Από αριστερά οι: Alessandro Bucci, Anna Illy, Lily Cole, Andrea Illy, David Brussa και Massimiliano Pogliani κατά τη διάρκεια της τελετής.

  Για έκτη συνεχόμενη χρονιά, η llycaffè διοργάνωσε τα Ernersto illy International Coffee Awards (EIICA), με σκοπό να συνθέσει με επιτυχία το «νέο» αλλά πάντα σταθερό χαρμάνι illy, στηρίζοντας οικονομικά τους παραγωγούς και επιδιώκοντας την βιώσιμη ανάπτυξη του καφέ.

  Φέτος, εννέα δημιουργοί κλήθηκαν να αντιπροσωπεύσουν τις 9 χώρες-φιναλίστ δημιουργώντας ο καθένας ένα έργο τέχνης που συμβολίζει το χρωματικό τοπίο και το γευστικό προφίλ του καφέ της χώρας που εκπροσωπεί. Το ζητούμενο, φυσικά, του διαγωνισμού είναι να αναδεικνύει κάθε χρόνο τον παραγωγό του καλύτερου βιώσιμου καφέ.

  Το έργο που εμπνεύστηκε η εικαστικός Myriam για την ινδική εκπροσώπηση.

  Νικητής για φέτος αναδείχθηκε το Jumboor Estate στην Ινδία (πρώτη φορά νικητής από αυτή τη χώρα), που εκπροσωπείται από τον B.M. Nachappa, και ψηφίστηκε ως «Best of the Best» από μια ανεξάρτητη επιτροπή διεθνών εμπειρογνωμόνων γαστρονομίας και καφέ. Επικράτησε έναντι 27 συνολικά παραγωγών καφέ που συμμετείχαν από τις 9 σημαντικότερες χώρες καλλιέργειας καφέ.

  Η κριτική επιτροπή περιέγραψε τον καφέ που επικράτησε ως έναν έντονο καφέ που αφήνει μια μεταξένια, διακριτική και απαλή αίσθηση στον ουρανίσκο.

  Για την ιστορία να σημειώσουμε πως η κριτική επιτροπή περιέγραψε τον καφέ που προκύπτει από τη συγκεκριμένη φυτεία ως έναν έντονο καφέ που αφήνει μια μεταξένια, διακριτική και απαλή αίσθηση στον ουρανίσκο, εμπλουτισμένο με νότες σοκολάτας, καραμέλας, εσπεριδοειδών, καρυδιών και μια υπόνοια φρούτων.

  Το Jamboor Estate βρίσκεται στα οροπέδια της βόρειας περιφέρειας Coorg, σε υψόμετρο 950-1000 μέτρων σε μια περιοχή με πλούσια σε οργανική ύλη εδάφη. Η φυτεία ιδρύθηκε το 1870 και καλλιεργεί μόνο καφέ Arabica στα 3.900 στρέμματά της, παράγοντας τον “Jumboor Gold”, μια υψηλής ποιότητας ποικιλία Yellow Bourbon Arabica. Προκειμένου να μην επηρεαστεί η ροή του καθαρού νερού από τα κοντινά βουνά, το οποίο χρησιμοποιείται κατά την επεξεργασία του καφέ, οι περιοχές που γειτονεύουν με τα υδατορέματα δεν καλλιεργούνται και παραμένουν στη φυσική τους κατάσταση.

  Παράλληλα ανακοινώθηκε και το βραβείο κοινού, το Coffee Lover’s Choice», το οποίο απονεμήθηκε στο Proyecto Lift Olopita από τη Γουατεμάλα, που εκπροσωπήθηκε από τον Alfonso Urbina Perlata.  Το εν λόγω βραβείο προκύπτει από τους καταναλωτές, οι οποίοι από τον Απρίλιο έως τον Νοέμβριο κάθε χρόνο δοκιμάζουν τα 9 υποψήφια  lots μέσω τυφλής γευσιγνωσίας σε επιλεγμένα Flagship stores της ILLYCAFFE ανά τον κόσμο.

  Τα βραβεία είναι σημαντικά οικονομικά έπαθλα και μια απτή αναγνώριση στο έργο των καλλιεργητών που παράγουν τον καλύτερο καφέ με βιώσιμο τρόπο.

  Η Lily Cole, μοντέλο, ηθοποιός και γνωστή ακτιβίστρια για τη βιωσιμότητα παρουσίασε τα φετινά βραβεία.

  Το πρόγραμμα Proyecto Lift Olopita δημιουργήθηκε το 2017 στη Γουατεμάλα με στόχο να φέρει σε επαφή μικρούς καλλιεργητές καφέ που ενδιαφέρονται να μάθουν καλύτερες πρακτικές καλλιέργειας για την παραγωγή καφέ υψηλής ποιότητας. Μέχρι στιγμής, το έργο αυτό έχει συγκεντρώσει 112 οικογένειες παραγωγών καφέ, οι οποίες λαμβάνουν συνεχή εκπαίδευση και υποστήριξη από το τεχνικό τμήμα της Mercon Guatemala, έναν εξαγωγέα καφέ με τον οποίο συνεργάζεται η illycaffè, για να τους βοηθήσει να γίνουν ικανοί διαχειριστές των οικογενειακών τους επιχειρήσεων, εξασφαλίζοντας καλύτερες τιμές για τον καφέ που παράγουν με βιώσιμο τρόπο.

  Να σημειωθεί πως τα βραβεία είναι σημαντικά οικονομικά έπαθλα και μια απτή αναγνώριση στο έργο των καλλιεργητών που παράγουν τον καλύτερο καφέ με βιώσιμο τρόπο. Στους 27 φιναλίστ -3 από κάθε χώρα- περιλαμβάνονταν η Βραζιλία, η Κολομβία, η Κόστα Ρίκα, το Ελ Σαλβαδόρ, η Αιθιοπία, η Γουατεμάλα, η Ονδούρα, η Ινδία και η Νικαράγουα.

  Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε και φέτος διαδικτυακά, φιλοξενήθηκε από τη Lily Cole, μοντέλο, ηθοποιό και γνωστή ακτιβίστρια για τη βιωσιμότητα. Από τις 2 Δεκεμβρίου (απόγευμα), το βίντεο της τελετής απονομής των βραβείων θα είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο της illycaffè.

   

  Διαβάστε ακόμα: Απολαμβάνουμε καφέ illy με φιλικό «αποτύπωμα» στο περιβάλλον

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top