«Να ξυπνάς το πρωί και να πηγαίνεις με διάθεση στη δουλειά σου. Έτσι αντιλαμβάνομαι την επαγγελματική επιτυχία».

«Να ξυπνάς το πρωί και να πηγαίνεις με διάθεση στη δουλειά σου. Έτσι αντιλαμβάνομαι την επαγγελματική επιτυχία».

Πιτσιρικάς, τι δουλειά λέγατε ότι θα κάνετε «όταν μεγαλώσω»;
Υπάρχει μια φήμη που με θέλει να έχω δηλώσει, στα oκτώ μου, πως όταν μεγαλώσω θα φτιάχνω κρέμες, αν και δεν το θυμάμαι. Είναι μια ιστορία που διηγείται η μητέρα μου, όμως πρέπει να έχει βάση, καθώς ξεκίνησα από πολύ μικρός να «παίζω» με τα συστατικά και τα προϊόντα στο φαρμακείο της. Πήγαινα πιτσιρίκι στις διημερεύσεις του Σαββάτου, τακτοποιούσα τα ράφια, βοηθούσα στην ετήσια απογραφή. Τότε χαμογελούσαν όλοι στο άκουσμα της δήλωσής μου, αλλά τελικά έμεινα πιστός σε αυτή.

Πότε συλλάβατε το όραμα που σας κατευθύνει μέχρι σήμερα;
Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, φοιτητής της Φαρμακευτικής ακόμα, ξεκίνησα να εργάζομαι στο παλαιότερο Φαρμακείο Ομοιοπαθητικής στην Αθήνα, όπου άρχισα να πειραματίζομαι με τα φυσικά φαρμακευτικά συστατικά, αναπτύσσοντας σκευάσματα από βότανα, φάρμακα φυσικής προέλευσης και στη συνέχεια καλλυντικά προϊόντα. Εκεί άρχισα να καταλαβαίνω τη δύναμη της φύσης κι έτσι ξεκίνησα αυτή την προσπάθεια, θέλοντας να κάνω πράγματα για να τα οποία θα αισθάνομαι περήφανος. Η φιλοσοφία παραμένει ίδια έως σήμερα: χρήση βοτάνων και φυσικών/βιολογικών συστατικών υψηλής ποιότητας, φόρμουλες φιλικές προς το δέρμα και το περιβάλλον με κλινικά ελεγμένη αποτελεσματικότητα, προσιτή τιμή, προσφέροντας τη δυνατότητα καθημερινής χρήσης και με χαρακτηριστική αισθητική που εμπνέει και «μας κάνει χαρούμενους».

Ποιο είναι, με δυο λόγια, το mission statement της επιχείρησής σας;
Να δημιουργούμε καινοτόμα και αποτελεσματικά προϊόντα βασισμένα σε δραστικά συστατικά φυσικής προέλευσης, να προάγουμε την έρευνα στα φυσικά συστατικά σε συνδυασμό με τη βιοχημεία του δέρματος και να αναδεικνύουμε τα πολύτιμα ελληνικά βότανα μέσα από συνεργασίες με τοπικούς καλλιεργητές και την παραγωγή φυτικών εκχυλισμάτων υψηλής βιολογικής αξίας.

Τι ήταν αυτό που σας ενέπνευσε περισσότερο να συνεχίσετε παρά τις αντιξοότητες όταν στήνατε την επιχείρησή σας;
Το ότι δεν αντιλαμβανόμουν τίποτα ως αντιξοότητα.

Τι σημαίνει για εσάς επιτυχία;
Την επαγγελματική επιτυχία την αντιλαμβάνομαι όταν ξυπνάς το πρωί και πας με διάθεση στη δουλειά σου.

Η προσωπική σας ευτυχία συνδέεται με την επαγγελματική σας επιτυχία;
Η προσωπική ευτυχία τροφοδοτεί την επαγγελματική επιτυχία και το αντίστροφο ‒δεν μπορώ να τα σκεφτώ χωριστά. Αυτό που κάνω είναι η ζωή μου.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη σας επαγγελματική αποτυχία; Τι σας έχει διδάξει;
Θυμάμαι δύσκολες στιγμές, καθεμιά από τις οποίες πήγε την προσπάθειά μας ένα βήμα μπροστά. Υπομονή και πείσμα είναι η βάση.

Τι έχετε «επιστρέψει» στην κοινωνία ως «μέρισμα» για την επιτυχία σας;
Δεν αξιολογώ τίποτα ως «επιστροφή», για μένα κάποια πράγματα είναι απολύτως αυτονόητα. Κάνουμε μια προσπάθεια έχοντας δίπλα μας Έλληνες βιοκαλλιεργητές, αγροτικούς συνεταιρισμούς, εκπαιδευτικά και κοινωνικά ιδρύματα –ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, αγροτικές φυλακές, την Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Έχουμε επιλέξει συνειδητά να αναπτύξουμε δίκτυο συνεργασιών με τους αγρότες, τους παραγωγούς και τις τοπικές κοινωνίες. Στόχος μας δεν είναι να ανταγωνιζόμαστε, αλλά να στηρίζουμε τους καλλιεργητές της χώρας μας –το δίκτυο που έχουμε αναπτύξει στηρίζει γύρω στις 5.000 οικογένειες. Και μαζί τους να μεταφέρουμε την αξία των ελληνικών βοτάνων, το θετικό μήνυμα της Ελλάδας διεθνώς μέσα από τα προϊόντα μας. Αναπτύσσουμε προϊόντα που σέβονται το περιβάλλον και τον άνθρωπο που τα χρησιμοποιεί. Προσπαθούμε να προσφέρουμε ένα χαμόγελο κάθε μέρα σε όλους όσους μας προτιμούν. Ανοίγουμε τις πόρτες μας στα νέα παιδιά, στους φοιτητές μέσα από το KORRES University Lab. Η προσπάθεια είναι συνεχόμενη.

Τι ώρα ξυπνάτε το πρωί και ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε;
Ξυπνάω στις 5-6 το πρωί, αλλά είμαι ήδη για ύπνο από πολύ νωρίς. Σίγουρα θα δω αν έχουν έρθει email μέσα στη νύχτα (πάντα έρχονται), κυρίως όμως θα περάσω κάποιο χρόνο με τα παιδιά πριν ξεκινήσουμε όλοι τη μέρα μας.

Μιλάτε στο τηλέφωνο στο εστιατόριο; Τσεκάρετε τα email σας τη νύχτα; Πηγαίνετε στο γραφείο το Σαββατοκύριακο; Παίρνετε δουλειά μαζί σας στις διακοπές;
Ναι σε όλα, δυστυχώς… Δεν είναι η ζωή και δουλειά μου, είναι η ζωή μου.

«Πολιτισμός/ιστορία, φυσικός πλούτος, τουρισμός, καινοτομία, αυθεντικότητα, branding. Αυτό θα έπρεπε να είναι το μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδας».

Γιατί, κατά τη γνώμη σας, η επιχειρηματικότητα έχει δαιμονοποιηθεί στη χώρα μας;
Νιώθω ότι η καινοτομία χαρακτηρίζει πολλές από τις νέες επιχειρηματικές ιδέες που γεννιούνται από παρέες νέων ανθρώπων με όραμα, μεθοδικότητα και πείσμα. Αυτές οι προσπάθειες όχι μόνο δεν δαιμονοποιούνται πλέον, αλλά στηρίζονται από την κοινωνία μας.

Ποιο θα έπρεπε να είναι, κατά τη γνώμη σας, το μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδας;
Πολιτισμός/ιστορία, φυσικός πλούτος, τουρισμός, καινοτομία, αυθεντικότητα, branding.

Τι εκτιμάτε περισσότερο στους ανταγωνιστές σας;
Χαίρομαι που συνυπάρχουμε με εταιρείες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, που έχουν ποιότητα και αξίες. Όλοι μαζί διαμορφώνουμε ένα περιβάλλον που ευνοεί και προωθεί συνολικά τον τομέα των φυσικών προϊόντων –στην επιστημονική κοινότητα, στην έρευνα, στο κοινό.

Πότε γίνεστε σκληρός με τους συνεργάτες σας;
Με τους συνεργάτες μου έχουμε σχέση ζωής, είμαστε παντρεμένοι, βιώνουμε καλές στιγμές, δύσκολες στιγμές, αλλά η διάθεση είναι πάντα καλή και μας κρατάει κοντά. Δουλεύουμε με τους ίδιους ανθρώπους από την αρχή και προχωράμε στα δύσκολα και στα εύκολα, και σε αυτή την παρέα μπαίνουν νέα ταλέντα, και συνεχίζουμε.

Ποιο είναι το βασικό γνώρισμα του δικού σας επιχειρηματικού στυλ;
Συστήνομαι ακόμα ως φαρμακοποιός. Αυτό είμαι. Και εξακολουθώ να είμαι παρών στην προσπάθεια που κάνουμε, με πίστη και επιμονή.

Ποια επαγγελματική αρετή ξεχωρίζετε σε έναν άνδρα;
Την ευγένεια! Σε συνδυασμό με τρόπο σκέψης, ταχύτητα, δημιουργικότητα.

Ποια επαγγελματική αρετή ξεχωρίζετε σε μια γυναίκα;
Τα ίδια.

Πώς καταφέρνετε να διαχειρίζεστε καλύτερα το ανθρώπινο κεφάλαιο στην εταιρεία σας και να κρατάτε ψηλά το ηθικό των συνεργατών σας;
Είμαστε όλοι μια ομάδα με κοινό στόχο και αξίες –από τους καλλιεργητές με τους οποίους συνεργαζόμαστε έως αυτούς που σχεδιάζουν τις συσκευασίες μας, που ασχολούνται με το εμπορικό κομμάτι κτλ. Εμπνέομαι από τους ανθρώπους που με περιβάλλουν –τα προϊόντα μας είναι συνισταμένη μιας απόλυτα ομαδικής προσπάθειας όπου ο καθένας συνεισφέρει με τον τρόπο του. Και οι όμορφες προσπάθειες ανεβάζουν το ηθικό όλων μας.

Ποιο μειονέκτημά σας στο μάνατζμεντ σαρκάζετε;
Νομίζω αυτό με το οποίο διασκεδάζουμε όλοι είναι η έλλειψη αίσθησης χρόνου που απαιτείται για κάθε προσπάθεια που κάνουμε. Σίγουρα πρέπει να είναι σωστό και να έχει το χρόνο που του αναλογεί, παράλληλα όμως έχω και τον ενθουσιασμό τού να γίνει άμεσα, ό,τι και αν είναι αυτό για το οποίο συζητάμε.

Αν δεν ήσασταν στο τιμόνι της εταιρείας σας, ποια άλλη δουλειά θα σας γοήτευε να επιχειρούσατε;
Καμία άλλη!

«Εμπνέομαι από τους ανθρώπους που με περιβάλλουν –τα προϊόντα μας είναι συνισταμένη μιας απόλυτα ομαδικής προσπάθειας όπου ο καθένας συνεισφέρει με τον τρόπο του. Και οι όμορφες προσπάθειες ανεβάζουν το ηθικό όλων μας».

«Εμπνέομαι από τους ανθρώπους που με περιβάλλουν –τα προϊόντα μας είναι συνισταμένη μιας απόλυτα ομαδικής προσπάθειας όπου ο καθένας συνεισφέρει με τον τρόπο του. Και οι όμορφες προσπάθειες ανεβάζουν το ηθικό όλων μας».

Όταν πρόκειται να πάρετε μια σημαντική απόφαση, λειτουργείτε περισσότερο με τη λογική ή με το ένστικτο;
Με το ένστικτο –πιστεύω πως μας έχει οδηγήσει σε σωστά μονοπάτια μέχρι τώρα.

Ποια είναι τα πρόσωπα που επηρεάζουν την κρίση σας και με ποιον τρόπο το πετυχαίνουν;
Η οικογένεια και η ομάδα των ανθρώπων που έχουμε ταιριάξει επαγγελματικά. Μοιράζομαι ανησυχίες, ακούω γνώμες και μέσα από τη συζήτηση καταλήγουμε στις κατάλληλες αποφάσεις.

Ποιο είναι αγαπημένο σας ρητό; Πώς σας έχει επηρεάσει στις αποφάσεις σας;
Ο ευγενής άνθρωπος δίνει αξιοπρέπεια σε όλες τις πράξεις.

Ποιος επιχειρηματίας σάς έχει εμπνεύσει με το success story του;
O Steve Jobs.

Πώς μοιάζει το γραφείο σας εσωτερικά;
Να το δείξω με φωτογραφία;

Πείτε μας ένα βιβλίο για τη διοίκηση ή το επιχειρείν που σας έχει βοηθήσει στην πορεία σας.
Τα βιβλία του Jack Welch, του Akio Morita, η βιογραφία του Jobs και πολλά άλλα ακόμα.

Με ποιες ιστορικές προσωπικότητες νιώθετε πνευματική συγγένεια;
Πρέπει να ρωτήσετε την ομάδα μας. Αυτό θα έχει πραγματικά ενδιαφέρον.

Με ποιο έμφυτο ταλέντο θα θέλατε να είστε προικισμένος;
Με αυτό της όμορφης γραφής.

Αποκαλύψτε μας μια από τις μυστικές διευθύνσεις σας, όταν ταξιδεύετε για επαγγελματικούς λόγους ανά την Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
Δεν με συγκινούν τόσο οι μυστικές διευθύνσεις με τη λογική του σχετικού υπερθετικού, αυτό που ζητάω πάντα από τους συνεργάτες μου όταν ταξιδεύω είναι να πηγαίνουμε εκεί που πηγαίνουν οι ίδιοι. Στο αγαπημένο τους στέκι. Εκεί που βγαίνουν για φαγητό με τους φίλους τους. Μου αρέσει πολύ αυτό, νιώθω ότι γνωρίζω καλύτερα τον τρόπο ζωής, την κουλτούρα τους.

Τι σας δίδαξε ο πατέρας σας και θα θέλατε μια μέρα να κληροδοτήσετε ως γνώση στο παιδί σας;
Την ευγένεια και την αξιοπρέπεια σε ό,τι κάνουμε.

Πιστεύετε ότι η επιχείρηση που δημιουργήσατε θα διαρκέσει και αφού φύγετε από τη ζωή;
Είναι δύσκολη η ερώτηση. Σίγουρα θα κριθούμε από το αν μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ομάδες και δομές που θα καταστήσουν δυνατό αυτό που λέτε.

Πώς θα επιθυμούσατε να σας θυμούνται;
Να χτυπήσουμε ξύλο καλύτερα; Ούτε θέλω να σκέφτομαι τέτοια πράγματα!

 

//Ο Γιώργος Κορρές είναι ο εμπνευστής και «οδηγός» της ΚΟΡΡΕΣ, η οποία ιδρύθηκε το 1996, έχοντας τις ρίζες της στο παλαιότερο Ομοιοπαθητικό Φαρμακείο της Αθήνας. Η εταιρεία σήμερα μετράει 30 καταστήματα σε όλο τον κόσμο ‒στην Αθήνα, το Παρίσι, τη Μαδρίτη, την Πράγα, τη Βαρκελώνη κ.α. Προϊόντα ΚΟΡΡΕΣ υπάρχουν επίσης σε πολυκαταστήματα στο Τόκιο, το Λος Άντζελες, το Βερολίνο, το Σίδνεϊ, το Νέο Δελχί, τη Σιγκαπούρη, το Τόκιο και σε πάνω από 6.000 φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top