«Μικρός αγαπούσα πάρα πολύ το ποδόσφαιρο, δεν διάβαζα αρκετά λογοτεχνικά βιβλία και περνούσα πολύ χρόνο με τους φίλους μου».

Ευγενικός, γλυκός και προσηνής δεν μοιάζει – από μακριά τουλάχιστον – ο επιστήμων που είναι κλεισμένος σε ένα δωμάτιο και μελετά ρομποτικές καινοτομίες. Ο Νώντας για τους φίλους του, Μυρτώ και Δημήτρη, που μου τον σύστησαν είναι αστέρι και μάλαμα. Είναι αλήθεια πως ο τρόπος του και οι απαντήσεις του μαρτυρούν σίγουρα μια προσωπικότητα που διαπρέπει και όμως δεν περιαυτολογεί ούτε επαίρεται. Αρα, κερδίζει!

Ο Επαμεινώνδας Αντωνάκος δραστηριοποιείται στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης, με εξειδίκευση στους τομείς της Μηχανικής Όρασης, της Μηχανικής Μάθησης και της Ρομποτικής. Σπούδασε στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Ολοκλήρωσε τις διδακτορικές του σπουδές στο Imperial College London, με ειδίκευση στη Μηχανική Όραση (2012-2017).

Το 2017, ξεκίνησε να εργάζεται ως ερευνητής Εφαρμοσμένων Επιστημών στην Amazon Βερολίνου. Στη διάρκεια του πρώτου χρόνου, προάχθηκε σε μάνατζερ εφαρμοσμένων επιστημονικών ομάδων. Από το 2018, ηγείται επιστημονικών ομάδων καινοτομίας στην Amazon Βερολίνου, με εξειδίκευση στη Μηχανική Όραση, τη Μηχανική Μάθηση και τη Ρομποτική.

Οι ομάδες του επικεντρώνονται σε καινοτόμες τεχνολογίες ρομποτικής για τη βελτιστοποίηση των λειτουργιών στις αποθήκες της Amazon καθώς και σε διάφορους αυτοματισμούς μηχανικής όρασης, όπως αναγνώριση προϊόντων, ανακάλυψη προϊόντων, εξατομίκευση της αγοραστικής διαδικασίας, οπτική ανάλυση καταλόγου και αναζήτηση προϊόντων με βάση τα οπτικά χαρακτηριστικά τους. Οι ομάδες του εμπλέκονται σε όλα τα στάδια της έρευνας και ανάπτυξης, από την πρώιμη κατασκευή πρωτοτύπων μέχρι την τελική παραγωγή.

«O τομέας της τεχνητής νοημοσύνης και οι υποπεριοχές του έχουν μια εκθετική πρόοδο τις τελευταίες δύο δεκαετίες».

– Ποια ήταν η στιγμή που αντιληφθήκατε την αγάπη για το αντικείμενό σας και πώς;

Η έλξη μου για τη Μηχανική Όραση προήλθε κυρίως από τον θαυμασμό που είχα για τον καθηγητή μου Πέτρο Μαραγκό, που δίδασκε το μάθημα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ήμουν ένας από τους πολλούς φοιτητές που εγγράφηκαν στο πανεπιστήμιο χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς θα συναντήσουν εκεί ή τι πραγματικά ήθελαν να κάνουν στο μέλλον. Με ενδιέφερε πάντα η ηλεκτρολογία, κάτι που ήταν αρκετό για να επιλέξω το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Παρ’ όλα αυτά, τον πρώτο χρόνο των σπουδών μου είχα έλλειψη κινήτρου, γιατί τα μαθήματα δεν μου τραβούσαν το ενδιαφέρον και ο τρόπος διδασκαλίας τους ήταν στείρος.

Eιδικά ρομπότ χρησιμοποιούνται στις αποθήκες της Amazon και με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης χειρίζονται εκατομμύρια αντικείμενα (φωτογραφία: technologymagazine.com).

– Οπότε τι κάνατε; 

Όλα άλλαξαν, όταν πήρα το προαιρετικό μάθημα Μηχανικής Όρασης, με τον καθηγητή Μαραγκό. Με συνεπήραν τα θέματα που διαπραγματευόταν και ο τρόπος εφαρμογής τους. Ακόμη περισσότερο, είχα γοητευτεί από το ακαδημαϊκό αρχείο και τις ακαδημαϊκές επιτυχίες του καθηγητή. Ήμουν αποφασισμένος να κάνω την πτυχιακή μου εργασία με την ομάδα του, η οποία αποτελούνταν από φανταστικούς ερευνητές -που αργότερα έγιναν στενοί φίλοι μου- και με έκαναν να αγαπήσω ακόμη περισσότερο αυτό τον τομέα. Ήταν εκείνη την περίοδο που άρχισα να συνειδητοποιώ την τεράστια επίδραση που μπορεί να έχει η Μηχανική Όραση και άλλοι συναφείς τομείς στη σύγχρονη ζωή. Όλα αυτά βέβαια συνέβησαν πολύ πριν το “big boom” της τεχνητής νοημοσύνης και τον σημερινό κυρίαρχο ρόλο που έχει, ειδικά στη βιομηχανία της τεχνολογίας.

Με τι ασχολιόσασταν, ως επί τo πλείστον, όταν ήσαστε παιδί και στην εφηβεία;

Κυρίως με συνήθη πράγματα που κάνουν τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες. Αγαπούσα πάρα πολύ το ποδόσφαιρο, δεν διάβαζα αρκετά λογοτεχνικά βιβλία και περνούσα πολύ χρόνο με τους φίλους μου. Τίποτα το ιδιαίτερο, εκτός από μία ασχολία που κανένας δεν μοιραζόταν μαζί μου: είχα μεγάλο ενδιαφέρον για την ηλεκτρολογία. Περνούσα πολύ χρόνο συναρμολογώντας κυκλώματα που έκαναν διάφορους αυτοματισμούς στο σπίτι, όπως συναγερμούς και μικρά κινούμενα ρομπότ. Όλα ξεκίνησαν όταν μου δόθηκε, σε πολύ νεαρή ηλικία, ως δώρο ένα DIY ηλεκτρονικό ασύρματο κουδούνι, το οποίο πυροδότησε το ενδιαφέρον μου. Ήμουν συνεπαρμένος από την ιδέα πως ένα σύνολο από μικρά και μη ευφυή εξαρτήματα, όπως αντιστάσεις, δίοδοι και πυκνωτές, μπορούν να δημιουργήσουν ένα ευφυές σύστημα. Ακόμα και έναν υπολογιστή, αν ενωθούν μαζί με τον σωστό τρόπο.

– Δουλεύετε σε έναν τομέα που ίσως να έχει την ταχύτερη εξέλιξη σε σχέση με οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο που ζούμε. Πόσο χρόνο αφιερώνετε σε καθημερινή ενημέρωση και πόσο κουραστικό μπορεί να είναι αυτό;

Πράγματι, ο τομέας της τεχνητής νοημοσύνης και οι υποπεριοχές του έχουν μια εκθετική πρόοδο τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Βαθιά Μάθηση, η εύκολη πρόσβαση σε σχετικά εργαλεία και, το πιο σημαντικό, η προβολή της βιομηχανίας της τεχνολογίας στα μέσα ενημέρωσης ως «ονειρική δουλειά» έχουν προσελκύσει σημαντικά αυξημένο αριθμό ταλέντων, τόσο στον ακαδημαϊκό τομέα όσο και στη βιομηχανία, το οποίο με τη σειρά του τροφοδοτεί έναν απίστευτο ρυθμό προόδου. Τα αποτελέσματα μιας έρευνας μπορούν εύκολα να μοιάζουν ξεπερασμένα μέσα σε λίγους μήνες. Είναι σχεδόν αδύνατο να παραμείνεις στην κορυφή των εξελίξεων αιχμής, βασιζόμενος αποκλειστικά σε προσωπική επένδυση χρόνου για διάβασμα και έρευνα.

«H Amazon λειτουργεί σε μια τεράστια κλίμακα, που είναι αδύνατο να φανταστεί κάποιος, αν δεν το ζήσει από πρώτο χέρι».

«Ζω στο εξωτερικό από το 2012. Πέρασα πέντε φανταστικά χρόνια στο Λονδίνο και έξι ακόμα πιο φανταστικά χρόνια στο Βερολίνο».

– Εσείς πού βασίζεστε; 

Προσωπικά βασίζομαι πολύ στο να εκπαιδεύομαι από συναδέλφους και συνομηλίκους μου. Η πρόσληψη νέων ταλέντων είναι ζωτικής σημασίας, καθώς φέρνουν ένα μοναδικό σύνολο γνώσεων και δεξιοτήτων από τις τελευταίες εξελίξεις. Οι νεότερες γενιές ερευνητών μπορούν να εκπαιδεύσουν τις παλαιότερες γενιές σχετικά με τις πιο πρόσφατες τάσεις της έρευνας, ενώ οι παλαιότερες γενιές μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εμπειρία τους για να τις καθοδηγήσουν στο πώς να μετατρέψουν τη συναρπαστική τεχνολογία σε προϊόντα με απήχηση και νόημα.

Πώς είναι το εργασιακό περιβάλλον στην Amazon;

Πρώτα απ’ όλα, η Amazon λειτουργεί σε μια τεράστια κλίμακα, που είναι αδύνατο να φανταστεί κάποιος, αν δεν το ζήσει από πρώτο χέρι. Μοιάζει περισσότερο σαν ένα οικοσύστημα πολλών μικρότερων νεοφυών επιχειρήσεων με ασφαλή χρηματοδότηση, παρά σαν ένας ενοποιημένος οργανισμός. Μετά από περίπου έξι χρόνια στην εταιρεία, εξακολουθώ να εκπλήσσομαι από όλη αυτή την επιχειρηματική δραστηριότητα. Ως αποτέλεσμα, το να δουλεύεις στην Amazon είναι αρκετά απαιτητικό. Περιτριγυρίζεσαι από φιλόδοξους και εξαιρετικά ικανούς ανθρώπους και πρέπει να προσπαθείς να συμβαδίζεις με τον πήχη που ανεβαίνει διαρκώς. Από την άλλη, είναι ένας οργανισμός που προσφέρει ένα κορυφαίο εργασιακό περιβάλλον με πολλά πλεονεκτήματα, που σε παρακινούν να πετύχεις τους στόχους σου. Επίσης έχει πολλά εσωτερικά προγράμματα κατάρτισης, που σε βοηθούν να αναπτύξεις  νέες δεξιότητες ή να αναλάβεις  νέους ρόλους.

Διαχείριση ανθρώπων και διαχείριση «μηχανών». Πώς είναι η ζωή και η δουλειά, όταν για το 50% τουλάχιστον όσων κάνει κάποιος δεν χρειάζεται να έρθει σε επαφή με άνθρωπο -ούτε καν να μιλήσει;

Η αυξανόμενη ενσωμάτωση της τεχνολογίας και του αυτοματισμού στην καθημερινή ζωή και την εργασία μας έχει δημιουργήσει μια νέα δυναμική στον τρόπο που αλληλεπιδρούμε τόσο με τους ανθρώπους όσο και με τις μηχανές. Καθώς οι μηχανές είναι σε θέση να εκτελούν έναν αυξανόμενο αριθμό εργασιών που απαιτούν ευφυΐα, αποτελεσματικότητα και ακρίβεια, υπάρχει μια αυξανόμενη ανάγκη για τα άτομα να συνεργάζονται και να διαχειρίζονται αυτές τις τεχνολογίες ως μέρος της καθημερινής τους ζωής και εργασίας. Ως αποτέλεσμα, οι αλληλεπιδράσεις πρόσωπο με πρόσωπο έχουν σίγουρα μειωθεί, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα απομόνωσης και αποστασιοποίησης. Ενώ οι μηχανές μπορούν να μας διευκολύνουν εκτελώντας ορισμένες εργασίες, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το βάθος των ανθρώπινων συναισθημάτων και εμπειριών, που είναι απαραίτητες για τη συνολική μας ευημερία και ευτυχία.

O φουτουριστικός πύργος της Amazon στο Βερολίνο (φωτογραφία: aboutamazon.eu).

«Οι μηχανές δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το πλήρες φάσμα των κοινωνικών δεξιοτήτων και της συναισθηματικής νοημοσύνης ενός ανθρώπου».

– Η ισορροπία πού βρίσκεται; 

Είναι σημαντικό να βρούμε μια ισορροπία μεταξύ της χρήσης της τεχνολογίας και των μηχανών, για να βελτιώσουμε την εργασία και τη ζωή μας, διατηρώντας παράλληλα και εκτιμώντας την ανθρώπινη σύνδεση και τις ανθρώπινες σχέσεις. Οι μηχανές δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το πλήρες φάσμα των κοινωνικών δεξιοτήτων και της συναισθηματικής νοημοσύνης ενός ανθρώπου. Προσφέρουν την ευκαιρία να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη -μια ευκαιρία που μπορούμε να αξιοποιήσουμε για να εστιάσουμε σε άλλες πτυχές της κοινωνικής ζωής και εργασίας, που πριν δεν είχαμε σε προτεραιότητα.

– Πώς είναι η ζωή αλλού, τι κερδίζετε, τι εμπειρίες ξεχωρίζετε;

Ζω στο εξωτερικό από το 2012. Πέρασα πέντε φανταστικά χρόνια στο Λονδίνο και έξι ακόμα πιο φανταστικά χρόνια στο Βερολίνο. Οι εμπειρίες που αποκόμισα όσο καιρό ήμουν έξω είναι πραγματικά ανεκτίμητες και δεν θα τις άλλαζα με τίποτα στον κόσμο. Όταν μετακομίζεις στο εξωτερικό για πρώτη φορά, υπάρχουν πολλές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσεις -ειδικά στην αρχή, που όλα σου φαίνονται  πρωτόγνωρα. Με τον καιρό όμως συνηθίζεις. Παρ’ όλα αυτά πάντα νιώθεις μια νοσταλγία για την πατρίδα σου, που ποτέ δεν φεύγει. Μεγάλωσα και σπούδασα στην Αθήνα. Η Αθήνα θα είναι πάντα το σπίτι μου, στο οποίο μένουν η οικογένεια και οι κοντινοί μου φίλοι.

– Αυτή η απόσταση σας βοηθάει;

Ζώντας στο εξωτερικό και παρατηρώντας την ελληνική πραγματικότητα από απόσταση, αποκτάς μια πιο αντικειμενική οπτική, που σε βοηθάει να αναγνωρίσεις τα δυσλειτουργικά στοιχεία αλλά και να εκτιμήσεις όλα όσα είχες ως δεδομένα. Το γεγονός ότι έχω ζήσει σε δύο διαφορετικές μητροπόλεις έχει συμβάλει στην προσωπικότητά μου με πολύ ιδιαίτερους  τρόπους. Απέκτησα  καταπληκτικές φιλίες, εξερεύνησα θεαματικές πόλεις και γνώρισα διαφορετικές κουλτούρες. Εξελίχθηκα με τρόπους που δεν περίμενα ποτέ. Κέρδισα εμπειρίες που δεν θα ήταν εφικτό να αποκομίσω μέσω ενός ταξιδιού. Τα πράγματα είναι διαφορετικά στην καθημερινή ζωή, οι κοινωνικές συμβάσεις, ακόμα και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες -όχι αναγκαστικά καλύτερα ή χειρότερα, απλά διαφορετικά.

«Έχω γνωρίσει πολλούς ανθρώπους -φίλους, μέντορες, καθηγητές, συναδέλφους- που με έχουν επηρεάσει έντονα».

– Τι γνώμη έχετε αποκομίσει από το Βερολίνο; 

Το Βερολίνο είναι μία εξαιρετικά ξεχωριστή πόλη. Έχει έναν καταπληκτικό συνδυασμό ανθρώπων με διαφορετικές κουλτούρες, ηλικίες, που ήρθαν στην πόλη για διαφορετικούς λόγους αλλά καταφέρνουν να ζουν αρμονικά.  Για παράδειγμα, έχει μια σκηνή techno-party με ένα μεγάλο πλήθος νέων από όλο τον κόσμο, αλλά και πολλές γειτονιές με φιλικές προς τις οικογένειες υποδομές. Οι άνθρωποι είναι χαλαροί και καλόβολοι -κάτι που είναι απροσδόκητο για μια τόσο μεγάλη πόλη. Υπάρχουν πάρκα και παιδικές χαρές σχεδόν σε κάθε  τετράγωνο, και το πιο σημαντικό, μια ισχυρή κουλτούρα για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Οι γονείς ενθαρρύνονται να βάζουν τις οικογένειές τους πρώτα, χωρίς να ανησυχούν ότι αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα στη δουλειά τους. Είναι δύσκολο να φανταστώ μια καλύτερη ποιότητα ζωής για μένα και την οικογένειά μου από αυτή που έχουμε αυτή τη στιγμή στην υπέροχη γειτονιά και το σπίτι των ονείρων μας στο Βερολίνο.

«Σήμερα, η Υπολογιστική Όραση έχει ωριμάσει αρκετά ώστε να επιλύει με ακρίβεια διάφορες εργασίες οπτικής αντίληψης. Μπορεί ακόμη και να ξεπεράσει την ανθρώπινη όραση σε ορισμένες εργασίες».

«Το Βερολίνο είναι μία εξαιρετικά ξεχωριστή πόλη. Έχει έναν καταπληκτικό συνδυασμό ανθρώπων με διαφορετικές κουλτούρες, ηλικίες, που ήρθαν στην πόλη για διαφορετικούς λόγους» (φωτογραφία: tripsavvy.com).

– Υπάρχουν άνθρωποι-φάροι στη ζωή σας;

Ναι, θα μου ήταν αδύνατο να καταφέρω οτιδήποτε χωρίς αυτούς. Πρώτα από όλα οι γονείς μου, ο Πέτρος και η Ελένη, και ο αδερφός μου ο Γιώργος, οι οποίοι με έχουν στηρίξει άνευ όρων, όλη μου τη ζωή. Ξέρω ότι ακούγεται κλισέ, αλλά μου προσφέρουν ανιδιοτελή αγάπη και εμπιστοσύνη, ό,τι και αν γίνεται. Το πιο σημαντικό, η σύντροφός μου, η Λήδα, με την οποία είμαστε μαζί από το πανεπιστήμιο. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι η ζωή μου θα ήταν τόσο χαρούμενη και καλή, αν δεν είχα εκείνη δίπλα μου να τα μοιράζομαι όλα. Έχουμε περάσει πολλές φάσεις μαζί, εξελισσόμαστε, ωριμάζουμε και επηρεάζουμε ο ένας τον άλλον. Πρόσφατα, ήρθε στη ζωή μας ο γιος μας, ο Άρης, και είναι δύσκολο να περιγράψω πόσο δραστικά άλλαξε την αντίληψή μας για την αγάπη, την ευτυχία και τις προτεραιότητές μας. Έχω γνωρίσει πολλούς ανθρώπους -φίλους, μέντορες, καθηγητές, συναδέλφους- που με έχουν επηρεάσει έντονα, συνεχίζουν να με επηρεάζουν και ελπίζω να γνωρίσω πολλούς ακόμα. Αλλά είναι δύσκολο να περιγράψω τη σημασία που έχουν για μένα οι πιο κοντινοί μου άνθρωποι.

– Θα μας πείτε δυο λόγια για την αγάπη σας στη ρομποτική και για τις πιο δυνατές εμπειρίες;

Είμαι πραγματικά γοητευμένος από την επίδραση που μπορούν να έχουν οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης στη ζωή μας. Σήμερα, η Υπολογιστική Όραση έχει ωριμάσει αρκετά ώστε να επιλύει με ακρίβεια διάφορες εργασίες οπτικής αντίληψης, όπως η ανίχνευση αντικειμένων, η αναγνώριση και η τμηματοποίηση. Μπορεί ακόμη και να ξεπεράσει την ανθρώπινη όραση σε ορισμένες εργασίες, όπως η ταξινόμηση εικόνων και η ιατρική διάγνωση. Η Υπολογιστική Όραση μπορεί επίσης να δημιουργήσει πρωτότυπες φωτογραφίες, πορτρέτα και τέχνη από την αρχή, χωρίς ο άνθρωπος να καταλάβει ότι έχουν δημιουργηθεί από μηχανή.

«Η τεχνητή  νοημοσύνη αναμένεται να παίξει ακόμα πιο σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος».

– Τα ρομπότ; 

Ομοίως, τα ρομπότ, ειδικά για εργασίες, έχουν φτάσει σε ένα επίπεδο πολυπλοκότητας και ωριμότητας, που ήταν αδιανόητο πριν από μερικά χρόνια, και το οποίο τα έχει καθιερώσει ως αναπόσπαστα μέρη σε διάφορες βιομηχανίες. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι εξελίξεις σε αυτούς τους τομείς είναι πλήρως εκδημοκρατισμένες και διαθέσιμες σε όλους για εξερεύνηση, χωρίς να χρειάζεται να περάσουν πολλά χρόνια μελετώντας τες όπως στο παρελθόν. Όποιος έχει υπολογιστή και μεσαίες ή και βασικές γνώσεις προγραμματισμού, μπορεί να εκπαιδεύσει πολύ ισχυρά μοντέλα Υπολογιστικής Όρασης ή να κατασκευάσει κινητά ρομπότ DIY.

– Η ικανοποίηση πώς έρχεται σ’ εσάς;

Η εμπειρία της δημοσίευσης και παρουσίασης της εργασίας μου σε συνέδρια ήταν πολύ ικανοποιητική, κατά τη διάρκεια του διδακτορικού μου. Αλλά το πιο ικανοποιητικό κομμάτι ήταν η δουλειά που κάναμε με μια μικρή ομάδα διδακτορικών συναδέλφων και στενών φίλων για να δημιουργήσουμε έναν ανοιχτό κώδικα και να τον καταστήσουμε διαθέσιμο σε άλλους ερευνητές του πεδίου, σε μια περίοδο που η έρευνα ανοιχτού κώδικα δεν ήταν τόσο δημοφιλής όσο σήμερα. Αργότερα, κατά τη διάρκεια της θητείας μου στην Amazon, η επινόηση νέων τεχνολογιών που βελτιστοποιούν σε μεγάλο βαθμό τις λειτουργικές διαδικασίες ή βοηθούν τους πελάτες και η ανάπτυξή τους σε κλίμακα Amazon είναι εμπειρίες που με κάνουν να νιώθω περήφανος.

«Tα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης είναι ικανά να μαθαίνουν από δεδομένα και να επεξεργάζονται βάσει αλγορίθμων, αντί να βιώνουν συναισθήματα όπως οι άνθρωποι».

– Είναι η τεχνητή νοημοσύνη το μέλλον και πόση συναισθηματική νοημοσύνη απαιτεί; Θα είναι ο άνθρωπος όλο και πιο απών από την κοινωνία του μέλλοντος ή αυτές είναι δεισιδαιμονίες του παρελθόντος;

Η τεχνητή  νοημοσύνη αναμένεται να παίξει ακόμα πιο σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος, όπως έχει ήδη αρχίσει να φέρνει την επανάσταση σε διάφορες πτυχές της κοινωνίας μας. Παρ’ όλα αυτά δεν γνωρίζουμε ακόμα την έκταση στην οποία η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορεί να παρουσιάσει συναισθηματική νοημοσύνη.

– Γιατί αυτό; 

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι μια περίπλοκη και διαφοροποιημένη πτυχή της ανθρώπινης γνώσης, που τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης απέχουν ακόμη πολύ από το να αναπαράγουν πλήρως. Επί του παρόντος, τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης είναι ικανά να μαθαίνουν από δεδομένα και να επεξεργάζονται βάσει αλγορίθμων, αντί να βιώνουν συναισθήματα όπως οι άνθρωποι. Βεβαίως, είναι φυσικό σε κάποιο βαθμό η καινοτομία να γίνεται δεκτή με σκεπτικισμό. Υπάρχουν πολλά παρόμοια παραδείγματα από το παρελθόν -και η τεχνητή νοημοσύνη θεωρείται παραδοσιακά ως απειλή που θα περιθωριοποιήσει τους ανθρώπους.

«Ο προσωπικός μου χρόνος είναι κάτι που δεν διαπραγματεύομαι -κάτι που θα έπρεπε να ισχύει για τον καθένα».

«H τεχνητή νοημοσύνη και οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να συνεργαστούν στο μέλλον, αντί να αντικαταστήσουν ο ένας τον άλλον».

– Πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε την τεχνητή νοημοσύνη; 

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μόνο ένα εργαλείο στη διάθεση της ανθρωπότητας, που μπορεί να αυξήσει τις ανθρώπινες ικανότητες και να διευρύνει τα όρια των πραγμάτων που μπορούμε να κάνουμε. Θα εξαλείψει την ανάγκη για κάποιες εργασίες, αλλά θα δημιουργήσει και εντελώς νέες. Υπό αυτή την έννοια, πιστεύω ότι η τεχνητή νοημοσύνη και οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να συνεργαστούν στο μέλλον, αντί να αντικαταστήσουν ο ένας τον άλλον. Εάν οι άνθρωποι απουσιάζουν περισσότερο από την κοινωνία του μέλλοντος, πιθανότατα θα οφείλεται σε παράγοντες όπως η γενική τεχνολογική πρόοδος, η πολιτική, η οικονομία και οι κοινωνικές συνθήκες, παρά η τεχνητή νοημοσύνη που θα κυριαρχήσει στον κόσμο όπως τον ξέρουμε.

«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μόνο ένα εργαλείο στη διάθεση της ανθρωπότητας, που μπορεί να αυξήσει τις ανθρώπινες ικανότητες και να διευρύνει τα όρια των πραγμάτων που μπορούμε να κάνουμε» (φωτογραφία: economictimes.com).

– Πόσο σημαντικός είναι ο προσωπικός χρόνος -τον έχετε; Εκτός και αν «προσωπικός χρόνος» για εσάς είναι ο χρόνος στη δουλειά σας.

Ο προσωπικός μου χρόνος είναι κάτι που δεν διαπραγματεύομαι -κάτι που θα έπρεπε να ισχύει για τον καθένα. Είναι απαραίτητο και απολύτως σημαντικό για την ευημερία μας. Η εύρεση τρόπων για πλήρη αποσύνδεση μετά την αποχώρηση από τη δουλειά και η εστίαση σε προσωπικά πράγματα είναι ζωτικής σημασίας. Ίσως είναι δύσκολο να το πετύχουμε, δεδομένου του πόσο εύκολο είναι να μεταφέρουμε τη δουλειά ανά πάσα στιγμή μαζί μας, μέσω των ηλεκτρονικών συσκευών μας. Επίσης, το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η καριέρα μας στη σύγχρονη κοινωνία μπορεί εύκολα να μας αποπροσανατολίσει σε σχέση με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Ευτυχώς, έχω δει μια γενική θετική τάση, ειδικά μετά την καραντίνα εξαιτίας της Covid, προς την αναγνώριση τουλάχιστον της σημασίας της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και του κινδύνου εξουθένωσης που συνδέεται με την έλλειψή της. Προσωπικά είμαι αρκετά τυχερός που ζω σε μια χώρα και εργάζομαι σε μια εταιρεία που προωθεί ενεργά την ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής.

 

Διαβάστε ακόμα: Στίβεν Χόκινγκ. Tο τελευταίο δώρο του στην ανθρωπότητα.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top