Ο Steve Jobs έλεγε ότι «μια ιδέα δεν χρειάζεται να αλλάξει τον κόσμο για να είναι σπουδαία». (Φωτογραφία: Inc.)

«Υπάρχουν άνθρωποι που ξυπνάνε το πρωί και ονειρεύονται την επιτυχία και άλλοι που σηκώνονται από το κρεβάτι και την κάνουν πραγματικότητα». Αυτό είχε πει κάποτε ο Wayne Huizenga, ένας επιχειρηματίας που κατάφερε και έβγαλε το πρώτο του 1 δισ. βλέποντας την αξία σε μετοχές που άλλοι θεωρούσαν σκουπίδια.

Ωραία και εμπνευσμένη φράση, αλλά η αλήθεια είναι πώς για τους περισσότερους από εμάς μοιάζει με κλισέ. Αυτά τα κλισέ που λένε οι επιτυχημένοι, όπως «τα σαββατοκύριακα ξεκουράζομαι», «δεν φοβάμαι να αποτύχω», «δουλεύω μόλις 8 ώρες την ημέρα». Εύκολα να τα λέει κάποιος με περιουσία άνω του 1 δισ.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε και κάτι βασικό: σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση. Τελικά αυτές οι συνήθειες που έχουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι είναι κλισέ ή απλά μια καθημερινή ρουτίνα που τους βοηθάει να δουν τα πράγματα καλύτερα; Ο Tom Corley, συγγραφέας του βιβλίου Rits Habits: The Daily Success Habits of Wealthy Individuals, πέρασε 5 χρόνια από τη ζωή του μελετώντας τους δισεκατομμυριούχους και τις συνήθειές τους. Και μερικά πράγματα που είδε, όσο κλισέ κι αν μοιάζουν για εμάς, φαίνεται να έχουν την λογική τους.

Ο Richard Branson ξυπνάει κάθε μέρα στις 5 το πρωί. (Φωτογραφία από τον χρήστη του Flickr William Murphy)

Η καλή ημέρα από το πρωί φαίνεται

Όλοι μας όταν χτυπάει το ξυπνητήρι το πρωί, μας φαίνεται η χειρότερη στιγμή της ημέρας και θα θέλαμε να έχουμε «5 ακόμα λεπτά». Ωστόσο για κάποιους το (πάρα πολύ) πρωινό ξύπνημα είναι ευλογία. Ο Bob Iger, γενικός διευθυντής της Disney σηκώνεται στις 4.30 π.μ., η Marissa Mayer (αφεντικό της Yahoo!) στις 4.45, ενώ ο Richard Branson στις 5.

«Είναι η καλύτερη στιγμή να δεις τις πρώτες ειδήσεις της ημέρας, να απαντήσεις στα mail σου και να οργανώσεις την υπόλοιπη μέρα» έχει δηλώσει ο Branson. «Αυτή η ηρεμία και η σιωπή εκείνης της ώρας, προτού ξυπνήσουν όλοι, σε κάνει τα βλέπεις τα πράγματα με μια φρέσκια ματιά».

Μπορεί να μην του φαίνεται αλλά ο Mark Zuckerberg γυμνάζεται. (Φωτογραφία από τον χρήστη του Flcikr JD Lasica)

Βάλε λίγη γυμναστική στη ζωή σου

Δεν διαφωνούμε ότι οι σημερινοί ρυθμοί της ζωής είναι αρκετά σκληροί και κουραστικοί. Ωστόσο, μάλλον και εμείς με τη σειρά μας, υπερβάλλουμε κάθε φορά που λέμε «που να βρεις χρόνο για αυτό;». Και το «αυτό» μπορεί να είναι τα πάντα: από μια βόλτα με φίλους μέχρι μισή ώρα γυμναστική την ημέρα. Η αλήθεια είναι όχι ότι δεν έχουμε χρόνο, αλλά μάλλον διάθεση.

Βέβαια Branson είναι μανιακός με την άθληση, ο Mark Zuckerberg τρεις φορές την εβδομάδα ακολουθεί το δικό του πρόγραμμα γυμναστικής, μέχρι και ο Barack Obama γυμναζόταν 45 λεπτά την ημέρα. Και είχε ολόκληρη χώρα πίσω του. Και μαζί τους συμφωνεί και η επιστήμη, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι η καθημερινή άσκηση βοηθάει τη δημιουργικότητα και την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου.

Ο Leonardo DiCaprio για να χαλαρώσει παίζει video games. (Φωτογραφία: John Russo / Telegraph)

Διασκέδασε και λίγο

Όσο αφοσιωμένος κι αν είσαι στην δουλειά σου, όσο κι αν αυτή αποτελεί το Α και το Ω της καθημερινότητάς σου, πρέπει πάντα να βρίσκεις χρόνο για ένα χόμπι. Κάτι που θα δώσει λίγο διασκέδαση στη ζωή σου και θα καθαρίσει το μυαλό σου από τις σκέψεις. Για παράδειγμα ο Leonardo DiCaprio ξεδίνει παίζοντας video games, ενώ ο Tom Hardy γράφει κωμικά σκετσάκια.

O Ο Stephen Spielberg ξέρει τι θα πει αποτυχία. (Φωτογραφία: IMDB)

Μην φοβάσαι να αποτύχεις

Υπάρχουν άνθρωποι που όταν αποτύχουν για πρώτη φορά στη ζωή τους, τα παρατάνε και νιώθουν ότι δεν είναι ικανοί να τα καταφέρουν. Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι άλλοι που όσες αποτυχίες και να έχουν στο ξεκίνημα της καριέρας τους, το παλεύουν γιατί πιστεύουν στον εαυτό τους.

Ο Stephen Spielberg, για παράδειγμα, κόπηκε τρεις φορές από την κινηματογραφική σχολή και σήμερα θεωρείται θρύλος της σκηνοθεσίας. Φανταστείτε να τα είχε παρατήσει μετά την πρώτη απόρριψη.

Ο ιδρυτής του Twitter Jack Dorsey τα Σάββατα τα αφιερώνει στον εαυτό του. (Φωτογραφία από τον χρήστη του Flickr Brian Caldwell)

Το Σαββατοκύριακο ανήκει σε σένα

Είναι ωραίο πράγμα να είσαι παθιασμένος με τη δουλειά σου. Ωστόσο πρέπει να γνωρίζεις και τα όρια σου. Πρέπει να ξέρεις ότι τόσο το σώμα, όσο και το μυαλό χρειάζεται κάποια στιγμή να ξεκουράζεται και να χαλαρώνει. Για αυτό τα Σαββατοκύριακα είναι η καλύτερη στιγμή για να γεμίσουν πάλι οι μπαταρίες.

Ο Jack Dorsey άλλωστε λέει πώς «το Σάββατο ηρεμώ και ασχολούμαι με τον εαυτό μου. Την Κυριακή είναι η καλύτερη μέρα για να βάλεις τις σκέψεις σου σε μια σειρά, ώστε να είσαι προετοιμασμένος για την εβδομάδα που έρχεται». Ολόκληρο Twitter ίδρυσε, κάτι θα ξέρει καλύτερα από εμάς.

 

Διαβάστε ακόμα: Αθανάσιος Γκλίνος – «Οι έξυπνοι άνθρωποι μαθαίνουν από τα λάθη τους. Οι επιχειρήσεις, όπως και η ζωή, είναι ένα συνεχόμενο σχολείο μάθησης»

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top