«Προτεραιότητά μας είναι πάντα το καλό, ποιοτικό βιβλίο. Στα 25 χρόνια που δραστηριοποιούμαστε στον εκδοτικό χώρο έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη του αναγνωστικού κοινού σε ό,τι αφορά την ποιότητα της δουλειάς μας».

– Πιτσιρικάς, τι δουλειά λέγατε ότι θα κάνετε «όταν μεγαλώσω»;
Μεγάλωσα σε αγροτική οικογένεια του θεσσαλικού κάμπου. Όσο μακριά κι αν έβλεπαν τα μάτια μου, αντίκριζαν μόνο γη. Οι παραστάσεις μας ήταν πολύ περιορισμένες, τα επαγγέλματα που γνωρίζαμε πολύ συγκεκριμένα: δάσκαλος, παπάς, γιατρός… Περιέργως, ωστόσο, αυτό που θυμάμαι να λέω είναι πως ήθελα να γίνω αεροπόρος!

– Πότε συλλάβατε το όραμα που σας κατευθύνει μέχρι σήμερα;
Δεν ξέρω να πω πότε συγκεκριμένα. Δεν νομίζω πως υπήρξε μία και δεδομένη στιγμή. Τα πράγματα κύλησαν από μόνα τους. Σαν να ήταν από την αρχή όλα σχεδιασμένα.

– Ποιο είναι, με δυο λόγια, το mission statement της επιχείρησής σας;
Εδώ υπάρχει ένα βιβλίο για τον καθένα.

– Τι ήταν αυτό που σας ενέπνευσε περισσότερο να συνεχίσετε παρά τις αντιξοότητες όταν στήνατε την επιχείρησή σας;
Εκείνη την εποχή, ο ενθουσιασμός για το καινούργιο μου βήμα και πάνω απ’ όλα η αγάπη για το βιβλίο ήταν τόσο έντονα, που, ακόμα κι αν υπήρχαν αντιξοότητες, δεν τις πήρα είδηση.

– Τι σημαίνει για εσάς επιτυχία;
Να φτάνει στο γραφείο μου ένα καινούργιο βιβλίο από το τυπογραφείο. Να βλέπω χαμόγελα στα πρόσωπα των συνεργατών μου. Να βλέπω έναν έφηβο στο μετρό να διαβάζει ένα βιβλίο, αντί να κοιτάει την οθόνη του κινητού του και να πληκτρολογεί με μανία. Πάνω απ’ όλα: Να είναι καλά και δίπλα μου οι δικοί μου άνθρωποι.

«Μια αποτυχία είναι πάντα μια αποτυχία, είτε μεγάλη είναι είτε μικρή. Και καθεμία έχει κάτι να μας δείξει, αρκεί να έχουμε την ωριμότητα και τη διαύγεια να το δούμε».

– Η προσωπική σας ευτυχία συνδέεται με την επαγγελματική σας επιτυχία;
Δεδομένου ότι ξεκίνησα μόνος μου στην αρχή, εν μέρει η επαγγελματική επιτυχία ήταν και προσωπική, άρα συνδέεται και με την προσωπική μου ευτυχία, η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν εξαντλείται μόνο στις επαγγελματικές επιτυχίες.

– Ποια ήταν η μεγαλύτερή σας επαγγελματική αποτυχία; Τι σας έχει διδάξει;
Ποτέ δεν κατάφερα να σκεφτώ με μεγέθη, μεγαλύτερο – μικρότερο. Μια αποτυχία είναι πάντα μια αποτυχία, είτε μεγάλη είναι είτε μικρή. Και καθεμία έχει κάτι να μας δείξει, αρκεί να έχουμε την ωριμότητα και τη διαύγεια να το δούμε. Επομένως, δεν θα διαλέξω μία για να σας πω. Άλλωστε είναι τόσες πολλές που δεν ξέρω ποια να ξεχωρίσω.

– Για ποια απόφασή σας έχετε μετανιώσει;
Αν σας το πω, θα έχω σοβαρά προβλήματα με τη συνείδησή μου.


Διαβάστε ακόμα: Στέλλιος Μπουτάρης – «Ο Έλληνας έχει κατ’ εξοχήν επιχειρηματικό δαιμόνιο»


– Τα χρήματα που έχετε κερδίσει έχουν βελτιώσει την ποιότητα ζωής σας;
Ασφαλώς και βελτίωσαν την ποιότητα της ζωής μου και της οικογένειάς μου. Δεν άλλαξαν όμως σε τίποτα την προσωπικότητά μου, τον τρόπο ζωής και τις ιδέες μου ούτε και με έκαναν να ξεχάσω από πού ξεκίνησα.

– Τι έχετε «επιστρέψει» στην κοινωνία ως «μέρισμα» για την επιτυχία σας;
Ένας εκδοτικός οίκος είναι φορέας πολιτισμού. Προτεραιότητά μας είναι πάντα το καλό, ποιοτικό βιβλίο. Στα 25 χρόνια που δραστηριοποιούμαστε στον εκδοτικό χώρο έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη του αναγνωστικού κοινού σε ό,τι αφορά την ποιότητα της δουλειάς μας. Και φυσικά εδώ και 10 χρόνια οι τιμές των βιβλίων μας έχουν μειωθεί σημαντικά, σε μια προσπάθεια να εναρμονιστούμε στους δύσκολους καιρούς και να κρατήσουμε ζωντανούς τους λιγοστούς έτσι κι αλλιώς Έλληνες αναγνώστες.

Συνεχής μέριμνά μας είναι να δημιουργήσουμε μελλοντικούς ενεργητικούς αναγνώστες και γι’ αυτό το βλέμμα μας είναι στραμμένο προς το σχολείο και την εκπαίδευση. Οργανώνουμε ετήσιες δράσεις φιλαναγνωσίας και στηρίζουμε τον θεσμό της σχολικής βιβλιοθήκης, δωρίζοντας κάθε χρόνο χιλιάδες βιβλία.

Επίσης, είναι πολλές οι δράσεις Κοινωνικής Ευθύνης στις οποίες συμμετέχει ή διοργανώνει η εταιρεία μας.

«Το βασικό γνώρισμα του δικού μου επιχειρηματικού στυλ είναι η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό και στο προϊόν».

– Τι ώρα ξυπνάτε το πρωί και ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε;
Ξυπνάω γύρω στις 7:30 με 8 και πηγαίνω κατευθείαν στο μπάνιο. Καθόλου πρωτότυπο υποθέτω.

– Μιλάτε στο τηλέφωνο στο εστιατόριο;
Συνήθως όχι. Προτιμώ να απολαμβάνω το καλό φαγητό και την καλή παρέα που έχω απέναντί μου.

– Τσεκάρετε τα email σας τη νύχτα;
Βλέπω τα e-mail μου μέχρι τις 11 το βράδυ περίπου αλλά όχι καθημερινά. Μόνο αν είμαι στο σπίτι.

– Πηγαίνετε στο γραφείο το Σαββατοκύριακο;
Κάποιες φορές, αλλά όχι πάντα. Άλλες φορές με φέρνει ο δρόμος, άλλες έρχομαι επιτούτου, για να διεκπεραιώσω κάποια θέματα ή για κάποια ραντεβού.

– Παίρνετε δουλειά μαζί σας στις διακοπές;
Είμαι εκδότης και η δουλειά του εκδότη είναι κυρίως να διαβάζει. Και η τεχνολογία έχει φροντίσει σήμερα να μειώσει τον όγκο και το βάρος των βιβλίων. Έτσι λοιπόν μπορώ να φορτώσω στο ipad ή στο kindle όσα βιβλία θέλω να διαβάσω είτε για να αποφασίσουμε αν θα τα εκδώσουμε ή όχι είτε γιατί θέλω να έχω μια ιδέα πριν από την έκδοσή τους ή απλώς για να απολαύσω τους αγαπημένους μου συγγραφείς.

«Το αγαπημένο μου ρητό είναι “να κοιτάς χαμηλά και να προχωράς πάντα μπροστά”».

– Γιατί, κατά τη γνώμη σας, η επιχειρηματικότητα έχει δαιμονοποιηθεί στη χώρα μας;
Γιατί η μιζέρια και η ήσσων προσπάθεια είναι τα πρότυπα για πολλούς που ασκούν επιρροή.

– Ποιο θα έπρεπε να είναι, κατά τη γνώμη σας, το μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδας;
Τα πολιτικά κόμματα να ξεπεράσουν επιτέλους τα μικροσυμφέροντά τους και να αφήσουν να περάσουν στην πρώτη γραμμή άνθρωποι που έχουν καλή γνώση της αγοράς και των αναγκών της. Να δοθούν κίνητρα στη νεολαία που θέλει να στραφεί στην επιχειρηματικότητα. Να επενδύσουμε περισσότερο σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η γεωργία και ο τουρισμός. Να πετύχουμε επιτέλους ένα πιο ευέλικτο δημόσιο που δεν θα βάζει τρικλοποδιές στον ιδιωτικό τομέα.

– Τι εκτιμάτε περισσότερο στους ανταγωνιστές σας;
Την επιμονή τους. Παρά τους δύσκολους καιρούς που περνάμε είναι αξιοθαύμαστο το γεγονός πως κάποιοι δεν το βάζουν κάτω και συνεχίζουν να πολεμούν, προσπαθώντας να γίνουν πιο ευφάνταστοι, πιο ευρηματικοί, πιο ανταγωνιστικοί.

– Πότε γίνεστε σκληρός με τους συνεργάτες σας;
Σκληρός; Πιο απαιτητικός θα έλεγα. Συνήθως το πρωί που είμαι φρέσκος και ορεξάτος και σίγουρα πιο νηφάλιος. Έχω δηλαδή καλύτερη εικόνα των εργασιών που πρέπει να γίνουν ή που έχουν καθυστερήσει. Τότε το μπλοκάκι μου παίρνει φωτιά.


Διαβάστε ακόμα: Στέφανος Πατάκης – «Θα ήθελα να με θυμούνται σαν έναν απλό άνθρωπο που δεν έβλαψε κανέναν»


– Ποιο είναι το βασικό γνώρισμα του δικού σας επιχειρηματικού στυλ;
Η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό και στο προϊόν. Χωρίς τους συγγραφείς που με εμπνέουν και το έργο τους και χωρίς τους επαγγελματίες συνεργάτες μου που δείχνουν μεγάλο ζήλο στις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες που παίρνει ο εκδοτικός οίκος υπηρετώντας τες με αφοσίωση και μεγάλο ενθουσιασμό, δεν θα κατάφερνα να πήγαινα και πολύ μακριά. Μαζί τους ο δρόμος γίνεται πιο ομαλός και έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

– Ποια επαγγελματική αρετή ξεχωρίζετε σ’ έναν άνδρα;
Την ειλικρίνεια. Τη θεωρώ όχι μόνο αρετή αλλά και πολύ μεγάλο πλεονέκτημα.

– Ποια επαγγελματική αρετή ξεχωρίζετε σε μια γυναίκα;
Την ειλικρίνεια, για τους ίδιους ακριβώς λόγους.

– Πώς καταφέρνετε να διαχειρίζεστε καλύτερα το ανθρώπινο κεφάλαιο στην εταιρεία σας και να κρατάτε ψηλά το ηθικό των συνεργατών σας;
Δεν είμαι φειδωλός στους επαίνους και τα μπράβο. Όταν κάποια projects ολοκληρώνονται με επιτυχία, θεωρώ υποχρέωσή μου να δηλώσω την ευχαρίστησή μου προς τους ανθρώπους μου. Για μένα είναι εξαιρετικά σημαντικό να έρχεται κάποιος γελαστός και χαρούμενος στο γραφείο, χωρίς να βαρυγκομά που είναι Δευτέρα και μια νέα εβδομάδα ξεκινά. Το γραφείο μου είναι πάντα ανοιχτό για να ακούσω τις ανάγκες και τα προβλήματά τους είτε σε επαγγελματικό είτε σε προσωπικό επίπεδο.

– Ποιο μειονέκτημά σας στο μάνατζμεντ σαρκάζετε;
Τη σιγουριά που με διακρίνει συχνά, ενώ θα έπρεπε να είμαι πιο διαλλακτικός.

– Αν δεν ήσασταν στο τιμόνι της εταιρείας σας, ποια άλλη δουλειά θα σας γοήτευε να επιχειρούσατε;
Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου σε άλλο αντικείμενο. Αυτό που κάνω τόσα χρόνια με έχει κερδίσει ολοκληρωτικά. Το υπηρετώ κάθε μέρα με κέφι και με φανατισμό. Είμαι μάλλον ακόμη ερωτευμένος με τα βιβλία.

– Όταν πρόκειται να πάρετε μια σημαντική απόφαση, λειτουργείτε περισσότερο με τη λογική ή με το ένστικτο;
Η ζυγαριά πότε γέρνει από τη μία και πότε από την άλλη. Θέλω να πιστεύω ότι κατά έναν μαγικό τρόπο ισορροπεί στη μέση κι έτσι οι αποφάσεις μου περιέχουν και τα δύο σε ίσες δόσεις.

«Αυτό που με δίδαξε ο πατέρας μου και θα θέλω να κληροδοτήσω ως γνώση στο παιδί μου είναι η εντιμότητα και ο σεβασμός απέναντι σε όλους ανεξαιρέτως».

– Ποια είναι τα πρόσωπα που επηρεάζουν την κρίση σας και με ποιον τρόπο το πετυχαίνουν;
Η οικογένειά μου, οι βασικοί συνεργάτες μου και οι συγγραφείς μας, άνθρωποι δηλαδή που εκτιμώ και εμπιστεύομαι το κριτήριό τους. Πάντα θέλω να ακούσω τη γνώμη τους. Αν το πετυχαίνουν; Εξαρτάται. Οι μέθοδοι ποικίλλουν και τις περισσότερες φορές φέρνουν αποτέλεσμα.

– Ποιο είναι το αγαπημένο σας ρητό; Πώς σας έχει επηρεάσει στις αποφάσεις σας;
Να κοιτάς χαμηλά και να προχωράς πάντα μπροστά. Δεν θυμάμαι από ποιον το πρωτοάκουσα. Δεν μου ταιριάζουν οι μεγαλοστομίες και η πολλή φασαρία.

– Ποιος επιχειρηματίας σάς έχει εμπνεύσει με το success story του;
Ο Στέφανος Πατάκης. Δίπλα του μαθήτευσα για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Εν αγνοία του ίσως, ήταν ένας πολύ καλός μέντορας για μένα τόσο σε ό,τι αφορά την εκδοτική εργασία όσο και γενικότερα ως στάση ζωής.

– Πώς μοιάζει το γραφείο σας εσωτερικά;
Είναι ένα κανονικό γραφείο με αρκετά βιβλία και κάποια έργα τέχνης. Για την ακρίβεια είναι το ίδιο κι απαράλλαχτο εδώ και πολλά χρόνια. Σαν να μην πέρασε μια μέρα.

«Θα ήθελα να με θυμούνται ως έναν αυτοδημιούργητο επιχειρηματία που δεν ξέχασε ποτέ από πού ξεκίνησε».

– Πείτε μας ένα βιβλίο για τη διοίκηση ή το επιχειρείν που σας έχει βοηθήσει στην πορεία σας.
Η βιογραφία του Steve Jobs. Διαβάζοντας το βιβλίο γνωρίζεις τη συναρπαστική προσωπικότητα ενός εμπνευσμένου και αποφασιστικού ανθρώπου, ο οποίος έφερε αληθινή επανάσταση σε διάφορους τομείς της τεχνολογίας και της καθημερινότητάς μας. Εκείνο που συγκρατώ από το βιβλίο και προσπαθώ να εφαρμόσω στο δικό μου εγχείρημα είναι το πώς αυτός ο εφευρετικός και πρωτοπόρος επιχειρηματίας κατάφερε να αξιοποιήσει τη δύναμη της φαντασίας και να συνδυάσει τη δημιουργική σκέψη με την τεχνογνωσία, αφού εντόπισε εγκαίρως τις προοπτικές μιας τέτοιας στρατηγικής για τον 21ο αιώνα.

– Με ποιες ιστορικές προσωπικότητες νιώθετε πνευματική συγγένεια;
Δεν ξέρω αν νιώθω πνευματική συγγένεια, το σίγουρο είναι ότι θαυμάζω, εμπνέομαι, διαβάζω και ξαναδιαβάζω για αρκετούς από αυτούς που θα αποκαλούσαμε ιστορικές προσωπικότητες.

– Με ποιο έμφυτο ταλέντο θα θέλατε να είστε προικισμένος;
Με τη διορατικότητα, αν μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο. Θα με γλίτωνε σίγουρα από κάποιες αποτυχίες και θα με βοηθούσε να σχεδιάσω καλύτερα μελλοντικές κινήσεις.

– Ποια είναι η φθηνότερη και ποια η ακριβότερη επένδυση που έχετε κάνει στην επιχείρησή σας;
Η φθηνότερη: Η σειρά pocket που εκδίδουμε εδώ και τέσσερα χρόνια. Βιβλία που έκαναν μια πρώτη πετυχημένη πορεία και επανεκδίδονται σε σχήμα τσέπης, πιο φθηνά αλλά χωρίς καμία έκπτωση στην ποιότητα και την αισθητική. Η σειρά έχει γνωρίσει απόλυτη επιτυχία και αποδοχή από το κοινό και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που βοηθήσαμε να επικρατήσει και στην Ελλάδα μια αναγνωστική κουλτούρα που δεν προορίζει το βιβλίο μόνο για το ράφι της βιβλιοθήκης, αλλά για να κάνει παρέα παντού στον αναγνώστη, όπου κι αν βρίσκεται: στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στην παραλία, στη βόλτα, στις διακοπές.

Η ακριβότερη: Το κτίριο των γραφείων μας στην Ιπποκράτους 118.

– Αποκαλύψτε μας μια από τις μυστικές διευθύνσεις σας, όταν ταξιδεύετε για επαγγελματικούς λόγους ανά την Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
Το «Φιλαράκι» στον Βόλο (δεν λέω περισσότερα, γιατί θα πάψει να είναι μυστική).

– Τι σας δίδαξε ο πατέρας σας και θα θέλατε μια μέρα να κληροδοτήσετε ως γνώση στο παιδί σας;
Την εντιμότητα και τον σεβασμό απέναντι σε όλους ανεξαιρέτως.

– Πιστεύετε ότι η επιχείρηση που δημιουργήσατε θα διαρκέσει και αφού φύγετε από τη ζωή;
Ποιος ξέρει; Θα δείξει. Αυτή τη στιγμή, εκτός από τη γυναίκα μου Βάσω Παπαγεωργίου που δουλεύουμε μαζί εδώ και πολλά χρόνια, συνεργάζεται μαζί μας στον εκδοτικό οίκο η κόρη μας Ελένη Παπαγεωργίου που έχει κάνει ανάλογες σπουδές. Φυσικά θα επιθυμούσα να συνεχίσει αυτό το όμορφο ταξίδι. Αλλά η Ελένη δεν είναι εγώ και ο καθένας γνωρίζει και αποφασίζει για τον εαυτό του το καλύτερο.

– Πώς θα επιθυμούσατε να σας θυμούνται;
Όπως είμαι σήμερα, όπως ήμουν πάντα. Ως έναν αυτοδημιούργητο επιχειρηματία που δεν ξέχασε ποτέ από πού ξεκίνησε.

 

Διαβάστε ακόμα: Μιχάλης Μαυρολέων – «Δεν μετανιώνω για καμιά απόφαση, σε αυτές χρωστώ την εμπειρία μου»

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top