Οι εμπνευστές του Found.Ation (από αριστερά): Θάνος Κοσμίδης, Κωνσταντίνος Πολίτης, Γιάννης Σκλάβος και Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου. Με κοινό στόχο ‒και όραμα‒ να βοηθήσουν «να μεγαλώσει η πίτα των νέων τεχνολογιών στην Ελλάδα».

  Οι τέσσερις εμπνευστές του Found.ation (από αριστερά): Θάνος Κοσμίδης, Κωνσταντίνος Πολίτης, Γιάννης Σκλάβος και Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου.

  Το «123p» ήταν μόλις ο δεύτερος συνεργατικός χώρος (co-working space) που εμφανίστηκε στην Αθήνα πριν από λίγα χρόνια. Ουσιαστικά επρόκειτο για ένα ειδικά διαμορφωμένο loft που ως πρωταρχικό του στόχο είχε να εξελιχθεί στην κυψέλη φιλοξενίας όλων εκείνων των φιλόδοξων entrepreneurs της πόλης που ζούσαν καθημερινά με την ανάγκη ενός πλήρως εξοπλισμένου γραφείου, αλλά δεν ήθελαν να μπλέξουν με μακροχρόνιες δεσμεύσεις και πολυδάπανα οικονομικά ρίσκα. Τα πρώτα χρόνια, το «123p» στεγαζόταν στον τρίτο όροφο της οδού Πειραιώς 123, στα Κάτω Πετράλωνα και μέσα στο κτίριο Thission Lofts. Σήμερα, έξω από το κτίριο και στον παράπλευρο δρόμο, στην οδό Ευρυσθέως 2, δεσπόζει ο τίτλος «Found.ation» ‒ο οποίος και σηματοδοτεί την εποχή της ωρίμανσης για το «123p», που αλλάζει όχι μόνο όνομα, αλλά και μέγεθος. Πλέον το loft του τρίτου ορόφου είναι ένα μικρό κομμάτι της νέας εγκατάστασης, που προσφέρει περισσότερα γραφεία (συνολικά μπορούν να φιλοξενηθούν 80 άνθρωποι), αλλά κι ένα πλήρες φάσμα υπηρεσιών υποστήριξης για την αναδυόμενη κοινότητα των ελληνικών επιχειρήσεων τεχνολογίας.

  Τι θα συμβούλευαν τους νεαρούς οραματιστές entrepreneurs που κάθονται στα γραφεία του Found.ation, σχεδιάζοντας τα apps του αύριο; «Να μην φοβούνται να αποτύχουν...», απαντά ο Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου. «Κάθε αποτυχία σε φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία».

  Τι θα συμβούλευαν τους νεαρούς οραματιστές entrepreneurs που κάθονται στα γραφεία του Found.ation, σχεδιάζοντας τα apps του αύριο; «Να μην φοβούνται να αποτύχουν…», απαντά ο Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου. «Κάθε αποτυχία σε φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία».

  Πίσω από το εγχείρημα του «Found.ation» βρίσκονται τέσσερις νέοι άνθρωποι με διαφορετικό επαγγελματικό υπόβαθρο ο καθένας, αλλά με κοινό όραμα: Τη δημιουργία ενός παραγωγικού και αναπτυσσόμενου οικοσυστήματος, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη της ελληνικής τεχνολογίας. «Ελπίδα μας είναι οι ομάδες που θα εγκατασταθούν στο ”Found.ation” να ανταλλάσσουν εμπειρίες και ιδέες, να συνεργάζονται δημιουργικά για την επίτευξη των στόχων τους, να εξελίσσονται…», λέει ο Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου, ένας εκ των βασικών συντελεστών της προσπάθειας. Οι άλλοι τρεις είναι ο Θάνος Κοσμίδης, ο Κωνσταντίνος Πολίτης και ο Γιάννης Σκλάβος.

  «Το ζητούμενο στο ''Found.Αtion'' είναι «να φέρουμε κοντά επαγγελματίες που αναγνωρίζουν την υπεραξία της κοινότητας», τονίζει ο Θάνος Κοσμίδης (αριστερά). «Για εμάς το πραγματικό κέρδος είναι οι άνθρωποι που θα συγκεντρωθούν εδώ», προσθέτει ο Κωνσταντίνος Πολίτης (δεξιά).

  «Το ζητούμενο στο ”Found.ation” είναι «να φέρουμε κοντά επαγγελματίες που αναγνωρίζουν την υπεραξία της κοινότητας», τονίζει ο Θάνος Κοσμίδης (αριστερά). «Για εμάς το πραγματικό κέρδος είναι οι άνθρωποι που θα συγκεντρωθούν εδώ», προσθέτει ο Κωνσταντίνος Πολίτης (δεξιά).

  Πώς, όμως, η αρχική ιδέα του «Found.ation» εξελίχθηκε σε πράξη; Ο Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου εξηγεί: «Με τον Θάνο ήμασταν φίλοι και για χρόνια διατηρούσαμε τις ίδιες ανησυχίες πάνω σε πολλά ζητήματα της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Τον Κωνσταντίνο τον γνώρισα μέσω του TEDxAthens (σ.σ.: Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου είναι ο διοργανωτής του συνεδρίου), όταν κάποια στιγμή πήγα να δω τους χώρους του ”The HUB Events”. Αποκτήσαμε γρήγορα μια φιλική σχέση και στην πορεία παρατήρησα ότι έχουμε και με τον Κωνσταντίνο, όπως και με τον Θάνο, κοινές προσλαμβάνουσες και ανησυχίες. Αρχίσαμε λοιπόν να συναντιόμαστε οι τρεις μας και να συζητάμε το κοινό μας όραμα για τη δημιουργία ενός συνεργατικού χώρου, όπου θα μπορούσε να υποστηρίξει την αναδυόμενη τεχνολογική κοινότητα της χώρας. Ο Γιάννης ήταν ο τελευταίος που ενεπλάκη στην ομάδα, στις αρχές του 2012, όταν αισθανθήκαμε την ανάγκη να διανθίσουμε, τρόπον τινά, τις ήδη υπάρχουσες ικανότητές μας, προσθέτοντας στην ομάδα κάποιον που γνώριζε πολύ καλά το τεχνολογικό οικοσύστημα. Ήταν ο ιδανικός, αφού ως προγραμματιστής είχε στήσει τη πλέον επιτυχημένη διαδικτυακή κοινότητα, το freestuff.gr, και έτσι του ζητήσαμε να μεταφέρει τη γνώση και την εμπειρία του από το ψηφιακό περιβάλλον στο φυσικό –να γίνει δηλαδή ο σύνδεσμος μεταξύ ανθρώπων, ομάδων εταιρειών. Κοινώς, ο ιδανικός community manager».

  Η εγκατάσταση του Found.ation», εκτός από γραφεία, προσφέρει κι ένα πλήρες φάσμα υπηρεσιών υποστήριξης για την αναδυόμενη κοινότητα των ελληνικών επιχειρήσεων τεχνολογίας.

  Η εγκατάσταση του Found.ation», εκτός από γραφεία, προσφέρει κι ένα πλήρες φάσμα υπηρεσιών υποστήριξης για την αναδυόμενη κοινότητα των ελληνικών επιχειρήσεων τεχνολογίας.

  Για τον Θάνο Κοσμίδη, το ζητούμενο στο «Found.ation» είναι «να φέρουμε κοντά επαγγελματίες που αναγνωρίζουν την υπεραξία της κοινότητας. Για παράδειγμα, όταν γυρίζω στο χώρο εργασίας μου και παρατηρώ άλλους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με μένα, τότε κερδίζω από αυτούς. Γιατί δημιουργείται ένα κοινό μέτωπο επίλυσης και σε αυτές τις περιπτώσεις το κέρδος είναι πολλαπλασιαστικό».

  Ρωτάω τον Γιάννη Σκλάβο ποιο είναι το κόστος φιλοξενίας στο «Found.ation» για ένα startup που θέλει να επιχειρήσει. «Ξεκινά από 150 ευρώ για ένα open space γραφείο και φτάνει έως τα 350 το dedicated office, αναλόγως με το χώρο που χρειάζεται ο καθένας. Οι παροχές ασφαλώς συμπεριλαμβάνουν γραμματειακή υποστήριξη, internet, αλλά και την κάλυψη καθημερινών λειτουργικών αναγκών», μου απαντά. «Η αξία του «Found.ation», βέβαια, δεν αντανακλά στα όποια κέρδη θα έχουμε από τις ενοικιάσεις των γραφείων –για εμάς το πραγματικό κέρδος είναι οι άνθρωποι που θα συγκεντρωθούν εδώ», παρεμβαίνει ο Κωνσταντίνος Πολίτης. «Διαφορετικά, από άποψη real estate η κίνησή μας δεν έχει ιδιαίτερο νόημα. Δεν πρόκειται να βγάλουμε λεφτά από το εγχείρημα. Στόχος μας δεν είναι να πάρουμε ένα κομμάτι από την υπάρχουσα πίτα, για να το πω απλά, αλλά να βοηθήσουμε να μεγαλώσει η πίτα των νέων τεχνολογιών στην Ελλάδα. Αυτό είναι το όραμά μας».

  Ποιο είναι το κόστος φιλοξενίας στο «Found.Αtion» για ένα startup; «Από 150 ευρώ για ένα open space γραφείο έως 350 το dedicated office, αναλόγως με το χώρο που χρειάζεται ο καθένας. Οι παροχές συμπεριλαμβάνουν γραμματειακή υποστήριξη, internet, αλλά και την κάλυψη καθημερινών λειτουργικών αναγκών», απαντά ο Γιάννης Σκλάβος.

  Ποιο είναι το κόστος φιλοξενίας στο «Found.ation» για ένα startup; «Από 150 ευρώ για ένα open space γραφείο έως 350 το dedicated office, αναλόγως με το χώρο που χρειάζεται ο καθένας. Οι παροχές συμπεριλαμβάνουν γραμματειακή υποστήριξη, internet, αλλά και την κάλυψη καθημερινών λειτουργικών αναγκών», απαντά ο Γιάννης Σκλάβος.

  Ορμώμενος από την τελευταία κουβέντα του Κωνσταντίνου Πολίτη, ο Θάνος Κοσμίδης αναφέρεται και στο «Educ.ation», το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του «Found.ation». «Πρόκειται ουσιαστικά για μια εκπαιδευτική πλατφόρμα με εργαστήρια και μαθήματα, που στόχο έχουν να βοηθήσουν τους νέους να αναπτύξουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους στον τομέα της επιχειρηματικότητας», εξηγεί.

  Καθώς τα παιδιά του «Found.ation» με ξεναγούν στους χώρους του κτιρίου της οδού Ευρυσθέως παρατηρώ τα γραφεία ‒σε αυτά κάθονται νεαροί οραματιστές entrepreneurs, σχεδιάζοντας τα apps του αύριο. «Τι θα συμβουλεύατε όλα αυτά τα νέα παιδιά», ρωτάω και τους τέσσερις. «Να μην φοβούνται να αποτύχουν…», προλαβαίνει να απαντήσει πρώτος ο Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου. «Κάθε αποτυχία σε φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία».

    Το κτίριο που στεγάζει το «Found.ation», επί της οδού Ευρυσθέως 2, στα Κάτω Πετράλωνα.

  Το κτίριο που στεγάζει το «Found.ation», επί της οδού Ευρυσθέως 2, στα Κάτω Πετράλωνα.

   

  // Found.ation Ευρυσθέως 2 & Πειραιώς 123, Κ. Πετράλωνα, 118 54 χάρτηςτηλ.: 210 34 50 606 I fax: 210 34 22 939, [email protected], http://www.thefoundation.gr
  Facebook: https://www.facebook.com/found.ationgr Twitter: https://twitter.com/found_ationgr

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top