε τις πόρτες του τον Ιούλιο του 2017 και ήδη μετράει 8 αρχιτεκτονικά βραβεία.

– Σε τι αποδίδετε την επιτυχία του project Casa Cook Kos;
Η επιτυχία του Casa Cook Kos οφείλεται στην ολιστική προσέγγιση στο σχεδιασμό. Η Thomas Cook πραγματοποίησε την έρευνα αγοράς και το branding. Το γραφείο Lambs and Lions, art directors και υπεύθυνοι για τo interior design και το styling του έργου, μας εξήγησαν τους στόχους του, τους οποίους δεχτήκαμε να υλοποιήσουμε στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό με μεγάλη ικανοποίηση, γιατί μας έβρισκαν απόλυτα σύμφωνους. Αυτό φαίνεται στο αποτέλεσμα. Η αρχιτεκτονική και το interior design ενοποιούνται. Η μία αναδεικνύει την άλλη. Με τα σωστά βήματα οδηγηθήκαμε στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό που έδωσε ένα πετυχημένο και γι’ αυτό βραβευμένο project, το οποίο συνδυάζει τον καλό σχεδιασμό με την υψηλή οικονομική απόδοση.

Ο Ηλίας Μαστρομηνάς.

– Τι είναι αυτό που ικανοποιεί τις αισθήσεις των global travelers σήμερα;
Τα νέα παγκόσμια δεδομένα στις τουριστικές αγορές αναδεικνύουν μια καταλυτική σχέση που διαμορφώνει δυναμικά τα αρχιτεκτονικά έργα που καλούμαστε να δημιουργήσουμε. Το μοντέλο του μαζικού τουρισμού βρίσκεται σε κρίση. Ο σύγχρονος ταξιδιώτης αναζητά γνήσιες και μοναδικές εμπειρίες διακοπών.

Προκειμένου ο επενδυτής να συμβαδίσει με τις νέες τάσεις στον τουρισμό και να αντλήσει οφέλη από αυτές, πρέπει να αξιοποιήσει το επιστημονικό, και δημιουργικό ανθρώπινο δυναμικό. Εξειδικευμένοι οικονομικοί σύμβουλοι, marketers, διαφημιστές, αρχιτέκτονες και designers, θα σχεδιάσουν και θα μετουσιώσουν το όραμα του νέου ταξιδιώτη, σε όραμα του σύγχρονου επενδυτή και τελικά θα δημιουργήσουν ένα τουριστικό προϊόν με ταυτότητα, συνέπεια και υψηλή αποδοτικότητα.

Όπως στην περίπτωση του Casa Cook, o σχεδιασμός πρέπει να ξεκινά από την ιδέα (concept), να συνεχίζεται με το brand identity και να καταλήγει στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, στο interior design και το styling. Να ολοκληρώνεται με το σχεδιασμό υπηρεσιών προσαρμοσμένων στην κεντρική ιδέα.

– Ποιες υποψηφιότητες και βραβεύσεις μετράτε για την Casa Cook ως τώρα;
Το ξενοδοχείο έλαβε πέντε βραβεία στα Hotel Design Awards 2017 (Καλύτερο ξενοδοχείο διακοπών, Καλύτερα reception-lobby, Καλύτερο δωμάτιο-λουτρό, Καλύτερο SPA και Ειδικό βραβείο κριτικής επιτροπής για τη μεγαλύτερη συνολική βαθμολογία).

Στα Tourism Awards 2018 απέσπασε τρία κορυφαία βραβεία, ανάμεσά τους το χρυσό βραβείο Hotel design of the year. Τελευταία, έλαβε το πανευρωπαϊκό βραβείο Prix Versailles 2018 της UNESCO για την καλύτερη εξωτερική αρχιτεκτονική ξενοδοχείου, το International Design Awards (IDA) 2017 (Bronze for New Commercial Building). Πρόσφατα μας ενημέρωσαν ότι είναι υποψήφιο για τα German Design Awards 2019.

«Οι εμπνεύσεις μας στον σχεδιασμό του Casa Cook ήταν η ίδια η περιοχή, που ήταν απρόσμενα ανέγγιχτη από δόμηση ή από οποιαδήποτε άλλη περιβαλλοντική όχληση. Ένας τόπος που η σιωπή του και η γαλήνη του σε καθήλωναν».

– Η ιδέα του επενδυτή μετατρέπεται σε αρχιτεκτονική πράξη.
Το όραμα και τους στόχους του επενδυτή υπηρετεί ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός. O αρχιτεκτονικός σχεδιασμός καλείται να αναλάβει το μεγαλύτερο βάρος για την υλοποίηση τους. Προκειμένου να ολοκληρώσουμε την ιδέα του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού λαμβάνουμε υπ΄ όψιν τον τόπο, την ιστορία του, τις παραδόσεις, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και τα φυσικά χαρακτηριστικά του οικοπέδου. Επιπλέον, υπολογίζουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και μαζί με το κτιριολογικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό, συνθέτουμε την ιδέα του έργου. Η ιδέα αυτή πρέπει στη συνέχεια να ενσωματωθεί σε όλες τις πτυχές του σχεδιασμού.

«Ταπεινότητα, ήρεμες αρχιτεκτονικές φόρμες χωρίς τεχνικές εξεζητημένες και χωρίς επίδειξη μορφών και σχεδιαστικών ικανοτήτων, ήταν μερικοί από τους σχεδιαστικούς στόχους μας».

– Ποιες οι εμπνεύσεις σας στον σχεδιασμό του Casa Cook;
Ο ίδιος ο τόπος. Η περιοχή ήταν απρόσμενα ανέγγιχτη από δόμηση ή από οποιαδήποτε άλλη περιβαλλοντική όχληση. Ένας τόπος που η σιωπή του και η γαλήνη του σε καθήλωναν. Σε υποχρέωναν να κοντοσταθείς, να δεις, να αντιληφθείς τη σοφία της φύσης και να ξανασκεφτείς πώς θα επέμβεις, κάνοντας την μικρότερη ζημιά και εντέλει να ωφεληθείς από αυτό το διάλογο δημιουργώντας ένα κατάλυμα σε πλήρη αρμονία με αυτό το περιβάλλον.

Έτσι τέθηκαν οι εξής σχεδιαστικοί στόχοι:
1. Ταπεινότητα, ήρεμες αρχιτεκτονικές φόρμες χωρίς τεχνικές εξεζητημένες και χωρίς επίδειξη μορφών και σχεδιαστικών ικανοτήτων.
2. Απλή λειτουργία και διάταξη. Πολεοδομικό σύστημα εμπνευσμένο από τους οικισμούς ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που υπάρχουν στο νησί.
3. Χρήση απλής τεχνολογίας, προσιτής στους μάστορες, ντόπια υλικά – χρησιμοποιήθηκε πέτρα από το νησί. Επιπλέον, τεχνικές στις οποίες να είναι εξοικειωμένοι οι τεχνίτες και ακόμα αναβίωση τεχνικών που τείνουν να χαθούν.

«Οι βραβεύσεις αποτελούν την ηθική ικανοποίηση για αυτό που θα κάναμε έτσι κι αλλιώς».

– Οι βραβεύσεις και η δημοσιότητα επηρεάζουν την πορεία του γραφείου;
Οι βραβεύσεις αποτελούν την ηθική ικανοποίηση για αυτό που θα κάναμε έτσι κι αλλιώς. Διαχειριζόμαστε το γεγονός με ταπεινότητα και με αίσθημα ευθύνης απέναντι σε όσους μας παρακολουθούν και μας εμπιστεύονται τα έργα τους, είτε είναι κατοικίες, είτε ξενοδοχεία.

– Ποια τα milestones του γραφείου σας, πριν την Casa Cook;
Το πρώτο μου πραγματοποιημένο έργο -ενώ ήμουν ακόμα τριτοετής φοιτητής- είναι μια πολυκατοικία της οικογένειάς μου. Η περίοδος αυτή είναι επηρεασμένη από την αρχιτεκτονική του αείμνηστου Άρη Κωνσταντινίδη και του ζεύγους Αντωνακάκη, με αρχιτεκτονική δοκού επί στύλου, με ανεπίχριστο σκυρόδεμα και επιχρισμένους τοίχους πλήρωσης. Πρότυπά μου στη συνέχεια αποτέλεσαν τα πρώτα έργα του Βαλσαμάκη και του Ludwig Mies van der Rohe.

Το 2005 συνεργάζομαι με τους ISV, στο real estate μέσω της κοινής μας εταιρίας “ISV+M construction development” και στην αρχιτεκτονική μελέτη τεσσάρων ξενοδοχειακών έργων. Η συνεργασία αυτή ήταν πολύ δυναμική και δημιουργική και θεωρώ ότι υπήρξε σταθμός στην αρχιτεκτονική μου πορεία. Χαρακτηριστικό έργο αυτής της περιόδου είναι η ανακαίνιση του Xenia της Κω, σήμερα Kos Aktis.

Την τελευταία δεκαετία με στοχευμένη θέση προς στην ποιοτική αρχιτεκτονική, το γραφείο μελέτησε πολλά αξιόλογα έργα ξενοδοχείων πολυτελείας (Palazzo del Mare, Diamond, Astir Odysseus) που έγιναν γνωστά τόσο για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό τους όσο και για την εμπορική τους επιτυχία. Αποκορύφωμα ήταν το Casa Cook Kos.

«Το interior design αποτελεί παράμετρο του ολοκληρωμένου σχεδιασμού».

– Η κατανόησή σας στις ανάγκες του επιχειρείν ξεκινά πολύ πριν την Casa Cook Kos.
Αν και η αρχιτεκτονική είναι το πάθος μου, η βαθιά γνώση της κατασκευής και μία κλίση προς το επιχειρείν, με οδήγησαν στο να ιδρύσω 1999 μαζί με τη σύζυγό μου, την εταιρία real estate ΑΒΑΞ, με στόχο να καλύψουμε ένα κενό που υπήρχε στην Κω, ανάμεσα στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό και την ορθή υλοποίησή του. Έτσι πραγματοποιήσαμε διάφορα ποιοτικά εμπορικά project κατοικίας.

– Η άποψή σας για το interior design στο χώρο ενός ξενοδοχείου;
Το interior design αποτελεί παράμετρο του ολοκληρωμένου σχεδιασμού. Για να υπηρετήσει την ιδέα (concept) πρέπει να υπάρχει συνέχεια στο ύφος και την αισθητική του έργου. Για να υπάρξει λοιπόν, άρτιο αποτέλεσμα πρέπει είτε να εκπονείται από το ίδιο γραφείο είτε να υπάρχει στενή επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ αρχιτέκτονα και interior designer.

Το Casa Cook στην Κω είναι υποψήφιο και για τα German Design Awards 2019.

//Ο Ηλίας Μαστρομηνάς είναι ο ιδρυτής του γραφείου Mastrominas Architecture.

 

Διαβάστε ακόμα: Η αξία του Μπρουταλισμού στην αρχιτεκτονική

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top