Iνδοί. Παντού Ινδοί.

    Στην Microsoft, στην Alphabet (Google YouTube κλπ.), αλλά και στις: IBM, Adobe, Palo Alto Networks, VMWare και Vimeo. Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις στη Σίλικον Βάλεϊ, από κάτω θα βρεις έναν Ινδό CEO. Κάποτε λέγαμε πως εμείς οι Έλληνες έχουμε απλωθεί παντού. Ισχύει, αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με μια φουρνιά επιτυχημένων στελεχών που προέρχονται από την ίδια χώρα και διαπρέπουν στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας την τελευταία δεκαετία. Πώς γίνεται αυτό;

    Οι άνθρωποι ινδικής καταγωγής αντιπροσωπεύουν μόλις το 1% περίπου του πληθυσμού των ΗΠΑ και το 6% του εργατικού δυναμικού της Silicon Valley – και ωστόσο εκπροσωπούνται δυσανάλογα στην κορυφαία θέση της πυραμίδας. Αν αυτό δεν είναι αξιοσημείωτο, τότε ποιο είναι;

    Ο ανταγωνισμός και το χάος της χώρας τους, τους καθιστά προσαρμόσιμους λύτες προβλημάτων.

    «Κανένα άλλο κράτος στον κόσμο δεν ”εκπαιδεύει” τόσους πολλούς πολίτες με πνεύμα μονομάχου όσο η Ινδία», λέει ο R. Gopalakrishnan, πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Tata Sons και συν-συγγραφέας του The Made in India Manager.

    Ο ανταγωνισμός και το χάος, με άλλα λόγια, τους καθιστά προσαρμόσιμους λύτες προβλημάτων. Επίσης, οι Ινδοί γαλουχούνται να δίνουν προτεραιότητα στον επαγγελματικό τομέα έναντι του προσωπικού. Αυτό τους βοηθάει να μπουν πιο εύκολα στην αμερικανική κουλτούρα της υπεραπόδοσης δίχως τον κίνδυνο του burnout.

    «Αυτά είναι χαρακτηριστικά κορυφαίων ηγετών οπουδήποτε στον κόσμο», λέει ο κ. Gopalakrishnan. Οι γεννημένοι στην Ινδία Διευθύνοντες Σύμβουλοι της Silicon Valley αποτελούν, επίσης, μέρος μιας μειονοτικής ομάδας τεσσάρων εκατομμυρίων που συγκαταλέγεται μεταξύ των πλουσιότερων και πιο μορφωμένων στις ΗΠΑ.

    Περίπου ένα εκατομμύριο από αυτούς είναι επιστήμονες και μηχανικοί. Πάνω από το 70% των θεωρήσεων H-1B (οι σχετικές άδειες εργασίας για αλλοδαπούς στον τομέα αυτό) που εκδίδονται από τις ΗΠΑ πηγαίνουν σε ινδούς μηχανικούς λογισμικού και το 40% όλων των μηχανικών που γεννήθηκαν στο εξωτερικό σε πόλεις όπως το Σιάτλ είναι από την Ινδία.

    Στις ΗΠΑ μεταβαίνουν προνομιούχοι Ινδοί της ανώτερης κάστας που μπορούν να αντέξουν οικονομικά να πάνε σε ένα φημισμένο κολέγιο.

    «Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας δραστικής αλλαγής στη μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ τη δεκαετία του 1960», γράφουν οι συγγραφείς του The Other One Percent: Indians in America.

    Στον απόηχο του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα, οι ποσοστώσεις εθνικής προέλευσης αντικαταστάθηκαν από εκείνες που προτιμούσαν τις δεξιότητες και την οικογενειακή ενοποίηση. Κάπως έτσι, Ινδοί με υψηλή μόρφωση – επιστήμονες, μηχανικοί και γιατροί στην αρχή, και στη συνέχεια, σε συντριπτική πλειοψηφία, προγραμματιστές λογισμικού – άρχισαν να αποβιβάζονται σωρηδόν στις ΗΠΑ.

    Αυτή η ομάδα ινδών μεταναστών «δεν έμοιαζε με καμία άλλη ομάδα μεταναστών από οποιοδήποτε άλλο έθνος», λένε οι συγγραφείς. Ήταν μεταξύ των προνομιούχων Ινδών της ανώτερης κάστας που μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά να πάνε σε ένα φημισμένο κολέγιο. Επίσης, το σύστημα βίζας  προκρίνει διαχρονικά τα άτομα που έχουν ειδικές δεξιότητες – συχνά στην επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά ή το STEM όπως είναι γνωστή η προτιμώμενη κατηγορία- που ανταποκρίνονται στις «ανάγκες της αγοράς εργασίας υψηλής ποιότητας των ΗΠΑ.

    «Αυτή είναι η αφρόκρεμα της παιδείας και εντάσσονται σε εταιρείες όπου οι καλύτεροι ανεβαίνουν στην κορυφή», λέει ο επιχειρηματίας τεχνολογίας και ακαδημαϊκός Vivek Wadhwa. «Τα δίκτυα που έχουν δημιουργήσει [στη Silicon Valley] τους έδωσαν επίσης ένα πλεονέκτημα – η ιδέα ήταν ότι θα βοηθούσαν ο ένας τον άλλον».

    Ο κ. Wadhwa προσθέτει ότι πολλοί από τους γεννημένους στην Ινδία διευθύνοντες συμβούλους έχουν επίσης ανέβει σταδιακά στην κλίμακα της εταιρείας και αυτό, πιστεύει, τους δίνει μια αίσθηση ταπεινότητας που τους διακρίνει από πολλούς ιδρυτές-CEOs που έχουν κατηγορηθεί ότι είναι αλαζονικοί.

    Οι Ινδοί φέρουν μια «ευγενέστερη» κουλτούρα που τους καθιστά ιδανικούς υποψηφίους για μια κορυφαία θέση».

    Ο κ. Wadhwa λέει ότι οι Ινδοί φέρουν μια «ευγενέστερη» κουλτούρα που τους καθιστά ιδανικούς υποψηφίους για την κορυφαία θέση – ειδικά σε μια εποχή που η φήμη των μεγάλων τεχνο-κολοσσών έχει πέσει κατακόρυφα εν μέσω ακροάσεων στο Κογκρέσο και το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ των πλουσιότερων της Silicon Valley και της υπόλοιπης Αμερικής.

    Η «χαμηλών τόνων, μη αβλαβής ηγεσία» τους είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα, λέει η Saritha Rai, η οποία καλύπτει τη βιομηχανία τεχνολογίας στην Ινδία για το Bloomberg News. Η ποικιλόμορφη κοινωνία της Ινδίας, με τόσα έθιμα και γλώσσες, «τους δίνει [στους ινδικής καταγωγής διευθυντές] τη δυνατότητα να πλοηγούνται σε περίπλοκες καταστάσεις, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για οργανώσεις κλιμάκωσης», λέει ο ινδοαμερικανός δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και επιχειρηματίας Vinod Khosla που ίδρυσε την Sun Microsystems. «Αυτό και η ηθική της ”σκληρής δουλειάς” που τους αρέσει», προσθέτει.

    Η έμφαση της ινδικής εκπαίδευσης στα μαθηματικά και τις επιστήμες εκπαιδεύει αποφοίτους στις σωστές δεξιότητες.

    Υπάρχουν και πιο προφανείς λόγοι. Το γεγονός ότι τόσοι πολλοί Ινδοί μπορούν να μιλούν καλά αγγλικά τους διευκολύνει να ενσωματωθούν στην ποικιλόμορφη τεχνολογική βιομηχανία των ΗΠΑ. Και η έμφαση της ινδικής εκπαίδευσης στα μαθηματικά και τις επιστήμες έχει δημιουργήσει μια ακμάζουσα βιομηχανία λογισμικού, η οποία εκπαιδεύει αποφοίτους στις σωστές δεξιότητες, οι οποίες ενισχύονται περαιτέρω σε κορυφαίες σχολές μηχανικής ή διοίκησης στις ΗΠΑ.

    «Με άλλα λόγια, η επιτυχία των γεννημένων στην Ινδία CEOs στην Αμερική έχει να κάνει τόσο με το τι είναι σωστό για την Αμερική όσο και τι είναι σωστό με την Ινδία», δήλωσε ο οικονομολόγος Rupa. Ο Subramanya έγραψε  στο περιοδικό Foreign Policy ότι οι τεράστιες καθυστερήσεις στις αιτήσεις για πράσινες κάρτες των ΗΠΑ και οι αυξανόμενες ευκαιρίες στην ινδική αγορά έχουν σίγουρα αμβλύνει τη γοητεία μιας καριέρας στο εξωτερικό.

    «Το αμερικανικό όνειρο αντικαθίσταται με το όνειρο μιας start-up με έδρα την Ινδία», λέει η κ. Rai. Αυτό σημαίνει ότι και η Ινδία αρχίζει να παράγει μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας. Πάντως, οι ειδικοί σημειώνουν πως είναι πολύ νωρίς για να δούμε τι παγκόσμιο αντίκτυπο θα έχουν αυτές οι εταιρίες.

    «Το start up οικοσύστημα της Ινδίας είναι σχετικά νέο. Τα πρότυπα επιτυχημένων Ινδών τόσο στην επιχειρηματικότητα όσο και σε στελέχη έχουν βοηθήσει πολύ, αλλά τα πρότυπα χρειάζονται χρόνο για να διαδοθούν”, λέει ο κ. Khosla.

    Δεν πρέπει, πάντως, να παραλείπουμε το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα πρότυπα εξακολουθούν να αναφέρονται σε άνδρες – όπως και σχεδόν όλοι οι γεννημένοι στην Ινδία CEOs της Silicon Valley. Και η ταχεία άνοδός τους δεν είναι αρκετός λόγος για να περιμένουμε περισσότερη ποικιλομορφία από τον κλάδο, λένε οι ειδικοί.

    «Η εκπροσώπηση των γυναικών [στη βιομηχανία της τεχνολογίας] απέχει μακριά από αυτό που θα έπρεπε να είναι», λέει η κ. Rai.

     

    Διαβάστε ακόμα: Leader γίνεσαι, δεν γεννιέσαι!

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top