Photo-Bret Hartman

Σε πρόσφατη ομιλία του στο TED o Snowden πρότεινε ότι η πλοήγηση στο Ίντερνετ θα γινόταν πιο ασφαλής αν υπήρχε encryption στην πλοήγηση by default. Credit: Bret Hartman/flickr

Ο κόσμος πρέπει να ευγνωμονεί τον Ed Snowden ο οποίος μας αποκάλυψε την έκταση της παρακολούθησης του Ίντερνετ από τις μυστικές υπηρεσίες. Με πρωταθλητή την Αμερικανική NSA και συνοδοιπόρο την Βρετανική GCHQ οι δημόσιοι υπάλληλοι των αντίστοιχων κυβερνήσεων έδρασαν ανεξάρτητα των πολιτών και των δημοκρατικών εκπροσώπων τους. Με πρόφαση την «τρομοκρατία» συγκέντρωσαν πλήθος στοιχείων (τα οποία ονομάζουν meta-data) που αφορούν σε επικοινωνίες, αγορές, κοινωνικά δίκτυα, και γενικώς συμπεριφορά των πολιτών τους εντός του Ίντερνετ. Επιπλέον ανάγκασαν μεγάλες εταιρείες (π.χ.) Google, Facebook, Yahoo, AOL) να παραδώσουν στοιχεία των πελατών τους. Κατά τη γνώμη μου, πρόκειται για την μεγαλύτερη απειλή στη φιλελεύθερη δημοκρατία και την ανοιχτή κοινωνία από τότε που ο Χίτλερ διαμέλησε την Τσεχοσλοβακία. Κι όμως, ο Snowden διώκεται ως προδότης από την δημοκρατική αμερικανική κυβέρνηση και αναγκάζεται να καταφεύγει στην μη-δημοκρατική Ρωσία. Κάτι δεν πάει καλά στον άλλοτε «ελεύθερο κόσμο».

Πρόκειται για την μεγαλύτερη απειλή στη φιλελεύθερη δημοκρατία και την ανοιχτή κοινωνία από τότε που ο Χίτλερ διαμέλησε την Τσεχοσλοβακία.

Το Ίντερνετ δεν είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο υπολογιστών, αλλά ο χώρος εντός του οποίου βρίσκεται και εξελίσσεται ένα μεγάλο μέρος της ύπαρξής μας. Στην μετα-ανθρωπιστική εποχή μας ζούμε μια διπλή ζωή στον παράλληλο κυβερνοχώρο: εκεί ερωτευόμαστε, εμπορευόμαστε, διασκεδάζουμε κι αποθηκεύουμε τις αναμνήσεις μας. Ένα θεμελιώδες δικαίωμα σε μια ελεύθερη κοινωνία είναι το δικαίωμα της ιδιωτείας, το να μπορείς να ζεις μακριά από όλους, έτσι όπως εσύ θέλεις, χωρίς να ενοχλείς κανένα και χωρίς κανένας ‒συμπεριλαμβανομένου του κράτους‒ να μπορεί να σε ενοχλεί. Το δικαίωμα αυτό είναι που διαφοροποιεί την ελευθερία από τον εξαναγκασμό.

Οι αποκαλύψεις του Snowden δείχνουν ότι το δικαίωμα της ιδιωτείας παραβιάζεται συστηματικά από τις μυστικές υπηρεσίες. Επιπλέον, η προσπάθεια των κυβερνήσεων να εξαναγκάσουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ώστε να μην αποκαλύψουν περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση των παρακολουθήσεων παραβιάζει την ελευθερία του λόγου και του Τύπου. Ο Όργουελ δικαιώνεται: ο «Μεγάλος Αδερφός» όντως μας παρακολουθεί. Η δυτική φιλελεύθερη δημοκρατία του 21ου αιώνα έχει διαφθαρεί σε μιας ήπιας μορφής σοσιαλδικτατορία ‒η οποία ωστόσο απέχει ελάχιστα βήματα από τις σκληρές σοσιαλδικτατορίες των φασιστών, ναζιστών και κομμουνιστών του 20ου αιώνα. Όποιος αμφιβάλλει ας ρωτήσει τον στρατιώτη Bradley Manning (νυν Chelsea Manning), ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης 35 ετών διότι τόλμησε να διαρρεύσει πληροφορίες για πιθανά εκλήματα πολέμου του Αμερικανικού στρατού στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ο Mark Zuckerberg πήρε τηλέφωνο τον Ομπάμα και διαμαρτυρήθηκε προσωπικά για της υποκλοπές και τις μεθόδους της NSA.

Κι επειδή η ελευθερία του λόγου και της συνείδησης πάει χέρι-χέρι με την ελεύθερη οικονομία, συλλογιστείτε τι σημαίνει το ότι οι μυστικές υπηρεσίες έχουν καταστήσει με τις παράνομες πράξεις τους μη-ασφαλείς τις επικοινωνίες και τις συναλλαγές στο Ίντερνετ. Πρόκειται για μια πυρηνική βόμβα έτοιμη να εκραγεί στα θεμέλια της οικονομίας του Ίντερνετ. Για αυτό και ο Mark Zuckerberg πήρε τηλέφωνο τον Ομπάμα και διαμαρτυρήθηκε προσωπικά για της υποκλοπές και τις μεθόδους της NSA. Ευτυχώς, στο Αμερικανικό Κονγκρέσο αντιπρόσωποι και γερουσιαστές και από τις δυό πτέρυγες έχουν πάρει σοβαρά την υπόθεση των υποκλοπών και προσπαθούν να ελέγξουν την κυβέρνησή τους, στο βαθμό που τους επιτρέπει το Σύνταγμα. Κρίμα που εδώ στην Βρετανία δεν έχει γίνει κάτι αντίστοιχο.

Σε πρόσφατη ομιλία του στο TED o Snowden πρότεινε ότι η πλοήγηση στο Ίντερνετ θα γινόταν πιο ασφαλής αν υπήρχε encryption στην πλοήγηση by default. Υπάρχουν κι άλλες προτάσεις, όπως το να πάψουν οι ΗΠΑ να ελέγχουν την ΙΑΝΑ, τη βάση δεδομένων όλων των DNS, και να δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο συλλογικό σύστημα διαχείρησης των domain names. Αλλά την πιο οραματική πρόταση την έκανε ο εφευρέτης του WWW, Tim Berners-Lee. Προτείνει να συνταχθεί μια Magna Carta για το Ίντερνετ. Η αυθεντική Magna Carta είχε υπογραφεί το 1215 ανάμεσα στο Βασιλιά Ιωάννη της Αγγλίας και τους ευγενείς, και έθετε όρια στην εξουσία του βασιλιά. Αποτελεί ορόσημο στην νομική ιστορία της Δύσης, διότι έθεσε το νόμο υπεράνω της θέλησης του μονάρχη. Οκτακόσια χρόνια αργότερα ίσως έχει έρθει ο καιρός να απαιτήσουμε για άλλη μια φορά να μπουν όρια στην εξουσία, στο όνομα της ελευθερίας.

Ο Γιώργος Ζαρκαδάκης ζει στο Λονδίνο και είναι διευθυντής της Feline Quanta Communications.

Διαβάστε ακόμα: Δυο χρυσές ερωτήσεις για κάθε καινοτόμο επιχειρηματία -αν δεν θέλει να καταλήξει στη χρεοκοπία

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top