DSC_6234

«Πιστεύω ότι το χιούμορ είναι καταλυτικός παράγοντας για το ευ ζην, για να έχουμε ισορροπία τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική μας ζωή. Ο αυτοσαρκασμός είναι η δική μου χιουμοριστική έκφραση». (Φωτογραφίες: Πηνελόπη Μασούρη)

Ποιο είναι το πρώτο που κάνετε σε μια κρίση;
Παίρνω μερικές βαθιές ανάσες και φροντίζω να ενημερωθώ άμεσα, σε βάθος, από όλους τους εμπλεκομένους. Παίρνοντας ερεθίσματα από διαφορετικές οπτικές γωνίες, προετοιμάζομαι καταλληλότερα για την αντιμετώπισή της.

Καταφέρνετε να είστε φίλος με τους υπαλλήλους της επιχείρησής σας, και με ποιο τρόπο;
Προτεραιότητά μου είναι να δημιουργώ και να διατηρώ στον εργασιακό μου χώρο σχέσεις φτιαγμένες με τα ίδια υλικά από τα οποία φροντίζω να φτιάχνω και τις φιλικές μου σχέσεις. Και αυτά τα υλικά είναι η ειλικρίνεια και η εμπιστοσύνη.

Ταυτίζεστε με το αντικείμενό σας σε σημείο που νιώθετε δική σας την επιχείρηση ή κρατάτε τις αποστάσεις;
Ταυτίζομαι σε μεγάλο βαθμό. Πώς να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό εάν δεν το νιώσω δικό μου; Στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δεν υπάρχει μέρα που είναι ίδια με την προηγούμενη και, εάν δεν έχεις υψηλό αίσθημα ευθύνης, δεν θα είσαι κατάλληλα «εξοπλισμένος» για τις προκλήσεις. Η καθημερινότητα είναι τόσο έντονη που μερικές φορές πραγματικά ενεργώ σαν να είναι δική μου η επιχείρηση. Προωθώ την ίδια ιδέα στους συνεργάτες μου για τους αντίστοιχους χώρους ευθύνης τους. Λατρεύω τη δουλειά μου, και μετά από 10 συναπτά χρόνια παρουσίας μου εδώ, ο Αστέρας είναι για μένα το δεύτερο σπίτι μου.

Ένα επιχειρηματικό όραμα συνδέεται άρρηκτα με τα οικονομικά στοιχεία. Συνεπώς, αφού μοιράζομαι με τους συνεργάτες μου το όραμά μου, τους κάνω κοινωνούς και των οικονομικών στοιχείων σε καθημερινή σχεδόν βάση.

Εκτός από το όραμά σας, μοιράζεστε και οικονομικά στοιχεία με τους συνεργάτες σας;
Φυσικά! Ένα επιχειρηματικό όραμα συνδέεται άρρηκτα με τα οικονομικά στοιχεία. Συνεπώς, αφού μοιράζομαι με τους συνεργάτες μου το όραμά μου, τους κάνω κοινωνούς και των οικονομικών στοιχείων σε καθημερινή σχεδόν βάση. Αυτό είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που εφάρμοσα στην εταιρεία, αφού πιστεύω πως όλο το προσωπικό πρέπει να γνωρίζει τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, να έχει ξεκάθαρους εταιρικούς και προσωπικούς στόχους και να μπορούν πραγματικά να μετρήσουν τη συμβολή τους στην επίτευξη των στόχων που θέτουμε.

Με ποιο τρόπο ενθαρρύνετε τους συνεργάτες σας να παίρνουν δύσκολες αποφάσεις; Είστε διατεθειμένος να τους αφήσετε να κάνουν λάθος;
Ενθαρρύνω συνεχώς τους συνεργάτες μου αφ’ ενός μεν να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για να διοχετεύουν τη δημιουργικότητά τους και, αφ’ ετέρου, να σταθμίζουν τα υπέρ και τα κατά μιας απόφασής τους προτού την πάρουν, ώστε να μπορούν να την υποστηρίξουν αν χρειαστεί. Οι δημιουργικοί άνθρωποι αναπτύσσουν και ξεδιπλώνουν τις ικανότητές τους μόνο υπό συνθήκες ανάληψης ευθυνών. Όσο για τα λάθη, αφού είναι αναπόφευκτα, τα αντιμετωπίζω ως πηγή γνώσης για τους παλαιότερους και ως αφορμή εκπαίδευσης για τους νεότερους.

DSC_6279

«Στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δεν υπάρχει μέρα που είναι ίδια με την προηγούμενη και, εάν δεν έχεις υψηλό αίσθημα ευθύνης, δεν θα είσαι κατάλληλα “εξοπλισμένος” για τις προκλήσεις».

Πώς καταφέρνετε να απεμπλακείτε από το micromanagement καθημερινών λεπτομερειών; Από τα «δέντρα» που σας αποσπούν από το «δάσος»;
Δεν το καταφέρνω πάντα. Σε γενικές γραμμές, πάντως, με τις λεπτομέρειες της καθημερινότητας ασχολείται βασικά μια δυναμική ομάδα συνεργατών, τους οποίους εμπιστεύομαι και έχουμε αναπτύξει πνεύμα ομαδικότητας και συνεργασίας, επιτυγχάνοντας μια πολύ καλή διαχείριση των καθημερινών λεπτομερειών. Στις τακτικές συναντήσεις μου με την ομάδα αυτή, μπορώ να δω ολόκληρη την εικόνα και να απεγκλωβιστώ από το «δέντρο».

Πόσο συχνά και με τι αφορμές λέτε «δεν ξέρω» και «συγγνώμη»;
Όταν έχω επίγνωση της άγνοιας ή του λάθους μου, δεν έχω κανένα πρόβλημα να το παραδεχτώ και το αναφέρω σε συσκέψεις με τους συνεργάτες μου. Πάντως, προσπαθώ να ενημερώνομαι για θέματα που ίσως δεν γνωρίζω καλά.

Καταφέρνετε να διατηρήσετε το χιούμορ σας και πώς;
Πιστεύω ότι το χιούμορ είναι καταλυτικός παράγοντας για το ευ ζην, για να έχουμε ισορροπία τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική μας ζωή. Ο αυτοσαρκασμός είναι η δική μου χιουμοριστική έκφραση.

Νιώθετε πετυχημένος στην προσωπική σας ζωή;
Νιώθω τυχερός που η ζωή μου χάρισε οικογενειακή αρμονία και βαθιές φιλικές σχέσεις που αντέχουν στο χρόνο.

Ποιος μάνατζερ αποτελεί πρότυπο για εσάς;
Θεωρώ ότι η εποχή μας, ως εποχή υπερπληροφόρησης και υπερανάλυσης, δεν αφήνει πολύ χώρο για ανάπτυξη προτύπων. Αυτό που μπορώ, όμως, να σας πω με βεβαιότητα είναι ότι είχα την τύχη να συνεργαστώ στενά με ανώτατα στελέχη μεγάλων οργανισμών, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, οι οποίοι αποτέλεσαν πρότυπο για εμένα και με τις πρακτικές τους, κυρίως σε θέματα ηγεσίας, βοήθησαν στη βελτίωσή μου και τη διαμόρφωση του δικού μου στυλ διαχείρισης και επικοινωνίας. Εξελίχθησαν σε πολύ καλούς φίλους που τους συμβουλεύομαι ακόμη και σήμερα.

DSC_6214

«Νιώθω τυχερός που η ζωή μου χάρισε οικογενειακή αρμονία και βαθιές φιλικές σχέσεις που αντέχουν στο χρόνο».

Πείτε μας μια δουλειά που δεν θα έπρεπε να κάνετε στην επιχείρηση που διοικείτε και όμως την κάνετε.
Για έναν μάνατζερ δεν υπάρχει δουλειά που δεν πρέπει να κάνει στην επιχείρηση που διοικεί. Μόνο δουλειές που δεν μπορεί ή δεν θέλει να κάνει. Νιώθω έτοιμος, και το κάνω όποτε χρειαστεί, να βοηθήσω τους συνεργάτες μου σε κάθε εργασία που ζητηθεί η συνδρομή μου. Είναι μεγάλη χαρά μου που τα Χριστούγεννα μου επιτρέπει ο Chef να μπαίνω στην κουζίνα του και να μαγειρεύω για όλο το προσωπικό και μετά τους σερβίρω έναν προς έναν. Είναι ο τρόπος μου να μεταφέρω τις προσωπικές μου ευχαριστίες και ευχές σε κάθε έναν άνθρωπό μας ξεχωριστά και να περάσω το μήνυμα ότι μπορούμε όλοι να πράξουμε το κάτι παραπάνω από τα στενά όρια του αντικειμένου μας. Άλλωστε, χωρίς την πολύτιμη συμβολή των εργαζομένων και στελεχών μας δεν θα είχαμε καταφέρει τίποτα. Αυτοί είναι η πηγή του φωτός που κάνει τον Αστέρα και λάμπει!

Πότε πρέπει ένας μάνατζερ να συγκρούεται με τους μετόχους της επιχείρησής του;
Πρέπει να σας πω ότι δεν πιστεύω γενικότερα πως με τις συγκρούσεις λύνονται τα προβλήματα μακροπρόθεσμα. Ειδικότερα, με τους μετόχους μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα ως προς την εταιρεία και βάζουμε στόχους που με κοινές προσπάθειες προσπαθούμε να κατακτήσουμε. Εάν διαφωνούμε ως προς τον τρόπο επίτευξης των στόχων αυτών, είναι δική μου υποχρέωση, δεδομένου ότι έρχομαι σε επαφή με την καθημερινότητα της επιχείρησης και γνωρίζω τη δυναμική των ανθρώπων της, να θέσω τις βάσεις ενός εποικοδομητικού διαλόγου με τους μετόχους.

Ποια είναι η ηθική σας πυξίδα, οι απαράβατοι κανόνες που τηρείτε στο επιχειρείν;
Εντιμότητα ως μέτρο στην άσκηση εξουσίας, σεβασμός και ειλικρίνεια ως μέτρο στην αντιμετώπιση των ανθρώπων.

Βγαίνετε κοινωνικά με τους υφισταμένους σας;
Κατά καιρούς προγραμματίζουμε εξόδους με τα στελέχη της εταιρείας, και μας δίνεται η ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα της δουλειάς μας σε άλλο περιβάλλον και με άλλη οπτική γωνία. Είναι ωραίο να είμαστε όλοι «έξω από τα ρούχα της δουλειάς» και να γνωρίζουμε άλλες πτυχές της προσωπικότητας του καθενός.

Το τελευταίο πράγμα που κάνω φεύγοντας από το γραφείο είναι να ξεγελάσω τις επαγγελματικές έγνοιες για να τις αφήσω στο γραφείο, κλειδώνοντας πίσω μου την πόρτα.

Πώς λειτουργείτε όταν πρέπει να απολύσετε κάποιον;
Ζορίζομαι πολύ και στενοχωριέμαι βαθιά, γιατί σκέφτομαι ότι αυτός ο άνθρωπος συντηρεί με το μισθό του την οικογένειά του. Γι’ αυτό θεωρώ ότι η απόλυση πρέπει να είναι η ύστατη λύση, όταν έχουν εξαντληθεί όλες οι άλλες δυνατότητες. Επίσης, θέλω πάντα να είμαι βέβαιος ότι η απόφασή μου είναι σωστή με γνώμονα το καλό της επιχείρησης.

DSC_6225

«Δύο είναι οι απαράβατοι κανόνες μου: εντιμότητα ως μέτρο στην άσκηση εξουσίας, σεβασμός και ειλικρίνεια ως μέτρο στην αντιμετώπιση των ανθρώπων».

Έχετε εργαστεί στο εξωτερικό; Πόσο δύσκολο είναι για έναν Έλληνα να γίνει διεθνές στέλεχος;
Έχω εργαστεί στο εξωτερικό για πολλά χρόνια και, παρά το γεγονός ότι είχα προοπτικές να συνεχίσω την καριέρα μου εκεί, επέστρεψα στην Ελλάδα να εργαστώ ως συνειδητή επιλογή ζωής. Οι περισσότεροι Έλληνες διαθέτουν ευφυΐα και δημιουργικότητα. Εάν αυτές οι αρετές συνδυαστούν με οργανωμένη δουλειά, είναι το μυστικό για μια πετυχημένη καριέρα στο εξωτερικό.

Τι είναι το τελευταίο που κάνετε φεύγοντας από το γραφείο;
Προσπαθώ να ξεγελάσω τις επαγγελματικές έγνοιες για να τις αφήσω στο γραφείο, κλειδώνοντας πίσω μου την πόρτα. Μόλις μπω στο αυτοκίνητο θα τηλεφωνήσω στη σύζυγο μου και μερικές φορές είμαι τυχερός να μιλήσω και στα παιδιά μου προτού κοιμηθούν.

Γιατί δεν γίνατε επιχειρηματίας;
Επιχειρηματίας έγινα! Οι υπάλληλοι δεν διοικούν επιχειρήσεις. Απλώς ασκώ το επιχειρείν επαγγελματικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν συνδέομαι και συναισθηματικά με την επιχείρηση που διοικώ και ότι δεν αναλαμβάνω τις ευθύνες που αναλογούν στον επιχειρηματία.

 

Διαβάστε ακόμα: Το Νόημα της Επιτυχίας – Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου FF Group

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top