thomas_george

Θωμάς και Γιώργος Δούζης (από αριστερά) στο ολοκαίνουργιο μαγαζί της Νέας Ερυθραίας. «Είναι το μεγαλύτερο μεζεδοπαντοπωλείο ”Έργον” έως σήμερα».

Θωμάς Δούζης: Τα τρόφιμα, οι συσκευασίες, τα ξύλινα ράφια, η μυρωδιά του παντοπωλείου ήταν ανέκαθεν στο αίμα μας. Ο παππούς μας ήταν παλαιάς κοπής παντοπώλης στη Θεσσαλονίκη και συχνά πυκνά επισκεπτόμασταν το μαγαζί με τον αδερφό μου –θυμάμαι ακόμα το δέος που μου προκαλούσε το θηριώδες ψυγείο με τα αλλαντικά: στεκόμουν και το κοίταζα με μάτια ορθάνοιχτα, λες κι επρόκειτο για κάτι «εξωτικό». Κάθε τόσο ερχόταν ο παππούς και με ρωτούσε: «Τι είναι βρε, δεν έχεις ξαναδεί ψυγείο;». Εκείνη την εποχή ο πατέρας μας εκτελούσε δρομολόγια στο παντοπωλείο και μας έπαιρνε μαζί του πότε για παρέα και πότε για να μαθαίνουμε τη δουλειά. Το 2004 –κι αφού πρώτα είχε θητεύσει για πολλά χρόνια σε μία πολυεθνική τροφίμων– αποφάσισε να δημιουργήσει μια εταιρεία διανομής ελληνικών προϊόντων. Το δίκτυό του αποτελούνταν από μικρούς παραγωγούς της επαρχίας με καλά προϊόντα, που όμως υπολείπονταν σε επίπεδο branding. Σιγά σιγά αρχίσαμε να ασχολούμαστε κι εμείς –παράλληλα με τις σπουδές μας. Το όνειρό μας, τότε, ήταν να συσκευάσουμε ένα ελληνικό προϊόν, ποντάροντας στη δική μας σύγχρονη αισθητική. Ο πρώτος που μας εμπιστεύτηκε (και λέω «εμπιστεύτηκε» γιατί ήμασταν δυο παιδάκια κοντά στα 22, 23) ήταν ένας Θασίτης παραγωγός μελιού. Ονομάσαμε το προϊόν –ένα blend μελιών από τη Θάσο και την Κρήτη– «Μέλισσας Έργον» και προσπαθήσαμε να το λανσάρουμε αρχικά σε μικρά μπακάλικα. Σύντομα μας άνοιξε η όρεξη… Οραματιζόμασταν ολοένα και περισσότερα νέα προϊόντα με την ετικέτα «Έργον» και σύγχρονο packaging.

«Στην ανοιχτή κουζίνα ο σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος θα συστήσει στο αθηναϊκό κοινό πολλά από τα πιάτα μας, αλλά και νέες συνταγές –έχετε δοκιμάσει ποτέ μαύρο τζατζίκι;»

Γιώργος Δούζης: Σιγά σιγά φτάσαμε να διαθέτουμε 70 νέα προϊόντα, να κάνουμε εξαγωγές, όμως παρατηρήσαμε ότι δεν υπήρχαμε ως brand στην αγορά –πουλούσαμε μόνο επειδή τρέχαμε σαν τρελοί όλη μέρα. Έπρεπε να κάνουμε κάτι για να μας μάθει ο κόσμος. Έτσι, «αντιγράφοντας» πετυχημένα ελληνικά brand, όπως τον Κορρέ και την Apivita, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα concept store: ένα παντοπωλείο το οποίο θα διέθετε αποκλειστικά και μόνο τα δικά μας προϊόντα με ετικέτα «Έργον». Υπήρχε μόνο ένα πρόβλημα. Δεν είχαμε λεφτά να υλοποιήσουμε την ιδέα μας. Ευτυχώς, σε εκείνη τη φάση βρέθηκε ένας άνθρωπος να πιστέψει στο όραμά μας κι έτσι το πρώτο «Έργον Ελληνικό Παντολωλείον» έγινε πραγματικότητα. Το μαγαζί πήγε εξαιρετικά από την πρώτη στιγμή και αυτή η επιτυχία σύντομα μας άνοιξε κι άλλες πόρτες.

_DSC0041

«Στον ίδιο χώρο της Νέας Ερυθραίας θα στεγάζεται κι ένα μοντέρνο παντοπωλείο με περισσότερα από 1.200 προϊόντα από όλη την Ελλάδα».

Θωμάς Δούζης: Δυο μήνες αργότερα μας ζήτησαν από το ξενοδοχειακό συγκρότημα Sani Resort να δημιουργήσουμε ένα παντοπωλείο «Έργον» εντός του συγκροτήματος. Πήγαμε να δούμε το χώρο, όμως παρατηρήσαμε ότι ήταν σχετικά μικρός. Έτσι, κάναμε μια βόλτα στο ξενοδοχείο, προκειμένου να πάρουμε την τελική μας απόφαση –περπατώντας, πέσαμε πάνω σε ένα μεγάλο εξωτερικό χώρο γεμάτο πλατάνια. Μας έκανε εντύπωση που ήταν κλειστός. Ρωτήσαμε αν θα μπορούσαν να μας τον διαθέσουν για να δημιουργήσουμε ένα «Έργον» μεζεδοπαντοπωλείο με δικά μας προϊόντα και η ιδέα τους άρεασε. Κάπου εκεί ξεκίνησε ένας ευχάριστος Γολγοθάς. Δεν είχαμε λεφτά, σεφ, τίποτα. Αρχικά επικοινωνήσαμε με τον Δημήτρη Σκαρμούτσο: του εξηγήσαμε την ιδέα μας, του είπαμε ότι δεν έχουμε λεφτά αλλά, παρόλα αυτά, δέχθηκε χωρίς να το σκεφτεί. «Μην φοβάστε τίποτα, πάμε να το κάνουμε και ό,τι βγει…», μας είπε. Του άρεσε που είμαστε μια παρέα νέων παιδιών με άγνοια κινδύνου.Το μεζεδοπαντοπωλείο γνώρισε αμέσως πολύ μεγάλη επιτυχία. Τα μενού του Δημήτρη έσκιζαν, τα παιδιά λειτουργούσαν σαν να ήταν δικό τους το μαγαζί, οι κρατήσεις «έτρεχαν» 15 μέρες μπροστά, ο κόσμος ανταποκρινόταν μαζικά. Ένα βράδυ μας φώναξε στο τραπέζι του ο ιδρυτής των «Goody’s», Γιάννης Διονυσιάδης. «Το concept σας είναι πολύ δυνατό. Οι πιτσιρικάδες με τις βερμούδες στο σέρβις, το παρεΐστικο κλίμα, η αβίαστη χαλαρότητα που μυρίζει Ελλάδα, είναι το μυστικό της επιτυχίας σας. Πρέπει σύντομα να ανοίξετε και στη Θεσσαλονίκη…», μας είπε. Λίγες εβδομάδες αργότερα μας εμπιστεύτηκε το χώρο όπου είχαν ανοίξει τα πρώτα Goody’s στην οδό Κούσκουρα! Το ρίσκο ήταν μεγάλο, όμως δίχως να χάσουμε χρόνο οργανώσαμε ακόμα καλύτερα τις δομές μας και σε χρόνο μηδέν στήσαμε και το δεύτερο μεζεδοπαντοπωλείο «Έργον». Δουλεύαμε μέρα, νύχτα, όμως δεν μας ένοιαζε καθόλου. Όταν κάνεις αυτό που αγαπάς, η δουλειά παύει να είναι δουλειά.

_M3Y0670

Ο Γιώργος και ο Θωμάς Δούζης με τον σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο. Η επιτυχημένη συνεργασία τους, που ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη, επεκτείνεται και στην Αθήνα.

Γιώργος Δούζης: Τον Μάρτιο του 2012 –κι αφού είχαν γνωρίσει μεγάλη επιτυχία τα δύο πρώτα μεζεδοπαντοπωλεία «Έργον»– αρχίσαμε το franchise σε Σκιάθο, Μύκονο και Ρόδο. Τώρα κάνουμε την πρώτη εμφάνισή μας, μέσα στον ίδιο μήνα, σε Αθήνα και Λονδίνο. Το μαγαζί στην Αθήνα ανοίγει την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου στη Νέα Ερυθραία. Πρόκειται για το μεγαλύτερο μεζεδοπαντοπωλείο «Έργον» έως σήμερα –στον ίδιο, τριώροφο, χώρο θα στεγάζεται κι ένα μοντέρνο παντοπωλείο με περισσότερα από 1.200 προϊόντα από όλη την Ελλάδα, στο οποίο θα μπορεί να βρει κανείς αλίπαστα από τα Δωδεκάνησα, τυριά και αλλαντικά από τις Κυκλάδες, μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού από τη Μακεδονία… Παράλληλα, στην ανοιχτή κουζίνα του ισογείου, ο σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος θα συστήσει στο αθηναϊκό κοινό πολλά από τα πιάτα μας, αλλά και νέες συνταγές –έχετε δοκιμάσει ποτέ μαύρο τζατζίκι; Στο Λονδίνο θα ανοίξουμε σε λίγες μέρες, ανάμεσα στο γνωστό πολυκατάστημα Selfridges και την Oxford Street. Προτείνοντας στη βρετανική πρωτεύουσα μια διαφορετική εκδοχή της νέας ελληνικής κουζίνας, παράλληλα με μια ελληνικότατη λίστα κρασιών, μπύρες από μικροζυθοποιίες και κοκτέιλ με αμιγώς ελληνικό αλκοόλ.

 

Αθήνα: Χαριλάου Τρικούπη 125, Νέα Ερυθραία/ Λονδίνο: 16 Picton Place, W1U1BP.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top