H Mαρκ Ζάκερμπεγκ παρουσιάζοντας το νέο του εγχείρημα.

    Λένε πως η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση και, ως φαίνεται, ο 37χρονος ζάπλουτος επικύριαρχος των κοινωνικών δικτύων, Μαρκ Ζάκερμπεργκ ασπάζεται το δόγμα στην πιο ακραία του εκδοχή. Τη στιγμή που βάλλεται από παντού και βλέπει τις μετοχές της εταιρίας του να κλυδωνίζονται, εκεί κοιτάζει το… μετά. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.

    Η ανακοίνωσή του, μέσω της σελίδας του στο Facebook, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για το πώς σκέφτεται να οικοδομήσει το εικονικό μέλλον στο Διαδίκτυο. Εχουν περάσει ήδη 17 χρόνια από τότε που το Facebook έκανε την εμφάνισή του στις οθόνες μας αλλάζοντας εις βάθος όλη τη σχέση που είχαμε ως τότε με τους υπολογιστές μας, ενώ επηρέασε ουσιαστικά και καταλυτικά ακόμη και τις ανθρώπινες σχέσεις. Τίποτα δεν είναι ίδιο και τίποτα δεν έμεινε ανέπαφο μετά την εμφάνιση του Facebook.

    Αν ήταν μια απλή επιχειρηματική διευθέτηση δεν θα μας ενδιέφερε. Ομως, αυτό το metaverse που οραματίζεται ο ιδρυτής του Facebook μάς αφορά άμεσα.

    Την Πέμπτη, λοιπόν, ο δαιμόνιος Ζάκερμπεργκ ανακοίνωση πως θα δημιουργηθεί μια μητρική εταιρία που θα ελέγχει τις πλατφόρμες και τις λοιπές δραστηριότητες του ομίλου. Το όνομά αυτής θα είναι «Metα». Προφανώς δεν διαλανθάνει της προσοχή μας ότι το χρησιμοποιεί την ελληνική έννοια του «πέρα». Λάτρης των κλασικών σπουδών ο ίδιος, ανέφερε πως ο όρος Meta είναι μια ελληνική λέξη που σημαίνει το «πέρα» και επιλέχθηκε επειδή συμβολίζει ότι πάντα υπάρχει χώρος και δυνατότητα να χτίζουμε κάτι καινούργιο.

    Αν ήταν μια απλή επιχειρηματική διευθέτηση δεν θα μας ενδιέφερε. Ομως, αυτό το metaverse που οραματίζεται ο ιδρυτής του Facebook μάς αφορά άμεσα, καθώς μας περιβάλλει στη σκέψη του. Σκοπός του είναι να οικοδομήσει έναν νέο ψηφιακό κόσμο, μια εικονική πραγματικότητα μέσα στην οποία θα κινούμαστε -θέλοντας και μη- τα επόμενα χρόνια.

    Εδώ και καιρό είναι γνωστό ότι το Facebook και οι λοιπές εταιρίες του έχουν πιάσει ταβάνι και συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα τεχνικής φύσεως. Πρόσφατα οι πλατφόρμες σίγησαν για πολλές ώρες προκαλώντας άγχος και εκνευρισμό στους χρήστες. Παράλληλα, η αμερικανική Γερουσία ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο έχει επιβληθεί η δύναμή του στην κοινωνία. Ουδείς μπορεί να γνωρίζει την κατάληψη αυτής της υπόθεσης, ωστόσο ο Ζάκερμπεργκ δεν φαίνεται να επιθυμεί να κλειστεί στο καβούκι του και να αμυνθεί.

    Ο Ζάκερμπεργκ θέλει να μετεξελίξει τον εικονικό κόσμο του διαδικτύου δημιουργώντας ένα δικό του Matrix.

    Βρήκε την κατάλληλη ευκαιρία για ανακοινώσεις στο ετήσιο συνέδριο εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας της εταιρίας. Σ’ αυτήν ανακοίνωση ότι θα δημιουργηθεί ουσιαστικά μια μητρική εταιρία που θα αγκαλιάσει όλες τις πλατφόρμες (Facebook, Instagram, WhatsApp), όπως και όλες τις άλλες δραστηριότητες του ομίλου.

    Είναι προφανές πως ο 37χρονος μεγιστάνας είναι πιο έτοιμος από ποτέ να κάνει πράξη αυτό που υπαινίσσεται εδώ και χρόνια. Να μετεξελίξει τον εικονικό κόσμο του διαδικτύου δημιουργώντας ένα δικό του Matrix, μέσα από το οποίο υπό μορφή ολογράμματος θα μπορούμε να επικοινωνούμε και να αλληλεπιδρούμε. Θα μπορούμε φερειπείν να συμμετέχουμε σε μήτινγκ μέσω ολογράμματος, σα να έχουμε «τηλεμεταφορθεί». Γι αυτό θα χρειαστούμε και νεες συσκευές όπως μάσκες virtual reality.

    Το Facebook προσέφερε πολλά, παράλληλα, όμως, γέννησε ουκ ολίγες στρεβλώσεις.

    Μπορεί οι λεπτομέρειες αυτού του πλάνου να μην είναι καθαρογραμμένες ακόμη, ξέρουμε μόνο ότι επί του παρόντος το Facebook δεν αλλάζει όνομα, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας καθησυχάζει. Αν ο Ζάκερμπεργκ μάς έπιασε στον ύπνο πριν από 17 χρόνια, τώρα οφείλουμε άπαντες να είμαστε περισσότερο υποψιασμένοι.

    Δεν γεννάται θέμα: το Facebook και η ραγδαία άνοδος των social media προσέφεραν πολλά στον τομέα της ενημέρωσης, της οικείωσης με άλλους ανθρώπους και τη διαμόρφωση ενός διαφορετικού προσωπικού status. Παράλληλα, όμως, γέννησαν ουκ ολίγες στρεβλώσεις, τα επίχειρα των οποίων βιώνουμε πλέον στην πλήρη τους ανάπτυξη.

    Οι ρυθμιστικές Αρχές, οι κοινωνία των πολιτών και οι δημοκρατικοί θεσμοί δεν γίνεται να αφεθούν ξανά στις ορέξεις ενός τετραπέρατου επιχειρηματία που όμως φαίνεται πως αποκτάει -άμεσα ή έμμεσα, υπερεξουσίες επί της ζωής μας. Θέλουμε, άραγε, να γίνουμε μέλη ενός συνολικού ολογραμμικού κόσμου τον οποίο θα ελέγχουν ελάχιστες εταιρείες; Διότι ας μην αμφιβάλλουμε ότι στην κούρσα του metaverse που θα διαδεχτεί το «απλό» internet, θα μπουν και οι άλλοι κολοσσοί της τεχνολογίας όπως η google και η apple.

     

     

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top