Για χώρες όπως η Ελλάδα, με ιδιαιτερότητες στη γεωγραφία και την οικονομία, η τεχνολογία και η υιοθέτησή της από όλους, μπορεί να αλλάξει ριζικά την καθημερινότητα των πολιτών.

    H ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πρόοδο της ψηφιακής τεχνολογίας και της κινητής τεχνολογίας και σαφώς στην επιτυχημένη πορεία των ομίλων του κλάδου, που δεν σταματούν να επενδύουν σε καινοτόμες εφαρμογές σε έρευνα και ανάπτυξη. Έτσι, οι νέες τεχνολογίες επαναπροσδιορίζουν την έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης καθώς βελτιώνουν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων καθημερινά, ενώ γεφυρώνουν τις διαφορές ανάμεσα στους πολίτες, εξασφαλίζοντάς τους ίση πρόσβαση στα νέα προηγμένα ψηφιακά μέσα.

    Ειδικά για χώρες όπως η Ελλάδα, με ιδιαιτερότητες στη γεωγραφία και την οικονομία, η τεχνολογία και η υιοθέτησή της από όλους, μπορεί να αλλάξει ριζικά την καθημερινότητα των πολιτών και να διασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα και τα παιδιά της.

    Στην Ελλάδα, η τηλεϊατρική μπορεί να διορθώσει τα προβλήματα της περιορισμένης κατά τόπους ιατρικής παρακολούθησης σε νησιωτικές περιοχές, επιτρέποντας σε κατοίκους να παρακολουθούν την υγεία τους από την Αθήνα.

    Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγεία

    Ο τομέας της Υγείας είναι αδιαμφισβήτητα από τους πιο κρίσιμους για την κοινωνική ευημερία. Οι τεχνολογίες που αναπτύσσονται συνεχώς, προσφέρουν στην ανθρωπότητα βελτιωμένες υπηρεσίες υγείας, οι οποίες βασίζονται όχι μόνο στη θεραπεία και αποκατάσταση, αλλά πλέον, και στη δυνατότητα της έγκαιρης διάγνωσης και πρόληψης των ασθενειών. Ένα τέτοιο «έξυπνο» τεχνολογικό επίτευγμα φαίνεται πως σχεδίασε η ερευνητική ομάδα της Google, αναδεικνύοντας για ακόμα μία φορά τις απεριόριστες δυνατότητες των νέων τεχνολογιών. Οι ερευνητές της Google, με επικεφαλής τη Δρα Lily Peng, ανέπτυξαν δοκιμαστικά, το πρώτο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο αναλύει εικόνες του αμφιβληστροειδούς φακού του ματιού του ασθενούς και προβλέπει την πιθανότητα εμφράγματος, εγκεφαλικού ή άλλου καρδιαγγειακού προβλήματος, με ακρίβεια περίπου 70%.

    Στην Ελλάδα, η τηλεϊατρική μπορεί να διορθώσει τα προβλήματα της περιορισμένης κατά τόπους ιατρικής παρακολούθησης σε νησιωτικές περιοχές, επιτρέποντας σε κατοίκους π.χ. της Αμοργού να παρακολουθείται η υγεία τους από την Αθήνα. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη εδώ και μερικά χρόνια έχει συσταθεί ένα Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής για τη νησιωτική Ελλάδα με στόχο την ισότιμη πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

    Οι ψηφιακές επικοινωνίες ενώνουν τους ανθρώπους, μικραίνουν τις αποστάσεις και καταργούν τα σύνορα, ενώ δίνουν διέξοδο σε ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον.

    «Έξυπνα» κινητά

    Παρά τις απεριόριστες δυνατότητες, το πεδίο που εμφανίζει την ταχύτερη εξέλιξη με σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό όφελος είναι οι ψηφιακές επικοινωνίες, οι οποίες, με εργαλείο το έξυπνο κινητό τηλέφωνο, απελευθερώνουν τις δυνατότητες του IoT στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Οι ψηφιακές επικοινωνίες ενώνουν τους ανθρώπους, μικραίνουν τις αποστάσεις και καταργούν τα σύνορα, ενώ δίνουν διέξοδο σε ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον. Συνδέουν την κοινωνία με την Πολιτεία και παρέχουν βασικές υπηρεσίες σε περισσότερους ανθρώπους, όπως η τηλεϊατρική, η ισότιμη πρόσβαση σε εκπαιδευτικά προγράμματα μέσω e-learning, η διαχείριση της οικιακής ενέργειας και των οικιακών ηλεκτρικών συσκευών.

    Καινοτομία στην αγροτική ανάπτυξη

    Καθιστώντας δυνατή όχι μόνο την πρόβλεψη του καιρού αλλά και άλλες παραμέτρους όπως η ποιότητα του εδάφους, οι σύγχρονες εφαρμογές παρέχουν βοήθεια στους αγρότες, ώστε να αυξήσουν τις αποδόσεις των καλλιεργειών τους, ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους και τα κόστη στην αγροτική παραγωγή.

    Σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες βρίσκονται σε εξέλιξη καινοτόμες προσπάθειες για να διατεθούν προσιτές πηγές ενέργειας σε φτωχές ή απομακρυσμένες περιοχές με σύμμαχο την τεχνολογία.

    «Πράσινη» ενέργεια

    Η αναζήτηση αξιόπιστων και βιώσιμων ενεργειακών δικτύων είναι, φυσικά, ζωτικής σημασίας. Σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες βρίσκονται σε εξέλιξη καινοτόμες προσπάθειες για να διατεθούν προσιτές πηγές ενέργειας σε φτωχές ή απομακρυσμένες περιοχές. Η τεχνολογία, είναι σύμμαχος στις προσπάθειες αυτές και παράλληλα προστατεύει το περιβάλλον μειώνοντας τις εκπομπές ρύπων, καθώς σταδιακά αντικαθιστά τα συμβατικά ενεργειακά αποθέματα, όπως το πετρέλαιο και ο άνθρακας, με φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας.

    Η τεχνολογία έρχεται να δώσει τη λύση στο ενεργειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές μεγαλουπόλεις εξαιτίας του υπερπληθυσμού.

    Βιώσιμες πόλεις

    Την ίδια στιγμή, η τεχνολογία έρχεται να δώσει τη λύση στο ενεργειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές μεγαλουπόλεις εξαιτίας του υπερπληθυσμού. Ήδη στην Ιαπωνία έχει ξεκινήσει μία καινοτόμος κατασκευαστική μελέτη κτιρίων, που θα κατασκευάζονται από ξύλο, μέσα στα οποία, εκτός από τους ενοίκους τους, θα μπορούν να αναπτυχθούν και καλλιέργειες.

     

    Διαβάστε ακόμα: Δικαίως μπήκε ο Σταύρος Τσομπανίδης στη λίστα του Forbes με τους πιο επιτυχημένους νέους της Ευρώπης;

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top