Θέλεις να βγάλεις περισσότερα χρήματα; Πολύ σωστά το σκέφτεσαι, αλλά μήπως πρέπει να κινητοποιηθείς λίγο καλύτερα; Υπάρχει τρόπος.

Money makes the world go round. Πολλές φορές, δε, τον κάνει να στροβιλίζεται αδιακρίτως. Όπως και να το κάνουμε, πάντως, το χρήματα είναι αναγκαίο μέρος της ζωής μας. Καλύπτει ανάγκες και δημιουργεί πολλαπλάσιες. Το θέμα είναι πώς θα καταφέρεις να το… πλησιάσεις. Μπορεί να λέμε πως τα λεφτά πάνε στα λεφτά, όμως, αυτή είναι περισσότερο μια ιδεοληψία και λιγότερο μια πραγματικότητα. Οι ευκαιρίες είναι εκεί έξω, αρκεί κάποιος να ξέρει τον τρόπο να τις ανακαλύψει.

Οι επαγγελματικές συμβουλές είναι καλές, δίνουν ένα κίνητρο, αλλά φυσικά δεν είναι πανάκεια. Ιδού επτά απλές σκέψεις που μπορούν να σας κινητοποιήσουν και να γεμίσουν το πορτοφόλι σας. Προσοχή: μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Αυτό που πρέπει να διαθέτετε πάνω από όλα είναι υπομονή, θέληση και αποφασιστικότητα. Ο τολμών νικάει και σίγουρα έχει και κέρδος. H Christine Kopaczewski του Business Insider, έτσι μια εβδομάδα, έκανε ένα κοινωνικό πείραμα. Ρώτησε απλούς ανθρώπους τι πιστεύουν ότι χρειάζεται να κάνει κάποιος για να βγάλει περισσότερα χρήματα. Στη συνέχεια ομαδοποίησε τις απαντήσεις και έφτασε στο συμπέρασμα αυτών των επτά σημείων-αιχμής.

1. Κάνε αυτό που σου αρέσει

Όχι δεν είναι εύκολο, αλλά δεν πρέπει να το προσπαθήσεις; Συνήθως οι άνθρωποι με αρκετή δόση ηττοπάθειας παραδέχονται πως κάνουν μια δουλειά που δεν τους εκφράζει και δεν τους αρέσει. Είναι μαθηματικά βέβαιο πως η προσπάθειά τους χρόνο με το χρόνο θα φθίνει κι αυτό δεν μπορεί παρά να έχει επίπτωση και στο βαλάντιό τους. Σε αντίθεση με εκείνους που εργάζονται στο αντικείμενο που αγαπούν.

2. Ζήτα αύξηση

Ναι, σωστά: είναι εύκολο να το λες και πολύ δύσκολο να το κάνεις. Οι μισθοί στην Ελλάδα είναι καθηλωμένοι, οι μειώσεις είναι στην ημερήσια διάταξη, όμως, μόνο εσύ ξέρεις καλά τις συνθήκες στην εργασία σου. Αν πιστεύεις πραγματικά πως αξίζεις περισσότερα και υπάρχει η δυνατότητα αυτά τα χρήματα να σου δοθούν, δεν πρέπει να το σκεφτείς δεύτερη φορά. Είναι πιθανό να ακούσεις ένα μεγαλοπρεπές «όχι». Αν δεν το ρωτήσεις, όμως, δεν θα το ακούσεις ούτε κι αυτό.

Εκεί έξω υπάρχει ζήτηση για ένα εύρος υπηρεσιών που δεν μπορείς να φανταστείς.

3. Δείξε την αξία σου 

Μην περιμένεις από τους άλλους να την ανακαλύψουν. Είναι καλή η μετριοφροσύνη, αλλά δεν πρέπει να φτάνεις στο άλλο άκρο. Καθημερινά εμφανίζονται ευκαιρίες στη δουλειά όπου μπορείς να δείξεις ότι μπορείς να κάνεις κι άλλα πράγματα από αυτά που σου έχουν ανατεθεί. Στο στρατό λέγαμε «μην δείξεις ό,τι ξέρεις». Στη δουλειά δεν ισχύει το ίδιο. Είναι βέβαιο πως όλοι θέλουν να έχουν στη δουλειά υπεραπαραίτητους εργαζόμενους.

4. Εκμεταλλεύσου όλες τις δεξιότητές σου

Το οκτάωρο είναι βαρύ, ποιος αντιλέγει; Το μόνο που σκέφτεσαι είναι να τελειώσεις τη δουλειά και να επιστρέψεις στη βολή του σπιτιού σου. Για σκέψου το άλλη μια φορά: μήπως σου αρέσει να κάνεις και κάτι άλλο, αλλά δεν το έχεις εκμεταλλευτεί ως τώρα; Ακούγεται σαν δεύτερη δουλειά, αλλά μπορεί να σου προσφέρει περισσότερη ευχαρίστηση. Εκεί έξω υπάρχει ζήτηση για ένα εύρος υπηρεσιών που δεν μπορείς να φανταστείς. Ξέρεις πόσοι ενήλικες ασχολούνται με δημιουργικές απασχολήσεις και αναζητούν τον κατάλληλο «δάσκαλο»; Γιατί να μην είσαι εσύ αυτός;

5. Γύρνα ξανά στα θρανία

Ακούγεται μακρόπνοο, αλλά ποιος είπε πως δεν είναι ανάγκη να «χτίσεις» την προσωπικότητά σου και το επαγγελματικό σου προφίλ; Μπορεί να ακούμε με σκεπτικισμό ότι κάποιοι άνθρωποι πέρασαν στο Πανεπιστήμιο στα 50 τους ή τέλειωσαν ως αριστούχοι το σχολείο σε προχωρημένη ηλικία. Δεν θα έπρεπε! Οτιδήποτε κάνεις για τον εαυτό σου που θα τον βελτιώσει δεν θα πρέπει να το αντιμετωπίζεις ως βουνό, αλλά ως πρόκληση.

6. Να είσαι ευέλικτος 

Με τον όρο ευελιξία εννοούμε μην μένεις στο ίδιο σημείο λες και έχεις ρίξει άγκυρα. Αν χρειάζεται να σηκωθείς από το γραφείο σου για να μετακινηθείς σε άλλου μέρος, μην το σκεφτείς δεύτερη φορά. Απλώς, κάνε το. Είναι δεδομένο πως κάποιος άλλος που μπορεί να το πράξει αμέσως θα σου αρπάξει την ευκαιρία. Αυτή η υποκατηγορία είναι ό,τι πρέπει για τεχνίτες πάσης φύσεως.

7. Μην μένεις σε μια δουλειά για πάντα

Καλή είναι η ασφάλεια, αλλά πολλές φορές είναι υπνωτιστική. Σκέψου το κι αλλιώς: η επαγγελματική κινητικότητα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Σήμερα είσαι εδώ, αύριο είσαι αλλού. Υπό άλλες συνθήκες το να ξεκινήσεις από το… μηδέν μοιάζει με ανηφόρα. Δεν θα πρέπει να το βλέπεις έτσι. Κάθε νέο ξεκίνημα είναι μια πρόκληση, για ευκαιρία που μένει να αποδειχθεί.

 

Διαβάστε ακόμα: Είσαστε φτιαγμένοι από την πάστα του leader;

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top