Το λογισμικό του Noowit είναι εμπνευσμένο από το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο προσπαθεί να καθορίσει και να διατηρήσει την ταυτότητα του οργανισμού.

    Το λογισμικό του Noowit είναι εμπνευσμένο από το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο προσπαθεί να καθορίσει και να διατηρήσει την ταυτότητα του οργανισμού.

    Computing εμπνευσμένο από την ανθρώπινη βιολογία

    Το λογισμικό του Noowit είναι εμπνευσμένο από το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. Ανήκει στο περιθώριο μιας κατηγορίας αλγορίθμων που αποκαλούνται «Artificial Immune Systems», εμπνευσμένο από τη «θεωρία της Αυτοποίησης» δύο Χιλιανών βιολόγων. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, το ανοσοποιητικό σύστημα προσπαθεί να καθορίσει και να διατηρήσει την ταυτότητα του οργανισμού. Διαχωρίζει τα κύτταρα του οργανισμού από εξωγενή, παθογόνα, μικρόβια κ.λπ. Εκτελεί δηλαδή το λεγόμενο «self / non self discrimination».

    Ένα δίκτυο λέξεων-«αντισωμάτων» προσπαθεί να διατηρήσει την ταυτότητα των ενδιαφερόντων μας. Μπορεί να μάθει ένα νέο μας ενδιαφέρον και να ξεχάσει κάτι που δεν μας αφορά πια.

    Στη δική μας περίπτωση «self» είναι τα πληροφοριακά ενδιαφέροντα του χρήστη. Ένα δίκτυο λέξεων-«αντισωμάτων» προσπαθεί να διατηρήσει την ταυτότητα των ενδιαφερόντων μας. Δύναται να μάθει ένα νέο μας ενδιαφέρον και να ξεχάσει κάτι που δεν μας αφορά πια. Οι λέξεις -«αντισώματα» αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, όπως και στο επίπεδο της γλώσσας, προκειμένου να εκφέρουν ένα νόημα. Αυτό λοιπόν το δίκτυο λέξεων καταφέρνει να αναπαριστά τα ενδιαφέροντα του κάθε αναγνώστη, γιατί αυτο-οργανώνεται συνεχώς, αλλάζει συνεχώς τη δομή του. Φανταστείτε μια βιομάζα λέξεων που προσπαθεί να επιβιώσει στο πλαίσιο των ενδιαφερόντων του αναγνώστη. Το σύστημα είναι κατ’ ουσία οργανικό.

    Το Noowit είναι εξελικτικό αποτέλεσμα πολλών ετών έρευνας. Βασίστηκε σε μια ιδέα στο πλαίσιο του διδακτορικού μου το 2004 και εξελίχθηκε ερευνητικά μέσω recess prototypes. Ο αλγόριθμος αυτός είναι καθαρά δική μας δημιουργία. Υπάρχει ήδη ενδιαφέρον για το licensing της τεχνολογίας αυτής.

    Στο τραπέζι με τη Μέρκελ

    "Τον Απρίλιο του '14, ο Νίκος Νανάς, εκπροσωπώντας το Noowit, συμμετείχε σε συνάντηση που διοργάνωσε το ελληνικό πρωθυπουργικό γραφείο μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου και 20 από τις περισσότερο υποσχόμενες ελληνικές start ups".

    Τον Απρίλιο του ’14, ο Νίκος Νανάς, εκπροσωπώντας το Noowit, συμμετέχει σε συνάντηση που διοργάνωσε το ελληνικό πρωθυπουργικό γραφείο μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου και 20 από τις περισσότερα υποσχόμενες ελληνικές start ups.

    Η πρόσκληση για τη συνάντηση με τη Μέρκελ είναι ένα μυστήριο για μένα. Ίσως μας κάλεσαν επειδή ήμασταν στους finalists του διαγωνισμού «Η Ελλάδα Καινοτομεί». Την ημέρα που μου τηλεφώνησαν για να με καλέσουν είχα μόλις βγει από το ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης), όπου είχα «φάει πόρτα» στην προσπάθειά μου να τους πείσω να μετατραπεί το Noowit σε spin off του Κέντρου. Θυμάμαι ότι χτύπησε το κινητό, εγώ έκανα ζοχαδιασμένος τσιγάρο απ’ έξω, βλέπω «210» και σκέφτομαι ότι θα είναι καμιά εταιρεία που θέλει να μου πουλήσει πακέτο κινητής τηλεφωνίας. Το σηκώνω, λοιπόν, κι ακούω μια φωνή να μου λέει «Καλημέρα σας, από το γραφείο του πρωθυπουργού σας τηλεφωνώ». Έβαλα τα γέλια και σκέφτηκα «Τι λέτε ρε παιδιά;» κοιτώντας γύρω μου να εντοπίσω τις κάμερες, όντας σίγουρος ότι μου κάνουν πλάκα.

    Είχα αντιφατικά συναισθήματα. Αρχικά σκέφτηκα ότι θα πάω εκεί να κάνω το μαϊντανό, σκεπτόμενος ότι όλοι αυτοί δεν έχουν ιδέα τι τραβάω εγώ τόσα χρόνια. Σκεφτόμουν πόσο θα γελούσε η Μέρκελ αν έβλεπε τα headquarters του Noowit. Τα γραφεία μας στεγάζονται σε ένα ισόγειο, φοιτητικό σπίτι στο οποίο ούτε φοιτητής δεν θα έμενε. Όταν βρέχει, βάζουμε πετσέτες για να μην μπει νερό μέσα, μας κάψει τα μηχανήματα και χάσουμε τον κώδικα. Από την άλλη, ήμουν βέβαιος ότι η πρόσκληση δεν ήταν αποτέλεσμα κάποιου «μέσου», άρα με επέλεξαν για το έργο μου. Θεώρησα χρέος μου να πάω.

    Με τη μέρκελ συζητήσαμε το ενδεχόμενο δημιουργίας ενιαίου Κοινοτικού Δικαίου για τις start ups, απαλλαγή από γραφειοκρατικές διαδικασίες και μέτρα σε σχέση με τη φορολογία.

    Η Μέρκελ δεν μου φάνηκε «Θάτσερ». Ήταν εξαιρετικά ενημερωμένη σε σχέση με το τι σημαίνει start up, ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει ο θεσμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αναγνώρισε την ευκολία των μεγάλων εταιρειών να καταφέρνουν μηνιαίες συναντήσεις μαζί της, μέσω των πολύ ισχυρών lobbies που διαθέτουν, και των προσπαθειών τους να διατηρήσουν αυτό το προνόμιο έναντι των μικρών εταιρειών, αποδεχόμενη με αυτόν τον τρόπο και το πολιτικό έρεισμα.

    Συζητήσαμε το ενδεχόμενο δημιουργίας ενιαίου Κοινοτικού Δικαίου για τις start ups, απαλλαγή από γραφειοκρατικές διαδικασίες και ενθαρρυντικά μέτρα σε σχέση με τις εισφορές και τη φορολογία. Στη Μεγάλη Βρετανία, για παράδειγμα, είσαι 18 μήνες σε ένα καθεστώς προστασίας από το σύστημα, οι επενδυτές απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές και το περιβάλλον είναι ευνοϊκό.

    "Τα γραφεία μας στεγάζονται σε ένα ισόγειο, φοιτητικό σπίτι στο οποίο ούτε φοιτητής δεν θα έμενε. Όταν βρέχει βάζουμε πετσέτες για να μην μπει νερό μέσα, μας κάψει τα μηχανήματα και χάσουμε τον κώδικα".

    “Τα γραφεία μας στεγάζονται σε ένα ισόγειο, φοιτητικό σπίτι στο οποίο ούτε φοιτητής δεν θα έμενε. Όταν βρέχει βάζουμε πετσέτες για να μην μπει νερό μέσα, μας κάψει τα μηχανήματα και χάσουμε τον κώδικα”.

    Διαβάστε ακόμα: Συνέντευξη με τον Δημήτρη Λιτσικάκη, Chapter Director του Startup Grind Athens.

    Να επιχειρεί κάποιος ή να μην επιχειρεί;

    Η κρίση υπήρξε ένας από τους λόγους για να ξεκινήσω το Noowit. Με ανάγκασε να πάρω τα ρίσκα μου. Ενεργοποίησε τα όποια ταλέντα και δυνάμεις διέθετα. Είχα να διαλέξω ανάμεσα στο φόβο για το ρίσκο και το συμβιβασμό. Αποφάσισα ότι δεν ήμουν διατεθειμένος να συμβιβαστώ με αυτά που μου επέτρεπε η κατάσταση.

    Η νομοθεσία στην Ελλάδα είναι προσαρμοσμένη είτε στις μεγάλες εταιρείες είτε σε μικρομεσαίες τύπου «μπακάλικο». Το Δημόσιο δεν προλαβαίνει τις ανάγκες μιας νεοφυούς επιχείρισης. Κατέθεσα τα χαρτιά μου για αίτηση χρηματοδότησης, για να στήσω την εταιρεία τον Ιούνιο του 2010, και με κάλεσαν για την τελική αξιολόγηση τον Ιούλιο του 2011, με στόχο ενδεχομένως να πάρω τα χρήματα τον Ιούνιο του 2012. Ε, χρηματοδότηση καινοτόμων εταιρειών έτσι δεν γίνεται!

    Όπως λέει κι ένας φίλος, «δεν είμαι σίγουρος αν τα ελληνικά funds κάνουν incubate τις ελληνικές start ups ή το αντίθετο!»

    Η όποια επιτυχία των start ups οφείλεται στο πάθος και το μεράκι των start-uppers, όχι στις ώριμες δομές. Όπως λέει κι ένας φίλος, «δεν είμαι σίγουρος αν τα ελληνικά funds κάνουν incubate τις ελληνικές start ups ή το αντίθετο!»

    Μια από τις σημαντικότερες ελλείψεις στην ελληνική αγορά είναι η απουσία μηχανισμών για scouting ταλέντων, για τη στελέχωση start up εταιρειών. Εγώ είχα την τύχη να διδάσκω στο πανεπιστήμιο και να αναζητήσω συνεργάτες μεταξύ των φοιτητών μου. Υπάρχει άφθονο ταλέντο στη χώρα, με δυνατότητες να αναπτυχθεί με ταχύτατους ρυθμούς, δοθείσης της ευκαιρίας και του περιβάλλοντος. Τα παιδιά με τα οποία στελέχωσα την ομάδα δεν ήταν web gurus. Σήκωσαν, όμως, τα μανίκια και εργάστηκαν σκληρά.

    Ο ανταγωνισμός σε παγκόσμιο επίπεδο σε θέτει προ τετελεσμένων συνθηκών. Χρειάζεσαι ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και, όταν αυτό δεν προέρχεται από τα κεφάλαια ή την αγορά, δεν προέρχεται από έμπειρα στελέχη ή από τεχνολογική καινοτομία, τότε με τι θα ανταγωνιστείς;

     Στα headquarters του Noowit, στη Λάρισα

    Στα headquarters του Noowit, στη Λάρισα

    Το Noowit, αυτήν τη στιγμή, είναι προσβάσιμο από οποιαδήποτε συσκευή μέσω browser. Έχουμε ήδη 8.000 subscribers που το απολαμβάνουν δωρεάν. Πρόσφατα, ανεβάσαμε μια εξειδικευμένη έκδοση που ονομάζεται «The Daily», τα καλύτερα άρθρα των τελευταίων 24ων ωρών, σύμφωνα με τις προτιμήσεις του εκάστοτε χρήστη. Αντιστοίχως, θα ανεβάσουμε και το «The Weekly». Σύντομα θα ανακοινώσουμε το νέο μας εργαλείο συγγραφής άρθρων, το οποίο ουσιαστικά μετατρέπει το Noowit σε μια πλήρη πλατφόρμα blogging. Στο άμεσο μέλλον θα εκδώσουμε εφαρμογή για i-Phone και i-Pad.

    Μπορείτε να βιώσετε την εμπειρία του Noowit εδώ: noowit.com

    *Συνιδρυτές του Noowit είναι ο Νίκος Νανάς και ο Χρήστος Σπηλιόπουλος. Ο Σωτήρης Γκέκας είναι ο γραφίστας του Noowit, ο Δημήτρης Κουτσαφτίκης ο developer της i-Phone εφαρμογής και ο Χριστόφορος Βαρακλιώτης συνδράμει στην ανάπτυξη του front-end της εφαρμογής.

     

    Διαβάστε ακόμα: Στιβ Βρανάκης, ο διευθυντής του Creative Lab της Google και το όραμά του για μια άλλη Ελλάδα

    1 2

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top