Οι ικανότητες του επικεφαλής παίζουν πολύ πιο σημαντικό ρόλο από το μισθό, την εργασία καθεαυτήν ή τον τομέα στον οποίο απασχολείστε.

Ανέκαθεν, οι πάσης λογής διευθυντές ήθελαν να ξέρουν ποιοι είναι οι παράγοντες που ευθύνονται για την έλλειψη επαγγελματικής ικανοποίησης. Kι αυτό γιατί ένα σωρό έρευνες δείχνουν ότι ο ευτυχισμένος υπάλληλος είναι πιο παραγωγικός, απουσιάζει λιγότερο συχνά και έχει λιγότερες πιθανότητες να παραιτηθεί.

Κάθε αποχώρηση έχει ως συνέπεια σημαντικά κόστη για την επιχειρήση, τα οποία έχουν να κάνουν με την αναζήτηση, την επιλογή και την εκπαίδευση του προσωπικού, καθώς και την ανάσχεση στη ροή της εργασίας. Επειδή δεν μπορούν να κρατήσουν τους πάντες, οι επικεφαλής προσπαθούν φυσικά να μειώσουν τον αριθμό των παραιτήσεων και των απουσιών, ιδίως μεταξύ των πιο αποδοτικών συνεργατών. Τι κάνουν λοιπόν;

Υπάρχουν τόσες θεωρίες και μελέτες σχετικά με τις αιτίες έλλειψης ικανοποίησης από την εργασία όσες και υπάλληλοι. Για τους μεν, το κλειδί είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας που παρουσιάζουν ενδιαφέρον, αποτελούν πρόκληση και παρέχουν μεγάλο βαθμό αυτονομίας στον εργαζόμενο. Κατ’ άλλους, το σημαντικότερο ρόλο παίζει οι αποδοχές να είναι δίκαιες και η δημιουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος σταθερού και συναδελφικού εντός του οποίου ο υπάλληλος να νιώθει στήριξη και ασφάλεια.

Ένα ικανό αφεντικό είναι πηγή ικανοποίησης

Μπορεί όλα αυτά να είναι καθοριστικής σημασίας, αλλά κανένα τους δεν συνιστά το βασικό δείκτη ικανοποίησης από την εργασία. Οι ικανότητες του επικεφαλής ενίοτε παίζουν πιο σημαντικό ρόλο από το μισθό, την εργασία καθεαυτήν ή τον τομέα στον οποίο απασχολείστε.

Τρεις φαίνεται να είναι οι παράγοντες που καθορίζουν την αποδοτικότητα και το κέφι των εργαζομένων:
α. Το επίπεδο ικανοποίησής τους είναι υψηλότερο όταν καθοδηγούνται από κάποιον που ξέρει καλά τη δουλειά του.
β. Η ικανοποίηση από την εργασία είναι μεγαλύτερη όταν ο διευθυντής έχει ανέβει ένα-ένα τα σκαλιά της ιεραρχίας ή όταν είναι εκείνος που έχει στήσει την επιχείρηση.
γ. Το επίπεδο των τεχνικών ικανοτήτων ενός ιεραρχικά ανώτερου έχει καταλυτική επίδραση στο κέφι των άλλων για δουλειά.
Αυτοί οι τρεις παράγοντες είναι πολύ πιο σημαντικοί σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση από την εργασία απ’ ό,τι η εκπαίδευση, οι αποδοχές, η επετηρίδα, η απόσταση από το σπίτι ή το να εργάζεσαι στον ιδιωτικό ή το δημόσιο τομέα.

Το κυριότερο, ο προϊστάμενος πρέπει να διαθέτει κύρος. Κι αυτό σημαίνει εμπειρία. Ωστόσο, σ’ έναν κόσμο που όλα αλλάζουν πολύ γρήγορα, ο μεγαλύτερος δεν είναι πάντα κι ο πιο έμπειρος.

Οι προσδοκίες εξαρτώνται από την ηλικία του εργαζόμενου

Ωστόσο, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ο ρόλος που παίζουν η προσωπικότητα, οι ανάγκες και η ηλικία των ανθρώπων. Η όρεξη και τα κίνητρα δεν είναι ίδια για όλους. Το τι προσδοκά ένας εργαζόμενος από το αφεντικό του αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου. Ένας 25άρης αναζητά έναν μέντορα, κάποιο πρόσωπο αναφοράς, έναν ειδικό που θα του προσφέρει τα κατάλληλα εργαλεία, αλλά και τη στήριξή του. Αντίθετα, ο 50άρης επιζητά περισσότερο την αναγνώριση, μέσα από τη βελτίωση των αποδοχών του και τη σταθερότητα.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, από τη στιγμή που περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας στη δουλειά, το τι σόι πράμα είναι ο chief είναι σημαντικό. Αν δε η ανέλιξή του έχει γίνει εντός της επιχείρησης, αυτό δείχνει ότι κατανοεί τη φύση της δουλειάς και είναι σε θέση να εκτιμήσει το τι προσφέρει ο άλλος και να τον ανταμείψει γι’ αυτό.

Το κυριότερο, ο προϊστάμενος πρέπει να διαθέτει κύρος. Κι αυτό σημαίνει εμπειρία. Ωστόσο, σ’ ένα κόσμο που όλα αλλάζουν πολύ γρήγορα, ο μεγαλύτερος δεν είναι πάντα κι ο πιο έμπειρος. Σε μια start-up, ας πούμε, ένας 25χρονος προγραμματιστής είναι συχνά πιο αξιόπιστος ως επικεφαλής από έναν 50χρονο που δεν τα πάει καλά με τις νέες τεχνολογίες.

Μάθε να προσαρμόζεσαι

Έναν διευθυντή που δεν ξέρει τη δουλειά του σπανίως τον ακούς ή τον σέβεσαι. Υπάρχουν ένα σωρό περιπτώσεις όπου ο επικεφαλής βασίζεται εξ ολοκλήρου στους συνεργάτες και δεν κατέχει ποτέ το αντικείμενό του. Έτσι, στις παρουσιάσεις κάνει διαρκώς λάθη, με αποτέλεσμα να την πληρώνει όλη η ομάδα, χάνοντας την αξιοπιστία της.

Τι κάνεις σε περίπτωση που ο προϊστάμενος είναι άσχετος; Αλλάζεις προϊστάμενο. Ωστόσο, στις μέρες μας, με τέτοια κρίση και τόση ανεργία, το να βρεις σταθερή δουλειά είναι μανίκι. Το να διαλέξεις αφεντικό είναι μια πολυτέλεια που ελάχιστοι μπορούν να προσφέρουν στον εαυτό τους. Οπότε πρέπει να μάθεις να προσαρμόζεσαι.

Διαβάστε ακόμα: Ο Θάνατος του Εμποράκου ή η Νέα Λιανική.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top