«Οι επόμενοι μήνες θα είναι αφιερωμένοι στο να μάθω πάρα πάρα πολλά πράγματα καθώς είμαι καινούργιος. Έχω να μάθω πάρα πολλά για την ιστορία της επιχείρησής, τους μηχανισμούς, τα εξαρτήματα, τα πάντα». (Φωτογραφία: Montblanc).

Η έκθεση Watches & Wonders 2021 της Γενεύης, μετεξέλιξη του Salon international de la haute horlogerie, φέτος έτρεξε διαδικτυακά από τις 8 ως τις 13 Απριλίου. Το σαλόνι της υψηλής ωρολογοποιίας δεν είναι μόνο παρουσίαση ωρολογίων αλλά και στελεχών. Με προϋπηρεσία σε κορυφαίες θέσεις στον χώρο της ωρολογοποιίας, ο Laurent Lecamp είναι από την 1η Ιανουαρίου 2021 Managing Director του Watch Division της Montblanc. Στο περιθώριο των παρουσιάσεων βρέθηκε ο χρόνος για μια σύντομη συζήτηση γνωριμίας.

«Η Montblanc αποτελεί μια ιδανική ισορροπία ανάμεσα στις οικογενειακές επιχειρήσεις και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους».

Αν και έχετε περίπου δύο δεκαετίες στον χώρο της ωρολογοποιίας, η προηγούμενη θέση σας ήταν σε μια από τις τελευταίες ανεξάρτητες οικογενειακές επιχειρήσεις του κλάδου. Η νέα σας θέση σηματοδοτεί λοιπόν και το πέρασμα σε μια επιχείρηση που ανήκει σε έναν μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο, την Richemont. Τι σημαίνει αυτό για σας;

Θα μοιραστώ ένα μυστικό μαζί σας. Ξέρετε σε ποια χώρα του κόσμου βρίσκονται οι παλαιότερες επιχειρήσεις και είναι όλες οικογενειακές; Στην Ιαπωνία, και η παλαιότερη είναι 1303 ετών και είναι οικογενειακή επιχείρηση. Για εμένα, μια οικογενειακή επιχείρηση μπορεί να διαμορφώσει μία πολύ μακροπρόθεσμη στρατηγική και ας μην ξεχνάμε ότι κάθε σημαντική επιχείρηση προτού γίνει μέλος κάποιου ομίλου υπήρξε πρώτα οικογενειακή επιχείρηση. Στο Villeret, όπου βρίσκομαι αυτή τη στιγμή, μέσα στην ιστορική μανιφατούρα της Minerva, που πλέον έχει ενταχθεί στην Montblanc, πραγματικά αισθάνομαι ότι βρίσκομαι σε μία οικογενειακή επιχείρηση. Όταν βλέπω το μουσείο μας, όταν επισκέπτομαι τα διάφορα τμήματα και ανακαλύπτω την ιστορία μας, αυτό που βλέπω είναι μια οικογενειακή επιχείρηση. Ουσιαστικά σε αυτό to brand έχουμε μία μείξη: ένα κομμάτι του επιχειρείν που σχετίζεται με την οικογενειακή επιχείρηση, και ένα κομμάτι που έχει να κάνει με τη μεγάλη δομή. Έχω εργαστεί για τη μεγαλύτερη διεθνώς εταιρεία λιανικής πώλησης ελβετικών ρολογιών, έχω εργαστεί και για την μικρή ωρολογοποιία Cyrus που ίδρυσα ο ίδιος, όπου έπρεπε να κάνω μόνος μoυ τα πάντα. Η Montblanc αποτελεί μια ιδανική ισορροπία ανάμεσα στα δύο άκρα.

To Μontblanc 1858 Split Second Chronograph με τον ευγενή λάιμ χρυσό του (Φωτογραφία: Montblanc).

– Με αυτή τη λογική, όταν ο όμιλος Richemont απέκτησε την εταιρεία Minerva και τη μανουφακτούρα του Villeret δεν θα μπορούσε να τη διατηρήσει ως ανεξάρτητη επιχείρηση εντός του ομίλου, αντί αυτή να συγχωνευτεί με την Montblanc;

Για να απαντηθεί αυτό θα έπρεπε να πάμε πίσω στο 2006, αλλά τότε εγώ δεν συμμετείχα. Αυτή τη στιγμή όμως μπορώ να σας το πω κατηγορηματικά ότι η Minerva είναι Montblanc και η Montblanc είναι Minerva. Υπάρχουν ασφαλώς συλλέκτες οι οποίοι κατά καιρούς επιμένουν ότι θα έπρεπε να έχει διατηρηθεί το όνομα της Minerva, όμως οι δύο επιχειρήσεις χρειάζονταν η μία την άλλη, και για αυτό πλέον έχουν γίνει μία. Ορισμένοι συλλέκτες φοβούνται ότι επειδή η Minerva ανήκει στην Montblanc πολλά πράγματα έχουν αλλάξει, αλλά εάν δείτε τους νέους μηχανισμούς που δημιουργήθηκαν από τότε, διατηρείται καθαρότατη η παράδοση της Minerva. Τώρα σκεφτείτε ότι χάρη στο  δίκτυο διανομής και επικοινωνίας που διαθέτει η Montblanc, μπορούμε να κοινοποιήσουμε αυτή την παράδοση, αυτή την τέχνη σε όλον τον κόσμο με τον καλύτερο τρόπο. Πλέον υπάρχει ένα άλλο όνομα αλλά η ενέργειά μας, η παράδοσή μας είναι εκεί, ζωντανή. Minerva και Montblanc είναι πλέον δύο σε ένα, είναι μια αδιάλυτη ισορροπία σαν το ying και το yang.

– Και στο εξής ποια είναι τα προσωπικά σας σχέδια για την πορεία που θα τους δώσετε;

Καταρχήν, οι επόμενοι μήνες θα είναι αφιερωμένοι στο να μάθω πάρα πάρα πολλά πράγματα καθώς είμαι καινούργιος εδώ και έχω να μάθω πάρα πολλά για την ιστορία της επιχείρησής, τους μηχανισμούς, τα εξαρτήματα, τα πάντα. Χθες για παράδειγμα πέρασα δύο ώρες με τους ωρολογοποιούς για να δω όλους τους μηχανισμούς που έχουμε φτιάξει μέχρι σήμερα, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο. Είναι καταπληκτικό. Δεν φανταζόμουνα ότι είναι κάτι τόσο πλούσιο σε εξέλιξη, κανείς δεν το φαντάζεται. Ένας από τους προσωπικούς μου στόχους είναι να επικοινωνήσω, να εξηγήσω αυτό τον πλούτο σε όλο τον κόσμο μέσα από το δίκτυο της Montblanc.

«Η πιο απλή συλλογή μας ξεκινάει κάτω από 2.000 ευρώ, οπότε και στο ρολόι έχουμε καλές προτάσεις για την πιο προσιτή ζώνη τιμών».

– Έχετε ανταλλαγή τεχνογνωσίας ανάμεσα στις δύο εταιρείες;  

Έξοχη ερώτηση! Ναι, άλλοτε οι ωρολογοποιοί από το Villeret πηγαίνουν στο Le Locle, άλλοτε το αντίστροφο, συχνά εργάζονται μαζί. Δεν είναι δύο διαφορετικές εταιρείες, είναι ένα κοινό σύμπαν. Οι ωρολογοποιοί του  Villeret έρχονται στο Le Locle για να εργαστούν στο φινίρισμα ρολογιών που θα πωληθούν για πάνω από 30.000 ευρώ, και οι ωρολογοποιοί του Le Locle επισκέπτονται το Villeret για να συζητήσουν ιδέες για νέες complications. Το Villeret είναι ένα πολύ μικρό χωριό με λίγες εκατοντάδες σπίτια όπου βρίσκεται η μανουφακτούρα της Minerva, εκεί κατασκευάζονται τα πιο ακριβά ρολόγια. Ενώ στο Le Locle, που είναι η ελβετική έδρα της Montblanc με όλα τα γραφεία και  βρίσκεται κοντά στην μεγαλύτερη και πιο γνωστή πόλη του La Chaux-de-Fonds, κατασκευάζονται τα ρολόγια που πωλούνται από δύο ως δέκα χιλιάδες ευρώ. Προσωπικά φροντίζω να βρίσκομαι και στα δύο μέρη για να υπενθυμίζω ότι είμαστε μία επιχείρηση.

– Υπάρχει επίσης ανταλλαγή μεταξύ του stationary (γραφίδες, γραφική ύλη) και της ωρολογοποιίας;

Ναι, βέβαια, υπάρχουν ανταλλαγές μεταξύ των τμημάτων, αυτή τη στιγμή συζητάω με την Alessandra  που είναι υπεύθυνη για το τμήμα γραφικής για να εξερευνήσουμε τι έμπνευση μπορούμε να αντλήσουμε το κάθε τμήμα από το άλλο. Στο καθένα υπάρχει μεγάλη τεχνογνωσία, τόσο στο κομμάτι των ειδών γραφής, στην ωρολογοποιία, αλλά και στο τομέα της κατεργασίας δέρματος. Όλο αυτό μαζί πράγματι δημιουργεί νέες ιδέες και καινοτομίες, είμαστε σε συνεχή συνομιλία. Μετά από σας έχουμε συνάντηση ακριβώς για αυτό το θέμα!

Αριστερά: Ο Laurent Lecamp. Δεξιά: To συλλεκτικό 1858 Monopusher Origins της Montblanc (Φωτογραφία: Montblanc).

– Υπάρχει δηλαδή περίπτωση να δούμε και νέες συλλογές που θα είναι κοινές για τα είδη γραφής και για την ωρολογοποιία;  

Προς το παρόν επικεντρωνόμαστε στο να ανταλλάσσουμε έμπνευση σε τεχνικά θέματα, φινιρίσματα, μορφές καινοτομίας κλπ. Σε τρεις με τέσσερεις μήνες από σήμερα θα μπορώ να σας πω περισσότερα.

«Για την παραμετροποίηση σε ατομικό επίπεδο, εφόσον κάποιος το επιθυμεί,  θα συνεργαστεί με έναν ωρολογοποιό που θα δουλέψει μαζί του από τη σύλληψη μέχρι το πέρας της κατασκευής».

– Η Montblanc βεβαίως είναι ιστορικά μια εταιρεία γνωστή για τις πένες της, δηλαδή ένα προϊόν σχετικά προσιτό στο ευρύ κοινό. Η υψηλή ωρολογοποιία είναι σίγουρα κάτι πιο αποκλειστικό ως προς τις τιμές. Πιστεύετε ότι μακροπρόθεσμα θα δημιουργηθεί ανάγκη για πιο προσιτά ρολόγια;

Στο ρολόι, η πιο απλή συλλογή μας ξεκινάει κάτω από 2.000 ευρώ. Στη Montblanc έχουμε εξαιρετικά ρολόγια τόσο στην entry level κατηγορία, στη μεσαία κατηγορία όσο και στο hi-end. Δεν πρέπει να σας εκπλήσσει αυτό. Μπορεί κανείς να εισέλθει στον κόσμο της Montblanc αγοράζοντας κάτι όχι πολύ ακριβό – σίγουρα τα 2.000 ευρώ δεν είναι για όλους, αλλά δεν είναι και απλησίαστο. Έπειτα από λίγα χρόνια μπορεί κάποιος να περάσει σε κάτι πιο ακριβό, όπως το 1858 Geosphere με τις complications στην κατηγορία των 5.000 με 7.000 ευρώ. Πόσες εταιρείες μπορούν να αναπτύξουν δικές τους complications; Όχι πολλές! Και αυτές οι complications που – επιμένω – τις έχουμε αναπτύξει μέσα στην εταιρεία και είναι αποκλειστικά της Montblanc φτιάχνονται εξολοκλήρου στα εργαστήριά μας. Μετά ίσως κάποιος περάσει και στα κορυφαία μοντέλα που φτιάχνουμε εξολοκλήρου στο Villeret. Από αυτήν την άποψη η Montblanc είναι ένα όνομα που μπορεί να σας συνοδεύσει από το ξεκίνημα μέχρι τα πιο προχωρημένα ρολόγια. Αυτό είναι κάτι μοναδικό.

Στη φετινή έκθεση Watches & Wonders 2021 παρουσιάστηκε το νέο Geosphere Limited Edition 1858 της Montblanc (Φωτογραφία: Montblanc).

– Ένα από τα καινούργια σας μοντέλα είναι το 1858 Split Second που έχει παρουσιαστεί και σε ειδικές τοπικές εκδόσεις. Έχετε σκεφτεί να κάνετε κάτι ειδικό για την Ελλάδα; Έχουμε και μια ωραία επέτειο φέτος.

Γιατί όχι; Η αλήθεια είναι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τέτοιο σχέδιο, αλλά φυσικά, εφόσον μπορεί να ενταχθεί στο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της εταιρείας μας, θα ήταν μία ωραία ιδέα να συζητήσει κάνεις. Είναι ενδιαφέρον που θέτετε το θέμα διότι η τάση της αγοράς πηγαίνει όλο και περισσότερο στο customized. Σήμερα το πρωί, για παράδειγμα, δέχτηκα μία μεγάλη παραγγελία για μία πολύ συγκεκριμένη έκδοση του 1858 που απαιτούσε μία πολύ συγκεκριμένη  παραμετροποίηση. Δεχόμαστε τέτοια αιτήματα, αλλά πρέπει και εμείς να δώσουμε προσοχή στο μέλλον, πρέπει οτιδήποτε φτιάχνουμε να είναι κάτι το οποίο θα έχει και μακροπρόθεσμο νόημα στην εικόνα της εταιρείας.

«Πώς πετυχαίνουμε το φαινόμενο της πολυχρωμίας στο Geosphere Limited Edition 1858 χωρίς να χρησιμοποιούμε χρώμα; Γίνεται με μία μοναδική διαδικασία οξείδωσης με laser».

– Μπορεί κάποιος να έχει και ένα εντελώς προσωποποιημένο ρολόι, μία ιδιωτική παραγγελία;

Χθες συνάντησα έναν διάσημο παίκτη του γκολφ που μας βοηθάει να αναπτύξουμε ένα καινούργιο προϊόν που θα είναι πάρα-πάρα πολύ ελαφρύ. Το κράτησα στο χέρι μου και δεν μπορούσα να το αισθανθώ, ήταν τόσο ελαφρύ. Για την παραμετροποίηση σε ατομικό επίπεδο, εφόσον κάποιος το επιθυμεί,  θα συνεργαστεί με έναν ωρολογοποιό που θα δουλέψει μαζί του από τη σύλληψη μέχρι το πέρας της κατασκευής, από τον μηχανισμό ως τα φινιρίσματα. Μπορούμε λοιπόν να ικανοποιήσουμε μία προσωπική παραγγελία, εφόσον πάντοτε μπορεί να ενταχθεί στο πνεύμα της εταιρίας μας. Εν προκειμένω τη δημιουργία ενός πάρα πολύ ελαφριού ρολογιού. Ήταν μία πρόκληση, και ξέραμε από την πρώτη στιγμή ότι μπορούσαμε να το κάνουμε.

– Μιλώντας για προκλήσεις, στη φετινή έκθεση Watches & Wonders 2021 παρουσιάστηκε το νέο Geosphere Limited Edition 1858 που τιμά τη διάσχιση της ερήμου Γκόμπι το 2004 από τον brand ambassador, κορυφαίο ορειβάτη και πεζοπόρο Reinhold Messner, μια πρόκληση που πραγματοποίησε ολομόναχος. Το ρολόι εξελίσσει την καθιερωμένη αισθητική των Geosphere, αλλά κρύβει και μια πολύ εντυπωσιακή πίσω όψη.

Αξίζει πράγματι να δείτε την πίσω όψη, είναι κάτι το καταπληκτικό. Πρόκειται για μια πολύ ζωηρή εικαστική απεικόνιση της ερήμου και των σχηματισμών της πέτρας. Δεν έχει καθόλου χρώμα και όμως φαίνεται πολύχρωμη. Πώς πετυχαίνει κάνεις το φαινόμενο της πολυχρωμίας χωρίς να χρησιμοποιεί χρώμα; Γίνεται με μία διαδικασία οξείδωσης με laser. Το laser αλληλεπιδρά με το τιτάνιο ανάλογα με την ένταση, την γωνία και τη διάρκεια. Μπορούμε έτσι να φτιάχνουμε περιγράμματα, κοπές, επιφάνειες. Όταν το αγγίζεις νιώθεις το ανάγλυφο, συνειδητοποιείς ότι είναι τρισδιάστατο. Είναι κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον και εξαιρετικά σημαντικό και σε ότι αφορά τη διάρκεια ζωής. Κάναμε κάποιες δοκιμές σε συνεργασία με ορισμένα πολύ καλά εργαστήρια εδώ στην Ελβετία για να δούμε πως θα εξελιχθεί σε ένα βάθος χρόνου 20-25 ετών. Επιβεβαιώσαμε ότι τα περισσότερα χρώματα που προέρχονται από χρωστικές ουσίες αναμένεται να ξεθωριάσουν, αυτό όμως όχι, θα παραμείνει έτσι. Είναι μία τεχνολογία μοναδική που εκφράζει την κατεύθυνση που ακολουθούμε: πώς να είμαστε κλασικοί και ταυτόχρονα καινοτόμοι.

 

//ΙΝFO: Oλες τις συλλογές Montblanc μπορείτε να τις βρείτε στη μπουτίκ της Montblanc Athens (Κριεζώτου 7, Αθήνα. Τηλ. 2103253610).

 

Διαβάστε ακόμα: Μοναδικό – Ένα Μontblanc 1858 Split Second Chronograph σε… λάιμ χρυσό.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top