«Επιτυχία είναι να κερδίζεις τον σεβασμό και την εκτίμηση των ανθρώπων γύρω σου».

– Πιτσιρικάς, τι δουλειά λέγατε ότι θα κάνετε «όταν μεγαλώσω»;
Από μικρός ήθελα να γίνω ναυτικός, γιατί μου άρεσε η απεραντοσύνη της θάλασσας και γιατί θα είχα τη δυνατότητα να γνωρίζω νέους τόπους.

– Πότε συλλάβατε το όραμα που σας κατευθύνει μέχρι σήμερα;
Τη στιγμή που αρνήθηκα το διορισμό μου ως καθηγητής και αποφάσισα να ασχοληθώ με την οικογενειακή επιχείρηση.

– Ποιο είναι, με δυο λόγια, το mission statement της επιχείρησής σας;
Να αναδείξουμε τα αγαθά και τις αξίες του τόπου μας παρέχοντας ευ ζην και απόλαυση. Να ικανοποιούμε τις ανάγκες των καταναλωτών, των συνεργατών, των εργαζομένων και των μετόχων μας, συνεισφέροντας ταυτόχρονα στην κοινωνία.

– Τι ήταν αυτό που σας ενέπνευσε περισσότερο να συνεχίσετε παρά τις αντιξοότητες όταν στήνατε την επιχείρησή σας;
Βλέποντας ότι κυριαρχούσαν στην ελληνική αγορά παγωτού οι 3 μεγάλες εταιρείες, ΔΕΛΤΑ, ΕΒΓΑ και ALGIDA και από την άλλη μεριά οι μικρές τοπικές εταιρείες να κλείνουν η μία μετά την άλλη, έβαλα στοίχημα με τον εαυτό μου ότι η Κρι Κρι θα επιβιώσει και θα αναπτυχθεί. Και αυτό έγινε! Σήμερα είμαστε η μοναδική ελληνική εταιρεία παραγωγής παγωτού με πάνω από 15.000 σημεία διανομής.

– Τι σημαίνει για εσάς επιτυχία;
Να κερδίζεις το σεβασμό και την εκτίμηση των ανθρώπων γύρω σου.

«Δεν θέλω να μετανιώνω ποτέ για πράγματα που έχω ή δεν έχω κάνει. Υποστηρίζω τις επιλογές μου μέχρι τέλους».

– Η προσωπική σας ευτυχία συνδέεται με την επαγγελματική σας επιτυχία;
Η ζωή μου ήταν άμεσα συνδεδεμένη με την επαγγελματική μου πορεία. Πήρα γνώσεις, εμπειρίες, ένιωσα έντονα συναισθήματα ικανοποίησης, χαράς και απογοήτευσης. Συμμετείχα με όλο μου το «είναι» στη μακρόχρονη διαδρομή της εταιρείας. Είναι λογικό λοιπόν η προσωπική μου ευτυχία να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επαγγελματική μου επιτυχία.

– Ποια ήταν η μεγαλύτερη σας επαγγελματική αποτυχία; Τι σας έχει διδάξει;
Οι μέχρι τώρα επιχειρηματικές δραστηριότητες στέφθηκαν με επιτυχία. Αποτυχία ίσως να ήταν οι επιχειρηματικές ευκαιρίες που δεν αξιοποίησα και φυσικά δεν θα τις μάθω ποτέ.

– Για ποια απόφασή σας έχετε μετανιώσει;
Δεν θέλω να μετανιώνω ποτέ για πράγματα που έχω ή δεν έχω κάνει. Υποστηρίζω τις επιλογές μου μέχρι τέλους.

– Τα χρήματα που έχετε κερδίσει έχουν βελτιώσει την ποιότητα ζωής σας;
Φυσικά, τα χρήματα βελτιώνουν τη ζωή του ανθρώπου, αλλά έχουν και τη δύναμη να αλλοιώνουν το χαρακτήρα του. Τα χρήματα ποτέ δεν πρέπει να λειτουργούν ως αυτοσκοπός, καθώς δεν φέρνουν μόνον αυτά την ευτυχία.


Διαβάστε ακόμα: Αστυάναξ Κανακάκης – Aπό τα «ορυχεία» του bitcoin στις νέες πρωτοποριακές χρήσεις του blockchain


– Τι έχετε «επιστρέψει» στην κοινωνία ως «μέρισμα» για την επιτυχία σας;
Μέλημά μας ήταν πάντα μέρος των κερδών να τα επιστρέφουμε στην κοινωνία. Έτσι, την τελευταία πενταετία:
* επενδύσαμε πάνω από €50 εκατ. σε εξοπλισμό και εγκαταστάσεις, παρέχοντας εργασία σε πολλούς ανθρώπους
* ο αριθμός των εργαζομένων στην Κρι Κρι αυξήθηκε κατά 40% και ξεπερνούν σήμερα τους 350 εργαζόμενους, διαθέτοντας €47 εκατ. σε μισθούς
* το χρονικό διάστημα 2016-2017 διαθέσαμε 100.000 μερίδες προϊόντων σε κοινωνικούς φορείς και ιδρύματα
* συνεισφέραμε €19 εκατ. στα φορολογικά έσοδα του κράτους και €14 εκατ. στα ασφαλιστικά ταμεία
* συλλέγουμε ετήσια 25 εκατ. λίτρα γάλακτος από την περιοχή μας, με αποτέλεσμα να στηρίζουμε και να αναπτύσσουμε την ελληνική αγελαδοτροφία.

«Τα χρήματα ποτέ δεν πρέπει να λειτουργούν ως αυτοσκοπός, καθώς δεν φέρνουν μόνο αυτά την ευτυχία».

– Τι ώρα ξυπνάτε το πρωί και ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε;
Πρωινό ξύπνημα στις 7, γυμναστική και πρωινό. Στις 8 είμαι στο γραφείο.

– Μιλάτε στο τηλέφωνο στο εστιατόριο; Τσεκάρετε τα email σας τη νύχτα;
Ελάχιστα επικοινωνώ στο τηλέφωνο μια που οι συνεργάτες μου κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους. Τα email, ναι, με απασχολούν όλη σχεδόν την ημέρα.

– Πηγαίνετε στο γραφείο το Σαββατοκύριακο; Παίρνετε δουλειά μαζί σας στις διακοπές;
Μπορεί να μην πηγαίνω στο γραφείο το Σαββατοκύριακο, αλλά η σκέψη μου και η φροντίδα μου για την επιχείρηση είναι 7 ημέρες, όλο το 24ωρο.

– Γιατί, κατά τη γνώμη σας, η επιχειρηματικότητα έχει δαιμονοποιηθεί στη χώρα μας;
Λόγω έλλειψης επιχειρηματικής κουλτούρας είχαμε στο παρελθόν κακούς επιχειρηματίες με την έννοια ότι δεν ανταποκρίνονταν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στην κοινωνία και στους εργαζόμενους. Έδωσαν λοιπόν το δικαίωμα να κατηγορηθεί το «επιχειρείν» στην Ελλάδα. Τα πράγματα ευτυχώς άρχισαν να αλλάζουν μια που αναπτύσσεται το σύγχρονο υγιές επιχειρείν.

– Ποιο θα έπρεπε να είναι, κατά τη γνώμη σας, το μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδας;
Να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα που είναι η γεωγραφική της θέση, ο τουρισμός της και η μεταποίηση σε έξυπνα προϊόντα της πρωτογενούς παραγωγής.

– Τι εκτιμάτε περισσότερο στους ανταγωνιστές σας;
Εκτιμώ την επιχειρηματική επιτυχία απ’ όπου και αν προέρχεται και είναι case study που μ’ αρέσει να μελετώ με προσοχή. Επιπλέον, πάντα είχαμε μία σχέση αλληλοεκτίμησης και αλληλοσεβασμού με τους ανταγωνιστές μας και αυτός ήταν ο λόγος που μετά την καταστροφή της παραγωγικής μονάδας γιαουρτιού, συνεχίσαμε για ένα μεγάλο διάστημα την παραγωγή γιαουρτιού σε τρίτους. Αυτό και μόνο δείχνει την πολύ καλή σχέση που έχουμε αναπτύξει.

– Πότε γίνεστε σκληρός με τους συνεργάτες σας;
Προσπαθώ να είμαι δίκαιος με τους συνεργάτες μου, αλλά αμείλικτος μαζί τους όταν καταπατούν τις αρχές της εταιρείας, όπως τιμιότητα και ακεραιότητα.


Διαβάστε ακόμα: Ζαφείρης Τρικαλινός – «Η ευθεία είναι η πιο σύντομη οδός»


– Ποιο είναι το βασικό γνώρισμα του δικού σας επιχειρηματικού στυλ;
Πειθαρχία στη στρατηγική που έχουμε χαράξει ως εταιρεία και προσήλωση στην επίτευξη των στόχων. Ακόμη, επικέντρωση στην επιχειρηματική δραστηριότητα που έχουμε επιλέξει, δηλαδή παγωτό και γιαούρτι με στόχο την πρώτη θέση.

– Ποια επαγγελματική αρετή ξεχωρίζετε σ’ έναν άνδρα;
Την ικανότητα να προσαρμόζεται στις συνεχείς αλλαγές, να εντοπίζει τις ευκαιρίες της αγοράς και να μοιράζεται το όραμά του μαζί με τους ανθρώπους του.

– Ποια επαγγελματική αρετή ξεχωρίζετε σε μια γυναίκα;
Γυναίκες που πεισμώνουν, διεκδικούν και εξελίσσονται αποτινάσσοντας στερεότυπα του παρελθόντος. Καθώς οι γυναίκες κερδίζουν σε επιρροή, ο κόσμος θα γίνει πολύ πιο δημοκρατικός, κοινωνικά πιο συμπονετικός, με ίσες ευκαιρίες, με λιγότερες διακρίσεις.

– Πώς καταφέρνετε να διαχειρίζεστε καλύτερα το ανθρώπινο κεφάλαιο στην εταιρεία σας και να κρατάτε ψηλά το ηθικό των συνεργατών σας;
Θεωρώντας ότι το σημαντικότερο κεφάλαιο της Κρι Κρι είναι οι άνθρωποί της, προσπαθούμε συνεχώς να βελτιώνουμε το εργασιακό περιβάλλον, έτσι ώστε να νιώθουν περήφανοι που εργάζονται στην Κρι Κρι.

– Ποιο μειονέκτημά σας στο μάνατζμεντ σαρκάζετε;
Το αίσθημα του ανικανοποίητου, το οποίο άθελά μου το μεταφέρω στους συνεργάτες μου και πολλές φορές με αποτρέπει από το να τους επιβραβεύω, όταν χρειάζεται.

– Αν δεν ήσασταν στο τιμόνι της εταιρείας σας, ποια άλλη δουλειά θα σας γοήτευε να επιχειρούσατε;
Σε οποιαδήποτε απαιτούσε διαπραγμάτευση και δημιουργικότητα, δηλαδή Πωλήσεις και Marketing.

«Θα ήθελα να με θυμούνται ως έναν άνθρωπο, δίκαιο, με σεμνότητα και απόλυτο σεβασμό για τους ανθρώπους».

– Όταν πρόκειται να πάρετε μια σημαντική απόφαση, λειτουργείτε περισσότερο με τη λογική ή με το ένστικτο;
Θα έλεγα ότι λόγω της μακράς εμπειρίας μου στο «επιχειρείν», πλέον λαμβάνω προσεκτικά υπ’ όψιν τα δεδομένα, αλλά στο τέλος αποφασίζω κυρίως με το ένστικτο.

– Ποια είναι τα πρόσωπα που επηρεάζουν την κρίση σας και με ποιον τρόπο το πετυχαίνουν;
Οι στενοί μου συνεργάτες με τους οποίους έχω μία μακρά δοκιμασμένη και πετυχημένη συνεργασία. Το πετυχαίνουν δε μόνο εάν έχουν ολοκληρωμένες προτάσεις και επιχειρήματα.

– Ποιο είναι αγαπημένο σας ρητό; Πώς σας έχει επηρεάσει στις αποφάσεις σας;
«Πάντα από το καλό υπάρχει το καλύτερο» και «Ποτέ η επιτυχία του χθες δεν εξασφαλίζει την επιτυχία του αύριο». Ακολουθώντας τα παραπάνω ποτέ δεν επαναπαυόμαστε.

– Ποιος επιχειρηματίας σάς έχει εμπνεύσει με το success story του;
Πετυχημένοι επιχειρηματίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό υπάρχουν πολλοί, οι οποίοι λειτουργούν ως φωτεινό παράδειγμα για το υγιές επιχειρείν.

– Πώς μοιάζει το γραφείο σας εσωτερικά;
Δίνω περισσότερο βάρος στη λειτουργικότητα και όχι τόσο στην αισθητική.

– Πείτε μας ένα βιβλίο για τη διοίκηση ή το επιχειρείν που σας έχει βοηθήσει στην πορεία σας.
Πολλά βιβλία με επηρέασαν προσωπικά. Ωστόσο, καθοριστικό ρόλο στην επιχειρηματική μου πορεία έπαιξε η παρακολούθηση ενός μεταπτυχιακού προγράμματος Διοίκησης Επιχειρήσεων (MBA), το οποίο είχε οργανώσει το ΕΛ.ΚΕ.ΠΑ.

«Προσπαθώ να είμαι δίκαιος με τους συνεργάτες μου αλλά αμείλικτος μαζί τους όταν καταπατούν τις αρχές της εταιρείας, όπως τιμιότητα και ακεραιότητα».

– Με ποιο έμφυτο ταλέντο θα θέλατε να είστε προικισμένος;
Θα ήθελα να μιλούσα καλά πολλές ξένες γλώσσες.

– Ποια είναι η φθηνότερη και ποια η ακριβότερη επένδυση που έχετε κάνει στην επιχείρησή σας;
Η φθηνότερη και η ακριβότερη επένδυση μαζί, ήταν η επιχειρηματική απόφαση να ξεκινήσουμε το 2003 την παραγωγική δραστηριότητα του γιαουρτιού. Ξεκίνησε με μία επένδυση €6 εκατ. που τότε μας φαινόταν πολύ μεγάλη και σήμερα μετά από 14 χρόνια στέφθηκε με επιτυχία, καθώς η δραστηριότητα του γιαουρτιού φέρνει το 70% του εταιρικού τζίρου και το 80% των εταιρικών κερδών.

– Τι σας δίδαξε ο πατέρας σας και θα θέλατε μια μέρα να κληροδοτήσετε ως γνώση στο παιδί σας;
Ο πατέρας μου «έφυγε» όταν ήμουν σε ηλικία 6 ετών. Ξεκίνησε ως βοηθός ζαχαροπλάστη και στα 18 άνοιξε δική του επιχείρηση χωρίς να «κουβαλάει» καμία οικογενειακή παράδοση – κληρονομιά στο επιχειρείν. Αυτό που αποκόμισα από τον πατέρα μου, χωρίς να τον έχω ζήσει πολύ, είναι ότι όταν θέλεις κάτι πολύ το πετυχαίνεις! Τίποτα δεν έρχεται μόνο του. Απαιτείται σκληρή δουλειά, επιμονή και πειθαρχία.

– Πιστεύετε ότι η επιχείρηση που δημιουργήσατε θα διαρκέσει και αφού φύγετε από τη ζωή;
Υποχρέωση του κάθε επιχειρηματία είναι να προετοιμάζει τη διάδοχη κατάσταση, πράγμα που ήδη κάνω, παρότι η ανάλογη εμπειρία και κουλτούρα της διαδοχής στην Ελλάδα είναι μικρή. Μέλημά μου ήταν και είναι να παραμείνουν οι αξίες και οι αρχές της εταιρείας Κρι Κρι, να συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο στο ελληνικό και ευρωπαϊκό επιχειρείν, ανεξαρτήτου ιδιοκτησίας.

– Πώς θα επιθυμούσατε να σας θυμούνται;
Ως έναν επιχειρηματία που κατάφερε να αναλάβει μία μικρή τοπική επιχείρηση στις Σέρρες και να την αναδείξει ως μία από τις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ως έναν άνθρωπο, δίκαιο, με σεμνότητα και απόλυτο σεβασμό για τους ανθρώπους.

 

Διαβάστε ακόμα: Δικαίως μπήκε ο Σταύρος Τσομπανίδης στη λίστα του Forbes με τους πιο επιτυχημένους νέους της Ευρώπης;

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top