Φορώντας τις προστατευτικές τους μάσκες οι Πολ Μίλγκρομ και Ρόμπερτ Γουίλσον ποζάρουν περιχαρείς (gsb.stanford.edu).

    Στις 2:15 τα ξημερώματα, το κουδούνι του 72χρονου καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου Στάνφορντ Πωλ Μίλγκρομ χτυπάει ανεξήγητα. Δεν περίμενε κανέναν τέτοια ώρα. Την ίδια στιγμή, η γυναίκα του, η οποία βρισκόταν στην Στοκχόλμη, λαμβάνει ειδοποίηση στο κινητό της από την κάμερα ασφαλείας που είναι τοποθετημένη στην πόρτα του σπιτιού τους. Γεμάτη περιέργεια, ανοίγει το κινητό της και βλέπει κολλημένο το πρόσωπο του 83χρονου γείτονα τους και έτερου καθηγητή Οικονομικών στο Στάνφορντ και από πίσω του διακρίνει την σύζυγο του να του λέει να σταματήσει να χτυπά το κουδούνι τόσο πολύ. Ο Μίλγκρομ αντιδρά.

    «Πωλ, είμαι ο Μπομπ Γουίλσον.», «Ναι;» απαντά επιτέλους ο Μίλγκρομ. «Κέρδισες το Νόμπελ! Κέρδισες το Νόμπελ και προσπαθούν να σε βρουν, όμως δεν μπορούν. Δεν πρέπει να έχουν τον αριθμό σου. Τους τον δώσαμε εμείς». «Ουάου». Ο Μίλγκρομ δεν μπορεί να το πιστέψει. «Θα απαντήσεις το τηλέφωνο σου;» ρωτά η σύζυγος του Ουίλσον και ξεσπά σε γέλια.

    Ο 83χρονος Ουίλσον ήταν ο πρώτος που ενημέρωσε τον συνεργάτη και φίλο του, Μίλγκρομ, σχετικά με το βραβείο Νόμπελ.

    Η φανταστική αυτή σκηνή καταγράφηκε και δημοσιεύτηκε στα social media του Στάνφορντ και φυσικά έγινε viral λόγω του αγνού ενθουσιασμού που παρέσυρε τον 83χρονο Ουίλσον να ενημερώσει πρώτος τον χρόνια συνεργάτη και φίλο του, σχετικά με το κατόρθωμα των δυο τους να κερδίσουν το βραβείο Νόμπελ για την βελτίωση της θεωρίας δημοπρασιών και για την δημιουργία νέων format δημοπρασίας.

    Το κλασικό σκίτσο της Σουηδικής Ακαδημίας που φιλοτεχνείται πάντα για τους νικητές.

    Η επιτροπή που τους απένειμε το βραβείο ανέφερε πως η θεωρία που ανέπτυξαν ήταν καθοριστική για την ανάπτυξη νέων και σύνθετων μορφών δημοπρασίας που χρησιμοποιούνται τώρα σε όλο τον κόσμο, για σκοπούς που κυμαίνονται από την πώληση ραδιοφάσματος, και αλιευτικών αδειών ως την κατανομή χρονοθυρίδων προσγείωσης σε αεροδρόμια και τη δημιουργία συστημάτων εμπορίας εκπομπών αερίων και άλλων περιβαλλοντικών αδειών.

    Οι καθηγητές «χρησιμοποίησαν τις γνώσεις τους για να σχεδιάσουν νέες μορφές δημοπρασίας για προϊόντα και υπηρεσίες που είναι δύσκολο να πωληθούν με παραδοσιακό τρόπο, όπως οι ραδιοσυχνότητες, οι αλιευτικές άδειες, η κατανομή χρονοθυρίδων προσγείωσης σε αεροδρόμια και η δημιουργία συστημάτων εμπορίας εκπομπών αερίων και άλλων περιβαλλοντικών αδειών», ανέφερε σε δήλωσή της η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας.

    Εικόνα από το θυροτηλέφωνο: Εν τω μέσω της νυκτός ο Ουίλσον πήγε στο σπίτι του Μίλγκρομ να τον ενημερώσει για τα καλά νέα.

    «Οι ανακαλύψεις τους έχουν ωφελήσει τους πωλητές, τους αγοραστές και τους φορολογούμενους σε όλο τον κόσμο» προσθέτουν, καθώς επηρεάζουν πολλές πτυχές της καθημερινής ζωής, από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ή των κρατικών ομολόγων έως την ποιότητα της κάλυψης κινητών τηλεφώνων και την ομαλή λειτουργία της συλλογής απορριμμάτων.

    Το βραβείο κλείνει μια εβδομάδα βραβείων Νόμπελ, συμπεριλαμβανομένων των βραβείων για την ιατρική, την φυσική, την χημεία, την λογοτεχνία και την ειρήνη.

     

    Διαβάστε ακόμα: Το παγκόσμιο φως της Ακρόπολης, αλλά και μια χαμένη ευκαιρία.

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top