Ο Menelas Pangalos είναι ένας από τους ανθρώπους της χρονιάς (thedoctor.com).

Είναι η χρονιά που η επιστήμη έγινε σέξι ξανά, τουλάχιστον στα υγιή στρώματα της κοινωνίας, αφού όλα τα βλέμματα του πλανήτη την τελευταία χρονιά ήταν (και παραμένουν) στραμμένα στην ανακάλυψη του πολυπόθητου εμβολίου. Η ελληνική εκπροσώπηση στα ανώτερα κλιμάκια των φαρμακευτικών εταιρειών δεν σταματά στον Αλβέρτο Μπουρλά της Pfizer.

Ο Mene Pangalos όπως αποκαλείται διεθνώς είναι εκτελεστικός αντιπρόεδρος της AstraZeneca στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης της βιοφαρμακευτικής. Είναι υπεύθυνος για την έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων της εταιρείας για τη θεραπεία αναπνευστικών, φλεγμονών και αυτοάνοσων, και άλλων παθήσεων. Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, είναι ένας από τους ανθρώπους της χρονιάς και πιθανώς πρότυπο για πολλά παιδιά που αγαπούν την επιστήμη. Η αναγνώριση για εκείνον είχε έρθει νωρίτερα, αφού το 2019 χρίστηκε ιππότης από την βασίλισσα Ελισάβετ για την προσφορά του στην φαρμακευτική.

Έχει παραδεχτεί ότι στο σχολείο δεν ήταν πολύ καλός μαθητής, αλλά η επιστήμη ήταν πάντα κάτι που τον συνέπαιρνε.

Γεννήθηκε στο Λονδίνο και περνούσε τα καλοκαίρια του στην Χίο. Οι γονείς του είναι Έλληνες, ο πατέρας του ήταν ναύτης, ενώ η μητέρα του ήταν νοικοκυρά. Δεν υπήρχαν επιστήμονες στην οικογένειά του. Αν ακολουθούσε την οικογενειακή του παράδοση, ισχυρίζεται πως θα γινόταν μηχανικός πλοίων.

Έχει παραδεχτεί ότι στο σχολείο δεν ήταν πολύ καλός μαθητής, αλλά η επιστήμη ήταν πάντα κάτι που τον συνέπαιρνε. Ένας καλός δάσκαλος τον μύησε στα μυστικά της βιολογίας και παρόλο που κανείς στην οικογένειά του δεν είχε πάει στο πανεπιστήμιο, οι γονείς του ήταν πολύ υποστηρικτικοί όταν αποφάσισε να προχωρήσει στις σπουδές του.

Σπούδασε βιοχημεία και μοριακή βιολογία στο Imperial College London και έκανε διδακτορικό στη Νευροφαρμακολογία στο University College London. Μετεκπαιδεύτηκε στο Mount Sinai Medical Center στη Νέα Υόρκη και ξεκίνησε να εργάζεται για την παγκόσμια φαρμακευτική βιομηχανία.

Από το 2003 έως το 2008 επέβλεψε την ανάπτυξη 20 πειραματικών φαρμάκων στην αμερικανική εταιρεία Wyeth και στη συνέχεια πέρασε δύο χρόνια στην Pfizer πριν μεταβεί στην AstraZeneca.

Στην AstraZeneca, ο Pangalos μετέτρεψε την κουλτούρα της εταιρείας, ενισχύοντας την καινοτομία και την παραγωγικότητα του τομέα έρευνας και ανάπτυξης ούτως ώστε να διαθέσει περισσότερα φάρμακα στην αγορά. Όταν βρίσκεσαι σε μια ερευνητική ομάδα, αυτό που έχει σημασία είναι να μπορείς να βγάλεις κάποιο φάρμακο, λέει. Για εκείνον σημασία το αποτέλεσμα να είναι ποιοτικό, αφού η ποιότητα υπερισχύει της ποσότητας.

Ο Pangalos δεν έχει κάνει ακόμη το εμβόλιο. Περιμένει τη σειρά του (cambridgeindependent.co.uk).

Έχει δηλώσει πως όταν μπήκε στην εταιρεία, δεν ήταν εφικτό να συνδυάσει την ανακάλυψη φαρμάκων και εμβολίων με την “καλή” επιστήμη, ωστόσο τώρα υποστηρίζει πως αυτός ο συνδυασμός είναι μέρος του DNA της AstraZeneca.

«Δεν φοβόμουν να αναλάβω κινδύνους, να φύγω από το σπίτι και να πάω σε διαφορετικές χώρες και να εξερευνήσω διαφορετικές ευκαιρίες».

Πώς εξηγεί τις μεγάλες επιτυχίες της καριέρας του; «Ήμουν τυχερός και πήρα την ευκαιρία όταν μου ήρθε. Δεν φοβόμουν να αναλάβω κινδύνους, να φύγω από το σπίτι και να πάω σε διαφορετικές χώρες και να εξερευνήσω διαφορετικές ευκαιρίες» αναφέρει.

Είναι υπέρ της ομαδικής δουλειάς και έχει αναλάβει τον ρόλο του μέντορα για πολλούς νέους επιστήμονες. Τον απασχολεί έντονα η νέα γενιά επιστημόνων και οι αρχές που θα έχουν. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο sir Pangalos παραχώρησε την πρώτη του συνέντευξη σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και προσπάθησε να λύσει ορισμένες κοινές απορίες γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca.

Αρχικά ρωτήθηκε για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Απάντησε πως συνολικά, μέχρι στιγμής, η αποτελεσματικότητα μετά την πρώτη και την δεύτερη δόση είναι της τάξης του 70% και η προστασία στους εμβολιαζόμενους ξεκινά 21 ημέρες μετά την λήψη της πρώτης δόσης. Όσο περισσότερος χρόνος μεσολαβεί ανάμεσα στην πρώτη και την δεύτερη δόση (από 4 έως 12 εβδομάδες), τόσο καλύτερη φαίνεται να είναι η ανοσοαπόκριση. Το εμβόλιο είναι σχετικά φθηνό, διατηρείται σε ψυγείο και είναι εύκολο στη χρήση με μια ευέλικτη απλή δόση.

Γιατί ο ΕΟΦ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) δήλωσε ότι τα δεδομένα που είχαν δεν ήταν αρκετά για να αξιολογήσουν το εμβόλιο; Ο sir Pangalos απάντησε πως αυτό δεν συνέβη επειδή δεν είχαν αρκετά δεδομένα, δηλαδή είχαν όσα το Ηνωμένο Βασίλειο, που το έχει εγκρίνει και ανυπομονούν να συνεργαστούν με τον ΕΟΦ.

Δεν γνωρίζει ακόμα πόσο καιρό θα διαρκέσει η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, αλλά ελπίζει ότι θα έχουμε προστασία τουλάχιστον 12 μήνες ή περισσότερο.

Ο sir Pangalos αναφέρθηκε επίσης στην εργασία τους στην δομική βιολογία που υποδηλώνει ότι τουλάχιστον στα νέα στελέχη στο Ηνωμένο Βασίλειο, που η χημεία της νέας παραλλαγής του ιού είναι γνωστή, το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό. Σημειώνει ότι θα πρέπει να περιμένουν όμως και τα ανάλογα δεδομένα που θα δημιουργηθούν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Δεν γνωρίζει ακόμα πόσο καιρό θα διαρκέσει η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, αλλά δεδομένου του επιπέδου ανοσίας που έχουμε μετά από αυτή την δεύτερη δόση ελπίζει ότι θα έχουμε προστασία τουλάχιστον 12 μήνες ή περισσότερο.

«Από την έρευνα έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι καλό για όλο τον κόσμο, όταν έχει ανάγκη».

Ο ίδιος είπε πως καταλαβαίνει την διστακτικότητα στα εμβόλια. Ωστόσο, σημείωσε την αυστηρότητα με την οποία έχουν μελετηθεί αυτά τα εμβόλια σε δεκάδες χιλιάδες άτομα, και την αυστηρότητα των ρυθμιστικών αρχών για να εξεταστούν όλα τα δεδομένα και να εργαστούν πολύ γρήγορα. Θεωρεί ότι δεν υπάρχει διαφορά με οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο που έχει αναπτυχθεί ποτέ. Πιστεύει, ακόμα, ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να αισθάνονται σίγουροι για τις ρυθμιστικές αρχές και τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί στις χώρες τους. Ο ίδιος θα πει στην οικογένειά του να κάνει όποιο εμβόλιο είναι διαθέσιμο, είτε είναι της Pfizer ή της Modena.

Δεν έχει κάνει ακόμα το εμβόλιο, περιμένει τη σειρά του και θα το κάνει όσο πιο γρήγορα μπορεί. Περιμένει με πολλή χαρά να επιστρέψει στην Ελλάδα, καθώς δεν έχει δει την μητέρα του που ζει στην Χίο, για πάνω από ένα χρόνο.

Κλείνοντας σημείωσε πως «από την έρευνα έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι καλό για όλο τον κόσμο, όταν έχει ανάγκη. Πιστεύω ότι το έχουμε κάνει με τον σωστό τρόπο. Ελπίζουμε ότι θα κάνει διαφορά όχι μόνο στις πλούσιες χώρες, αλλά σε όλες τις χώρες του κόσμου και θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε μια πιο φυσιολογική ζωή».

 

Διαβάστε ακόμα: Cameo – Πώς ο Στίβεν Γαλάνης «νοικιάζει» (ανθυπο)celebrities.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top