«Είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος ήθελε να παίρνει αποφάσεις και να αναλαμβάνει δράση, να χτίζει πράγματα».

Όταν κανονίζεις να κάνεις μία συνέντευξη με κάποιον που θα μιλήσει στο TedX και που έχει μία από τις σημαντικότερες start ups στον κόσμο – από άποψη ουσίας, αποδοχής, χρηματοδότησης -, έχεις την πεποίθηση (αχ αυτές οι πεποιθήσεις) ότι θα κάνεις μια κοινότοπη, ίσως, επιχειρηματική συζήτηση.

Όμως ο Γιώργος – νιώθω την άνεση ήδη – είναι αλλιώς. Εχει τα χαρακτηριστικά των ωραίων καλλιτεχνών και ανθρώπων: ευαισθησία, ονειροπόληση, δημιουργικότητα. Εχει όλα αυτά που σε συγκινούν, αυτή την ειλικρίνεια για τα μπρος και τα πίσω, για τις αποτυχίες και τις επιτυχίες, την ειλικρίνεια του μικρού παιδιού με την αθωότητα αλλά έχει και το πείσμα του μικρού παιδιού που δεν βλέπει εμπόδιο κάπου αλλά μόνο πρόκληση. Που θα επιμείνει μέχρι τέλους, που θα πράξει για το κοινό καλό. Γιατί, ναι, υπάρχουν ακόμη εκείνοι που πράττουν για το κοινό καλό. Και αν ο αλτρουισμός έχει ξεπεραστεί ή δεν νοείται χωρίς οικονομική διάσταση, εγώ θα τολμήσω να τον αναγάγω ως προσωπικότητα σε αυτή την κατηγορία.

«Πολλές φορές οι άνθρωποι θα μου πουν όχι και εγώ θα ακούσω, ”όχι ακόμη” -συνήθως με ένα χαμόγελο στο πρόσωπό μου».

– Ποιες είναι οι σπουδές σας; Σχετίζονται με το αντικείμενο της ZOE;

Με έναν τρόπο, ίσως. Εφυγα από την Ελλάδα 17 χρόνων, για να πάω να σπουδάσω στην Αμερική. Έκανα αίτηση στα 10 καλύτερα πανεπιστήμια και σε ένα μέτριο, θα το έλεγα, όχι πολύ καλό. Απορρίφθηκα από όλα τα καλά, και με δέχτηκαν στο μέτριο που ανέφερα. Με το που πάτησα όμως το πόδι μου εκεί, σκέφτηκα ότι πρέπει να φύγω και να βρω να κάνω κάτι καλύτερο. Ξαναπροσπάθησα με τρεις αιτήσεις σε καλά πανεπιστήμια και πάλι δέχτηκα την απόρριψη. Μετά από 18 μήνες, έκανα μία αίτηση και ευτυχώς με δέχτηκαν στο Tufts και μετά πήγα στο ΜΙΤ, όπου σπούδασα μηχανολογία και οικονομικά. Ο λόγος που το λέω αυτό είναι γιατί δείχνει κάποια στοιχεία για τον χαρακτήρα μου.

– Δεν αποδέχεστε την άρνηση; 

Πολλές φορές οι άνθρωποι θα μου πουν όχι και εγώ θα ακούσω, «όχι ακόμη» -συνήθως με ένα χαμόγελο στο πρόσωπό μου. Μετά πήγα στην Αγγλία και δούλεψα ως σύμβουλος επιχειρήσεων στο κομμάτι της στρατηγικής, στο οποίο τα πήγα καλά γενικά, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν ήμουν καλός σύμβουλος, γιατί είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος ήθελε να παίρνει αποφάσεις και να αναλαμβάνει δράση, να χτίζει πράγματα -ενώ όταν είσαι σύμβουλος δουλεύεις πιο περιφερειακά. Οπότε έφυγα και πήγα στη Yahoo, όπου δούλεψα πέντε χρόνια.

– Αυτό που μου περιγράφετε για τον χαρακτήρα σας έχει σχέση και με την οικογένειά σας ή είναι κάτι εντελώς δικό σας;

Στην οικογένειά μου υπήρχαν επιχειρηματικές τάσεις -οι παππούδες μου και ο θείος μου ήταν επιχειρηματίες. Όλη μου η «εκπαίδευση» στην Ελλάδα, όμως, εννοώντας και μέλη της οικογένειάς μου και το σχολείο και η κοινωνία, με γαλούχησαν, όπως και πολλούς ανθρώπους, με έναν τέτοιο τρόπο ώστε να εστιάζεις όχι σε αυτό που μπορείς να κατακτήσεις παγκόσμια, αλλά σε αυτό που δεν μπορείς να κάνεις. Δεν το έκαναν επίτηδες, αλλά σε μάθαιναν να μην πάρεις ρίσκο, να μην προσπαθείς να χτίσεις κάτι καινούργιο, αλλά να ακολουθήσεις την πεπατημένη.

«Στη Yahoo έμεινα πέντε χρόνια όπως είπα και εκεί ουσιαστικά είχα την πρώτη μου μεγάλη επιφοίτηση».

– Εσείς αλλάξατε νοοτροπία; 

Τώρα είμαι 48 χρονών και μου πήρε γύρω στα 35 με 40 χρόνια για να πάω στην εντελώς αντίθετη πλευρά αυτής της νοοτροπίας και νομίζω ότι αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό πράγμα, γιατί οι άνθρωποι πρέπει να ζουν τη δική τους ζωή και όχι τη ζωή κάποιου άλλου. Εγώ τώρα έχω φτάσει σε αυτό, κάνω αυτό που θέλω στη ζωή μου, προσπαθώ να δημιουργήσω πράγματα, να φτιάξω το μέλλον, αλλά μου πήρε πάρα πολλά χρόνια. Έχω δύο πάθη. Το ένα είναι να βοηθήσω τους ανθρώπους να πάρουν 10 χρόνια παραπάνω υγιούς ζωής. Και το άλλο μου το πάθος είναι να βοηθήσω την επόμενη γενιά να ανακαλύψει τον εαυτό της και τι μπορεί να δημιουργήσει πολύ νωρίτερα -γιατί όλοι, ξέρετε, μπορούμε να δημιουργήσουμε κάτι. Θέλω περισσότερο να βοηθήσω ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν τα απαραίτητα εφόδια ή ερεθίσματα, δηλαδή ανθρώπους σε ακριτικές περιοχές ή ανθρώπους που δεν έχουν το κατάλληλο πεδίο της μόρφωσης είτε από την οικογένεια είτε από τους γύρω τους, για να τους το παρέχουν.

«Αποφάσισα να ασχοληθώ με το κομμάτι της επιχειρηματικότητας και να πάω πίσω σε αυτό που ήταν μέσα μου».

– Τι κάνατε, λοιπόν, στη Yahoo;

Στη Yahoo έμεινα πέντε χρόνια όπως είπα και εκεί ουσιαστικά είχα την πρώτη μου μεγάλη επιφοίτηση. Ήμουν για δύο χρόνια σε μια ομάδα η οποία δούλευε για εξαγορές, συγχωνεύσεις και στρατηγική και μετά «έτρεξα» ένα μεγάλο μέρος της εταιρείας στην Ευρώπη. Και παρότι τα πήγα πολύ καλά, εκεί είδα μια πολύ μεγάλη αλήθεια, που ήταν ότι σε μια μεγάλη εταιρεία είναι πάρα πολύ εύκολο να κοροϊδέψεις τον εαυτό σου.

– Πώς γίνεται αυτό; 

Μπορεί να πεις δηλαδή, «τα πάω καλά, παίρνω προαγωγές, όλα τα νούμερα είναι καλά», αλλά στο τέλος της ημέρας κάνεις στον εαυτό σου την εξής ερώτηση: «Για κάθε δευτερόλεπτο του χρόνου σου, τι πραγματικά έχεις πετύχει; Τι έχεις βοηθήσει να αναπτυχθεί;». Έχω μια φράση που τη λέω συχνά στην οικογένειά μου, στους συνεργάτες και στους φίλους μου, που είναι ότι η αλήθεια είναι η αρχή πολλών όμορφων εξελίξεων. Όταν λοιπόν απάντησα στην ερώτηση που έκανα στον εαυτό μου, η αλήθεια ήταν ότι αυτά που κάνω δεν έχουν κανέναν αντίκτυπο. Έτσι αποφάσισα να ασχοληθώ με το κομμάτι της επιχειρηματικότητας και να πάω πίσω σε αυτό που ήταν μέσα μου.

– Πόσο πίσω δηλαδή; 

Όταν ήμουν 17 χρόνων, τo 1992, στο σχολείο που πήγαινα στη Θεσσαλονίκη, το Ανατόλια, διοργάνωσα μαζί με έναν πολύ στενό μου φίλο τότε ένα τριήμερο μουσικό φεστιβάλ, που είχε πάρα πολύ μεγάλη απήχηση. Ήταν για τον Σαββόπουλο και διάφορους άλλους μεγάλους καλλιτέχνες, με σκοπό να μαζέψουμε χρήματα και να στείλουμε βιβλία για να ενημερώσουμε παγκοσμίως κορυφαία πανεπιστήμια για τη Μακεδονία. Στην εμπειρία της Yahoo, λοιπόν, έγινε κάτι το οποίο είχα το θάρρος να αποδεχτώ.

«Εγώ έριξα την χοληστερίνη μου 40%, βελτίωσα την υγεία του εντέρου μου 30% και είμαι γεμάτος ενέργεια».

– Τι σας έκανε να αλλάξετε; 

Αυτό που μου έφερε την αλλαγή ήταν το εξής: ενώ τα πήγαινα πάρα πολύ καλά, κάποια στιγμή μου είπαν ότι πρέπει να μετακομίσω στην Ελβετία και αν δεν πήγαινα, θα έπρεπε να φύγω από την εταιρεία. Εγώ αρνήθηκα και αυτό ήταν που μου έδωσε το έναυσμα αλλά και το σοκ, γιατί είπα μέσα μου, τα πάω τέλεια, πώς μπορούν να μου το πουν αυτό; Θέλω να πω ότι καμιά φορά θέλεις κάτι «εξωτερικό» να πατήσει το κουμπί και να σε απελευθερώσει για να δεις την αλήθεια για τον εαυτό σου. Μετά για μένα ήταν μονόδρομος να πάω στην επιχειρηματικότητα και να χτίσω πράγματα, άλλα επιτυχημένα και άλλα αποτυχημένα, αλλά να βρω τη δική μου πορεία.

Διηγηθείτε μας την ιστορία, αυτό παραμύθι που έγινε αλήθεια, για την εταιρεία που έχετε φτιάξει, τη Zoe.

Πρώτα απ’ όλα προέρχεται, ασφαλώς, από την ελληνική λέξη «ζωή». Το background της εταιρείας είναι ότι κάποια στιγμή πήρα ένα χρόνο άδεια, για να σκεφτώ τι θα κάνω στο μέλλον. Τότε ανακάλυψα ότι και εγώ και οι δύο συνεταίροι μου πλέον αντιμετωπίζαμε το ίδιο πρόβλημα. Στη δική μου περίπτωση, είχα υψηλή χοληστερίνη και μέσα από κάποιες ιατρικές εξετάσεις ανακάλυψα ότι είχα μισό κιλό λίπος γύρω από τα όργανά μου, το οποίο δεν είναι καλό για την υγεία. Και οι τρεις μας, λοιπόν, κάναμε την ίδια ερώτηση: Πόσα χρόνια με καλή υγεία έχουμε μπροστά μας, τι γίνεται μέσα μας και το πιο σημαντικό, τι μπορούμε να κάνουμε τώρα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε πιο πολλά καλά χρόνια ζωής, χωρίς προβλήματα υγείας;

«Η Zoe ξεκίνησε με στόχο να βοηθήσουμε όλους τους ανθρώπους στον κόσμο, ώστε να κάνουν κάποιες ενέργειες και να πάρουν αποφάσεις για τη ζωή τους δεκαετίες πριν αρρωστήσουν».

– Και κάπου εκεί πάρθηκαν οι αποφάσεις σας; 

Αυτό που είδαμε ήταν ότι ο κόσμος πεθαίνει από προβλήματα που έχουν να κάνουν με το πώς ζει. Τα στατιστικά είναι τρομερά, δηλαδή ένας στους εννιά πεθαίνει από διαβήτη, ένας στους τρεις είναι διαβητικός και δεν το ξέρει κιόλας, ειδικά στην Αμερική. Είπαμε λοιπόν ότι θα μπορούσαμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα, αν συνδυάσουμε τρία πράγματα πάρα πολύ καλά: το ένα ήταν να έχουμε πάρα πολλά δεδομένα από το ποιοι είμαστε ως άνθρωποι, πώς ζούμε, τι τρώμε και ποια είναι η επίδρασή τους στην υγεία μας. Το δεύτερο ήταν να χρησιμοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη και το τρίτο ήταν να συνεργαστούμε με τους πιο καλούς επιστήμονες.

– Τι προσφέρει ο συνδυασμός όλων αυτών; 

Με όλα αυτά, μπορούμε να δίνουμε πιο εξατομικευμένες πληροφορίες και συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι. Άρα λοιπόν η Zoe ξεκίνησε με στόχο να βοηθήσουμε όλους τους ανθρώπους στον κόσμο, ώστε να κάνουν κάποιες ενέργειες και να πάρουν αποφάσεις για τη ζωή τους δεκαετίες πριν αρρωστήσουν, έτσι ώστε να κερδίσουν χρόνια καλής ζωής. Γι’ αυτό ονομάσαμε και την εταιρεία Ζωή, διότι θέλουμε οι άνθρωποι να ζουν τη ζωή τους γεμάτοι ενέργεια καθημερινά και όχι με αρρώστιες.

«Η Zoe είναι ένας εξατομικευμένος οδηγός υγείας».

– Πότε ιδρύσατε την εταιρεία; Διότι χρειαζόσαστε και κάποια δεδομένα όπως είπατε, άρα απαιτείται αρκετός χρόνος γι’ αυτό.

Την εταιρεία την ιδρύσαμε πριν από έξι χρόνια. Ο ένας από τους συνεταίρους μου είναι ο Τιμ Σπέκτορ καθηγητής Γενετικής του King’s College στο Λονδίνο, ο οποίος τα τελευταία 30 χρόνια αναλύει διδύμους -15.000 διδύμους. Οι δίδυμοι είναι ένα φανταστικό γκρουπ, γιατί μπορείς να δεις κάποιες διαφορές -άλλοι είναι παχείς, άλλοι όχι, κάποιοι έχουν ασθένειες, κάποιοι όχι. Άρα ξεκινήσαμε με ένα τεράστιο database 30 ετών και πάνω σε αυτό χτίσαμε μια μελέτη με διαρκή εξέλιξη, που ξεκίνησε με 2.000 ανθρώπους που τους μελετήσαμε σε μεγάλη ανάλυση τον καθένα για 14 ημέρες -πώς έτρωγε και κάνοντας αιματολογικές και άλλες εξετάσεις- και έτσι συλλέξαμε τα δεδομένα.

«Η Zoe σου δίνει εξατομικευμένες συμβουλές για το πώς να ζεις και να τρως βάσει της υγείας που έχεις εκείνη τη χρονική στιγμή».

– Η Ζοe τι κάνει ακριβώς; 

Η Zoe ουσιαστικά είναι ένας εξατομικευμένος οδηγός υγείας που, πρώτον, σε βοηθάει να κερδίσεις δέκα περισσότερα χρόνια υγιούς ζωής και το κάνει λέγοντάς σου τι γίνεται μέσα στον οργανισμό σου και πώς αυτό εξελίσσεται και επίσης στο μέλλον θα μπορεί να κάνει πρόβλεψη τι ασθένειες μπορεί να πάθεις κ.λπ. Δεύτερον, σου δίνει εξατομικευμένες συμβουλές για το πώς να ζεις και να τρως βάσει της υγείας που έχεις εκείνη τη χρονική στιγμή.  Όλο αυτό γίνεται με τεχνητή νοημοσύνη. Το άλλο πράγμα που κάναμε και το οποίο δεν είναι πολύ γνωστό στην Ελλάδα, αλλά εξηγεί αρκετά για τις αξίες που έχουμε ως ιδρυτές και ως εταιρεία και το ότι το κάνουμε όλο αυτό κυρίως επειδή θέλουμε να βοηθήσουμε τον κόσμο να βελτιώσει την υγεία του, είναι ότι στις 20 Μαρτίου 2020, όταν όλοι ήμασταν ζαλισμένοι από την Covid, χτίσαμε μέσα σε έξι μέρες ένα app (ZOE Covid Study) για να βοηθήσουμε σε αυτή την κατάσταση.

– Τι απήχηση είχε το app; 

Το χρησιμοποίησαν πάνω από 5 εκατομμύρια άνθρωποι και ήταν μία από τις κύριες data sources για να καλύψουμε πράγματα όπως ότι το κεντρικό σύμπτωμα της Covid ήταν η ανοσμία, αλλά και αργότερα με τα εμβόλια μπορέσαμε και δείξαμε ποια είναι η αποτελεσματικότητά τους, ανάλογα με την ηλικία του καθενός, ποια εμβόλια έχει κάνει κ.λπ. Όλο αυτό το λέω γιατί τα ευρήματα που βγάλαμε εμείς, τα πήρε μετά η αγγλική κυβέρνηση pro bono και νομίζω ότι «ακούμπησαν» εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Τους έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες για το πόσο κρατάει η επίδραση των εμβολίων, τι να προσέχουν και πολλά άλλα.

– Όταν έρχεται κάποιος στην εταιρεία σας, του δίνετε τις κατευθύνσεις που χρειάζεται σύμφωνα με την υγεία του ή τον παρακολουθείτε και για κάποιο διάστημα και πόσο;

Όλο αυτό που κάνουμε στην εταιρεία μας είναι εξελισσόμενο. Αυτή τη στιγμή, θα έλεγα ότι είμαστε κάπου στη μέση, αλλά προσανατολιζόμαστε στο να βρισκόμαστε κοντά στον άνθρωπο σε όλη του τη ζωή. Τώρα όταν κάποιος θέλει να έρθει σε εμάς, αρχικά του στέλνουμε στο σπίτι να κάνει ένα τεστ κοπράνων, για να μετρήσουμε τα βακτήρια στο έντερο, διότι είναι πάρα πολύ σημαντικά για τον μεταβολισμό μας, το ανοσοποιητικό μας σύστημα, τη διάθεσή μας και γενικά την υγεία μας. Επίσης του βάζουμε έναν σένσορα που μετράει τη γλυκόζη του για 14 ημέρες και κάνει και έναν αιματολογικό έλεγχο. Στη συνέχεια του στέλνουμε ένα μεταβολικό γεύμα, για να δούμε πώς ο μεταβολισμός του, δηλαδή τα επίπεδα της γλυκόζης του και τα επίπεδα των λιπιδίων του θα αντιδράσουν μετά από αυτό το γεύμα και το αποτέλεσμα το συγκρίνουμε με αυτά των υπόλοιπων δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που έχουμε δει.

«Η εταιρεία μας επιστημονικά συνεχώς εξελίσσεται, διότι με τον κάθε καινούργιο χρήστη τα δεδομένα μας αυξάνονται και ενημερώνονται διαρκώς προς το καλύτερο, όπως και ο αλγόριθμος».

– Κι αφού τα έχετε όλα αυτά, τι κάνετε; 

Βάσει όλων αυτών, φτιάχνουμε ένα μοναδικό αποτύπωμα για τον συγκεκριμένο άνθρωπο και με την τεχνητή νοημοσύνη μπορούμε να υπολογίσουμε πρώτα απ’ όλα την επίδραση της κάθε τροφής σε συνδυασμό με τον τρόπο ζωής του, στον μεταβολισμό, στο έντερο και στην υγεία του γενικά και βγάζουμε ένα σκορ. Μετά τον βάζουμε σε ένα πρόγραμμα, το οποίο έχει εκπαίδευση, ώστε να μπορέσει να ανακαλύψει τις δικές του καλές τροφές για την υγεία του. Αργότερα μπορεί με βάση το πρόγραμμά του να κάνει πάλι ένα τεστ, για να δει πώς πάει και να έχει συνεχή παρακολούθηση. Αυτή τη στιγμή έχουμε κάνει αυτό το πρώτο κομμάτι και τώρα το άλλο πράγμα που θα κάνουμε, για να βοηθήσουμε τον κόσμο να εκτελεί τις συμβουλές μας, είναι τα πρεβιοτικά (φαγητό) και τα προβιοτικά (χάπια), που θα τα δίνουμε εξειδικευμένα, ώστε να μπορούν να βελτιώσουν το έντερό τους. Ο οργανισμός των ανθρώπων αλλάζει συνέχεια, άρα κατά καιρούς καλό είναι να κάνουμε ένα τεστ για να βλέπουμε πού βρισκόμαστε. Η εταιρεία μας επιστημονικά συνεχώς εξελίσσεται, διότι με τον κάθε καινούργιο χρήστη τα δεδομένα μας αυξάνονται και ενημερώνονται διαρκώς προς το καλύτερο, όπως και ο αλγόριθμος.

Πόσο κοστίζει η υπηρεσία σας;

Τα τεστ κοστίζουν γύρω στις 300 λίρες και μία ετήσια συνδρομή παρακολούθησης είναι άλλες 300 λίρες.

– Έχετε σχόλια από ανθρώπους που έχουν λάβει τις υπηρεσίες της Zoe ή είναι ακόμη νωρίς για να έχετε αυτό το feedback;

Θα σας φέρω παράδειγμα τον ίδιο μου τον εαυτό. Εγώ έριξα την χοληστερίνη μου 40%, βελτίωσα την υγεία του εντέρου μου 30% και είμαι γεμάτος ενέργεια.

– Τώρα δουλεύετε μόνο στην Αγγλία και στην Αμερική;

Ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι ένα μάθημα επιχειρηματικότητας. Θέλω να πω με αυτό ότι πρέπει πρώτα να κάνουμε μία εστίαση, την οποία αποφασίσαμε να κάνουμε στην Αγγλία κυρίως και λιγότερο στην Αμερική και μετά, όταν θα αποκτήσουμε μεγαλύτερη σιγουριά, τότε θα μπούμε και σε άλλες αγορές. Θα το κάνουμε, αλλά θέλουμε να προχωρήσουμε βήμα βήμα.

«Αυτό που κάνω εγώ ονομάζεται περιστασιακή ηγεσία. Η κάθε περίσταση χρειάζεται και μια διαφορετική λύση, δεν υπάρχει μία φόρμουλα για όλα».

– Ισχύει ότι έχετε 250.000 ανθρώπους σε αναμονή για το πρόγραμμά σας;

Σήμερα το έχουμε μειώσει αυτό το νούμερο, γιατί κάνουμε προσπάθειες να εξυπηρετούμε όσο περισσότερο κόσμο γίνεται. Το προσωπικό μας αυτή τη στιγμή αποτελείται από 250 ανθρώπους, που απασχολούνται με απομακρυσμένη εργασία και προχωράμε με πιο γοργά βήματα.

– Εσείς είστε συγκεντρωτικός ως άνθρωπος στη δουλειά σας;

Εξαρτάται σε ποια φάση, σε τι πράγμα και με ποιον άνθρωπο. Αυτό που κάνω εγώ ονομάζεται περιστασιακή ηγεσία. Η κάθε περίσταση χρειάζεται και μια διαφορετική λύση, δεν υπάρχει μία φόρμουλα για όλα. Όταν χτίζεις κάτι εντελώς από το μηδέν και είναι κομβικό για το μέλλον της εταιρείας, εκεί χρειάζεται να είσαι συγκεντρωτικός. Αν έχεις έναν υπάλληλο ο οποίος είναι εκτελεστικός, φεύγεις μέσα από τα πόδια του και τον αφήνεις να εκτελέσει αυτό που έχει να κάνει. Γενικότερα, όσο μεγαλώνει η εταιρεία, ο τρόπος που προσπαθώ να λειτουργώ είναι να δίνω πολύ ξεκάθαρες οδηγίες όσον αφορά το τι κάνουμε και γιατί, να προσλαμβάνω τους καλύτερους ανθρώπους που μπορώ και μετά να είναι αυτοί σε θέση να το διαχειρίζονται.

«Το προσωπικό μας αυτή τη στιγμή αποτελείται από 250 ανθρώπους, που απασχολούνται με απομακρυσμένη εργασία και προχωράμε με πιο γοργά βήματα».

– Εμπιστεύεστε τους ανθρώπους; 

Πάντως εμπιστεύομαι τους ανθρώπους και ένα πράγμα στο οποίο έχω γίνει καλύτερος τα τελευταία χρόνια είναι να είμαι πάρα πολύ ειλικρινής πρώτα απ’ όλα με τον εαυτό μου αλλά και με τους ανθρώπους που έχω απέναντί μου, σε περίπτωση που μια σχέση δεν δουλεύει. Αυτό για μένα είναι πολύ σημαντικό, γιατί δεν σημαίνει ότι αυτός ο άνθρωπος δεν είναι καλός στη δουλειά του, απλώς μπορεί να μην ταιριάζει στη συγκεκριμένη δουλειά. Ετσι και για την εταιρεία θα είναι πρόβλημα αλλά και ο ίδιος θα είναι δυστυχής, άρα θα προσπαθούσα να τον βοηθήσω να βρει κάτι άλλο, που θα του ταίριαζε καλύτερα και θα δημιουργούσε αυτά που θα του άρεσαν. Μία από τις βασικές αρχές της εταιρείας μας είναι η διαφάνεια και η ειλικρίνεια με όλους, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό. Στο τέλος, είναι ωφέλιμο για όλους -και για την εταιρεία και για τους εργαζόμενους.

«Η πρώτη αποτυχία μου ήταν όταν πήρα τις εννέα απορρίψεις από τα πανεπιστήμια».

– Τι είναι αυτό που δεν αντέχετε καθόλου;

Η αρνητικότητα και οι δικαιολογίες.

– Ποια ήταν η στιγμή που δυσκολευτήκατε περισσότερο στη ζωή σας και γενικά όταν βρίσκεστε μπροστά σε μια αποτυχία σας, πώς τη διαχειρίζεστε;

Όσον αφορά την αποτυχία, γενικά νομίζω ότι έχω ένα δώρο, γενετικό ίσως, το οποίο είναι ότι μετά από μια-δυο μέρες, ό,τι και να έχει γίνει, ξυπνάω με χαμόγελο και λέω, πάμε! Τώρα για τις δύσκολες στιγμές, είχα δύο τέτοιες στη ζωή μου έως τώρα. Η πρώτη ήταν όταν πήρα τις εννέα απορρίψεις από τα πανεπιστήμια. Το θυμάμαι πάντα αυτό, ήμουν 17 χρονών παιδί, είχαμε γυρίσει από την πενταήμερη εκδρομή με το σχολείο και βρήκα εννέα γράμματα στο σπίτι, τα οποία ήταν όλα απορριπτικά. Εμεινα οκτώ ώρες στο δωμάτιό μου ακούγοντας το «Cinema Paradiso», που είναι το αγαπημένο μου σάουντρακ. Η άλλη άσχημη εμπειρία ήταν ότι όταν ήμουν στο ΜΙΤ, πέρασα ένα χρόνο πάρα πολύ δύσκολο, γιατί αρρώστησε η μικρή αδερφή μου στα 13 της με καρκίνο και πέθανε.

 – Εχετε σκεφτεί ποτέ ότι ίσως αυτή η πολύ δύσκολη εμπειρία σάς έκανε να ασχοληθείτε με την υγεία των ανθρώπων;

Μπορεί, το έχω σκεφτεί αλλά αν ισχύει, θα είναι κάτι ασυνείδητο. Σίγουρα πάντως θέλω να κάνω κάτι το οποίο να βελτιώνει τον κόσμο, γιατί ακόμη και τα δευτερόλεπτα ζωής μετράνε, πόσο μάλλον όταν έχουμε καλή υγεία. Και όσον αφορά τους νέους, θα τους συμβούλευα το κάθε δευτερόλεπτο της ζωής τους να μην το σπαταλούν άσκοπα, να κάνουν κάτι που τους εξιτάρει και έχει επίδραση. Νομίζω ότι το ασυνείδητό μου σε αυτά έρχεται και «κουμπώνει».

– Τι σας αρέσει να κάνετε εκτός δουλειάς; Έχετε οικογένεια;

Ναι, έχω δύο κόρες, που είναι 10 και εξίμισι χρονών -η οικογένειά μου είναι πηγή χαράς για μένα. Κάτι που μου αρέσει πολύ να κάνω είναι να ακούω podcasts και να διαβάζω βιβλία, γιατί με ενδιαφέρει πολύ να μαθαίνω καινούρια πράγματα. Τώρα τελευταία επίσης έχω αρχίσει να παίζω τένις. Όταν ήμουν μικρός, είχα κάνει κάποια μαθήματα τένις, και το παρακολουθώ και στην τηλεόραση. Κάνει καλό στην υγεία μου να αθλούμαι αλλά μου αρέσει να βλέπω και πώς εξελίσσομαι σε αυτό -δεν παίζω καλά προς το παρόν αλλά μαθαίνω.

 

Ο Γιώργος Χατζηγεωργίου μιλά στο ΤedX 2023 την Κυριακή 28/05, στις 15:05 στην κεντρική σκηνή. Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

 

Διαβάστε ακόμα: Γιάννης Δοξαράς. «Η εμπειρία μας στα 10 χρόνια της Warply, μας κάνει μοναδικούς στον κόσμο».

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top