B_W-B_AAA2417

«Τι σημαίνει για μένα επιτυχία;  Το ‘’ταξίδι’’. Η διαδρομή μιας διαρκούς αναζήτησης».

Πιτσιρικάς, τι δουλειά λέγατε ότι θα κάνετε «όταν μεγαλώσω»;
Από πολύ μικρός, μεγαλώνοντας μέσα στην οικογενειακή επιχείρηση εμφιάλωσης τοπικών αναψυκτικών, ήμουν σίγουρος ότι θα ασχοληθώ με κάτι σχετικό με τα μπουκάλια. Με αυτά μεγάλωσα, με αυτά ασχολήθηκα από πολύ νωρίς, οπότε και ήξερα ότι με αυτά θα συνεχίσω.

Πότε συλλάβατε το όραμα που σας κατευθύνει μέχρι σήμερα;
Το όραμα για το αντικείμενο με το οποίο ήθελα να ασχοληθώ με οδηγεί από την αρχή. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που δεν τελειώνει ποτέ, χτίζεται διαρκώς και ανάλογα με τα δεδομένα και τις συνθήκες προσαρμόζεται αντίστοιχα.

Ποιο είναι, με δυο λόγια, το mission statement της επιχείρησής σας;
Με όχημα την ιστορικότητα και τις αξίες των σημάτων μας, την τεχνογνωσία και την καινοτομία, και με σεβασμό προς τους καταναλωτές, τους πελάτες και τους συνεργάτες μας, να ανταποκρινόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις πραγματικές τους ανάγκες, με προϊόντα υψηλής ποιότητας και αξιοπιστίας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εξέλιξη του κλάδου της μπύρας στη χώρα μας.

«Ποια επαγγελματική αρετή ξεχωρίζω σ’ έναν άνδρα; Το ένστικτο και το όραμα».

Τι ήταν αυτό που σας ενέπνευσε περισσότερο να συνεχίσετε παρά τις αντιξοότητες όταν στήνατε την επιχείρησή σας;
Με βασικό δεδομένο ότι αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε στην καρδιά της οικονομικής κρίσης, αυτό που μας έδωσε τη δύναμη να συνεχίσουμε και να ξεπεράσουμε τις όποιες δυσκολίες ήταν η αποδοχή, ο ενθουσιασμός και η άκρως θετική ανταπόκριση του κόσμου. Από την πρώτη μέρα «αγκάλιασαν» τόσο το προϊόν αυτό καθαυτό, όσο και τη συνολική προσπάθειά μας για το επαναλανσάρισμά του.

Τι σημαίνει για εσάς επιτυχία;
Το «ταξίδι». Η διαδρομή μιας διαρκούς αναζήτησης.

Η προσωπική σας ευτυχία συνδέεται με την επαγγελματική σας επιτυχία;
Σαφώς. Είναι αλληλένδετα.

Διαβάστε ακόμα: Νέα γενιά executives: Αυτό απασχολεί τώρα τις επιχειρήσεις

Για ποια απόφασή σας έχετε μετανιώσει;
Συνήθως, δεν μετανιώνω. Στη διαδρομή κάνω τα λάθη μου, τα διορθώνω και προχωρώ.

Τα χρήματα που έχετε κερδίσει έχουν βελτιώσει την ποιότητα ζωής σας;
Είχα την τύχη να μεγαλώσω μέσα σε ένα οικογενειακό περιβάλλον που μου εξασφάλιζε ένα πολύ καλό επίπεδο ζωής, από πολύ μικρός, οπότε προσπαθώ και φροντίζω αυτό να συνεχιστεί και στη δική μου οικογένεια.

Chitos

«Υπάρχει ένα motto στο οποίο πιστεύω, με εκφράζει απόλυτα και το υποστηρίζω στο σύνολο της πορείας μου μέχρι στιγμής: το ‘’να βλέπουμε πάντα το ποτήρι μισογεμάτο’’».

Τι έχετε «επιστρέψει» στην κοινωνία ως «μέρισμα» για την επιτυχία σας;
Δεν θα το έθετα ως «επιστροφή», αλλά περισσότερο ως μετάδοση θετικών μηνυμάτων για επιτυχία και εξέλιξη, με αποδέκτες κυρίως νέους ανθρώπους. Είναι σημαντικό μέσα από την επαγγελματική σου δραστηριοποίηση να μεταφέρεις αισιοδοξία σχετικά με την απασχόληση, την υγιή ελληνική επιχειρηματικότητα και τις ευκαιρίες που υπάρχουν και μπορούμε να εκμεταλλευτούμε, ακόμα και στο πλαίσιο δυσμενών συγκυριών, όπως αυτή που διανύουμε. Και όλα αυτά όχι θεωρητικά, αλλά με έργα και πράξεις.

Μιλάτε στο τηλέφωνο στο εστιατόριο; Τσεκάρετε τα email σας τη νύχτα; Πηγαίνετε στο γραφείο το Σαββατοκύριακο; Παίρνετε δουλειά μαζί σας στις διακοπές;
Ναι σε όλα!

Γιατί, κατά τη γνώμη σας, η επιχειρηματικότητα έχει δαιμονοποιηθεί στη χώρα μας;
Επειδή για πολλά χρόνια συνδέθηκε με το κρατικοδίαιτο σύστημα και άνθρωποι μη ικανοί βρέθηκαν ευνοημένοι. Αυτό ήταν λογικό να καταρρεύσει κάποια στιγμή, αλλά και να αφήσει τη «ρετσινιά» της δαιμονοποίησης.

Ποιο θα έπρεπε να είναι, κατά τη γνώμη σας, το μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδας;
Ένα μοντέλο που θα περιόριζε την κρατική παρέμβαση σε ένα ρόλο μόνον επικουρικό και ελεγκτικό των επιχειρηματικών σχεδίων, που προσφέρουν απασχόληση και ανάπτυξη στον τόπο. Με λιγότερο κράτος σπατάλης και αλόγιστου δανεισμού, εστιάζοντας στις νέες ιδέες και στις καινοτόμες επενδύσεις, σε τομείς που ως χώρα έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα, αλλά και στη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού συστήματος που θα υποστηρίζει με νέα «μυαλά».

«Ο επιχειρηματίας που με έχει εμπνεύσει με το success story του είναι ο Έλληνας Αριστοτέλης Ωνάσης. Ήταν πολύ μπροστά για την εποχή του».

Πότε γίνεστε σκληρός με τους συνεργάτες σας;
Πολύ σπάνια, και αυτό γιατί υπάρχει αρμονική συνεργασία και αμοιβαία συνεννόηση για τους στόχους μας, ώστε να φτάνουμε στα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ποιο είναι το βασικό γνώρισμα του δικού σας επιχειρηματικού στυλ;
Είμαι πάντα δεκτικός και ανοιχτός στο να δίνω ευκαιρίες στους ανθρώπους να κάνουν τις προτάσεις τους, να δημιουργήσουν, να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν, αναλαμβάνοντας όμως πάντα ο ίδιος την ευθύνη των τελικών αποφάσεων.

Ποια επαγγελματική αρετή ξεχωρίζετε σ’ έναν άνδρα;
Το ένστικτο και το όραμα. Το να έχει, δηλαδή, τη δυνατότητα να βλέπει πιο μπροστά από την καθημερινότητα και την εποχή του.

Ποια επαγγελματική αρετή ξεχωρίζετε σε μια γυναίκα;
Το λεγόμενο «θηλυκό» μυαλό. Θεωρώ, ότι οι γυναίκες είναι από τη φύση τους προικισμένες με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία υπό τις κατάλληλες συνθήκες μπορούν να αποτελέσουν σημαντικά πλεονεκτήματα στον επαγγελματικό στίβο.

Πώς καταφέρνετε να διαχειρίζεστε καλύτερα το ανθρώπινο κεφάλαιο στην εταιρεία σας και να κρατάτε ψηλά το ηθικό των συνεργατών σας;
Πάντα με διαφάνεια και ανοιχτό κανάλι ειλικρινούς επικοινωνίας. Είμαι εκεί, για να ακούσω, να στηρίξω, να δώσω κατεύθυνση, να «βάλω πλάτη» αλλά και να επιβραβεύσω, όποτε χρειαστεί.

Αν δεν ήσασταν στο τιμόνι της εταιρείας σας, ποια άλλη δουλειά θα σας γοήτευε να επιχειρούσατε;
Σταθερός στον κλάδο των επιχειρήσεων, εναλλακτικά της βιομηχανίας, θα μπορούσα να σκεφτώ το κλάδο του retail business.

Όταν πρόκειται να πάρετε μια σημαντική απόφαση, λειτουργείτε περισσότερο με τη λογική ή με το ένστικτο;
Και με τα δύο, ανάλογα με το είδος της απόφασης. Όταν υπάρχουν δεδομένα, κυριαρχεί περισσότερο η λογική, ενώ όταν αυτά απουσιάζουν, το ένστικτο είναι πολύ ανεπτυγμένο.

Διαβάστε ακόμα: ΘΕΣγάλα –ΠΙΕς: Το success story του γάλακτος χωρίς μεσάζοντες

Ποια είναι τα πρόσωπα που επηρεάζουν την κρίση σας και με ποιον τρόπο το πετυχαίνουν;
Όντας πάντα ανοιχτός σε απόψεις, ιδέες και συζητήσεις, θα έλεγα ότι μπορούν να με επηρεάσουν σε ένα βαθμό όλοι οι άνθρωποι με τους οποίους συναναστρέφομαι, τόσο οι συνεργάτες μου όσο και ο κοινωνικός μου περίγυρος.

Ποιο είναι αγαπημένο σας ρητό; Πώς σας έχει επηρεάσει στις αποφάσεις σας;
Υπάρχει ένα motto στο οποίο πιστεύω, με εκφράζει απόλυτα και το υποστηρίζω στο σύνολο της πορείας μου μέχρι στιγμής: το «να βλέπουμε πάντα το ποτήρι μισογεμάτο».

Ποιος επιχειρηματίας σας έχει εμπνεύσει με το success story του;
Ο Έλληνας Αριστοτέλης Ωνάσης, ο οποίος ήταν πολύ μπροστά για την εποχή του.

Πώς μοιάζει το γραφείο σας εσωτερικά;
Είναι πολύ φωτεινό, με λιτό σχεδιασμό που συνδυάζει το ξύλο και το γυαλί.

Ποια είναι η φθηνότερη και ποια η ακριβότερη επένδυση που έχετε κάνει στην επιχείρησή σας;
Η φθηνότερη είναι το στοχευμένο marketing, κρίνοντας συγκριτικά πάντα με το αποτέλεσμα που δημιουργεί. Η ακριβότερη αφορά στις αρχικές υποδομές που απαιτούνται για το στήσιμο και τη λειτουργία μιας ζυθοποιίας, πριν καν πωληθεί η πρώτη φιάλη μπύρας. Γι’ αυτό άλλωστε και το τεράστιο αρχικό κόστος επένδυσης αποτελεί συχνά αποτρεπτικό παράγοντα για να ασχοληθεί κάποιος με τον συγκεκριμένο κλάδο.

Τι σας δίδαξε ο πατέρας σας και θα θέλατε μια μέρα να κληροδοτήσετε ως γνώση στα παιδιά σας;
Το να έχουν ανοιχτούς τους ορίζοντές τους, να μπορούν να οραματίζονται και να βλέπουν πιο μπροστά για τα επόμενα βήματά τους, πάντα με τη χρήση έντιμων μέσων και με τη διατήρηση χαμηλού προφίλ. Να τολμούν, αλλά να είναι έτοιμα να αναλάβουν και τις επιπτώσεις των αποφάσεών τους, θετικές ή αρνητικές. Αυτά είναι τα βασικά για μένα στοιχεία, που επιθυμώ να περάσουν και στα τέσσερα παιδιά μου, ανεξαρτήτως του τομέα με τον οποίο θέλει το καθένα να ασχοληθεί.

Πιστεύετε ότι η επιχείρηση που δημιουργήσατε θα διαρκέσει και αφού φύγετε από τη ζωή;
Γιατί όχι;

Διαβάστε ακόμα: Αυτό είναι το Νόημα της Επιτυχίας για τον ιδρυτή και πρόεδρο της Coco-Mat, Παύλο Ευμορφίδη

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top