Ο Μάνος Σηφάκης μιλάει στην ομάδα του customedialabs στη Λάρσα

Ο Μάνος Σηφάκης μιλάει στην ομάδα της customedialabs στη Λάρiσα.

Μάνος Σηφάκης, μηχανικός συστημάτων υπολογιστών, ετών 39. Γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στη Λάρισα και απογειώθηκε στην Αμερική. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της customedialabs, η οποία συνδυάζει το μάρκετινγκ με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας πολυμέσων. Είναι η προσωποποίηση του δραστήριου Έλληνα που βρέθηκε στο σωστό χώρο, το σωστό χρόνο, με ένα επιπλέον εφόδιο: τους υψηλούς στόχους και την εμπιστοσύνη στον εαυτό του.

– Τι ακριβώς είναι η customedialabs;

Η customedialabs είναι μια εταιρεία ψηφιακού marketing που χρησιμοποιεί τις ανερχόμενες τεχνολογίες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τις εφαρμογές μέσα από τεχνολογίες αιχμής, ούτως ώστε ένα προϊόν να γίνεται απόλυτα ανταγωνιστικό σε ένα περιβάλλον που εξελίσσεται πάρα πολύ γρήγορα. Η εταιρεία μας χωρίζεται δύο τμήματα: του ψηφιακού marketing και της παροχής υπηρεσιών στον τομέα της τεχνολογίας και συγκεκριμένα του λογισμικού. Το τελευταίο παρέχει εργαλεία που τεκμηριώνουν την υπεροχή των εκάστοτε προϊόντων των πελατών μας. Έτσι δημιουργούμε εμπειρίες και λύσεις που προωθούν τις πωλήσεις.

003_customedialabs_meeting-room

To meeting-room της customedialabs στη Λάρισα.

– Εκτός από τα κεντρικά σας γραφεία στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, έχετε και ένα ισότιμο γραφείο στην ιδιαίτερή σας πατρίδα, τη Λάρισα…

Το γραφείο μας στην Αμερική και αυτό της Ελλάδας αποτελούν ουσιαστικά μια ενότητα, η οποία δουλεύει συντεταγμένα για παγκόσμια brands. Το γραφείο της Λάρισας είναι ένα εξίσου δυνατό και ζωντανό κομμάτι της εταιρείας. Έχει πολλά τμήματα, (δημιουργικό, project management, users experience, marketing, τεχνολογικό, τεχνικής υποστήριξης) και παρέχει θέσεις εργασίας και προοπτικές σε πάρα πολλούς και διαφορετικούς τομείς.
Εδώ πρέπει να πω ότι είμαι πολύ περήφανος που είμαι Έλληνας. Αυτό που θέλω είναι να χρησιμοποιήσω τη δική μου επιτυχία για να πετύχουν και άλλοι Έλληνες, έτσι ώστε να βγάλουμε την Ελλάδα ασπροπρόσωπη και διεθνώς. Τα δύο τμήματα της εταιρείας μας προσφέρουν πολύ καλές δυνατότητες επαγγελματικής απασχόλησης και με ενδιαφέρει πολύ να βρω και να απορροφήσω τα «καλά μυαλά» που μπορούν να έρθουν και να δουλέψουν σε μας.

Η customedialabs είναι σαν τις «ειδικές δυνάμεις: μπαίνει σε μέρη που δεν πάει ο «τακτικός στρατός». Προσφέρει πολύ πιο ψαγμένες υπηρεσίες από ένα απλό αντίστοιχο site.

– Ποια είναι η καινοτομία που εισήγαγε η δική σας εταιρεία;

Κατ’ αρχήν, οι περισσότερες εταιρείες σαν τη δική μας δεν εμπεριέχουν στο δυναμικό τους ομάδες με βαθιά κατανόηση για τις τεχνολογίες αιχμής και δίψα για συνεχή βελτίωση των γνώσεών τους πάνω στο αντικείμενό τους. Αναγκαστικά λοιπόν δίνουν το κομμάτι της υλοποίησης σε τρίτους, οπότε το αποτέλεσμα υπολείπεται τόσο σε ποιότητα όσο και σε ταχύτητα.
Επιπλέον, εμείς έχουμε μια δική μας φιλοσοφία. Βλέπουμε το marketing ως οικοσύστημα. Κάθε φορά που μια εταιρεία θέλει να επικοινωνήσει το προϊόν της, η προσπάθεια αυτή παύει να είναι για μας ατομική προσπάθεια.
Σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές μας, εμείς λαμβάνουμε σοβαρά υπ’ όψιν γιατί και, κυρίως, πώς αυτό το οικοσύστημα επηρεάζει την απόφαση κάποιου να προτιμήσει τελικά την εταιρεία που αντιπροσωπεύουμε. Στη συνέχεια, παρακολουθούμε σε διάρκεια, όχι μόνο το γιατί επέλεξε το προϊόν, αλλά και γιατί εξακολουθεί να είναι πιστός πελάτης σε βάθος χρόνου. Η customedialabs είναι σαν τις «ειδικές δυνάμεις: μπαίνει σε μέρη που δεν πάει ο «τακτικός στρατός». Προσφέρει πολύ πιο ψαγμένες υπηρεσίες από ένα απλό αντίστοιχο agency που παρέχει συγκεκριμένες υπηρεσίες σε ένα μέρος της διαδικασίας.

– Τι γνώμη έχετε για τις ελληνικές startups; – Νομίζω ότι είναι περισσότερο κάτι σαν μόδα και τάση παρά επιχειρήσεις που ήρθαν για μείνουν.

– Γιατί δεν μείνατε στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα, το βασικό πρόβλημα είναι το τοπικιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Το πρόβλημά της χώρας θα λυνόταν εν πολλοίς αν μπορούσε μεθοδευμένα και σταθερά να εξωτερικεύσει και να επεκτείνει στην παγκόσμια αγορά τα προϊόντα της, την τεχνογνωσία, την ευφυΐα και τις δυνατότητες που έχει κάθε Έλληνας. Επίσης, οι τράπεζες δεν βοηθάνε καθόλου τους νέους επιχειρηματίες. Προσωπικά, όσα προσπάθησα να κάνω στην Ελλάδα, τα έκανα με δικά μου χρήματα. Οι ελληνικές τράπεζες ήταν ανύπαρκτες.
Μου κάνει εντύπωση, όταν έρχομαι στην Ελλάδα και βλέπω διαφημίσεις τραπεζών, οι οποίες διακηρύσσουν πόσο στηρίζουν την καινοτομία και την εξωτερίκευση των επιχειρήσεων, ενώ από προσωπική εμπειρία ξέρω ότι, όσο και αν προσπάθησα, δεν μπόρεσα ποτέ να πάρω κάποια ουσιαστική βοήθεια. Στην Αμερική αυτά τα θέματα είναι πολύ πιο εύκολα. Εκεί το χρήμα κινείται πολύ πιο γρήγορα και στηρίζουν ουσιαστικά την επιχειρηματικότητα.

Διαβάστε ακόμα: Δημήτρης Σκούρτας – Γιατί το «Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας» αποτελεί αφετηρία business έμπνευσης στην Ελλάδα της ανεργίας.

002_customedialabs_inner-shot

Τα κεντρικά γραφεία της customedialabs βρίσκονται στα περίχωρα της Philadelphia, στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ.

– Εσείς πώς ξεκινήσατε;

Εν αρχή ην ο έρως. Ήμουν φοιτητής στην Αγγλία όταν γνώρισα τη γυναίκα μου που είναι Αμερικανίδα. Κι έτσι απλά, μετά τις σπουδές μου στο Μάντσεστερ, δεν γύρισα στην Ελλάδα. Όταν έφτασα στην Αμερική, είχα περίπου $ 2.000, με τα οποία έπρεπε να βρω μέσα σε μια εβδομάδα σπίτι, δουλειά και μέσον για να μετακινούμαι. Αρχικά δούλεψα σε μια εταιρεία,την IGI, ως πωλητής και τεχνικός υπολογιστών. Ήταν κάτι που μου άρεσε. Ήθελα, όμως, να τα καταφέρω μόνος μου και να μη χρειάζομαι τη βοήθεια της οικογένειάς μου, η οποία σημειωτέον, ως κλασική ελληνική περίπτωση, ήταν πάντα πρόθυμη να βοηθήσει. Ουσιαστικά λοιπόν ξεκίνησα από το μηδέν, χωρίς κάποιο κύκλο φιλικό ή οικογενειακό να με βοηθάει.

– Ποιος τομέας υπερτερεί αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα και γιατί; 

Ποιο είναι το δυνατό χαρτί της χώρας μας; Η Ελλάδα έχει πολύ καλούς προγραμματιστές. Επίσης, ο τομέας της τεχνολογίας είναι πολύ ανεπτυγμένος και, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το δικό μου αντικείμενο, έχουμε πολύ καλά δείγματα να επιδείξουμε. Από την άλλη, είμαστε πολυμήχανοι από τη φύση μας, μας διακρίνει η δημιουργικότητα και έχουμε εξαιρετικές δεξιότητες στην τεχνολογία, οπότε ένας Έλληνας προγραμματιστής προσφέρει εκ προοιμίου πολύ καλύτερες προτάσεις και λύσεις από οποιονδήποτε άλλο.

– Τι γνώμη έχετε για τις ελληνικές startups;

Νομίζω ότι είναι περισσότερο κάτι σαν μόδα και τάση παρά επιχειρήσεις που ήρθαν για να μείνουν.

θέλω να βοηθήσω οποιονδήποτε Έλληνα έχει τις γνώσεις και τις ικανότητες να αποκτήσει τη δυνατότητα να βρει το όνειρό του μένοντας στην Ελλάδα, αλλά παράλληλα να κάνει δουλειές σε όλο τον πλανήτη.

– Τι θα συμβουλεύατε ένα νέο παιδί, ένα νέο Μάνο Σηφάκη, που θα ξεκινούσε σήμερα;

Να παρατηρεί και να ψάχνει επίμονα τι γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, να βρίσκει ποιες είναι οι τάσεις που θα του επιτρέψουν να κάνει μια επιτυχημένη πορεία και να μην αρκείται στο περιβάλλον γύρω του και στα τετριμμένα εντός Ελλάδας. Πόσους δικηγόρους, γιατρούς ή εκπαιδευτικούς χρειάζεται πια η Ελλάδα; Πρέπει να συνδέσει την εκπαίδευσή του με το γενικότερο περιβάλλον εργασίας και να προσπαθήσει να εισχωρήσει σε διαφορετικά σχήματα. Αν θέλει, σαφώς να μείνει στην Ελλάδα, αλλά να δουλεύει με παγκόσμιο πελατολόγιο.

– Γνωρίζουμε ότι στην εταιρεία σας δουλεύουν ήδη πάρα πολλοί Έλληνες. Είναι σκόπιμο ή τυχαίο;

Είναι αλήθεια πως, από τα 50 άτομα που απασχολούνται στην customedialabs, τα 40 είναι Έλληνες που δουλεύουν από την Ελλάδα. Είναι κάτι που πάντα το ήθελα και για τον εαυτό μου. Εγώ έφυγα για ένα καλύτερο αύριο. Τώρα, θέλω να βοηθήσω οποιονδήποτε Έλληνα έχει τις γνώσεις και τις ικανότητες να αποκτήσει τη δυνατότητα να βρει το όνειρό του μένοντας στην Ελλάδα, αλλά παράλληλα να κάνει δουλειές σε όλο τον πλανήτη. Στόχος μου δεν είναι να κάνω πελάτες μου ελληνικές εταιρείες, θέλω να βοηθήσω τους νέους να εκπληρώσουν τους στόχους τους.

Διαβάστε ακόμα: Qrator – Η νέα πλατφόρμα με έδρα την Ελλάδα που φιλοδοξεί να κατακτήσει τα social media.

001_customedialabs_awards

H customedialabs κέρδισε το Webby Award, το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο από την ιστοσελίδα Chicago’s Museum of Science & Industry. Από πολλούς θεωρείται ως το Όσκαρ του Διαδικτύου.

– Τι διακρίνει την ομάδα σας;

Ό,τι διακρίνει και μένα: πάντα ήθελα να πετυχαίνω το φουλ των ικανοτήτων μου και να εξερευνώ στο έπακρο τις δυνατότητές μου. Το ίδιο θέλω και από τα άτομα που απαρτίζουν την ομάδα μου. Δεν είμαστε στατικοί. Εξελισσόμαστε συνέχεια και προκαλούμε τον εαυτό μας σε μια διαρκή αναζήτηση νέων στόχων. Έχουμε το μικρόβιο του εξερευνητή και δεν αρκούμαστε σε αυτά που είναι ήδη γνωστά.

– Η πλειοψηφία των πελατών σας κινείται γύρω από την ιατροφαρμακευτική βιομηχανία;

Έχουμε πολλούς και μεγάλους πελάτες από όλους τους χώρους των επιχειρήσεων, απλώς στο χαρτοφυλάκιό μας οι εταιρείες με ιατρικά προϊόντα κατέχουν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό. Πρόκειται για πρωτοπόρες εταιρείες, με αντικείμενο την ιατρική υποστήριξη με νέα προϊόντα για μίνιμαλ επεμβατικές πρακτικές.

To όνειρό μου είναι να δημιουργήσω ένα campus που θα το ονομάσουμε «Thessaly Valley» και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της ψηφιακής καινοτομίας μέσα από μια πολύ προοδευτική προσέγγιση. Δεν είναι εύκολο, αλλά, αν δεν βάλουμε πολύ υψηλούς στόχους, δεν θα πιάσουμε ούτε τους χαμηλούς.

– Από εκεί ξεκινάει και η συνεργασία σας με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Philadelphia Mac Donald House, η οποία βοηθάει οικογένειες σοβαρά νοσούντων παιδιών;

Αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Προσπαθούμε να βοηθάμε όσο το δυνατόν περισσότερο κάποια μη κερδοσκοπικά σχήματα που δεν έχουν απαραίτητα το budget των μεγάλων πελατών μας. Το Philadelphia Mac Donald House βοηθάει προσφέροντας στέγη και σίτιση στις οικογένειες παιδιών με καρκίνο ή άλλες σοβαρές ασθένειες, τα οποία πρέπει να υποβληθούν σε μακροχρόνιες θεραπείες. Η θεραπείες αυτές σημαίνουν ταλαιπωρία, αλλά και υπέρογκα έξοδα, όχι μόνο για τα άρρωστα παιδιά αλλά και για αυτούς που τα συνοδεύουν. Εμείς τους δίνουμε a home away from home, ένα σπίτι μακριά από το σπίτι.

004_customedialabs_people

Έχουμε πολλούς και μεγάλους πελάτες από όλους τους χώρους των επιχειρήσεων, απλώς στο χαρτοφυλάκιό μας οι εταιρείες με ιατρικά προϊόντα κατέχουν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό. Πρόκειται για πρωτοπόρες εταιρείες, με αντικείμενο την ιατρική υποστήριξη με νέα προϊόντα για μίνιμαλ επεμβατικές πρακτικές.

– Μιλήστε μας λίγο για το νέο σας προϊόν, την πλατφόρμα BEP (Brand Ecosystem Platform).

Το προϊόν αυτό, το BEP (Brand Ecosystem Platform), είναι μία πλατφόρμα που δίνει στην επιχείρηση τη δυνατότητα να προσφέρει στους πελάτες της μοναδικές ψηφιακές και διαδραστικές εμπειρίες, στοιχεία για τη διάδραση των χρηστών. Περιέχει μία βάση δεδομένων όπου οι πωλητές μπορούν να περνάνε τα στοιχεία των πελατών τους ηλεκτρονικά και αυτόματα – όχι χειροκίνητα, διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Είναι ένα software με τη μορφή παροχής υπηρεσιών. Οι πωλητές, λοιπόν, μπορούν να στέλνουν ψηφιακό υλικό εξατομικευμένα, το οποίο είναι προσαρμοσμένο στα ενδιαφέροντα του κάθε πελάτη, μπορούν να παρακολουθούν πώς διαδρά ο πελάτης με το υλικό αυτό, με συνέπεια να αναβαθμίζεται η μεταξύ τους σχέση και έτσι να διευκολύνεται η μεταξύ τους επικοινωνία. Τέλος, οι managers μπορούν να παρακολουθούν τις επιδόσεις των πωλητών τους και να προσαρμόζουν τη στρατηγική τους στο marketing.

– Και τελικά ποιο είναι το όνειρό σας;

Να δημιουργήσω στην Ελλάδα ένα κράτος εν κράτει, μία ελληνική Silicon Valley. Ένα campus που θα το ονομάσουμε «Thessaly Valley» και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της ψηφιακής καινοτομίας μέσα από μια πολύ προοδευτική προσέγγιση. Δεν είναι εύκολο όραμα, αλλά, αν δεν βάλουμε πολύ υψηλούς στόχους, δεν θα πιάσουμε ούτε τους χαμηλούς.

//H customedialabs κέρδισε το Webby Award, το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο, για τη δουλειά που έκανε για την ιστοσελίδα Chicago’s Museum of Science & Industry. Από πολλούς θεωρείται ως το Όσκαρ του Διαδικτύου.

 

Διαβάστε ακόμα: Ο Γιάννης Κυρίτσης θέλει να αναλάβει όλες τις κρατήσεις στα ελληνικά ξενοδοχεία.

006_Sifakis

Τα μέλη της customedialabs: Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Μάνος Σηφάκης (κέντρο), Διευθυντής Τεχνολογίας Κώστας Πετριανάκης (δεξιά), Διευθυντής Project Management Brennan Lindeen (αριστερά).

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top