Nikos_Karanikolas-0629

  Οι ιδιοκτήτες του “The Mindtrap” Βασίλης Παντσάκης και Γιώργος Μιχαηλίδης.

  «Είναι κεφαλαιώδες λάθος να φτιάχνεις θεωρίες χωρίς να έχεις όλα τα δεδομένα. Ασυναίσθητα αρχίζεις να διαστρεβλώνεις τα γεγονότα ώστε να ταιριάζουν στις θεωρίες, αντί να αλλάζεις τις θεωρίες σύμφωνα με τα γεγονότα». Όταν ο Sherlock Holmes διατύπωνε την παραπάνω θεωρία, δεν είχε την παραμικρή ιδέα πως έθετε έναν από τους βασικούς κανόνες του μεγαλύτερου ζωντανού παιχνιδιού απόδρασης, το οποίο λειτουργεί εδώ και τρεις εβδομάδες στη Θεσσαλονίκη.

  Συναντήσαμε τους εμπνευστές και ιδιοκτήτες του «The Mindtrap» Βασίλη Παντσάκη και Γιώργο Μιχαηλίδη στην αίθουσα αναμονής. Καναπέδες vintage και ξύλινες παλιομοδίτικες επενδύσεις στους τοίχους σε ταξίδευαν αλλού. Η συζήτηση δεν άργησε να ανάψει, ξεκινώντας από τι άλλο; Τα βασικά…

  Nikos_Karanikolas-0639

  Intelligent entertainment και με συνταγή ιατρού…

  Πώς παίζεται το παιχνίδι; Αυτήν τη στιγμή λειτουργούν τρία δωμάτια. Το concept είναι εξαιρετικά απλό και προκλητικό. Μπαίνεις με την παρέα σου, από 2 έως 5 άτομα, σ’ ένα δωμάτιο και προσπαθείς να αποδράσεις μέσα σε 60 λεπτά. Στο πρώτο κομμάτι, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να βρεις και να λύσεις γρίφους και μυστήρια, όπως και να εντοπίσεις διάφορες περίεργες κατασκευές. Στο δεύτερο κομμάτι, πρέπει οι παίκτες να συνδυάσουν όλα τα στοιχεία, ώστε να βρουν το τελικό κλειδί, την τελική κάρτα, το αντικείμενο που θα τους οδηγήσει στην πολυπόθητη απόδραση.

  Παρακολουθεί κάποιος ή, από τη στιγμή που κλείσει η πόρτα, η ομάδα είναι πλέον μόνη της; Για κάθε δωμάτιο υπάρχει ένας game master, ο οποίος ουσιαστικά ελέγχει το παιχνίδι, και ανά δέκα λεπτά έχει τη δυνατότητα να δώσει ένα στοιχείο στους παίκτες, ώστε να τους βοηθήσει. Αυτό το hint θα μπορούσε να είναι μία εικόνα ή σειρές κειμένου. Σίγουρα δεν θα είναι η λύση του μυστηρίου, αλλά θα είναι κάτι που δεν θα το έχουν προσέξει.

  Τους γρίφους λύνει το 30% των επισκεπτών μας. Δεν παραπονιούνται. Χωρίς τη βοήθεια του game master ο γρίφος δεν λύνεται. Είναι πάρα πολύ δύσκολο δηλαδή.

  Χωρίς βοήθεια βγαίνει; Χωρίς τη βοήθεια του game master ο γρίφος δεν λύνεται. Είναι πάρα πολύ δύσκολο δηλαδή. Μέχρι στιγμής καμία ομάδα δεν το έχει καταφέρει χωρίς κάποια βοήθεια. Φυσικά, αυτό το κάναμε επίτηδες, γιατί θέλουμε το παιχνίδι να είναι διασκεδαστικό, προκλητικό και, ταυτόχρονα, να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επικοινωνία μεταξύ των παικτών. Η συνεργασία είναι το παν. Εξάλλου, οι παίκτες μπαίνουν σε ένα χώρο που δεν τον έχουν ξαναδεί και πρέπει να παρατηρήσουν πάρα πολλά αντικείμενα, άρα σίγουρα θα πρέπει να ζητήσουν και κάποια βοήθεια.

  Nikos_Karanikolas-0630

  Τι δουλειά έχει ένας κύβος του Ρούμπικ σ’ ένα παλιό ξύλινο κουτί; Στοιχείο; Ποιος ξέρει;

  Υπάρχει ομάδα που δεν έχει λύσει το γρίφο; Τους γρίφους λύνει, κατά μέσο όρο, το 30% των επισκεπτών μας. Δεν παραπονιούνται. Είτε λένε ότι θέλουν να το ξαναπαίξουν είτε ζητάνε να τους πούμε τη λύση του μυστηρίου. Αν έχουν φτάσει κοντά, τους αποκαλύπτουμε το μυστήριο. Αν, όμως, είναι ακόμα στην αρχή, τότε δεν μπορούμε να τους πούμε τίποτα. Σκέψου το «The Mindtrap» σαν τη συνέχεια του σινεμά. Όταν δεις ένα έργο, θα πας να πεις το τέλος στους φίλους σου; Μάλλον όχι. Το καταλαβαίνει και ο κάθε παίκτης ότι λέγοντας κάτι, είτε εμείς είτε αυτοί που έχουν λύσει το γρίφο, απλώς θα χαλάσουν σε κάποιον τη διασκέδασή του. Το παιχνίδι, εξάλλου, δεν είναι ανταγωνιστικό, είναι διασκεδαστικό.

  Nikos_Karanikolas-0673

  Παρατήρησε, σκέψου, συνεργάσου κι έφυγες!

  Υπάρχει τρόπος διαφυγής σε περίπτωση που συμβεί κάτι; Υπάρχει ένα κουμπί που λέγεται panic button! Έτσι, εάν κάποιος αισθανθεί άσχημα, περίεργα, κλειστοφοβικά, γίνει κάτι τελοσπάντων, πατώντας αυτό το κουμπί αυτόματα ανοίγει η πόρτα και το παιχνίδι τελειώνει για όλους τους παίκτες. Τέτοια περιστατικά δεν έχουν συμβεί μέχρι στιγμής, διότι τα δωμάτιά μας δεν είναι τρομακτικά, αλλά μυστηριώδη. Σκέψου το σαν να παίζεις live ένα επιτραπέζιο παιχνίδι!

  Το παιχνίδι ενδείκνυται και για team building events, στα οποία έρχονται οι εταιρείες με ειδικούς ψυχολόγους, ώστε να μετρήσουν την ομαδικότητα των στελεχών τους.

  Το κόστος, ποιο είναι; Αυτήν τη στιγμή είναι στα 10 ευρώ το άτομο. Στα πέντε άτομα είναι λίγο πιο φθηνό, στα δύο άτομα είναι λίγο πιο ακριβό. Ανοίξαμε στις 3 Σεπτεμβρίου και ο κόσμος έχει αγκαλιάσει την ιδέα, σε όλους έχει αρέσει. Είναι χαρακτηριστικό πως, αυτήν τη στιγμή, έχουμε κλείσει τα δωμάτια για τις επόμενες 15 ημέρες.

  Nikos_Karanikolas-0652

  Τα στοιχεία βρίσκονται στα πιο απίθανα σημεία.

  Κι από ηλικίες; Έχουν έρθει έφηβοι, από 14 έως 16 ετών. Έχουν έρθει και 60άρηδες. Έχουν έρθει άνθρωποι φεύγοντας από τα καταστήματα και τις δουλείες τους, για να παίξουν στο «Μindtrap» και να ξεσκάσουν. Το παιχνίδι ενδείκνυται και για εταιρικές δραστηριότητες, για team building events, στα οποία έρχονται οι εταιρείες με ειδικούς ψυχολόγους, ώστε να μετρήσουν την ομαδικότητα και την ατομικότητα των στελεχών τους.

  Διαβάστε ακόμα: Το σούπερ ελληνικό μπακάλικο του Λινδίνου.

  Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα; Η προοπτική είναι να φτάσουμε τα 6 δωμάτια μέχρι τις 8 Οκτωβρίου και, αμέσως μετά, να δώσουμε το παιχνίδι franchise σε πόλεις της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού. Η ιδέα μας είναι απολύτως ελληνική. Το «The Μindtrap» δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Αυτήν τη στιγμή έχουμε κρούσεις από Αθήνα, Ηράκλειο, Μύκονο Σαντορίνη, Γιάννενα, Πάτρα και Λάρισα, ενώ από το εξωτερικό μιλάμε με Κύπρο, Αυστραλία και Γερμανία. Στις προτεραιότητες μας είναι και οι τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη. Είμαστε σε επικοινωνία με τουριστικά γραφεία και ξενοδοχεία. Προσφέρουμε μάλιστα και διάφορα πακέτα, αλλά το βασικό είναι να ανοίξουν και τα 6 δωμάτια, ώστε οι πελάτες μας να έχουν περισσότερες επιλογές. Να έχουμε ποικιλία, με άλλα λόγια, και όχι τόσο μεγάλη αναμονή.

  Nikos_Karanikolas-0658

  Ο ψυχίατρος απουσιάζει. Έχεις 60 λεπτά για να φύγεις κι εσύ!

  Είχατε κάποια επιχειρηματική δραστηριότητα στο παρελθόν ή κατευθείαν στα βαθιά; Και οι δυο μας έχουμε δικές μας επιχειρήσεις, επομένως ξέρουμε πώς να κινηθούμε. Αυτό, πάντως, που μας έδωσε μια ξεχωριστή ώθηση είναι ότι και οι δύο είμαστε gamers από τα δεκαπέντε μας. Ασχολούμασταν με το internet gaming και θέλαμε αυτό να το περάσουμε στην πραγματικότητα. Κάποια παιχνίδια adventure και strategy που λατρέψαμε ως πιτσιρικάδες μας έδωσαν ιδέες, κάποια στοιχεία έχουμε ενσωματώσει και στα δωμάτια. Αλλά θα πρέπει να παίξεις για να τα βρεις.

  Τα δωμάτια

  – Το ψυχιατρείο: Ιατρός με εκκεντρικές μεθόδους θεραπείας έχει κλειδώσει τους ασθενείς του στο ιατρείο, προκειμένου να θεραπεύσει την «τρέλα» τους. Έχετε 60 λεπτά για να αποδράσετε!

  – Το τελευταίο γεύμα: Πολυεκατομμυριούχος οικοδεσπότης κλειδώνει στην τραπεζαρία τους καλεσμένους του. Η έξοδος μόνο μία. Ο χρόνος: μια ώρα. Το γεύμα δεν σερβίρεται ποτέ!

  – Το σπίτι του εξερευνητή λόρδου Wicklewood: Μετά από μία ολόκληρη ζωή εξερευνήσεων, αναζητήσεων και περιπλανήσεων, ο λόρδος Wicklewood μαζεύει όλους τους θησαυρούς στην έπαυλή του, την οποία μετατρέπει σε ζωντανό παζλ. Μπορείς να διαφύγεις;

  Nikos_Karanikolas-0656

  Πίσω από τις λέξεις κρύβεται… Μήπως ένα ακόμα στοιχείο;

  Οι όροι του παιχνιδιού
  1. Από τη στιγμή που μπαίνεις στο δωμάτιο, ο στόχος είναι ένας, η απόδραση.
  2. Ό,τι συμβαίνει στο «The Mindtrap», μένει στο «The Mindtrap». Μην δώσεις στοιχεία για το περιεχόμενο και την ιστορία του δωματίου, ώστε να μπορέσουν να το απολαύσουν και οι φίλοι σου.
  3. Μην σπαταλήσεις το χρόνο σου. Μην ξεχνάς ότι είναι μόνον 60 λεπτά. Μια ιδέα μπορεί να γεννήσει ένα καινούριο στοιχείο, το οποίο θα σε οδηγήσει στην έξοδο.
  4. Ψάξε παντού, ακόμα και στα πιο απίθανα μέρη, και χρησιμοποίησε όλα τα στοιχεία που θα συγκεντρώσεις.
  5. Ο πανικός δεν είναι φίλος σου. Με ηρεμία και καθαρό μυαλό προσπάθησε να λύσεις το μυστήριο και να δραπετεύσεις. Ωστόσο, σε περίπτωση που κάποιος πανικοβληθεί, υπάρχει κουμπί μέσα στο δωμάτιο που το πατάς και μπορείς να αποχωρήσεις.
  6. Η ομάδα σου είναι το κλειδί που θα σε οδηγήσει στην έξοδο. Μόνο αν συνεργαστείτε, θα καταφέρετε να κερδίσετε.
  7. Οι διοργανωτές του «The Mindtrap» χαίρονται να σας βλέπουν να διασκεδάζετε. Γι’ αυτό, βάλτε τα δυνατά σας, ώστε να σας δώσουν όλο και περισσότερα στοιχεία.
  8. Μην ξεχνάς ότι πρόκειται για παιχνίδι. Μπορεί να δυσκολέψει σε κάποια σημεία, ωστόσο παραμένει ένα παιχνίδι.
  9. Χρησιμοποίησε την εξυπνάδα σου και λύσε όλα τα μυστήρια των δωματίων του «The Mindtrap». Οπλίσου με υπομονή και επιμονή και θα δεις ότι η λύση βρίσκεται μπροστά σου.
  10. Χρησιμοποίησε όλες τις πνευματικές σου ικανότητες. Σκέψου, βάλε τα στοιχεία στη σωστή σειρά και πέρνα καλά με την παρέα σου. Το βασικότερο που έχεις να κάνεις είναι να το διασκεδάσεις!

  Το The Mindtrap βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης Κομνηνών 18 με Τσιμισκή. Οι κρατήσεις γίνονται τηλεφωνικά στο 2310 – 269885 ή στην ιστοσελίδα themindtrap.gr. E-mail: [email protected]

   

  Διαβάστε ακόμα: Βασίλης Μπαρτζώκας, ιδρυτής του DesignLobby

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top