SAS

To “micromanagement”, ειδικά στο marketing, είναι ένας μύθος, γιατί όλα εξαρτώνται από τις λεπτομέρειες. Κάνοντας τις σωστές ερωτήσεις, μαθαίνεις στην ομάδα σου τι περιμένεις να κάνει, ώστε τα “δέντρα” να φτιάξουν ένα όμορφο και δυνατό “δάσος”.

Ποιο είναι το πρώτο που κάνετε σε μια κρίση;

Σχεδιάζω πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω την κρίση ως ευκαιρία για μεγαλύτερες αλλαγές.

Καταφέρνετε να είστε φίλος με τους υφιστάμενούς σας, και με ποιο τρόπο;
Οι φίλοι είναι πάντα λίγοι και καλοί. Η προτεραιότητα με τους υφισταμένους είναι να δημιουργηθεί μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Έχω υπάρξει τυχερός και έχω κάνει και φιλαράκια.

Ταυτίζεστε με το αντικείμενό σας σε σημείο να νιώθετε δική σας την επιχείρηση ή κρατάτε τις αποστάσεις;
‘Ένας άνθρωπος είναι πετυχημένος εάν σηκώνεται το πρωί και πάει για ύπνο το βράδυ και στο ενδιάμεσο έχει κάνει αυτά που θέλει να κάνει”. Ταυτίζομαι σε μεγάλο βαθμό, γιατί μου αρέσει η δουλειά μου και θέλω να φροντίζω και την ομάδα μου. Αλλά κρατάω και αποστάσεις, για να ισορροπώ στην προσωπική μου ζωή.

Εκτός από το όραμά σας, μοιράζεστε και οικονομικά στοιχεία με τους υφιστάμενους σας;
Τα οικονομικά στοιχεία είναι το εύκολο. Το σημαντικό είναι να μαθαίνεις στην ομάδα σου πώς οδηγούνται στις αποφάσεις και ποιος είναι ο ρόλος τους στην όλη διαδικασία, ώστε να καταλάβουν πόσο σημαντικοί είναι.

Tokyo Tower

– Βγαίνετε έξω με τους υφισταμένους σας; – Ευχαρίστως! Σε κάποιες χώρες,όπως η Ταϊλάνδη, το μεσημεριανό αποτελεί παράδοση, ώστε να τους γνωρίσεις καλύτερα και να δοκιμάσουν την αντοχή σου στα καυτερά. (Εδώ απ’ την Καμπότζη στο Τόκιο)

Με ποιον τρόπο ενθαρρύνετε τους συνεργάτες σας να παίρνουν δύσκολες αποφάσεις; Είστε διατεθειμένος να τους αφήσετε να κάνουν λάθος;
Με το να τους μαθαίνω να σχεδιάζουν τα πράγματα πολύ νωρίτερα, ώστε να υπάρχει χρόνος για δύσκολες ή και λάθος αποφάσεις. Και το πιο σημαντικό, να μπορούμε όλοι να μαθαίνουμε από αυτό.

Πώς καταφέρνετε να απεμπλακείτε από το micromanagement καθημερινών λεπτομερειών; Από τα “δέντρα” που σας αποσπούν από το “δάσος”;
To “micromanagement”, ειδικά στο marketing, είναι ένας μύθος, γιατί όλα εξαρτώνται από τις λεπτομέρειες. Κάνοντας τις σωστές ερωτήσεις, μαθαίνεις στην ομάδα σου τι περιμένεις να κάνει, ώστε τα “δέντρα” να φτιάξουν ένα όμορφο και δυνατό “δάσος”.

– Πόσο συχνά λέτε “δεν ξέρω” και “συγγνώμη”; – Συνήθως κάθε Τετάρτη. Είναι η μέρα που έχω συνάντηση με όλη την ομάδα μου.

Πόσο συχνά και με τι αφορμές λέτε “δεν ξέρω” και “συγγνώμη”;
Συνήθως κάθε Τετάρτη. Είναι η μέρα που έχω συνάντηση με όλη την ομάδα μου. Ειδικά όταν είσαι σε ξένη χώρα, το να το θυμίζεις στον εαυτό σου και στους άλλους βοηθάει.

Share a Song

– Ποια είναι η ηθική σας πυξίδα, οι απαράβατοι κανόνες που τηρείτε στο επιχειρείν; – To λεγόμενο “act like an owner”, να φέρεσαι δηλαδή σαν να είναι δικό σου μαγαζί και να κάνεις το καλύτερο δυνατό για τη δουλειά και τους ανθρώπους της.

Καταφέρνετε να διατηρήσετε το χιούμορ σας και πώς;
Υπενθυμίζοντας στον εαυτό μου ότι έχω μετακομίσει σε 3 ηπείρους σε λιγότερο από 10 χρόνια και κάνω ακόμα τη δουλειά που μου αρέσει. Επίσης, κάνοντας τον Καραγκιόζη στα δύο αγόρια μου, τον επτάχρονο Πέτρο και τον τετράχρονο Mίσσα.

Νιώθετε πετυχημένος στην προσωπική σας ζωή;
Είχα το “mid life crisis” στα 30 μου και αποφάσισα ότι το να είμαι ευχαριστημένος με αυτά που κάνω και αυτά που έχω είναι πολύ πιο σημαντικό από την “επιτυχία”.

Ποιος μάνατζερ (μπορεί να είναι προπονητής, στρατηγός, πολιτικός, επιχειρηματίας…) αποτελεί πρότυπο για εσάς;
Δεν έχω ιδέα, πραγματικά. Συνήθως, όλες οι ιστορίες στα media είναι επιτυχημένες ιστορίες ιδρυτών εταιρειών και όχι στελεχών. Μου αρέσει πάντα να ξαναδιαβάζω τον Peter Drucker, ο οποίος είναι ο ιδρυτής του σύγχρονου management.

Πείτε μας μια δουλειά που δεν θα έπρεπε να κάνετε στην επιχείρηση που διοικείτε και όμως την κάνετε.
Στην τωρινή μου χώρα, την Ιαπωνία, μπορεί να χρειαστεί να μάθω γκολφ.

Πότε πρέπει ένας μάνατζερ να συγκρούεται με τους μετόχους της επιχείρησής του;
Όταν πρέπει και όταν είναι έτοιμος να φύγει αν χάσει στη σύγκρουση.

– Πείτε μας μια δουλειά που δεν θα έπρεπε να κάνετε στην επιχείρηση που διοικείτε και όμως την κάνετε. – Στην τωρινή μου χώρα, την Ιαπωνία, μπορεί να χρειαστεί να μάθω γκολφ.

Ποια είναι η ηθική σας πυξίδα, οι απαράβατοι κανόνες που τηρείτε στο επιχειρείν;
To λεγόμενο “act like an owner”, να φέρεσαι δηλαδή σαν να είναι δικό σου μαγαζί και να κάνεις το καλύτερο δυνατό για τη δουλειά και τους ανθρώπους της.

Bangkok

Το να ζούμε σε διάφορα μέρη του κόσμου, τελείως διαφορετικά μεταξύ τους, με τη γυναίκα μου, τη Σοφία, το βλέπουμε ως οικογενειακή περιπέτεια. Εδώ στην Μπανκόγκ.

Τι είναι το τελευταίο που κάνετε φεύγοντας από το γραφείο;
Λέω στην ομάδα μου να φύγουν κι αυτοί. Στην Ιαπωνία, επίσης λες “Otsukare sama deshita” (Ευχαριστώ για τη σκληρή δουλειά σας).

Βγαίνετε έξω με τους υφισταμένους σας;
Ευχαρίστως! Σε κάποιες χώρες,όπως η Ταϊλάνδη, το μεσημεριανό σε κάποιο μικρό εστιατόριο αποτελεί παράδοση, ώστε να τους γνωρίσεις παραπάνω και να δοκιμάσουν την αντοχή σου στα καυτερά.

Πώς λειτουργείτε όταν πρέπει να απολύσετε κάποιον;
Είναι το πιο δύσκολο και στενάχωρο πράγμα. Σε πολυεθνική εταιρεία υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες και σενάριο, σύμφωνα με τους κανονισμούς. Είναι σημαντικό να είσαι πάντα ειλικρινής και ανθρώπινος, με μια έξτρα κουβέντα και υποστήριξη.

Έχετε ζήσει σε πολλές χώρες. Πόσο δύσκολο είναι για σας να είστε διεθνές στέλεχος;
Έχω δουλέψει στις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ταϊλάνδη και εδώ και 3 βδομάδες είμαι στην Ιαπωνία. Δεν ήταν ο στόχος μου, αλλά το ένα έφερε το άλλο και το βλέπουμε με τη γυναίκα μου, τη Σοφία, ως περιπέτεια οικογενειακή. Επίσης, είναι πιο εύκολο όταν στην καθημερινότητα του γραφείου βρίσκεις ανθρώπους με ίδιες αξίες και χιούμορ.

Γιατί δεν γίνατε επιχειρηματίας;
Ο πατέρας μου είναι ελεύθερος επαγγελματίας designer και η μητέρα μου έμπορος και διακοσμήτρια, οπότε μεγαλώνοντας ήθελα να διαχωρίσω τη δουλειά από το Σαββατοκύριακο. Κάποιες φορές το σκέφτομαι, αλλά ακόμα αγαπάω πολύ αυτό που κάνω τώρα. Ποιος ξέρει; Μπορεί όταν μεγαλώσω….

 

Διαβάστε ακόμα: Στέφανος Πατάκης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος των εκδόσεων Πατάκη μιλάει για το νόημα της επιτυχίας.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top