Το team του Jetk. Project θέλει να δώσει και πάλι «ζωή» στα κομμάτια των παροπλισμένων μαχητικών αεροσκαφών.

  Έχεις σκεφτεί ποτέ τι απογίνονται, για παράδειγμα, τα μαχητικά αεροσκάφη όταν παροπλίζονται; Κατά πάσα πιθανότητα όχι. Εδώ, για να λέμε την αλήθεια, δεν σκεφτόμαστε ποτέ τι απογίνεται ένα κουτάκι αναψυκτικού όταν φεύγει από τα χέρια μας. Έφυγε; Τελείωσε η ιστορία του.

  Υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι όμως που το ψάχνουν λίγο παραπάνω. Και που θέλουν να δώσουν ζωή και πάλι σε αντικείμενα τα οποία θεωρούνται «νεκρά». Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και η ομάδα πίσω από το Jetk. Project. Ή με πιο απλά λόγια μια ομάδα νεαρών φοιτητών που παίρνουν πτερύγια από κινητήρες ελληνικών μαχητικών και μέσω χάραξης με laser και μηχανουργικής κατεργασίας, τα μετασχηματίζουν σε όμορφα μπρελόκ, πρακτικά ανοιχτήρια για μπύρες και διακοσμητικά γραφείου.

  Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε λίγο με τον Βασίλη Σοφικίτη, διευθυντή του Jekt. Project ώστε να μας αναλύσει τη λογική πίσω από την ιδέα τους, αλλά και να μας εξηγήσει τι σημαίνει η πρόταση «Αναβαθμιστική Ανακύκλωση Πτερυγίων από Κινητήρες Μαχητικών Αεροσκαφών».

  Ένα ανοιχτήρι-μπρελόκ για τις δύσκολες ώρες στο κάμπινγκ είναι πάντα απαραίτητο.

  – Πώς σας ήρθε η ιδέα για αυτό το project;
  Η ιδέα γεννήθηκε ένα απόγευμα Παρασκευής του Καλοκαιριού του 2015 όταν περπατούσα μέσα σε μια αεροπορική βάση με τον πατέρα μου, που είναι πιλότος της ΠΑ. Εκεί, παραμερισμένα σε μια άκρη, βρισκόντουσαν τμήματα από παλιά μαχητικά αεροσκάφη τα οποία προορίζονταν για πώληση ως παλιοσίδερα και ανακύκλωση. Ένιωσα στενοχώρια που τόσες ιστορίες και μάλιστα μέσα σε ένα τόσο σπάνιο και γερό κράμα μετάλλων θα έλιωναν σε κάποιο χυτήριο της Βόρειας Ευρώπης και θα εξαφανίζονταν για πάντα. Αποφασίσαμε λοιπόν με κάποιον παιδικό μου φίλο, τον Πορφύριο Πελωριάδη, να αγοράσουμε αυτά τα μέταλλα και να αλλάξουμε τον προορισμό τους. Αντί για την γερμανική βιομηχανία, να καταλήξουν στις τσέπες κάποιων ανθρώπων που θα τα εκτιμήσουν και με τις μετατροπές που θα τους κάνουμε θα μπορέσουν να τα ενσωματώσουν στην καθημερινή τους ζωή.

  – Αυτή τη στιγμή πόσα άτομα συμμετέχουν στο project;
  Αυτήν την στιγμή στο project συμμετέχουν 192 επενδυτές συμπεριλαμβανομένων δύο μαζικών παραγγελιών για τα μέλη κάποιας αερολέσχης στην Γερμανία και για τους αξιωματικούς ενός ξένου στρατιωτικού αεροδρομίου. Για να φτάσει η Jetk. εδώ που βρίσκεται σήμερα έχουν δουλέψει 47 άτομα είτε κατευθείαν πάνω στο προϊόν είτε σε άλλους τομείς στο στήσιμο της καμπάνιας σαν εξωτερικοί συνεργάτες. Τέλος η βασική ομάδα του Project αποτελείται από 4 άτομα εκ των οποίων οι δύο είμαστε φοιτητές.

  «Το κοινό μας προέρχεται από όλον τον κόσμο – Γερμανία, Ελλάδα, Αμερική, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία».

  – Τι σημαίνει «Αναβαθμιστική Ανακύκλωση Πτερυγίων από Κινητήρες Μαχητικών Αεροσκαφών»;
  Έτσι περιγράφεται με λίγες λέξεις το αντικείμενο του Jetk. Project. Παίρνουμε πτερύγια μαχητικών αεροσκαφών που έχουν φτάσει στο τέλος του κύκλου ζωής τους και τα εισάγουμε σε μια νέα γραμμή παραγωγής χωρίς να τα μετατρέψουμε πάλι σε καθαρές πρώτες ύλες. Τα χαράζουμε με λέιζερ και τα κατεργαζόμαστε με μηχανές άλεσης CNC προσδίδοντάς τους λειτουργικότητα και αναδεικνύοντας την ιστορική και αντικειμενική τους αξία. Τα τελικά προϊόντα είναι μινιμαλιστικά μπρελόκ, πρακτικά ανοιχτήρια και όμορφα διακοσμητικά γραφείου με μια νότα πολυεργαλείων για πατέντες και κόλπα.

  «Θέλαμε να αποδείξουμε σε όλους ότι, στην Ελλάδα του σήμερα, ακόμα μπορεί μια καλή ιδέα να γίνει πραγματικότητα».

  – Ποιος ήταν ο αρχικός σας στόχος με το Jetk. Project;
  Ο αρχικός μας στόχος, πέρα από την αξιοποίηση της ιδέας που μας είχε ενθουσιάσει και την δημιουργία ενός μοναδικού συλλεκτικού αλλά και χρηστικού προϊόντος, ήταν να καταφέρουμε να αποδείξουμε στον εαυτό μας και στους φίλους μας ότι η Ελλάδα του σήμερα, εξακολουθεί να έχει όλα όσα χρειάζεται ώστε μια καλή ιδέα να γίνει πραγματικότητα. Για να το πετύχουμε αυτό θέσαμε έναν χρηματοδοτικό στόχο των δύο χιλιάδων Ευρώ το οποίο ήταν το ελάχιστο ποσό που χρειαζόμασταν για να ανοίξει η γραμμή παραγωγής. Αυτήν την στιγμή έχουμε ξεπεράσει το 200% του αρχικού μας στόχου.

  Ποιος να το περίμενε ότι αυτό το στιλάτο αξεσουάρ γραφείου, κάποτε ήταν κομμάτι ενός μαχητικού αεροσκάφους.

  – Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίσατε στην πορεία;
  Σίγουρα το στήσιμο της ομάδας και η ανεύρεση εξωτερικών συνεργατών. Ειδικά στην δεύτερη περίπτωση μπήκαμε πολλές φορές στον πειρασμό να συνεργαστούμε με ξένες εταιρίες. Για αρκετές εβδομάδες πηγαίναμε πόρτα-πόρτα σε μηχανουργεία και εργαστήρια χαρακτικής μέχρι τελικά να βρούμε συνεργάτες που να ταιριάζουν με τις ειδικές απαιτήσεις του project μας. Οι δυσκολίες αυτές σίγουρα μας ωρίμασαν σαν ομάδα και η υπέρβασή τους μας έμαθε πολλά.

  – Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου έως τώρα;
  Η ανταπόκριση του κόσμου σε αριθμούς συνοψίζεται σε περίπου δέκα χιλιάδες επισκέψεις στην ιστοσελίδα μας και στην καμπάνια μας στο Indiegogo. Αυτό αντικατοπτρίζεται πιστά και σε ένα μεγάλο πλήθος μηνυμάτων και email από ανθρώπους που ταυτίζονται με την ιδέα της Jetk. και την αγάπη μας για την αεροπορία. Αξίζει να σημειώσουμε πως παρόλο που ακόμα δεν έχουμε καταφέρει σοβαρές δημοσιεύσεις στο εξωτερικό, το κοινό μας προέρχεται από όλον τον κόσμο – Γερμανία, Ελλάδα, Αμερική, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία.

  Τελικά με τα αντικείμενα που φτιάχνει το Jetk. Project μπορείς να κάνεις περισσότερα πράγματα από όσα νομίζεις.

  – Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
  Όσον αφορά την Jetk. σκοπεύουμε να εστιάσουμε τις δυνάμεις μας σε μια καλύτερη παρουσία στο εξωτερικό. Θέλουμε να βρούμε και εκεί τους ανθρώπους που θα ήθελαν μια μέρα να πάρουν στα χέρια τους ένα πτερύγιο από κινητήρα μαχητικού αεροσκάφους αλλά ακόμα δεν ξέρουν πως κάτι τέτοιο έχει γίνει δυνατό! Όσον αφορά το μέλλον της ομάδας μας, μετά το project πολύ πιθανό να ασχοληθούμε πολύ πιο σοβαρά με την αναβαθμιστική ανακύκλωση παρόμοιας πρώτης ύλης σε σύνθετα πολυεργαλεία στα επίπεδα των Αμερικάνικων ή των Ελβετικών κολοσσών της αγοράς. Αυτό βέβαια θα πάρει τουλάχιστον μερικά χρόνια…

  //Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την επίσημη σελίδα του Jetk. Project και δείτε την καμπάνια τους στο Indiegogo.

   

  Διαβάστε ακόμα: Ένα Ελληνικό app για τον πολιτισμό που ταξιδεύει από την Κίνα ως τη Βραζιλία

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top