KK_img

«Η μεγαλύτερη “κατάρα” για έναν επαγγελματία είναι να είναι επιτυχημένος αλλά να μην έχει καταφέρει να είναι ευτυχισμένος».

Πιτσιρικάς, τι δουλειά λέγατε ότι θα κάνετε «όταν μεγαλώσω»;
Πάντα ονειρευόμουν να γίνω αθλητής. Μου άρεσε ανέκαθεν ο αθλητισμός και ιδιαίτερα το μπάσκετ. Από μικρός μου άρεσε να αγωνίζομαι, να συνεργάζομαι και να λειτουργώ όντας μέλος μίας ομάδας. Η χαρά δε της νίκης μετά από έναν σκληρό και ανταγωνιστικό αγώνα είναι ένα εξαιρετικό συναίσθημα. Πίστευα ότι αν κατάφερνα να κάνω το χόμπι μου επάγγελμα θα ήταν ότι καλύτερο. Αυτός είναι και ο λόγος που η σημερινή μου εργασία είναι ταυτόχρονα και το χόμπι μου. Είμαι μέλος μία ομάδας που αγωνίζεται, προπονούμαστε και βελτιωνόμαστε συνεχώς, εργαζόμαστε πολύ σκληρά αλλά πάνω από όλα περνάμε καλά και χαιρόμαστε πραγματικά αυτό που κάνουμε.

Πότε συλλάβατε το όραμα που σας κατευθύνει μέχρι σήμερα;
Από την πρώτη στιγμή που με έγινα μέλος της οικογένειας Coffee Island στα τέλη του 2009 αποφασίσαμε να θέσουμε πολύ ψηλά τον πήχη και οραματιστήκαμε κάτι τελείως καινοτόμο και πρωτότυπο. Από τότε μέχρι σήμερα οι στόχοι μας έχουν αλλάξει, το πλάνο μας έχει αλλάξει, η στρατηγική μας έχει αλλάξει, αλλά το όραμά μας και οι άξιες μας παραμένουν αναλλοίωτες.

Ποιο είναι, με δυο λόγια, το mission statement της επιχείρησής σας;
Όλοι εμείς στην Coffee Island αγωνιζόμαστε να χτίσουμε ένα διεθνές brand, πλήρως αφοσιωμένο σε ποιοτικούς δείκτες.

«Επιτυχία είναι να επιστρέφεις το βράδυ στην οικογένειά σου και να νιώθεις περήφανος για ότι κάνεις κάθε μέρα».

Τι ήταν αυτό που σας ενέπνευσε περισσότερο να συνεχίσετε παρά τις αντιξοότητες όταν στήνατε την επιχείρησή σας;
Η εμπιστοσύνη που μου έδειξε ο μέτοχος της εταιρίας και η τεράστια αγάπη που είχε για ότι είχε χτιστεί, μέχρι την στιγμή που ανέλαβα τα ηνία της εταιρίας.

Τι σημαίνει για εσάς επιτυχία;
Να επιστρέφεις το βράδυ στην οικογένειά σου και να νιώθεις περήφανος για ότι κάνεις κάθε μέρα.

Η προσωπική σας ευτυχία συνδέεται με την επαγγελματική σας επιτυχία;
Όχι απόλυτα αλλά σαφώς είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Η μεγαλύτερη «κατάρα» για έναν επαγγελματία είναι να είναι επιτυχημένος αλλά να μην έχει καταφέρει να είναι ευτυχισμένος. Τα παραδείγματα στην ιστορία είναι πολλά και οι ισορροπίες είναι πάντα δύσκολες.

Κωσταντινος

«Πολλές φορές μετανιώνω που λειτουργώ περισσότερο με τη λογική και λιγότερο με το συναίσθημα και το ένστικτο».

Ποια ήταν η μεγαλύτερη σας επαγγελματική αποτυχία; Τι σας έχει διδάξει;
Φοβάμαι ότι ακόμα δεν έχει έρθει.

Για ποια απόφασή σας έχετε μετανιώσει;
Πολλές φορές μετανιώνω που λειτουργώ περισσότερο με τη λογική και λιγότερο με το συναίσθημα και το ένστικτο. Δυστυχώς όμως, ιδιαίτερα σε σημαντικές αποφάσεις, η λογική πρέπει να υπερισχύει.

Τα χρήματα που έχετε κερδίσει έχουν βελτιώσει την ποιότητα ζωής σας;
Τα χρήματα αναμφισβήτητα είναι ένα μέσο βελτίωσης της ζωής των ανθρώπων και για αυτό άλλωστε όλοι μας εργαζόμαστε και κερδίζουμε χρήματα. Είναι όμως τελείως διαφορετικό να βελτιώνεις τη ζωή σου από το να την κάνεις πιο ποιοτική. Κανένας από τους ποιοτικούς δείκτες της ζωής μου δεν εξαρτάται από τα χρήματα και είμαι πολύ περήφανος για αυτό.

Τι έχετε «επιστρέψει» στην κοινωνία ως «μέρισμα» για την επιτυχία σας;
Φοβάμαι ότι έχω επιστρέψει λιγότερα από ότι θα έπρεπε. Σε κάθε περίπτωση όμως, στο τέλος της ημέρας αυτό το κρίνει πάντα η ίδια η κοινωνία.

Τι ώρα ξυπνάτε το πρωί και ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε;
Όταν δεν ταξιδεύω ξυπνάω στις 7:30 διαφορετικά τις πρώτες πρωινές ώρες ανάλογα με την εκάστοτε πτήση. Το γεγονός ότι η μόνιμή μου κατοικία είναι εκτός Αττικής επηρεάζει απόλυτα την ώρα που ξυπνάω και το πόσες ώρες κοιμάμαι. Και βέβαια το πρώτο πράγμα που κάνω είναι να κλείσω το ξυπνητήρι.

«Η ανάπτυξη και η οικονομική άνθιση μπορεί να έρθει κυρίως μέσα από την υγιή επιχειρηματικότητα».

Μιλάτε στο τηλέφωνο στο εστιατόριο; Τσεκάρετε τα email σας τη νύχτα; Πηγαίνετε στο γραφείο το Σαββατοκύριακο; Παίρνετε δουλειά μαζί σας στις διακοπές;
Η σχέση μου με το κινητό τηλέφωνο δυστυχώς είναι πολύ στενή. Προσπαθώ όταν είμαι με φίλους ή με την οικογένεια σε χώρους αναψυχής, όπως ένα εστιατόριο, να το χρησιμοποιώ όσο το δυνατόν λιγότερο αλλά αυτό δεν εξαρτάται μόνο από εμένα. Τα email μου τα κοιτάω συνέχεια αλλά τα βάζω σε σειρά προτεραιότητας. Το Σαββατοκύριακο είναι αυστηρά αφιερωμένο στην οικογένειά μου με τις απαραίτητες εξαιρέσεις βεβαίως. Τη δουλειά στις διακοπές δεν την παίρνω μαζί μου αλλά δυστυχώς έρχεται μόνη της, ακάλεστη!

Γιατί, κατά τη γνώμη σας, η επιχειρηματικότητα έχει δαιμονοποιηθεί στη χώρα μας;
Αυτό είναι μία μεγάλη αλήθεια και δυστυχώς οι λόγοι δεν μου είναι και εμένα απόλυτα κατανοητοί. Είναι ένα γεγονός που το έχω νιώσει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια. Σίγουρα δεν φταίει μόνο η κοινωνία μας και κάποιοι λόγοι θα υπάρχουν αλλά αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους μας είναι ότι στην σημερινή κρίσιμη οικονομική κατάσταση που έχει βρεθεί η χώρα μας μόνο οι επιχειρήσεις μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη καθώς, δυστυχώς, το κράτος δείχνει εξαιρετικά αδύναμο να το καταφέρει. Η ανάπτυξη και η οικονομική άνθιση μπορεί να έρθει κυρίως μέσα από την υγιή επιχειρηματικότητα.

Ποιο θα έπρεπε να είναι, κατά τη γνώμη σας, το μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδας;
Παρόλο που η Coffee Island τα τελευταία χρόνια έχει βραβευθεί αναρίθμητες φορές από Ελληνικούς αλλά και διεθνείς φορείς για την αναπτυξιακή στρατηγική που εφαρμόζει, δε νομίζω ότι είμαι σε θέση να προτείνω το μοντέλο που πρέπει να εφαρμόσει η χώρα. Σίγουρα όμως θα πρέπει να ρίξει το βάρος της στην εκπαίδευση (σχολεία, πανεπιστήμια) προσπαθώντας να γεφυρώσει το τεράστιο κενό που υπάρχει μεταξύ της εκπαίδευσης και την πραγματικής οικονομίας. Αποτέλεσμα αυτού είναι εξαιρετικοί επιστήμονες οι οποίοι αποφοιτούν από τα Ελληνικά πανεπιστήμια να βρίσκουν καταφύγιο στο εξωτερικό και την ίδια στιγμή Ελληνικές επιχειρήσεις να αδυνατούν να βρουν εξειδικευμένο προσωπικό για τις δικές τους ανάγκες. Το πιο σημαντικό όμως που πρέπει να γίνει είναι η χώρα μας να παράγει περισσότερο και να εισάγει λιγότερο. Αν δεν δοθούν τα απαραίτητα κίνητρα στις επιχειρήσεις να επενδύσουν στον πρωτογενή τομέα δύσκολα θα μπορέσουμε να βγούμε από την καθοδική τροχιά. Ο τουρισμός από μόνος του δυστυχώς δεν αρκεί και η χώρα μας πρέπει να παράγει προϊόντα, όχι μόνο υπηρεσίες.

«Μια επαγγελματική αρετή που ξεχωρίζω σε έναν άνδρα είναι η ολοκληρωμένη και άρτια κριτική σκέψη όταν πρέπει να λειτουργήσει υπό πίεση».

Τι εκτιμάτε περισσότερο στους ανταγωνιστές σας;
Τη διάρκειά τους στον χρόνο.

Πότε γίνεστε σκληρός με τους συνεργάτες σας;
Δύσκολα γίνομαι σκληρός. Το μοντέλο διοίκηση που εφαρμόζουμε βασίζεται σε άλλες αρχές και απαιτεί συνεργασία και ομαδικότητα.

Ποιο είναι το βασικό γνώρισμα του δικού σας επιχειρηματικού στυλ;
Το δίκαιο επιχειρείν.

Ποια επαγγελματική αρετή ξεχωρίζετε σ’ έναν άνδρα;
Την ολοκληρωμένη και άρτια κριτική σκέψη όταν πρέπει να λειτουργήσει υπό πίεση.

Ποια επαγγελματική αρετή ξεχωρίζετε σε μια γυναίκα;
Το ένστικτό της.


Διαβάστε ακόμα: Οι LOOM% βάζουν και πάλι τον αργαλειό στη ζωή μας.


Πώς καταφέρνετε να διαχειρίζεστε καλύτερα το ανθρώπινο κεφάλαιο στην εταιρία σας και να κρατάτε ψηλά το ηθικό των συνεργατών σας;
Η εταιρία μας στηρίζετε στο ανθρώπινο δυναμικό της, το ξέρουν και τους το αποδεικνύουμε καθημερινά. Άρα πρέπει να έχουν άποψη, να παίρνουν πρωτοβουλίες, να διοικούν και βέβαια να κάνουν λάθη. Στην εταιρία μας κανένας δεν έχει απλό εκτελεστικό ρόλο. Όλοι καλούμαστε να είμαστε δημιουργικοί και να συμβάλουμε ουσιαστικά στην ανάπτυξή της. Προσπαθούμε να είμαστε συνεχώς δίπλα τους και να τους παρέχουμε όλα τα απαραίτητα εργαλεία και εφόδια που απαιτούνται. Είναι και αυτό μία διευρυμένη έννοια της οικογένειας.

Ποιο μειονέκτημά σας στο μάνατζμεντ σαρκάζετε;
Δυστυχώς έχω πολλά μειονεκτήματα στον τρόπο που ασκώ διοίκηση και προσπαθώ να τα διορθώσω, όχι να σαρκάζομαι.

Αν δεν ήσασταν στο τιμόνι της εταιρείας σας, ποια άλλη δουλειά θα σας γοήτευε να επιχειρούσατε;
Θα ήθελα να ήμουν σύμβουλος επιχειρήσεων σε θέματα αεροδυναμικού σχεδιασμού. Η αεροδυναμική πάντα με γοήτευε αλλά ποτέ δεν την άσκησα σαν επάγγελμα.

Όταν πρόκειται να πάρετε μια σημαντική απόφαση, λειτουργείτε περισσότερο με τη λογική ή με το ένστικτο;
Κύριος με τη λογική. Το ένστικτο πάντα χρειάζεται αλλά δεν θέλω να εξουσιάζει τις αποφάσεις μου.

DSC_6383-100

« Το πιο σημαντικό που πρέπει να γίνει είναι η χώρα μας να παράγει περισσότερο και να εισάγει λιγότερο. Αν δεν δοθούν τα απαραίτητα κίνητρα στις επιχειρήσεις να επενδύσουν στον πρωτογενή τομέα δύσκολα θα μπορέσουμε να βγούμε από την καθοδική τροχιά».

Ποια είναι τα πρόσωπα που επηρεάζουν την κρίση σας και με ποιον τρόπο το πετυχαίνουν;
Η οικογένειά μου με έναν μαγικό και γοητευτικό τρόπο που δεν μπορώ να εξηγήσω. Οι συνάδελφοί μου τους οποίους και προσπαθώ να τους ακούω όσο το δυνατόν περισσότερο. Άνθρωποι (πνευματικοί ηγέτες, πολιτικοί, επιχειρηματίες, επιστήμονες) οι οποίοι κατάφεραν να τολμήσουν, να αλλάξουν το «παιχνίδι» και να καινοτομήσουν. Αυτοί μου δίνουν κουράγιο και με εμπνέουν.

Ποιο είναι αγαπημένο σας ρητό; Πώς σας έχει επηρεάσει στις αποφάσεις σας;
Τα λόγια του Σωκράτη «εν οίδα ότι ουδέν οίδα». Προσπαθώ πάντα να μαθαίνω, να διαβάζω, να ακούω, να γίνομαι καλύτερος και συνεχώς να βελτιώνομαι.

Ποιος επιχειρηματίας σάς έχει εμπνεύσει με το success story του;
Όλο το μοντέλο παραγωγής που εφάρμοσε η Toyota με βασικό της εμπνευστή και δημιουργό τον μηχανικό και επιχειρηματία Dr. Taiichi Ohno.

Πώς μοιάζει το γραφείο σας εσωτερικά;
Ακατάστατο και μονίμως με την πόρτα ανοιχτή.

«Αυτό που με δίδαξε ο πατέρας μου είναι να είμαι τίμιος, να μην αδικώ τους ανθρώπους και να βάζω πάνω από όλα την οικογένειά μου».

Πείτε μας ένα βιβλίο για τη διοίκηση ή το επιχειρείν που σας έχει βοηθήσει στην πορεία σας.
Το βιβλίο Toyota Production System: Beyond Large-Scale Production. Στο βιβλίο αυτό ο Dr. Taiichi Ohno περιγράφει τις τεχνικές με τις οποίες μπορεί να βελτιωθεί η παραγωγική διαδικασία, αυξάνοντας ταυτόχρονα τους δείκτες ποιότητας.

Με ποιο έμφυτο ταλέντο θα θέλατε να είστε προικισμένος;
Με την διορατικότητα.

Αποκαλύψτε μας μια από τις μυστικές διευθύνσεις σας, όταν ταξιδεύετε για επαγγελματικούς λόγους ανά την Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
Στα ταξίδια μου στην Ελλάδα βασικός σταθμός ανεφοδιασμού είναι πάντα ένα κατάστημα Coffee Island. Δεν αποτελούν βέβαια μυστική διεύθυνση αλλά αποκλείεται να μην το επισκεφτώ. Όταν ταξιδεύω στο Λονδίνο θα σταματήσω πάντα στο Bar Italia στο Soho για την αγαπημένη μου tiramisu.

Τι σας δίδαξε ο πατέρας σας και θα θέλατε μια μέρα να κληροδοτήσετε ως γνώση στο παιδί σας;
Να είμαι τίμιος, να μην αδικώ τους ανθρώπους και να βάζω πάνω από όλα την οικογένειά μου.

Πιστεύετε ότι η επιχείρηση που δημιουργήσατε θα διαρκέσει και αφού φύγετε από τη ζωή;
Αρχικά θα ήθελα να διαρκέσει μέχρι να φύγω από τη ζωή. Το τι θα γίνει μετά να είμαι ειλικρινής δεν τον έχω σκεφτεί ποτέ.

Πώς θα επιθυμούσατε να σας θυμούνται;
Χαμογελαστό.

 

Διαβάστε ακόμα: Οι Έλληνες μάνατζερς μοιράζονται τους κανόνες, τις αρχές και τα μικρά μυστικά τους.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top