Όλα είναι ήδη στην παλάμη μας. Φωτογραφία: Phil Campbell/Flickr

Είναι σίγουρο ότι στα επόμενα δέκα χρόνια θα βιώσουμε περισσότερες αλλαγές από ό,τι στα προηγούμενα εκατό. Έως το 2020 θα υπάρχουν έξι φορές περισσότερες διασυνδεδεμένες συσκευές (50 δις) από ό,τι οι άνθρωποι στον πλανήτη, κι αυτό είναι μόνο η αρχή. Το μεγαλύτερο δίκτυο επικοινωνίας θα ωφελήσει τις κοινωνίες, τους πολίτες, τα έθνη. Οποιοσδήποτε και οτιδήποτε θα είναι συνδεδεμένοι από όπου κι αν βρίσκονται σε πραγματικό χρόνο. Χρειάστηκαν εκατό χρόνια για να συνδεθούν με τηλέφωνο 1 δισεκατομμύριο τοποθεσίες και μόλις είκοσι πέντε για να συνδεθούν 5,3 δις άνθρωποι στο μεγαλύτερο δίκτυο επικοινωνίας, με το κινητό τους (σήμερα το 91% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει mobile πρόσβαση).

Δεν πρόκειται για «Μεγάλο αδελφό», είναι πολύ πιο απλά τα πράγματα: Με 4 δις smartphones (είμαστε κοντά) σπαρμένα σε 180 χώρες καταργούνται νοητά σύνορα, οι ατέλειωτες ουρές, η γραφειοκρατία. Αυξάνεται η έννοια της αγοράς, ξεκινούν η εργασία και η επιχειρηματικότητα από το σπίτι, αυξάνονται η διασύνδεση πολιτών και οι συνεργασίες. Η εκπαίδευση θα γίνει προσβάσιμη από παντού, η παροχή υγείας θα αλλάξει προς το καλύτερο και οι δημόσιες μεταφορές θα είναι όλα… στην παλάμη μας! Τα παιδιά του 21ου αιώνα θα λέγονται digital natives, θα βλέπουν τηλεόραση μόνο στο κινητό, θα οδηγούν ηλεκτρικά αυτοκίνητα επαναφορτιζόμενα με ένα sms σε δημοτικά poles ηλεκτρικού, θα ελέγχουν με το Social Web of Things όλες τις ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού τους, θα είναι ενεργοί στην προστασία του περιβάλλοντος και θα κάνουν συνεχώς καινούργια πράγματα.

Αυτή η παγκόσμια πραγματικότητα είναι μια δομική ανάγκη και βρισκόμαστε στο σημείο καμπής, αφού έχουμε, στο μεγαλύτερο μέρος, έτοιμες τις υποδομές (δείτε το video της παγκοσμίου φήμης καθηγήτριας Carlota Perez). Θα επιτρέψει στους ανθρώπους να έχουν περισσότερες υπηρεσίες, ποιοτικό χρόνο, και εμπειρίες στη διάθεσή τους. Με λιγότερα προσωπικά και υλικά κόστη, θα μπορούν να μειώνουν πραγματικά αποστάσεις και διαφορές. Θα επιλέγουν πιο ελεύθερα και αβίαστα, έχοντας κριτική και συγκριτική ικανότητα… στην παλάμη τους. Σήμερα βλέπουμε τα πρώτα δείγματα: πολίτες ψηφίζουν ηλεκτρονικά, επιχειρήσεις ανοίγουν σε δέκα λεπτά, ναυτιλιακές εταιρείες κινούν γιγάντιους στόλους με mobile συστήματα, σχολεία είναι προσβάσιμα real-time σε άρρωστα παιδιά, νοσοκομεία παρακολουθούν κατ’ οίκον χρόνιες ασθένειες…

Για κάθε 1.000 νέες ευρυζωνικές συνδέσεις δημιουργούνται 80 νέες θέσεις εργασίας. Σε 23 χώρες του ΟΟΣΑ διαπιστώθηκε ότι 1% αύξηση στην ευρυζωνική διείσδυση αύξησε την εγγραφή νέων επιχειρήσεων κατά 3,8%.

Είμαστε μάρτυρες μιας θεμελιώδους αλλαγής, του ίδιου –αν όχι μεγαλύτερου– μεγέθους με τη βιομηχανική επανάσταση και τις καινοτομίες εκείνης της εποχής, όπως η ατμομηχανή, η ηλεκτρική ενέργεια και o χάλυβας. Οι διαφορές τώρα είναι αφενός ότι ο ρυθμός των αλλαγών είναι ραγδαίος και αφετέρου ότι αυτή τη φορά τις αλλαγές οδηγούν πολίτες και καταναλωτές. Εμείς αναδύουμε τη Διαδικτυωμένη Κοινωνία κι εμείς μετασχηματίζουμε ριζικά τους τρόπους με τους οποίους συνεργαζόμαστε, παράγουμε, καινοτομούμε, κυβερνούμε και αναπτυσσόμαστε. Οι δυνάμεις της ευρυζωνικότητας, του διαρκούς mobility και του cloud, εκτός από μείωση κόστους, δημιουργία συνεργειών, ανάπτυξη νέων παραγωγικών μοντέλων…, θα βοηθήσουν ουσιαστικά να αντιμετωπίσουμε τη φτώχια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την κλιματική αλλαγή και άλλες προκλήσεις.

Υπάρχουν πλείστες όσες μελέτες που καταδεικνύουν τη θετική συσχέτιση μεταξύ των τεχνολογιών και της κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης. Για κάθε 10% αύξηση στη διείσδυση της ευρυζωνικότητας, το ΑΕΠ αυξάνεται κατά 1% και με το διπλασιασμό των ταχυτήτων σύνδεσης αυξάνεται επιπλέον 0,3%. Για κάθε 1.000 νέες ευρυζωνικές συνδέσεις, δημιουργούνται 80 νέες θέσεις εργασίας. Σε 23 χώρες του ΟΟΣΑ διαπιστώθηκε ότι 1% αύξηση στην ευρυζωνική διείσδυση αύξησε την εγγραφή νέων επιχειρήσεων κατά 3,8%.

Μην ρωτήσετε γιατί αυτά δεν είναι στην «ατζέντα» της χώρας μας. Απάντηση δεν υπάρχει. Είναι τόσες οι εφαρμογές της τεχνολογίας και τόσο χαμηλή η γνώση του πληθυσμού, αλλά και τόσες πολλές οι ιδεοληψίες και τα εμπόδια δράσης, που ας ελπίζουμε ότι θα ανήκει ως θέμα στην Ελλάδα του 2020. Ένα παράδειγμα: Ολλανδία, Ν. Αφρική, Ινδία, και FYROM συνδέουν τους αγρότες τους, μέσω του κινητού, με βάσεις δεδομένων, για να πωλούν τις σοδειές τους επιλέγοντας αγοραστή και τιμή.

Θα ήθελα να αλλάξουμε τον κόσμο και να κάνουμε τα απίθανα, πιθανά. Είναι στη φύση του ανθρώπου. Έχει, άλλωστε, ξαναγίνει. Μπορούμε, φτάνει να σκεφτούμε καθαρά ότι ο κόσμος θέλει «restart», το οποίο ξεκινά από τον καθένα μας. Κοιτάξτε το κινητό σας και σκεφτείτε πόσα πράγματα κάνετε, «για πλάκα» που λένε. Θα είναι όμως το μέλλον μας «για πλάκα», ή μια σοβαρή συζήτηση κι ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης;

O Τάσος Παγκάκης είναι στέλεχος επιχειρήσεων από το 1988.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top