Για τον Eric Yuan η πανδημία αποδείχθηκε άκρως ευνοϊκή. (Photo by Kena Betancur/Getty Images/Ideal image).

    Για ορισμένους ανθρώπους η συγκυρία είναι ευνοϊκή, τη στιγμή που για άλλους είναι δυσοίωνη. Εν καιρώ κορονοϊού και εγκλεισμού, με τη μια επιχείρηση μετά την άλλη να κλείνουν τις πόρτες τους και οι εργαζόμενοι να αναγκάζονται να δουλέψουν από το σπίτι, ο Eric Yuan βρέθηκε, αίφνης, να γίνεται υπεραπαραίτητος.

    Στην προ-κορονοϊού εποχή, το Zoom, η εφαρμογή τηλεπικοινωνίας μέσω υπολογιστών, που διέθετε περιοριζόταν σε έναν στενό κύκλο επιχειρηματιών, πολιτικών και μελών της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας. Τώρα, έχει γίνει άμεσος συνεργάτης κάθε υπαλλήλου που πρέπει να επικοινωνήσει με τους συναδέλφους του από μακριά. Κάπως έτσι ο 50χρονος Yuan, έχοντας θητεύσει στη Silicon Valley, έγινε δισεκατομμυριούχος και μπήκε εσχάτως στη λίστα του Forbes. Ένα απλό app τον έφερε για τα καλά στο προσκήνιο.

    Μιλώντας στο ένθετο περιοδικό των Times (φυσικά μέσω του Zoom) παραδέχθηκε πως: «Δεν αισθάνομαι ως μεγιστάνας». Ακόμη κι έτσι, όμως, η επιτυχία του δεν κρύβεται. Η αξία του Zoom αυτή τη στιγμή αγγίζει τα 5,8 δισ. δολάρια και να σκεφτεί κανείς πως το Zoom εμφανίστηκε δημόσια ως εταιρία πριν από ένα χρόνο. Για να καταλάβουμε το επίτευγμα: η αξία του Twitter αυτή τη στιγμή είναι στα 3,8 δισ. δολάρια και εμφανίστηκε το 2013.

    Ο Yuan παραδέχεται πως για τη δημιουργία του Zoom «ευθύνεται». Μεγάλωσε στην επαρχία Shandong της Κίνας, σπουδάζοντας εφαρμοσμένα μαθηματικά και επιστήμη υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας Shandong. Η τότε φίλη του και μετέπειτα γυναίκα του βρισκόταν αρκετά μακριά του και έπρεπε να κάνει τακτικά μακρινά ταξίδια για να την συναντήσει. Ευχόταν, τότε, να υπήρχε ένας τρόπος να διατηρεί επαφή μαζί της δίχως την κούραση και τα έξοδα των ταξιδιών.

    Ο Yuan παραδέχεται πως δεν περίμενε ότι το Zoom θα αποκτούσε τέτοια φήμη γι’ αυτό και δεν ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει διάφορες δυσλειτουργίες του συστήματος.

    Η ιστορία του στη συνέχεια έχει μπόλικο ενδιαφέρον. Εφτασε στις ΗΠΑ σε ηλικία 27 ετών, το 1997, μετά από οκτώ αποτυχημένες προσπάθειες εξασφάλισης βίζας. Μετέβη στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας – τον οικονομικό, πολιτιστικό και πολιτικό κόμβο της Silicon Valley. Ξεκίνησε στο Webex όπου κωδικοποίησε το λογισμικό τηλεδιάσκεψης, πριν φύγει το 2011 για να δημιουργήσει το Zoom. Το όνομα ήταν πρόταση ενός συμβούλου, είπε στους Times. «Δεν είχαμε όνομα. Ήμουν απελπισμένος!»

    Ο Yuan παραδέχεται πως δεν περίμενε ότι το Zoom θα αποκτούσε τέτοια φήμη γι’ αυτό και δεν ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει διάφορες δυσλειτουργίες του συστήματος. Ορισμένες παραβιάσεις της ασφάλειας παρουσιάστηκαν αυτό τον καιρό και ο Yuan απαντάει με ειλικρίνεια πως λυπάται πολύ, αλλά εξηγεί πως: «Η πλατφόρμα μας δημιουργήθηκε κυρίως για εταιρικούς πελάτες – μεγάλα ιδρύματα με πλήρη υποστήριξη πληροφορικής. Δεν σχεδιάσαμε το προϊόν με την πρόβλεψη ότι, μέσα σε λίγες εβδομάδες, κάθε άτομο στον κόσμο ξαφνικά θα εργαζόταν, θα μελετούσε και θα έκανε κοινωνικές επαφές από το σπίτι».

    «Μια μέρα ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να σφίξουμε τα χέρια μας και θα είναι μια πραγματική χειραψία».

    Αυτή την περίοδο, ο Yuan εργάζεται σκληρά, διαβάζει σημαντικά επιχειρηματικά βιβλία και κοιμάται μόλις τέσσερις ώρες. Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα για το Zoom. Πρώτον, να εξασφαλίσει περαιτέρω ασφάλεια στις συνομιλίες, αλλά σε προσωπικό επίπεδο ονειρεύεται κάτι άλλο: «Μια μέρα ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να σφίξουμε τα χέρια μας και θα είναι μια πραγματική χειραψία ή να μυρίσω το φλιτζάνι του καφέ μου στο γραφείο μου στο Σαν Χοσέ. Να υπάρχει φυσική απόσταση. Θέλω να αγκαλιάσω τους υπαλλήλους μου και αυτή η αγκαλιά να είναι πραγματική».

    Επί του παρόντος επικοινωνεί μαζί τους μέσω του Zoom. Με τι άλλο;

     

    Διαβάστε ακόμα: Κορονοϊός – Αυτές είναι οι επιχειρήσεις που προσφέρουν.

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top