«Η νέα καμπάνια του ΕΟΤ είναι ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο με ορίζοντα τριετίας». (Φωτογραφία: Μιχαήλ Ανδρουλιδάκης).

Είναι ένας από τους κεντρικούς εμπνευστές της στρατηγικής και της διαφημιστικής εκστρατείας του τουρισμού για τη χώρα μας, σε όλο τον κόσμο. Με κεντρικό σύνθημα «All Υou Want Ιs Greece», η νέα καμπάνια έχει ήδη συζητηθεί αρκετά. Άλλωστε βγήκε στον αέρα μετά από μια χρονιά ιδιαζόντως δύσκολη λόγω του παρατεταμένου λοκντάουν. Ο Γιάννης Τσάκαλος, αν μη τι άλλο, είναι ένα από τα πρόσωπα του καλοκαιριού που έρχεται πλησίστιο.

Στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Andro, συζητάει με τον Κίμωνα Φραγκάκη τις φετινές προοπτικές του ελληνικού τουρισμού, το σκεπτικό πίσω από την καμπάνια, τις φιλοδοξίες της τουριστικής Ελλάδας στην μετά Covid-εποχή, ενώ δεν παραλείπει να μιλήσει και για τη «Μυκονοποίηση» της γαστρονομίας μας, την εξέλιξη του Airbnb και τα διεθνή εστιατορικά και ξενοδοχειακά brands που κάποια στιγμή η χώρα μας θα πρέπει να αρχίσει να δημιουργεί.

«Κάποιοι δεν άντεξαν, τόσο στον ξενοδοχειακό χώρο, όσο και σε αυτόν της εστίασης. Όσοι όμως επιβίωσαν, θα ανακάμψουν τώρα δυναμικά».

– Η νέα καμπάνια All you want is Greece είναι στον αέρα, ο κόσμος βλέπει και σχολιάζει τα βίντεο.  Ποια είναι η στρατηγική από πίσω;

Αυτό που βλέπετε δεν είναι απλά μια καμπάνια. Βασίζεται σε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο με ορίζοντα τριετίας, ώστε να συνδυάσουμε την πραγματικότητα με τη φιλοδοξία και το όραμα. Δημιουργήσαμε έναν οδικό χάρτη προς την ανάκαμψη, συλλέγοντας δεδομένα από 130 χώρες του κόσμου, με το μοναδικό Integrated Growth Model  που έχουμε δημιουργήσει με την Ogilvy. Φτιάξαμε όλα τα «what if» σενάρια, λαμβάνοντας επίσης υπ’ όψιν μας τις έρευνες, αναλύσεις και εκτιμήσεις από όλο τον κόσμο. Σε συνδυασμό με όλα τα σταθερά δεδομένα από τον ΕΟΤ, τα μεταβλητά από τους συνεργάτες μας και τα Ogilvy Global Insights, δημιουργήσαμε τα τέσσερα στάδια προς την ανάκαμψη. Στη συνέχεια, δημιουργήσαμε την στρατηγική της επικοινωνίας, η οποία έπρεπε να υπηρετήσει τον στρατηγικό σχεδιασμό τριετίας από τη μία, να εστιάσει όμως στη φετινή πολύ δύσκολη χρονιά, ώστε να προσελκύσουμε όσο περισσότερους ταξιδιώτες γίνεται.

– Προσωπικά τα βιντεάκια μου θύμισαν τις διαφημίσεις που βλέπουμε στην τηλεόραση (τουλάχιστον τις μεγάλες παραγωγές). Σα να φεύγει η επικοινωνία του ελληνικού τουρισμού από αφηρημένες έννοιες και διαχρονικές αξίες και να πηγαίνει πιο κοντά στο hard selling. 

Στο σκεπτικό μας ήταν να μπορέσουμε να κάνουμε αυτό για το οποίο μας εμπιστεύτηκε ο ΕΟΤ. Να είναι η Ελλάδα top of mind προορισμός για όλους τους δυνητικούς επισκέπτες, ανεξαρτήτου γεωγραφικής προέλευσης, ηλικιακά χαρακτηριστικά, και φυσικά καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Βασικός στόχος είναι, να παρακινήσουμε τον οποιονδήποτε δει κάποιο από τα βίντεο ή τα banners, να κάνει και το τελικό action. Δηλαδή με απλά λόγια, να κάνει κράτηση  και να έρθει να ζήσει μοναδικές εμπειρίες. Έτσι σκεφτήκαμε πολύ απλά και διαπιστώσαμε ότι για πρώτη φορά όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο νιώθουμε το ίδιο. Η ανασφάλεια, η απομόνωση, η μονοτονία, η αβεβαιότητα, ο φόβος και η προσπάθεια να χωρέσουμε επαγγελματική, προσωπική και οικογενειακή ζωή μέσα σε τέσσερις τοίχους,  μας πίεσε πολύ.

– Αρκούν ωραίες εικόνες με ταβέρνες, μνημεία, παραλίες; 

Μας έχει λείψει το φαγητό σε ένα ωραίο εστιατόριο, ένα καλό κρασί με φίλους, η επαφή με τον πολιτισμό, το αίσθημα της ελευθερίας. Σε έναν κόσμο γεμάτο περιορισμούς, το ταξίδι έχει πιο πολύ σημασία από ποτέ. Του επικοινωνούμε λοιπόν, ότι ξέρουμε, νιώθουμε, αισθανόμαστε τι πραγματικά θέλεις/επιθυμείς, ξέρουμε ότι υπάρχει εσωτερική ανάγκη να ταξιδέψεις περισσότερο από ποτέ, να νιώσεις το φιλόξενο χαμόγελο των ανθρώπων που νοιάζονται για σένα, να ανακαλύψεις νέες γεύσεις, να ζήσεις μοναδικές εμπειρίες, να φτιάξεις τις δικές σου μοναδικές ιστορίες. Σε όλα αυτά τα θέλω, του λέμε λοιπόν με σιγουριά, ότι «αυτό που θέλεις είναι η Ελλάδα». Όλα αυτά υπάρχουν εδώ, σήμερα και για πάντα. All you want is Greece.

«Μας έχει λείψει το φαγητό σε ένα ωραίο εστιατόριο, ένα καλό κρασί με φίλους, η επαφή με τον πολιτισμό, το αίσθημα της ελευθερίας» (Φωτογραφία: Μιχαήλ Ανδρουλιδάκης).

– Πού θα παιχτεί η καμπάνια -πού θα στοχεύσει- και με τι μπάτζετ;

Την τελική επιλογή των χωρών, μέσων, όπως και κατανομή του προϋπολογισμού, την έχει ο ΕΟΤ ο οποίος έχει και την συνολική διαχείριση και ευθύνη της επικοινωνίας. Η καμπάνια θα παιχτεί σε όλες τις αγορές που αντλούμε παραδοσιακά ταξιδιώτες, με έμφαση στις short haul αγορές κυρίως από Ευρώπη (3-4 ώρες πτήση) και Αμερική, Καναδά, Ρωσία, Μέση Ανατολή και πολλές ακόμα χώρες σε όλο τον κόσμο. Όπως έχει ανακοινώσει ο γ.γ. του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης, ο συνολικός προϋπολογισμός θα είναι 22.9 εκ ευρώ, εκ των οποίων σε συν διαφήμιση με 18 αεροπορικές εταιρείες και 78 tour operators ύψους 10,5 εκατομμυρίων, ενώ σε digital media και πλατφόρμες 12,6 εκατομμύρια ευρώ, διάρκειας έξι μηνών, ώστε κυρίως να προσελκύσουμε όλους όσους κλείσουν ακόμα και last minute για όλο το χρόνο.

– Ποια είναι η στρατηγική σας στα social media;

Την στρατηγική στα social media τη χαράσσει και την εκτελεί ο ΕΟΤ. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση γενικότερα στην digital επικοινωνία, γι’ αυτό και κατευθύνει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του προϋπολογισμού του εκεί.

«Θα είμαστε πολύ ικανοποιημένοι στο 40-50% του 2019, δηλαδή με περίπου 13-16 εκατομμύρια αφίξεις, όχι όμως με τα αντίστοιχα έσοδα».

– Γιατί αλλάζει κάθε χρόνο το σλόγκαν του τουρισμού μας και το λογότυπο; Το περίφημο Chosen By The Gods, ας πούμε, (νομίζω ήταν ένα από τα πρώτα σλόγκαν) δεν άξιζε να μείνει παραπάνω από 1-2 σεζόν; Επίσης, σκέφτομαι το σήμα του ισπανικού τουρισμού που σχεδίασε ο Joan Miro και έμεινε απαράλλαχτο.

Καλή ερώτηση, κύριε Φραγκάκη, όμως δεν είμαι αρμόδιος να απαντήσω. Να πω μόνο, ότι συμφωνώ με την προσέγγιση της Ισπανίας, που επέλεξε τον Joan Miro να σχεδιάσει το σήμα και στη συνέχεια να το διατηρήσει. Εμείς, (Ogilvy & AQ Strategy), συμμετείχαμε στον διαγωνισμό που διοργάνωσε ο ΕΟΤ για την προβολή της χώρας, επικεντρωθήκαμε στο ζητούμενο του brief, να γίνει δηλαδή η Ελλάδα top of mind προορισμός και να προσελκύσουμε όσους περισσότερους ταξιδιώτες γίνεται, ειδικά φέτος. Έπρεπε να προσαρμοστούμε στα νέα πρωτόγνωρα δεδομένα, τις παγκόσμιες ανατροπές που έφερε η πανδημία Covid και να είμαστε αποτελεσματικοί. Μια εξαναγκαστική συνθήκη που δεν είχε προηγούμενο. Έπρεπε, λοιπόν, να απαντήσουμε με ένα δυνατό μήνυμα, ώστε να προσελκύσουμε (ειδικά φέτος) όσο περισσότερους ταξιδιώτες γίνεται. Έτσι, διαβάζοντας το συναίσθημα όλου του κόσμου εκεί έξω, του λέμε με σιγουριά «ALL YOU WANT IS GREECE». Όχι μόνο για φέτος αλλά και για πάντα.

«Αξίζει να χαρούμε τη Χάλκη, την Αμοργό, το Μεγανήσι, τη Χίο, την Αλόννησο. Ας μην πάμε όλοι Μύκονο και Σαντορίνη».

– Με τι αριθμούς αφίξεων πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι φέτος;

Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη, μιας και η κατάσταση αλλάζει διαρκώς. Φέτος θα κυριαρχήσουν οι last minute κρατήσεις, γι’ αυτό και δεν μπορούμε να κάνουμε ασφαλή πρόβλεψη. Οι αναζητήσεις για τη χώρα μας είναι πολύ ψηλά ακόμα και από Αμερική (δεν το περιμέναμε) και το τοπίο αλλάζει διαρκώς. Οι χώρες από τις οποίες κατά τη γνώμη μου θα κριθεί τελικά και η πορεία του τουρισμού στη χώρα μας, είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αμερική και η Ρωσία.

– Από τι θα κριθεί;

Είναι πολύ σημαντικό για την πορεία του τουρισμού, να φτάσουμε σε υψηλά επίπεδα εμβολιασμού στη χώρα μας. Αυτό θα ξεκλειδώσει περιορισμούς κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου θα περάσουμε αυτόματα στην πράσινη λίστα, από την πορτοκαλί που είμαστε τώρα. Επίσης, πρέπει να εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι οι εμβολιασμοί στην Αμερική μέσα στον Ιούνιο θα έχουν φτάσει στο 60% του πληθυσμού και άρα θα μπορούν να ταξιδέψουν. Αν όλα αυτά συμβούν, εκτιμούμε ότι θα είμαστε πολύ ικανοποιημένοι στο 40-50% του 2019, δηλαδή με περίπου 13-16 εκατομμύρια αφίξεις, όχι όμως με τα αντίστοιχα έσοδα. Δύσκολο σαν στόχος, όμως ευελπιστούμε ότι από Ιούλιο και μετά, θα δούμε τις κρατήσεις να ανεβαίνουν με εκθετικό τρόπο.

– Μαθαίνω ότι στο high end οι κρατήσεις είναι εξαιρετικές. Μήπως η πανδημία είναι ευκαιρία να αλλάξουμε κατηγορία και να γίνει η Ελλάδα ακριβότερος προορισμός;

Αυτό θα ήταν ιδανικό. Δεν είναι κάτι όμως που μπορεί να αλλάξει εύκολα, μιας και η πλειοψηφία των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα, είναι στην κατηγορία (που δεν μου αρέσει σαν έκφραση) του μαζικού τουρισμού. Σίγουρα όμως εδώ υπάρχει και μια λαμπρή ευκαιρία. Να εμπλουτίσουμε το προϊόν μας, με τη γαστρονομία και το κρασί, τη βιώσιμη ανάπτυξη, δραστηριότητες στη φύση, θαλάσσιο τουρισμό, ευεξία και wellness, πολιτισμό και σύγχρονη τέχνη, να εστιάσουμε στις εμπειρίες που μπορεί να ζήσει ο κάθε επισκέπτης σε αυτή τη χώρα, όλο το χρόνο. Έτσι, με κέντρο τον άνθρωπο να χτίσουμε το νέο αφήγημα της χώρας και να τοποθετηθούμε στην αντίληψη του κάθε ταξιδιώτη μοναδικά. Αυτό θα μας διαφοροποιήσει από τον ανταγωνισμό και θα μας οδηγήσει στο να μην εστιάζουμε σε αφίξεις, αλλά και σε έσοδα που είναι το ζητούμενο. Άλλωστε, αυτό έχουμε προτείνει και στην στρατηγική που καταθέσαμε στον ΕΟΤ.

«Οι Έλληνες έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τη χώρα τους όλο το χρόνο και αρκετά οικονομικά, ανακαλύπτοντας μέρη που δεν είχαν καν φανταστεί» (Φωτογραφία: Μιχαήλ Ανδρουλιδάκης).

– Πώς όμως θα απολαμβάνουν τις διακοπές τους οι Έλληνες αν η χώρα ακριβύνει κι άλλο; Θα μου πείτε ότι θα ανέβουν και οι μισθοί μας, αλλά ο ρυθμός δεν θα είναι ο ίδιος. Ως πρόσφατα μπορούσαμε να περάσουμε υπέροχες διακοπές στη χώρα μας με λίγα χρήματα.

Οι Έλληνες έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τη χώρα τους όλο το χρόνο και αρκετά οικονομικά, ανακαλύπτοντας μέρη που δεν είχαν καν φανταστεί. Είναι μια καλή ευκαιρία, αρκεί να ψάξουμε λίγο παραπάνω. Για παράδειγμα, η Ήπειρος είναι ένας προορισμός 365 μέρες το χρόνο. Η ακτογραμμή της είναι μοναδική, με αμέτρητες φανταστικές παραλίες, ενώ τα βουνά και τα χωριά της χαρακτηρίζονται από μοναδικό φυσικό και αρχιτεκτονικό κάλλος. Το ίδιο και η Πελοπόννησος, η Μακεδονία, η Θράκη ή ακόμα και τα πιο μικρά ή μη εμπορικά νησιά. Στη Χάλκη ας πούμε, στην Αμοργό, στο Μεγανήσι, στη Χίο, στην Αλόννησο. Ας μην πάμε όλοι Μύκονο και Σαντορίνη.

– Τι σημαίνει ποιοτικός τουρίστας; Συνήθως εννοούμε τον τουρίστα που αφήνει παραπάνω χρήματα. Κυρίως αυτόν θέλουμε όμως; Που κάνει ντους με σαμπάνια στη Μύκονο; Δεν κινδυνεύουμε από αυτόν τον τουρισμό να «καεί» η αυθεντικότητα μας;

Ποιοτικός τουρίστας κατά την άποψή μου, είναι αυτός που ξοδεύει μεν, αλλά σέβεται τον τόπο και τους ανθρώπους του. Το παράδειγμα της Μυκόνου που αναφέρατε είναι μοναδικό, όχι μόνο στη χώρα αλλά και παγκοσμίως. Δεν είναι ο κανόνας που βλέπουμε στην Ελλάδα. Σίγουρα κινδυνεύουμε να χάσουμε την αυθεντικότητα μας και να απαξιωθούμε ως προορισμός, αν δεν σχεδιάσουμε το μέλλον μας με πυξίδα τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ξέρετε, αν δεν το κάνουμε τώρα, οι επόμενες γενιές θα μας το «επιβάλλουν», διότι καταλαβαίνουν ότι από έναν τόπο που δε σέβεται τον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον, δεν έχουν να ανακαλύψουν και πολλά. Και αυτές οι γενιές (μιλάμε για millennials & generation Z) θα επιλέγουν προορισμούς και brand βασιζόμενοι σε αυτή την παράμετρο. Αναζητούν την εμπειρία και την αυθεντικότητα, γιατί είναι αυτό που θέλουν περισσότερο, μιας και έχουν γεννηθεί μέσα στην τεχνολογία και άρα το έχουν ανάγκη. Μπορεί να μη ξοδεύουν σε ακριβά σπίτια και αυτοκίνητα, όμως θέλουν να ταξιδέψουν για να νιώσουν πιο πλούσιοι συναισθηματικά.

«Εύχομαι πραγματικά να καταφέρουμε κάποια στιγμή, να αναδείξουμε το δικό μας γαστρονομικό ”Σαν Σεμπαστιάν”».

– Έχουμε γίνει και γαστρονομικός προορισμός; Έρχονται δηλαδή επισκέπτες στην Ελλάδα με βασικό σκοπό να απολαύσουν τα εστιατόρια μας;

Όχι ακόμα. Στην καμπάνια, έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη γαστρονομία, ως κομμάτι της συνολικής εμπειρίας. Στην Ελλάδα, έχει τη δυνατότητα ο κάθε ταξιδιώτης ακόμα και μέσα στην ίδια μέρα να ζήσει την απόλυτη γαστρονομική εμπειρία. Να δοκιμάσει υπέροχα κρασιά  που αναδεικνύουν μοναδικά το terroir του τόπου, να φάει ξυπόλητος σε ένα ταβερνάκι πάνω στη θάλασσα και γιατί όχι, το βράδυ να ντυθεί όμορφα και  να απολαύσει τη σύγχρονη γαστρονομία σε ένα υπέροχο εστιατόριο. Αυτό θέλουμε να αναδείξουμε στη νέα μας καμπάνια. Εύχομαι πραγματικά πάντως, να καταφέρουμε κάποια στιγμή, να αναδείξουμε το δικό μας «Σαν Σεμπαστιάν» (τηρουμένων των αναλογιών).

– Μετά από έναν δύσκολο χειμώνα υπάρχουν αρκετά εστιατόρια και ξενοδοχεία που δεν άντεξαν και δεν θα ανοίξουν ή θα αλλάξουν χέρια;

Ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό και τη γαστρονομία γι’ αυτό και θα δούμε αρκετές αλλαγές. Μια χρονιά επιβίωσης. Κάποιοι δεν άντεξαν, τόσο στον ξενοδοχειακό χώρο, όσο και σε αυτόν της εστίασης, όμως όσοι τα κατάφεραν μέχρι τώρα, πιστεύω ότι στη συνέχεια θα ανακάμψουν δυναμικά. Τα πρώτα πράγματα που θέλουμε να κάνουμε μετά από όλο αυτό, είναι να ταξιδέψουμε και να βγούμε έξω να φάμε και να πιούμε. Σα να μην υπάρχει αύριο…

«Yπάρχει μια τάση να μιμούμαστε ότι βλέπουμε να δουλεύει αλλού, όμως στο τέλος καταλαβαίνουμε ότι κάποια πράγματα δυστυχώς δε γίνονται copy paste».

– Πώς σας φαίνεται η τάση «Μυκονοποίησης» των εστιατορίων που απλώνεται σε όλη την Ελλάδα; (μεξικανικό ντεκόρ, γαλλικό ροζέ κρασί, ιαπωνίζον φαγητό κλπ.).

Γενικά ο κάθε επιχειρηματίας κάνει αυτό που θεωρεί ότι θα του φέρει έσοδα. Η Μύκονος είναι Μύκονος. Αυτό που προσφέρει είναι μοναδικό, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στον κόσμο. Γενικότερα υπάρχει μια τάση στην Ελλάδα να μιμούμαστε ότι βλέπουμε να δουλεύει αλλού, όμως στο τέλος καταλαβαίνουμε ότι κάποια πράγματα δυστυχώς δε γίνονται copy paste. Αυτό που φαντάζει ιδανικό σε μια περιοχή, σε μια άλλη φαντάζει και είναι γραφικό. Από τη «Μυκονοποίηση» λοιπόν, θα πρότεινα το αυθεντικό, αυτό που ξέρεις, αυτό που μπορείς. Άσε το άλλο για τη Μύκονο, η οποία μπορεί και να το στηρίξει σε τιμές και service.

«Στην Ελλάδα πληγώθηκε και απαξιώθηκε η παροχή υπηρεσιών – το service δηλαδή, και δυστυχώς αυτό κράτησε για χρόνια». (Φωτογραφία: Μιχαήλ Ανδρουλιδάκης).

«Νέοι sommeliers, baristi, bartenders και γενικότερα νέοι επιχειρηματίες, ανεβάζουν τον πήχη των υπηρεσιών κάθε μέρα».

– Κάποτε βροντοφωνάξαμε το βλακώδες «δεν θα γίνουμε τα γκαρσόνια της Ευρώπης». Η νοοτροπία μας άλλαξε πολύ έκτοτε. Τι άλλο πρέπει να αλλάξουμε στη νοοτροπία μας;

Συμφωνώ απόλυτα με το «βλακώδες» και την προσέγγιση. Πληγώθηκε και απαξιώθηκε η παροχή υπηρεσιών – το service δηλαδή, και δυστυχώς αυτό κράτησε αρκετά. Όμως, τα τελευταία χρόνια συντελείται μια μεγάλη αλλαγή. Παθιασμένα παιδιά, κατά κύριο λόγο, πηγαίνουν βαθιά στα πράγματα, εκπαιδεύονται, ανακαλύπτουν και δημιουργούν νέες τάσεις και αυτό συμπαρασύρει όλη την αγορά. Νέοι sommeliers, baristi, bartenders και γενικότερα νέοι επιχειρηματίες, ανεβάζουν τον πήχη των υπηρεσιών κάθε μέρα. Δείτε τι γίνεται στη σύγχρονη Bar σκηνή της Αθήνας και πόσα καλά wine bar υπάρχουν πια. Το επίπεδο των υπηρεσιών ειδικά στο κομμάτι της εστίασης, είναι σε πολύ καλό επίπεδο και πιστεύω ότι μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερο. Το χρειαζόμαστε, μιας και είμαστε χώρα που προσφέρουμε υπηρεσίες και ο πυρήνας της υπηρεσίας είναι ο άνθρωπος.

– Το Airbnb ξεφούσκωσε, λέτε, οριστικά στην Αθήνα; Ή θα επανέλθει; Και με ποιον τρόπο;

Πιστεύω ότι θα επανέλθει, όχι όμως στα επίπεδα πριν την πανδημία. Πολλοί θα επιλέξουν να μισθώσουν τα ακίνητα τους σε πιο μακροχρόνιες μισθώσεις, κάποιοι να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, όπως να στοχεύσουν στους digital nomads, που αναζητούν χώρους για πιο μακροχρόνια διαμονή και που μπορούν να έχουν μαζί σπίτι και δουλειά. Είναι μια τάση που θα τη δούμε να εξελίσσεται σε όλο τον κόσμο, οπότε αναμένουμε να συμβεί και εδώ.

«Το Airbnb θα επανέλθει, όχι όμως στα επίπεδα πριν την πανδημία».

– Για τον χειμερινό τουρισμό ποια είναι η στρατηγική μας; Ασχολείστε με το θέμα; Συνήθως ξεχνάμε ότι είμαστε μια έντονα ορεινή χώρα με υπέροχα και σχεδόν ανεξερεύνητα κομμάτια.

Όχι απλά ασχολούμαστε, αλλά έχουμε εντάξει μέσα στην καμπάνια και αρκετό υλικό από ορεινούς προορισμούς, μιας και πιστεύουμε ότι μπορεί να προσελκύσουμε τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο. Η ηπειρωτική Ελλάδα είναι εξίσου όμορφη με την υπόλοιπη χώρα και έχει να προσφέρει μοναδικές εμπειρίες στον σύγχρονο ταξιδιώτη όλο το χρόνο. Αυτό πρέπει να το κάνουμε γνωστό σε όλο τον κόσμο. Το ορεινό κομμάτι της Ελλάδας αξίζει ιδιαίτερη προσοχή και θα σας έλεγα ότι ειδικά αυτά τα ανεξερεύνητα κομμάτια που λέτε, αυτά μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Και υπάρχουν πολλά.

– Πριν από λίγες εβδομάδες γιορτάσαμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση. Εσείς τι θεωρείτε επαναστατικό σήμερα;

Επαναστατικό θεωρώ να σπάει κανείς τα στερεότυπα και να φεύγει πέρα από τα προβλέψιμα κουτιά. Να μην τον απασχολεί τι κάνουν οι άλλοι γύρω του, αλλά να ανακαλύπτει τη δική του αλήθεια και να την ακολουθεί.

«Κάνουμε την πιο ωραία δουλειά του κόσμου. Κάνουμε τους ανθρώπους ευτυχισμένους. Ξέρετε πόσο σημαντικό είναι;»

– Ασχολείστε με τον τουρισμό, την επικοινωνία και τα ξενοδοχεία. Τι απολαμβάνετε περισσότερο στη δουλειά σας;

Κάνουμε την πιο ωραία δουλειά του κόσμου. Κάνουμε τους ανθρώπους ευτυχισμένους. Ξέρετε πόσο σημαντικό είναι να βλέπεις ανθρώπους που μπορεί να έχουν ταξιδέψει ακόμα και χιλιάδες μίλια να νιώθουν σαν στο σπίτι τους; Μοναδικό. Από την πρώτη στιγμή που πάτησα το πόδι μου σε ξενοδοχείο για πρακτική, μέχρι και σήμερα, πάντα έχω το ίδιο συναίσθημα της χαράς, όταν βλέπω επισκέπτες να είναι ευτυχισμένοι. Νιώθω σαν να τους φιλοξενώ στο σπίτι μου.

«Σκεφτείτε διαφορετικά, βγάλτε την αγάπη και το πάθος γι’ αυτό που κάνετε, χωρίς να κοιτάτε τι κάνουν οι άλλοι δίπλα σας». (Φωτογραφία: Μιχαήλ Ανδρουλιδάκης).

«Στην παροχή υπηρεσιών και δη στον τουρισμό πρέπει να παίρνουμε πρωτοβουλίες, να αυτοσχεδιάζουμε ενίοτε, να είμαστε ευέλικτοι».

– Ζούμε απανωτές κρίσεις, αλλά στο κάτω κάτω οι κρίσεις και το ρίσκο είναι μέσα στο επιχειρείν. Ποιο είναι το πρώτο που κάνετε εσείς σε μια κρίση; Το πρωτόκολλο του δικού σας crisis management.

Η εταιρεία μου έχει την ονομασία AQ Strategy. Το AQ σημαίνει Adaptability Quotient, δηλαδή: δείκτης προσαρμοστικότητας. Νομίζω, ότι η προσαρμοστικότητα στα δεδομένα, είναι αυτό που μπορεί να μας οδηγήσει με ασφάλεια σε κάθε κατάσταση. Το πρωτόκολλο είναι πολύ απλό. Διαβάζω τα δεδομένα κάθε στιγμή, τα αναλύω, κοιτάω που βρίσκομαι τώρα σε σχέση με την κατάσταση, φτιάχνω τον οδικό χάρτη με όλα όσα πρέπει να κάνω και προχωρώ με πίστη και πολλή δουλειά. Άλλωστε όπως έχει πει και ο Steven Hawking «Inteligence is the ability to adapt to change».

-Στην παροχή υπηρεσιών και δη στον τουρισμό πρέπει να παίρνουμε πρωτοβουλίες, να αυτοσχεδιάζουμε ενίοτε, να είμαστε ευέλικτοι. Εσείς με ποιο τρόπο ενθαρρύνετε τους συνεργάτες σας να παίρνουν πρωτοβουλίες, αλλά και δύσκολες αποφάσεις;

Δεν τους παροτρύνω απλά να σκεφτούν έξω από το κουτί, αλλά τους ωθώ. Τίποτα καλό δε μεγαλώνει μέσα στα κουτιά. Σκεφτείτε διαφορετικά, βγάλτε την αγάπη και το πάθος γι’ αυτό που κάνετε, χωρίς να κοιτάτε τι κάνουν οι άλλοι δίπλα σας.

– Είστε διατεθειμένος να αφήσετε τους συνεργάτες σας να κάνουν λάθος για να μάθουν;

Κάθε μέρα, κάθε λεπτό. Μόνο έτσι θα μάθουν να τολμούν και να πηγαίνουν παρακάτω. Να πέφτουν επτά και να σηκώνονται οκτώ. Μόνο καλό μπορεί να είναι αυτό, τόσο για τους ίδιους, όσο και για την κάθε επιχείρηση.

– Μπορεί η Ελλάδα να παράξει διεθνή εστιατορικά και ξενοδοχειακά brands; Να εξάγουμε δικές μας αλυσίδες, δηλαδή.

Εννοείται και μάλιστα πολύ πετυχημένα. Τα Ikos Resorts είναι το πρώτο παράδειγμα στα ξενοδοχεία, όπως αντίστοιχα τα πρώτα που μου έρχονται στο μυαλό, είναι το Funky Gourmet που μετεξελίσσεται σε Gastrobar στο Λονδίνο, το ERGON που επίσης αναπτύσσεται στο εξωτερικό, ενώ πιστεύω ότι μπορούν να ακολουθήσουν και άλλα πολλά. Αγάπη, γνώση και πολλή δουλειά, είναι τα βασικά για μια τέτοια πορεία.

 

Διαβάστε ακόμα, Μάκης Κουσαθανάς: «Οι Έλληνες πρέπει να πληρώνουν άλλες τιμές στη Μύκονο».

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top