«Η φιλοσοφία μου γενικώς είναι ότι για κάθε πρόβλημα υπάρχει μια ευκαιρία στον ουρανό».

Ο Ισραηλινός ιδρυτής της Moroccanoil, ένα από τα πιο επιτυχημένα ονόματα στο χώρο της περιποίησης των μαλλιών, μέσα σε μια νύχτα έχασε την εταιρεία του. Δεν το έβαλε κάτω. Σήμερα γράφει ένα νέο κεφάλαιο που κρύβει μέσα του το συστατικό που λέγεται βούτυρο καριτέ (shea butter) μέσα από το νέο του δημιούργημα, την επίλεκτη σειρά προϊόντων Saryna Key.

Υπέρμαχος της άριστης ποιότητας, το βούτυρο καριτέ που επιλέγει είναι προϊόν δίκαιου εμπορίου, κι ας είναι πιο ακριβό. Τον συναντήσαμε στην Αθήνα, στην οποία δίνει ψήφο εμπιστοσύνης και, όπως λέει, θα ήθελε να γίνει κάποια στιγμή πολίτης της.

«Όλα στη ζωή είναι αλγόριθμος, ακόμα και οι σχέσεις των ανθρώπων. Το μυστικό είναι ο τρόπος που χειριζόμαστε τον αλγόριθμο, πώς θα τον χρησιμοποιήσουμε. Αυτή είναι όλη η φιλοσοφία».

Πώς ξεκινήσατε τη Saryna Key;
Ας μιλήσουμε καλύτερα για το πώς βρέθηκα σε αυτόν τον χώρο και θα φτάσουμε και στην Saryna Key. Ξεκίνησα από 15 ετών, γιατί μου αρέσει να κάνω πράγματα με τα χέρια μου.

Φτιάχνετε ακόμα πράγματα με τα χέρια σας;
Υπέροχη ερώτηση. Ναι, με τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου. Έχω δύο κόρες, μία 16 ετών και τη μικρότερη που είναι 12. Όποτε λοιπόν θέλω να κάνω πράγματα με τα χέρια μου, δημιουργώ μαζί τους και μόνο για την οικογένειά μου!

Ας γυρίσουμε τώρα στην ηλικία των 15 ετών. Τι συμβαίνει τότε;
Τότε ξεκίνησα να δουλεύω σε κομμωτήριο, αφού παράτησα το σχολείο. Αυτό μου άρεσε πολύ και μετακόμισα στο Λονδίνο για να μάθω την τέχνη στη Vidal Sassoon. Όταν επέστρεψα στο Ισραήλ μετά από 6 μήνες, ξεκίνησα να δουλεύω σε κομμωτήριο από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Δεν μου άρεσε καθόλου. Ήταν σαν να βρίσκομαι σε ένα χρυσό κλουβί, με καλά λεφτά βέβαια, αλλά σαν φυλακή. Πριν πάρω απόφαση να φύγω από το κομμωτήριο, στάθηκα τυχερός. Θυμάμαι ήταν το 1989 -είμαι τώρα 43 χρονών- και ήμουν 17 και κάτι. Εκείνη την εποχή στο Ισραήλ δεν είχαμε πολλά στη διάθεσή μας, μόνο τζελ και αφρό. Τίποτα άλλο. Στο Ισραήλ υπάρχουν πολλές γυναίκες με κυματιστά μαλλιά, που δεν θέλουν απλώς να έχουν styling, θέλουν ευελιξία… Έκανα λοιπόν κάτι απλό: ανακάτεψα σε ένα μπολ κανονικό μαλακτικό με τζελ. Ήταν το πρώτο μου προϊόν. Σε δύο μήνες το ήθελαν όλοι.
Ήμουν μάλλον ανόητος όμως, γιατί έδωσα αυτή τη γνώση δωρεάν, καθώς ήθελα οι πελάτες μου να είναι ευχαριστημένοι. Μετά από 3-4 μήνες ήθελα να παραιτηθώ. Ένας καλός μου φίλος μου με απέτρεψε, λέγοντάς μου να δουλέψω για αυτό και να προσπαθήσω να το πουλήσω σε άλλους. Έτσι άρχισα να πουλάω στον Schwarzkopf και στην Keune, που για μένα είναι η καλύτερη εταιρεία στον κόσμο: έχουν φιλοσοφία, όραμα με το οποίο συμβαδίζω. Οπότε ξεκίνησα να δουλεύω μαζί τους βοηθητικά και τρία χρόνια αργότερα, μη με ρωτήσετε πώς, το σύμπαν ήταν ευνοϊκό. Την εποχή αυτή, ’92-’93 , κυριαρχούσε η σιλικόνη με την οποία μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα, για παράδειγμα, αν τη χρησιμοποιήσεις πριν το στέγνωμα με το πιστολάκι, αντιδρά.

«Μια μέρα, μετά από τέσσερα χρόνια, ξύπνησα χωρίς την εταιρία μου, τη Moroccanoil. Ας πούμε ότι μου την έκλεψαν, γιατί ανακατεύτηκα με λάθος ανθρώπους. Αλλά είπα στον εαυτό μου τότε ότι δεν θα καταρρεύσω, θα γίνω πιο δυνατός».

Τελικά η σιλικόνη βλάπτει τα μαλλιά;
Όχι, υπάρχουν φήμες και γεγονότα. Σίγουρα όλοι λένε ότι διάφορα πράγματα καταστρέφουν τα μαλλιά, αλλά ξέρετε ποια είναι η μεγαλύτερη τάση σήμερα; Σπρέι με θαλασσινό νερό, που περιέχει 100% αλάτι. Γιατί; Τα μαλλιά δείχνουν καλύτερα όταν βγαίνεις από τη θάλασσα και τα αφήνεις να στεγνώσουν φυσικά. Οπότε επιστρέφουμε στη σιλικόνη, δεν υπάρχει τίποτα κακό με αυτή, αρκεί να είναι καλής ποιότητας. Αλλά, θυμηθείτε, βρισκόμαστε στο ’93 και δεν υπάρχουν λάδια στο εμπόριο, μόνο σιλικόνη, που δεν μας επιτρέπει να κάνουμε πολλά. Οπότε ανακάλυψα το Moroccanοil, αλλά όταν το έδειξα στους κομμωτές στο Ισραήλ, η αντίδρασή τους ήταν απίθανη. «Πώς μπορούμε να χρησιμοποιούμε λάδι πριν το στέγνωμα;» ρωτούσαν. Εξήγησα τη διαδικασία μεταξύ των μορίων νερού και του λαδιού, το οποίο διαχέεται στον αέρα και κάνει το στέγνωμα ακόμη πιο γρήγορο. Και φτάσαμε στο σήμερα, που χρήση του λαδιού είναι πλέον ένα γεγονός για το οποίο «ευθύνομαι», καθώς το 1993 κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί κάτι τέτοιο.

Οπότε ξεχωρίσατε μέσω του Moroccanoil;
Τα πρώτα υλικά ήρθαν στα χέρια μου ως ακατέργαστη ύλη. Η μητέρα μου το έφερε μαζί της από το Μαρόκο, από όπου κατάγομαι. Το brand Moroccanoil φτιάχτηκε στην κουζίνα μας. Αρκούσε μόνο να καταλάβω τις ιδιότητες των μορίου λαδιού και να τα χειραγωγήσω. Η συνταγή είναι αλγόριθμος. Άλλωστε, όλα είναι αλγόριθμος, ακόμα και οι σχέσεις των ανθρώπων. Για να φτιάξουμε ένα κέικ, θα πάρουμε πιθανώς τα ίδια υλικά, αλλά εγώ θα έχω τον δικό μου αλγόριθμο και εσείς τον δικό σας. Το μυστικό είναι ο τρόπος που χειριζόμαστε τον αλγόριθμο, πώς θα τον χρησιμοποιήσουμε και σε ποιες θερμοκρασίες. Αυτή είναι όλη η φιλοσοφία.
Ωστόσο, με το Moroccanoil πήρα τη λάθος απόφαση. Είναι κάπως προσωπικό, θα μιλήσω, όταν νιώσω έτοιμος σχετικά με το πρότζεκτ Saryna Key. Θα γράψω βιβλίο, όπου θα περιγράψω ακριβώς την ιστορία. Ελληνικό δράμα! Έτσι, μετά από τέσσερα χρόνια μια μέρα ξύπνησα χωρίς τη Moroccanoil. Ας πούμε ότι μου την έκλεψαν, γιατί ανακατεύτηκα με λάθος ανθρώπους. Αλλά είπα στον εαυτό μου τότε ότι δεν θα καταρρεύσω, θα γίνω πιο δυνατός.


Διαβάστε ακόμα: Οι τέσσερις «θεές» που εξάγουν ελληνικά deli προϊόντα!


Άσχημη στιγμή της ζωής σας όντως.
Η φιλοσοφία μου γενικώς είναι ότι για κάθε πρόβλημα υπάρχει μια ευκαιρία στον ουρανό.

Ποιος σας βοήθησε σε αυτή τη δύσκολη φάση;
Μόνο η γυναίκα μου. Είμαστε μαζί από τα 17, οπότε ξέρουμε ο ένας τον άλλο. Αποφάσισα τότε να ξεκινήσω από την αρχή, αλλά δεν θα χρησιμοποιούσα λάδι. Δεν ήξερα τότε ότι θα ανακάλυπτα το βούτυρο καριτέ, όμως γνώριζα ότι θα έκανα κάτι διαφορετικό. Για παράδειγμα, το όνομα του brand. Το Moroccanoil ήταν πολύ γενικό όνομα, ενώ το Saryna Key είναι χρηστικό. Μπορεί σήμερα να είναι βούτυρο, αργότερα κάτι άλλο και κάποια στιγμή ίσως να αφορά τη μόδα, τα έπιπλα και καθετί σχετικό με lifestyle. Αντίθετα, το Moroccanoil θα είναι πάντα Λάδι Μαρόκου. Δεν θα ήταν λογικό να αφορά το βούτυρο καριτέ (shea butter), θα έπρεπε να του αλλάξουμε όνομα!

Και το όνομα πώς προέκυψε;
Πριν από το 2007 όλοι μιλούσαν για το βούτυρο καριτέ, αλλά ήταν απλώς ένα συστατικό στο κάτω μέρος της ετικέτας, αποτελούσε το περιβάλλον για τα υπόλοιπα συστατικά, επειδή ήταν ιδανικό ως βάση. Εγώ όμως ήθελα να το βγάλω από τη λίστα των συστατικών και να το βάλω μπροστά. Ήθελα να επενδύσω στο βούτυρο καριτέ, με άλλα λόγια. Τότε ένας προμηθευτής μου μίλησε για μία γυναίκα που έμενε στη Νότια Γαλλία, τη Σερίνα Κομoντόρ, η οποία ήξερε τα πάντα για το βούτυρο καριτέ. Κι εγώ πραγματικά δεν ήξερα από πού να αρχίσω, γιατί οι δυνατότητες του βουτύρου καριτέ είναι απεριόριστες. Να σκεφτείτε ότι σήμερα, μετά από 10 χρόνια, γνωρίζουμε μόνο το 10% των δυνατοτήτων του. Οπότε τηλεφώνησα στην Σερίνα, η οποία χρειάστηκε μερικούς μήνες και αυτό ήταν, τελειώσαμε. Πήγα στη Νότια Γαλλία, στο χωριό της. Δεν υπογράψαμε τίποτα, δεν μου ζήτησε ποτέ χρήματα. Αντίθετα, μου έδωσε μια ποσότητα συνταγών, με ξεκάθαρη δομή, δωρεάν.

«Οι Έλληνες σέβονται και περιποιούνται τα μαλλιά τους. Αφιερώνουν χρόνο, επενδύουν χρήματα, αγοράζουν προϊόντα, πηγαίνουν στο κομμωτήριο, έχουν σωστά κοψίματα.»

Αυτό κι αν είναι βοήθεια.
Απόλυτα. Δεν θα γινόταν ποτέ το Saryna Key, όπως το ξέρετε σήμερα, αν δεν ήταν αυτή η γυναίκα. Οπότε, ως ένδειξη σεβασμού, έδωσα το όνομά της: Saryna Key.

Απευθυνόμαστε σε άντρες, οπότε μπορείτε να μου πείτε μερικά μυστικά για τα ανδρικά μαλλιά;
Έχουμε πολλά προϊόντα που απευθύνονται σε άντρες και ελπίζω μέχρι το τέλος του 2017 να έχουν κυκλοφορήσει και εδώ. Η σειρά ονομάζεται Μen to be. Ένα πράγμα που πρέπει να κάνουν οι άντρες είναι να χρησιμοποιούν μάσκα. Είναι πιο σημαντικό από ό,τι για τις γυναίκες, επειδή τα μαλλιά τους είναι δέκα φορές πιο σκληρά από των γυναικών. Επίσης, είναι και πιο κοντά, άρα πιο εύκολα στη θεραπεία. Γενικά πιστεύω ότι σε κάθε άντρα ενυπάρχει μία γυναίκα, και ας μην το παραδεχόμαστε. Πάντως οι Έλληνες σέβονται και περιποιούνται τα μαλλιά τους. Αφιερώνουν χρόνο, επενδύουν χρήματα, αγοράζουν προϊόντα, πηγαίνουν στο κομμωτήριο, έχουν σωστά κοψίματα. Από τη στιγμή που είναι μοντέρνοι στα ρούχα, είναι και στο μαλλί.

«Βρίσκω τόσο πολλά κοινά μεταξύ Ελλήνων και Ισραηλινών: τη φιλοξενία, την ζεστασιά των ανθρώπων ακόμα και την επιθετικότητα τους».

Σας αρέσει να ταξιδεύετε να υποθέσω;
Πάρα πολύ και διασκεδάζω το κάθε ταξίδι. Ακόμα και αν είναι για μια μέρα στη Νότια Κορέα. Έφυγα, χωρίς δεύτερη σκέψη!

Πώς σας φαίνεται η Αθήνα;
Μου αρέσει η Αθήνα, θέλω να αποκτήσω ελληνική υπηκοότητα. Βρίσκω τόσο πολλά κοινά μεταξύ Ελλήνων και Ισραηλινών: τη φιλοξενία, την ζεστασιά των ανθρώπων ακόμα και την επιθετικότητα τους. Ο τρόπος που μιλάνε, ο τρόπος που σχετίζονται με τους κανονισμούς, τα πάντα.

Ναι, είμαστε θορυβώδεις.
Δεν γνωρίζετε τι σημαίνει να είναι κάποιος θορυβώδης, μέχρι να επισκεφτείτε το Ισραήλ. Το έχετε επισκεφτεί ποτέ;

Όχι, αλλά έχω την περιέργεια.
Επιβάλλεται. Τότε θα καταλάβετε πόσο ήσυχος λαός είστε. Θα το συνειδητοποιήσετε από τη στιγμή που θα πατήσετε το πόδι σας εκεί.

Τι κάνει το Ισραήλ να ξεχωρίζει ως χώρα;
Αυτό που πέτυχε το Ισραήλ είναι αποτέλεσμα μιας απόφασης. Εδώ και αρκετά χρόνια απλώς «τοποθετούμε» τα παλαιά και μη λειτουργικά ψυχρά κτήρια σε καινούργια περιτυλίγματα. Αυτό οδήγησε την τοπική οικονομία σε άνθιση και όλα στη συνέχεια έγιναν με βάση αυτόν τον παλμό. Άλλωστε, από τη στιγμή που υπάρχει θετική ατμόσφαιρα και ένα έντονο ενδιαφέρον για δρόμους που περπατούνται και τα κτήρια που βλέπονται, η ψυχολογία των ανθρώπων βελτιώνεται. Είμαστε χαρούμενοι, γιατί βλέπουμε πράγματα να γίνονται. Υπάρχουν άπειροι γερανοί, σαν ρομπότ. Θα σας στείλω φωτογραφία για να το διαπιστώσετε! Για μένα, εξάλλου, το υποσυνείδητο είναι πιο σημαντικό και μας επηρεάζει. Κάνει την οικονομία να προοδεύει χάρη στην αυτοπεποίθηση.

 

Διαβάστε ακόμα: Θεόδωρος Ν. Χαραγκιώνης – «Στη ζωή, έχω το δεξί πόδι πάντα στο γκάζι»

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top