Η Κως είναι αποτυπωμένη στη μνήμη μου για τις ήσυχες καμπύλες της, το γαλήνιο ανάγλυφό της. Το αντίπαλο τουριστικά δέος της Ρόδου παίζει δυνατά στο τερέν που λέγεται τοπικό χρώμα είτε μιλάμε για τα κτίρια των Ιωαννιτών Ιπποτών είτε για τα χωριά της είτε για τις θάλασσές της.
Και ξενοδοχειακά έχει να δείξει διαμαντάκια όπως το Albergo Gelsomino και επιχειρηματικά παρουσιάζει τις δικές της πράσινες ιστορίες, με επίκεντρο ένα πρότυπο κτήμα, στο οποίο η αλόη είναι πρωταγωνίστρια. Βρίσκεται στο Πυλί σε ένα τοπίο με ευγενικούς λόφους και ονομάζεται Πανδροσία (Pandrosia).
Όλα ξεκίνησαν όταν το 2012 ο Παύλος Δρόσος είδε στο σαρκώδες αυτό φυτό την υπόσχεση της ευημερίας όχι μόνον για τον ίδιο αλλά και για τον κόσμο. Γνωστή η αλόη από την παλαιά θεραπευτική γνώση –μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στο νησί του Ιπποκράτη- για τις επουλωτικές της ιδιότητες, την αντιφλεγμονώδη δράση της, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, τη συμβολή της στην τόνωση του οργανισμού, σήμερα ούτε λίγο ούτε πολύ αποτελεί super food, έστω κι αν η έκφραση είναι κάπως υπερεκτιμημένη.
Στις εκτάσεις της Πανδροσίας άρχισαν λοιπόν να στοιχίζονται οι αλόες με βιολογική προσέγγιση στο μεγάλωμά τους και τη συλλογή του πολύτιμου χυμού τους. Το μεγάλωμα του φυτού είναι μια τέχνη εξάλλου και, όπως τονίζει ο Παύλος Δρόσος «για να πάρεις την καρδιά της αλόης, πρέπει να της δώσεις την ψυχή σου».
Η συλλογή της αλόης γίνεται με το χέρι και με τον μεγαλύτερο δυνατό σεβασμό στο φυτό προκειμένου αυτό να μην τραυματιστεί. Στη συνέχεια ο θησαυρός που συλλέγεται, όπως τον αποκαλούν στο κτήμα, με φυσικούς τρόπους μεταμορφώνεται σε προϊόντα διατροφής ή περιποίησης.
Μαζί με τον Παύλο Δρόσο στο project Πανδροσία συμμετέχει ενεργά η κόρη του, η Κρυσταλλένια Δρόσου με σπουδές στα Μαθηματικά και με διδακτορικό στην παραγωγή και το R&D των προϊόντων. Δύο γενιές λοιπόν, οι οποίες συναντιούνται και η κάθε μία συνθέτει την ταυτότητα του κτήματος και χτίζει στη συνέχεια την ιδέα της Πανδροσίας που όπως λένε οι ιδρυτές της είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση ευζωίας.
Μια πρόταση που οι λέξεις της είναι οι φυσικοί χυμοί αλόης, είτε pure είτε παρέα με ρόδι ή πορτοκάλι. Ακολουθούν τα καλούδια για τον ουρανίσκο όπου ψηφίζω το chutney με την αλόη, ένα μίγμα από ντομάτα, κρεμμύδι, μήλο, χυμό σταφυλιού, κουρκουμά και τζίντζερ, έτοιμο να συνοδέψει τα ψητά του καλοκαιριού. Κι ερχόμαστε στο κεφάλαιο της περιποίησης του δέρματος.
Με αιχμή του δόρατος τις αναζωογονητικές και αναγεννητικές ιδιότητες της αλόης, η Πανδροσία έχει να παρουσιάσει ένα άκρως ενδιαφέρον τζελ για άμεση ενυδάτωση και φρεσκάδα, το φυσικό γαλάκτωμα που αφήνει το δέρμα απαλότατο, το ίδιο και η κρέμα χεριών. Το καλό με την Πανδροσία είναι ότι πειραματίζονται συνεχώς με νέα προϊόντα, για παράδειγμα η 24ωρη κρέμα προσώπου με αλόη (φυσικά!), βιολογικό ελαιόλαδο και υαλουρονικό οξύ.
Από τη διατροφή στην περιποίηση, ο δρόμος περνάει και μέσα από το μέλι που παρουσίασε πρόσφατα η εταιρεία και το θεωρεί την καινοτομία της. Όπως και να έχει, η Πανδροσία εναρμονίζεται με την τοπικοποίηση, την οικογενειακή επιχείρηση και τη δημιουργία φυσικών προϊόντων με σεβασμό στο περιβάλλον. Κι αυτά είναι αρκετά για να γίνει η Κως το νησί της αλόης.
Διαβάστε ακόμα: Francis Kurkdjian – «Αποστολή μου, να φέρνω λάμψη και αισθησιασμό στη ζωή των ανθρώπων».