Μόλις 37 χρονών, αλλά ο Ντουρόφ είναι ήδη ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας (Φωτογραφία: Reuters).

Ενας freak της τεχνολογίας που για χρόνια θεωρούνταν από το Κρεμλίνο η επιτομή του «κακού» παιδιού, κάτι που τον οδήγησε στο να γίνει εξοβελιστέος, ο Πάβελ Ντουρόφ, αυτή τη στιγμή παίζει έναν καθοριστικό ρόλο στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Μπορεί να μην έχει πάρει στα χέρια του όπλο, όμως, τούτος ο τετραπέρατος 37χρονος από την Αγία Πετρούπολη κατάφερε να έχει στα χέρια του mια δύναμη πυρός: το Telegram. Για να αποδειχθεί πως οι πόλεμοι στην μετανεωτερική εποχή δεν διεξάγονται μόνο στο πεδίο των μαχών, αλλά και σε εκείνο της πληροφόρησης.

Το Telegram αυτή τη στιγμή, εν μέσω πολέμου, έχει μετατραπεί σε «φάρο» ελεύθερης πληροφόρησης.

Με τα σημαντικά κοινωνικά δίκτυα να έχουν μπλοκάρει την πρόσβαση στους Ρώσους και τον Πούτιν να εξαπολύει έναν ακόπαστο αγώνα προπαγάνδας, το Telegram λειτουργεί ως πεδίο διαδικτυακής βολής και για τις δύο πλευρές.

Το Telegram, η πλατφόρμα που δημιούργησε το 2013 μαζί με τον αδελφό του Νικολάι, αυτή τη στιγμή, εν μέσω πολέμου, έχει μετατραπεί σε «φάρο» πληροφόρησης. Εξαρχής το Telegram είχε αποκτήσει μέγιστη δημοφιλία μεταξύ των Ρώσων και των Ουκρανών.

Aπό την αρχή της εισβολής των Ρώσων στα εδάφη της Ουκρανίας, το Telegram που έχει πολλά κοινά με το γνωστό μας WhatsApp έγινε το δίκτυο μέσω του οποίου οι ουκρανοί αξιωματούχοι αντικρούουν την «ιστορία» που θέλει να προβάλει ο Πούτιν για τον πόλεμο. Παράλληλα, όμως, προσφέρει και χρήσιμες πληροφορίες για το πώς πρέπει να κινηθούν με ασφάλεια οι πρόσφυγες, ενώ δεν λείπουν και οι πληροφορίες για τις κινήσεις του ρωσικού στρατού.

Ακόμη και ο Ζελένσκι το χρησιμοποιεί καθημερινά για να κάνει αναρτήσεις βίντεο ή άλλων πληροφοριών. Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες ημέρες βλέπει τους ακολούθους του να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Αν μη τι άλλο είναι και fit (Φωτογραφία: independent.co.uk).

Από την άλλη, οι Ρώσοι δεν επιθυμούν να μείνουν πίσω στη διαδικτυακή σκακιέρα, γνωρίζοντας βέβαια πως οι κολοσσοί Facebook και Twitter τους έχουν αποκλείσει.

Αρκετοί Ρώσοι στρέφονται, πλέον, στο Telegram. Ο καθένας για δικούς του λόγους. Υπάρχουν fake λογαριασμοί που διασπείρουν προπαγανδιστικές ειδήσεις. Υπάρχουν, όμως, και αντικαθεστωτικοί Ρώσοι που θέλουν να μαθαίνουν τα γεγονότα στην Ουκρανία και δεν έχουν άλλο τρόπο να βρουν δίοδο στην τρέχουσα ειδησεογραφία.

Το γεγονός ότι ο Telegram παίζει καθοριστικό ρόλο στον τομέα της πληροφόρησης αποδεικνύεται από το γεγονός ότι όλα τα μεγάλα δίκτυα, αλλά και ξένοι ανταποκριτές έχουν αρχίσει να το χρησιμοποιούν καθημερινά και να ενημερώνουν τα εκατομμύρια των αναγνωστών τους ανά τον κόσμο. Είναι ένας εύκολος και άμεσος τρόπος να ανεβάζουν βίντεο από τις μάχες, έτσι ώστε να διασπείρεται μέσα σε ελάχιστα λεπτά η εικόνα που καταδεικνύει τη βαρβαρότητα του Πούτιν.

Τον φωνάζουν, χάριν ευφημισμού, «ο Ζάκερμπεργκ της Ρωσίας» και μάλλον δεν έχουν άδικο.

Τόσο οι New York Times όσο και ο Guardian ή το BBC , δημιούργησαν το δικό τους κανάλι στο Telegram θέλοντας έτσι να μεταφέρουν τα νέα που μεταδίδουν από το μέτωπο με πιο άμεσο τρόπο. Από επιχειρηματικής πλευράς, ο Ντουρόφ έχει μπροστά του τη μέγιστη ευκαιρία να μετατρέψει το Telegram σε master plan που θα του αποφέρει κάμποσα εκατομμύρια. Οχι, πως είναι φτωχός. Τουναντίον, έχουμε να κάνουμε με έναν επιχειρηματία που μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να γίνει ονομαστός και επιτυχημένος.

Τον φωνάζουν, χάριν ευφημισμού, «ο Ζάκερμπεργκ της Ρωσίας» και μάλλον δεν έχουν άδικο. Όπως ο περιώνυμος Μαρκ άλλαξε τον κόσμο της επικοινωνίας με τη δημιουργία του Facebook, έτσι και ο Ντουρόφ γίνεται ο άνθρωπος που οδηγεί τις εξελίξεις στον τομέα του.

Αυτοί που τον γνωρίζουν καλά λένε πως είναι έντονα εγωκεντρικός, ατίθασος και ανικανοποίητος. Αυτό τον οδηγεί πολλές φορές σε ακραίες συμπεριφορές και κόντρες. Η πιο σημαντική, φυσικά, της ζωής του ήταν η πολεμική που ανέπτυξε με το Κρεμλίνο. Αυτομάτως έγινε το «μαύρο πρόβατο» του «συστήματος Πούτιν».

Χρειάστηκε να φύγει οικειοθελώς από τη Ρωσία το 2014, λέγοντας ευθαρσώς πως δεν σκοπεύει να επιστρέψει στην πατρίδα του, καθώς η αδιαφάνεια έχει κυριεύσει τα πάντα. Δεν δίστασε, δε, να σημειώσει πως στη Ρωσία είναι απίθανο να αναπτύξει κανείς διαδικτυακή επιχείρηση αν δεν έχει σκοπό να συνεργαστεί με τους ανθρώπους του Πούτιν. Εκτοτε, μαζί με τον αδελφό του διάγουν νομαδικό βίο γυρίζοντας όλον τον κόσμο. Την άνοιξη του 2013, έγινε πολίτης του νησιωτικού κράτους Άγιος Χριστόφορος και Νέβις στην Καραϊβική.

Η περιουσία του οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ιδιοκτησία του Telegram, ενώ τον Μάρτιο του 2022 έγινε ο 112ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο (Φωτογραφία: Wikipedia).

Η «εξορία», πάντως, μόνο κακό δεν του έκανε. Το 2018, το περιοδικό Fortune συμπεριέλαβε τον Ντουρόφ στη λίστα «40 Under 40», μια ετήσια κατάταξη των νέων ανθρώπων με τη μεγαλύτερη επιρροή στις επιχειρήσεις. Συμπεριλήφθηκε στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Forbes το 2022, με καθαρή περιουσία 15,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Η περιουσία του οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ιδιοκτησία του Telegram, ενώ τον Μάρτιο του 2022 έγινε ο 112ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Εκτός από το Telegram, ο Πάβελ είναι δημιουργός και του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου με την ονομασία «VKontakte», γνωστό και ως ρωσικό Facebook.

Ο Ντουρόφ είναι το κλασικό παράδειγμα του αεικίνητου ανθρώπου που γεννάει συνεχώς ιδέες. Καίτοι προέρχεται από οικογένεια διανοούμενων, εκείνος αποφάσισε να αφήσει τη φιλολογία κατά μέρος και να ασχοληθεί ενεργά με την τεχνολογία αιχμής.

Εκτός από το Telegram, ο Πάβελ είναι δημιουργός και του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου με την ονομασία «VKontakte», γνωστό και ως ρωσικό Facebook. Ίδρυσε την Vkontakte το 2006 όταν ήταν μόλις 22 ετών, ενώ το 2015 πούλησε ένα μερίδιο της για περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Ντουρόφ είναι το κλασικό παράδειγμα του αεικίνητου ανθρώπου που γεννάει συνεχώς ιδέες (Φωτογραφία: t9gram.com).

Συνεντεύξεις του πολλές δεν θα βρει κανείς τριγύρω εύκολα. Είναι ακριβοθώρητος, ίσως γιατί ξέρει πως συχνά χάνει τον έλεγχο και προβαίνει σε ηχηρές δηλώσεις που στο τέλος του γυρνούν μπούμερανγκ. Ούτε και για τον ίδιο γνωρίζουμε πολλά πράγματα. Καταφέρνει και κρατάει την προσωπική του ζωή στο απυρόβλητο.

Είναι fit, ηρεμεί με τη γιόγκα και τον διαλογισμό και προσέχει με εμμονή τη διατροφή του.

Το μόνο που έγινε γνωστό, να είναι καλά η επίσημη εφημερίδα της γαλλικής κυβέρνησης, είναι ότι ο Ντουρόφ έγινε πολίτης της Γαλλίας στις 25 Αυγούστου 2021. Aν έχει σημασία, ξέρουμε ακόμη πως είναι fit, ηρεμεί με τη γιόγκα και τον διαλογισμό και προσέχει με εμμονή τη διατροφή του.

Τώρα είναι η ευκαιρία του να εξιλεωθεί και να αναβαπτίσει το Τelegram που κατά καιρούς έχει κατηγορηθεί ότι προσελκύει διάφορα παράξενα «φρούτα»: από φανατικούς του ISIS μέχρι ακροδεξιές οργανώσεις και αντιεμβολιαστές.

 

Διαβάστε ακόμα: Γιουβάλ Νόα Χαράρι. «Να γιατί ο Πούτιν έχασε ήδη τον πόλεμο».

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top