«Τι σημαίνει για μένα επιτυχία; Το ρητό του Τσώρτσιλ: Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.»

«Τι σημαίνει για μένα επιτυχία; Το ρητό του Τσώρτσιλ: Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.» Φωτογραφία: Διονύσης Ματιάτος

Πιτσιρικάς, τι δουλειά λέγατε ότι θα κάνετε «όταν μεγαλώσω»;
Aστροναύτης, φυσικά. Ήταν η εποχή του Απόλο, του Νιλ Άρμστρονγκ, και της προσελήνωσης. Το tech dream της εποχής.

Ποιο είναι, με δυο λόγια, το mission statement της επιχείρησής σας;
Make people’s lives better by moving efficiently in their cities.

Τι ήταν αυτό που σας ενέπνευσε περισσότερο να συνεχίσετε παρά τις αντιξοότητες όταν στήνατε την επιχείρησή σας;
Οι άνθρωποι που βρέθηκαν κοντά στην εταιρεία. Οι co-founders, οι πρώτοι υπάλληλοι, οι πρώτοι μικροεπενδυτές, και οι πελάτες που μας «φώναζαν» να μην να τα παρατήσουμε.

Τι σημαίνει για εσάς επιτυχία;
Το ρητό του Τσώρτσιλ: «Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.»

Η προσωπική σας ευτυχία συνδέεται με την επαγγελματική σας επιτυχία;
Την επηρρεάζει σε μεγάλο βαθμό. Όσο συνεχίζω να κάνω κάτι που αγαπώ (όχι απαραίτητα «πετυχαίνω») νιώθω πιο γεμάτος σαν άνθρωπος. Αυτό μοιάζει με ό,τι αποκαλούμε «ευτυχία».

Ποια ήταν η μεγαλύτερη σας επαγγελματική αποτυχία; Τι σας έχει διδάξει;
Το 1998 έκλεισα την οικογενειακή επιχείρηση υποδημάτων που είχα αναλάβει και έτρεχα, μετά από μια επιτυχημένη πορεία έντεκα χρόνων και δυο προβληματικά, καταστροφικά χρόνια. Αυτό που έμαθα ήταν η ανάγκη να μελετάς το ευρύτερο οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, και τις εξελίξεις που μπορεί να σε επηρρεάσουν θετικά ή αρνητικά σε βάθος χρόνου. Και έμαθα ότι η «επιτυχία» ξεκινά να χτίζεται κάθε πρωΐ.

«Ποιο είναι αγαπημένο μου ρητό; ‘’Ideas that spread, win’’».

Για ποια απόφασή σας έχετε μετανιώσει;
Για κάθε φορά που πίεσα ή μίλησα άσχημα στον γιο μου, που λατρεύω.

Διαβάστε ακόμα: Τop 5 ποιήματα για τον Πατέρα

Τα χρήματα που έχετε κερδίσει έχουν βελτιώσει την ποιότητα ζωής σας;
Δεν έχω κερδίσει χρήματα. Όλη μου η περιουσία είναι οι μετοχές της εταιρείας μου, και ζω μόνο από τον μισθό μου.

Τι έχετε «επιστρέψει» στην κοινωνία ως «μέρισμα» για την επιτυχία σας;
Μια καλύτερη, λειτουργικότερη, αγορά ταξί. Χιλιάδες επαγγελματίες οδηγούς που κάθε μέρα λένε ότι η ζωή τους άλλαξε προς το καλύτερο με το Taxibeat. Χιλιάδες επιβάτες που λένε ακριβώς το ίδιο. Το «μέρισμα» που προσφέρω είναι το value που βάζει η δουλειά μου στην καθημερινότητα χιλιάδων ανθρώπων.

«Προσπαθώ να βλέπω τα μακροχρόνια trends της αγοράς μου, και να πηγαίνω γρήγορα εκεί που θα πάει η μπάλα, πριν αυτή φτάσει. Δεν πιστεύω ΚΑΘΟΛΟΥ στις γρήγορες λύσεις και βλέπω πάντα πολύ καχύποπτα αυτούς που μου προτείνουν τέτοιες».

«Προσπαθώ να βλέπω τα μακροχρόνια trends της αγοράς μου, και να πηγαίνω γρήγορα εκεί που θα πάει η μπάλα, πριν αυτή φτάσει. Δεν πιστεύω ΚΑΘΟΛΟΥ στις γρήγορες λύσεις και βλέπω πάντα πολύ καχύποπτα αυτούς που μου προτείνουν τέτοιες».

Τι ώρα ξυπνάτε το πρωί και ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε;
Ξυπνάω γύρω στις 8:00 με 8:30. Τσεκάρω τα emails στο κινητό μου, μαζί με τα στατιστικά από τα δρομολόγια που εξυπηρετήσαμε την προηγούμενη μέρα στις αγορές της Νότιας Αμερικής (λόγω διαφοράς ώρας).

Μιλάτε στο τηλέφωνο στο εστιατόριο; Τσεκάρετε τα email σας τη νύχτα; Πηγαίνετε στο γραφείο το Σαββατοκύριακο; Παίρνετε δουλειά μαζί σας στις διακοπές;
Ναι στα emails τη νύχτα, ναι στη δουλειά το Σαββατοκύριακο. Όχι στα άλλα.

«Το marketing είναι μέσα στο προϊόν».

Γιατί νομίζετε οτι η επιχειρηματικότητα έχει δαιμονοποιηθεί στη χώρα μας;
Η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία –όπως έχει πει και ο Στέλιος Ράμφος– κυριάρχησε η ιδέα του «μεσολαβητή». Ο μεσολαβητής του θεού με τον άνθρωπο, ο μεσολαβητής του κράτους με τον πολίτη, πάντα κάποιος «κανόνιζε» για να διευθετήσουμε τις εκκρεμότητες και τα αιτήματά μας. Μέσα σε αυτό τον τρόπο σκέψης, η ιδέα κάποιου που μπορεί να είναι αυτοδημιούργητος, να πατάει γερά στα πόδια του, να δίνει λύσεις σε προβλήματα και να πετυχαίνει μόνος του, ήταν έξω από τις αποδεκτές αξίες. Συνεπώς, η αντίληψη ότι το κράτος (και οι μεσολαβητές του) θα λύσουν κάθε πρόβλημά μας, έκανε την αντίληψη της επιχειρηματικότητας «απόβλητη». Νομίζω όμως ότι σήμερα κάτι αλλάζει σε αυτή την αντίληψη –προς το καλύτερο.

Ποιο θα έπρεπε να είναι, κατά τη γνώμη σας, το μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδας;
Σύνδεση με τα νέα ρεύματα σκέψης και ιδέες του νέου αιώνα. Επένδυση στην παγκόσμια δικτυωμένη οικονομία, νέες τεχνολογίες, ρομποτική, καθαρή ενέργεια, καινοτομία, design, περιβάλλον. Δεν μπορούμε να πετύχουμε σε όλα αυτά. Αλλά πρέπει να πάψουμε να τρεφόμαστε μόνο από τα «ασφαλή λιμάνια» του τουρισμού και της ναυτιλίας. Χρειάζεται να αναπτύξουμε νέες δεξιότητες για να αποκτήσουμε μια νέα αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε ακόμα: «Έχουμε την ανάγκη να ξεκινήσουμε πάλι, σχεδόν από το μηδέν».

Τι εκτιμάτε περισσότερο στους ανταγωνιστές σας;
Για κάποιους από αυτούς, εκτιμώ αυτό που οι Αμερικάνοι ονομάζουν ruthless execution.

Πότε γίνεστε σκληρός με τους συνεργάτες σας;
Όταν διαπιστώνω όταν βάζουν χαμηλά τον πήχη τους –ειδικά όταν ξέρω ότι μπορούν να τον βάλουν παραπάνω.

Ποιο είναι το βασικό γνώρισμα του δικού σας επιχειρηματικού στυλ;
Προσπαθώ να βλέπω τα μακροχρόνια trends της αγοράς μου, και να πηγαίνω γρήγορα εκεί που θα πάει η μπάλα, πριν αυτή φτάσει. Δεν πιστεύω ΚΑΘΟΛΟΥ στις γρήγορες λύσεις και βλέπω πάντα πολύ καχύποπτα αυτούς που μου προτείνουν τέτοιες. Πιστεύω στα αποτελέσματα που έρχονται μέσα από την πολύ συστηματική μακροχρόνια δουλειά, κάθε μέρα κι ένα φασούλι στο σακούλι των μεγάλων στόχων. Τέλος, πιστεύω ότι το marketing είναι μέσα στο προϊόν.

Στην επόμενη σελίδα: Το γραφείο που μοιράζεται με έναν συνάδελφο, το πρότυπο του Στηβ Τζόμπς, και όσα τον δίδαξε ο πατέρας του.

1 2

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top