Ο Παπαστράτος από τις αρχές του 1930 αποτελεί τοπόσημο της ευρύτερης περιοχής (Φωτογραφία: Γιώργος Σφακιανάκης).

  Η συνάντηση κλείστηκε ένα πρωινό στον Άγιο Διονύση, στον Πειραιά, στις «Λαμαρίνες», στον Παπαστράτο, που από τις αρχές του 1930 αποτελεί τοπόσημο της ευρύτερης περιοχής. Εκεί που η ιστορία της καθημερινότητας και των χαμένων ονείρων συναντούσε τη σιδηρουργία, μικρές και μεγάλες βιοτεχνίες, καταστήματα με ναυτιλιακά είδη, χυτήρια και συνεργεία, εκεί όπου τα βράδια οι δρόμοι άδειαζαν και ο έρωτας ανθούσε, ανατέλλει ήδη μια νέα ημέρα.

  Σε μια περιοχή που τα τελευταία χρόνια μαράζωνε, η παρουσία του Piraeus Port Plaza είναι μια σημαντική νότα αισιοδοξίας.

  Σε μια περιοχή που τα τελευταία χρόνια μαράζωνε, μια νέα πρωτοβουλία δίνει ζωή: «Οι γειτονιές ξαναγεννιούνται, ανακτώντας την ασφάλειά τους», θα πει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρουσίαση του Piraeus Port Plaza, για την ανάπλαση της περιοχής Παπαστράτου. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι σε 3 με 4 χρόνια η περιοχή θα είναι το πιο ωραίο, σύγχρονο και φιλικό κομμάτι του λιμανιού του Πειραιά», υπογραμμίζει ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης.

  Στη συμβολή των οδών Μαυρομιχάλη και Γραβιάς με περιμένει ο επιβλέπων μηχανολόγος μηχανικός της KN Group, Θόδωρος Κωστέας. «Το Piraeus Port Plaza καταλαμβάνει έκταση 17.841 τμ. με κτίρια συνολικής επιφάνειας 77.000 τμ.. To 2016, η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand αγόρασε τα κτίρια του Παπαστράτου, τα οποία εκτείνονται σε τρία οικοδομικά τετράγωνα και σε συνεργασία με την EBRD και τη Grivalia προχώρησε στην αναδιαμόρφωσή τους σε σύγχρονους γραφειακούς χώρους υψηλής αισθητικής με περιβαλλοντική πιστoποίηση LEED ».

  Η συνεργασία της KN Group με την Teleperformance αποδείχθηκε άκρως επιτυχημένη στην παρέμβαση που έγινε στα κτίρια (Φωτογραφία: Γιώργος Σφακιανάκης).

  Η Teleperformance Greece έδειξε αμέσως ενδιαφέρον για την χρήση των χώρων αυτών και η KN Group, ως στρατηγικός συνεργάτης της στην ανάπτυξη επαγγελματικών της χώρων, ήταν παρούσα από την υπογραφή των συμφωνιών με τους κατασκευαστές μέχρι τον έλεγχο των παραδοτέων, των χρονοδιαγραμμάτων και της ποιότητας, διαμορφώνοντας παράλληλα εσωτερικά την υψηλή αισθητική και λειτουργικότητα των χώρων. Η KN Group, με εμμονή στην τελειότητα συνδυάζοντας τη στρατηγική εργασιακών χώρων, το σύγχρονο design και την τέχνη στην κατασκευή παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις ανάπτυξης και διαμόρφωσης επαγγελματικών χώρων.

  «Η συνεργασία μας με την Teleperformance ξεκίνησε όταν απασχολούσε 19 άτομα προσωπικό. Σήμερα απασχολεί περισσότερους από 8.000 εργαζόμενους. Τη συνοδεύσαμε σε όλη αυτή την ανοδική πορεία και αποκτήσαμε μεγάλη εξειδίκευση στον απαιτητικό τομέα των call centers.

  Η KN Group, με εμμονή στην τελειότητα συνδυάζοντας τη στρατηγική εργασιακών χώρων, το σύγχρονο design και την τέχνη στην κατασκευή παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις ανάπτυξης και διαμόρφωσης επαγγελματικών χώρων.

  Tο 2014 μας ανατέθηκε η εύρεση κατάλληλων κτιρίων για την προσέλκυση μεγάλων εταιρειών του εξωτερικού. Η πρώτη μας επιλογή για το κτίριο της Shop & Trade ήταν επιτυχής και είχε ως αποτέλεσμα η εταιρεία να αποσπάσει διεθνείς διακρίσεις. Έπειτα εμπνευστήκαμε και υλοποιήσαμε το ENA Campus, που εδραίωσε την πρωτοκαθεδρία της Teleperformance στην Ελλάδα και έφερε επιπλέον βραβεύσεις διεθνώς. Το επόμενο βήμα μας οδήγησε στα κτίρια του Παπαστράτου», θα μου πει η COO, Νάντια Κωνσταντίνου, η οποία με υποδέχτηκε στα καλαίσθητα γραφεία της εταιρείας στη Λ. Συγγρού.

  «Πρακτικά τι σημαίνει για την KN Group το Piraeus Port Plaza;», τη ρωτώ. «Ένα νεοκλασικό κτίριο, ένα νεοαναγερθέν κτίριο, ένα σιλό και τρία ακόμη κτίρια με περιβαλλοντική πιστοποίηση LEED, που καταλαμβάνουν τρία οικοδομικά τετράγωνα. Πολλά και διαφορετικά ζητούμενα που υπηρετήσαμε με την ομάδα μας από πολλές και διάφορες ειδικότητες».

  Ήταν σημαντικό εγχείρημα να μετατραπεί ένα σιλό σε εργασιακό χώρο 1.800 θέσεων (Φωτογραφία: Γιώργος Μεσσαριτάκης).

  PPP1, το σιλό που έγινε χώρος γραφείων.

  Το πρώτο κτίριο που ανακαινίστηκε και λειτουργεί ήδη από το 2018 ήταν το Βόμβα, οι καπναποθήκες του Παπαστράτου. Ήταν σημαντικό εγχείρημα να μετατρέψεις ένα σιλό, τις καπναποθήκες ουσιαστικά, σε εργασιακό χώρο 1.800 θέσεων.

  Το κτίριο ξαναπαίρνει ζωή και μάλιστα πολύχρωμη (Φωτ. Στάθης Μαμαλάκης).

  Χαζεύω τις ομπρέλες- σκίαστρα του αίθριου, τις οποίες όταν κοιτάς από ψηλά, βλέπεις τις εφαρμογές του branding της Teleperformance. Η Νάντια Κωνσταντίνου θυμάται τη μεγάλη πρόκληση που ανέλαβε η KN Group: «Το κτίριο θα παραδινόταν τον Σεπτέμβριο. Έναν περίπου μήνα πριν, η Teleperformance αποφασίζει να αλλάξει όλο το branding, την οπτική εταιρική της ταυτότητα. Το PPP1 θα ήταν το πρώτο κτίριο που θα εφαρμοζόταν παγκοσμίως η νέα ταυτότητα: νέα χρώματα, νέα σχήματα, νέες σχεδιαστικές αρχές, άλλο λογότυπο, χωρίς προηγούμενα υλοποιημένα παραδείγματα και πρακτικές λύσεις. Μετά από αμέτρητα ξενύχτια μέσα στον Αύγουστο, μήνα που υπολειτουργούν τα πάντα, καταφέραμε όχι μόνο να το εφαρμόσουμε αλλά και να δημιουργήσουμε ένα κτίριο – πρότυπο που ανέδειξε τις δυνατότητες του νέου branding και παρουσίασε πολλούς τρόπους εφαρμογής του. Όταν ο CEO της Teleperformance Group, Daniel Julien, επισκέφθηκε τα γραφεία και είδε την εφαρμογή του νέου branding, το οποίο ήταν δική του επιλογή, ενθουσιάστηκε από το αποτέλεσμα».

  Ο CEO της Teleperformance Group, Daniel Julien όταν επισκέφθηκε τα γραφεία και είδε την εφαρμογή του νέου branding, το οποίο ήταν δική του επιλογή, ενθουσιάστηκε από το αποτέλεσμα.

  Κάτω στον Πειραιά

  Η βόλτα στον Πειραιά μου θύμισε γιατί τον αγαπώ τόσο πολύ: σπούδασα εκεί, η θάλασσα αποτελεί πάντα ρυθμιστικό παράγοντα της διάθεσής σου αλλά και της ιδιοσυγκρασίας των κατοίκων. Συγκεκριμένα, στη γειτονιά του Παπαστράτου, εκεί όπου το Piree, το Paleo, το Bon Bon Fait Maison  χάραξαν έναν νέο δρόμο, έρχεται η επένδυση 152 εκατομμυρίων να φέρει άνεμο αλλαγής. «Πρόκειται για ιστορικά κτίρια: ο Παπαστράτος ήταν αγαπητός, παρήγαγε ένα προϊόν που έγινε διεθνές, έδωσε δουλειές σε πολύ κόσμο και κατάφερε να κερδίσει τη φήμη ενός καλού εργοδότη. Στη συλλογική μνήμη έχει γραφτεί με θετικό πρόσημο. Είναι μια ένεση αυτοπεποίθησης για τους κατοίκους της περιοχής: το κτίριο, στο οποίο δούλευε ο παππούς τους ή η γιαγιά τους, να  ξαναπαίρνει ζωή», μου λέει η Νάντια Κωνσταντίνου.

  Το interior των κτιρίων αντανακλά απολύτως την τεχνογνωσία και τη φιλοσοφία της KN Group (Φωτ. Στάθης Μαμαλάκης).

  Design that works

  Το interior των κτιρίων αντανακλά απολύτως την τεχνογνωσία και τη φιλοσοφία της KN Group: «Χρησιμοποιούμε τα εργαλεία του workplace strategy και του concept design για να δημιουργήσουμε μοναδικούς χώρους, που κρατούν ευχαριστημένο τον εργαζόμενο ενώ παράλληλα υπηρετούν τους εταιρικούς στόχους.»

  Στα υπάρχοντα κτίρια αναδείχθηκαν τα παλαιά αρχιτεκτονικά στοιχεία, με σεβασμό την ιστορία τους.

  «Με αφορμή τον Πειραιά, για τη διαμόρφωση του interior πήραμε αναφορές από τα ναυπηγεία και δημιουργήσαμε έπιπλα και χωροδικτυώματα από σωλήνες σε χρώματα της περιοχής. Στις βιβλιοθήκες επιλέξαμε τίτλους που έχουν να κάνουν με την ναυτική ιστορία του Πειραιά και της Ελλάδας. Στα υπάρχοντα κτίρια, αναδείξαμε τα παλαιά αρχιτεκτονικά στοιχεία, σεβόμενοι την ιστορία τους.»

  Η ΚΝ Group χρησιμοποίησε τα εργαλεία του workplace strategy και του concept design για να δημιουργήσει μοναδικούς χώρους (Φωτογραφία: Γιώργος Μεσσαριτάκης).

  Αναρωτιέμαι αν υπάρχουν τόσο μεγάλοι χώροι γραφείων στην Ελλάδα, πεδίο στο οποίο η KN Group κατέχει ηγετική θέση. «Η Ελλάδα φιλοξενούσε βιομηχανική παραγωγή, η οποία φθίνει και χάνεται. Πλέον αυτά τα κτίρια προσελκύουν διαφορετικού τύπου επενδύσεις και αποκτούν άλλη χρήση» σημειώνει η Νάντια Κωνσταντίνου.

  Τα κτίρια απέκτησαν καινούργια χρήση (δεξιά φωτό: Γιώργος Σφακιανάκης).

  Το νεοκλασικό στη γωνία

  «Για το έργο της αναδιαμόρφωσης των 6 κτιρίων του Παπαστράτου η πρόκληση για την εταιρία μας ήταν, οι χώροι που αρχικά προορίζονταν για βαριές βιομηχανικές χρήσεις, να μετατραπούν σε σύγχρονους χώρους γραφείων. Σε επίπεδο κτιριολογικού σχεδιασμού αυτό απαίτησε ικανότητα και καλή γνώση των λειτουργιών και των απαιτήσεων εταιρειών που απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Είναι ένα πολύ σημαντικό για την περιοχή έργο και το αντιμετωπίσαμε ως τέτοιο», είχε δηλώσει στο Αndro o ιδρυτής της KN Group, Κωνσταντίνος Στραταντωνάκης.

  Kτίριο μοντέρνο, αισθητικά άρτιο και άκρως λειτουργικό.

  Το νεοκλασικό στη γωνία της οδού Παπαστράτου, την ανακαίνιση του οποίου επίσης επέβλεψε η KN Group, αποτελεί ένα χειροποίητο στολίδι ανάμεσα στο δωρικό κέλυφος του Λιθογραφείου και τον μεγάλο κήπο – αίθριο. Στέγαζε αρχικά την οικογένεια Παπαστράτου κι έπειτα, για μία περίοδο της ζωής της, έμεινε εκεί η Μελίνα Μερκούρη. Σήμερα, προορίζεται για να στεγάσει τη Διοίκηση της Teleperformance, νέας βασικής ενοίκου του Piraeus Port Plaza.

  Ο Πειραιάς και το Piraeus Port Plaza από ψηλά (Φωτογραφία: Γιώργος Σφακιανάκης).

  Η αύρα της θάλασσας ανεβαίνει από την Αιτωλικού. Όσο κι αν ψάξω δεν βρίσκω άλλο λιμάνι με τόσο συναρπαστική ιστορία ανθρώπων και μεγάλων ευκαιριών.

   

  Διαβάστε ακόμα: Κωνσταντίνος Στραταντωνάκης – «Η επιτυχία απαιτεί επιμονή, υπομονή και θετική σκέψη»

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top