salty bags

  Από αριστερά, Στρατής Ανδρεάδης, Χρύσα Χαλικιοπούλου, Σπύρος Ντάικος, Πάνος Βαρουχάς. Με στόχο «το νέο ελληνικό μεράκι να γίνει γνωστό παντού».

  Oταν πιάνεις στα χέρια σου μια Salty Bag, η αίσθηση είναι σουρεαλιστική: στο ίδιο αντικείμενο ένα πολυτελές υλικό όπως το δέρμα συνυπάρχει απροσδόκητα, αλλά απολύτως αρμονικά, με ένα ιστιοπλοϊκό πανί. Το καρτελάκι που συνοδεύει την τσάντα σε ενημερώνει για το όνομα του σκάφους στο οποίο ανήκε το συγκεκριμένο πανί, τα ναυτικά μίλια που αυτό διένυσε και τις θάλασσες που φύσηξαν πάνω του τα άγρια μποφόρ τους. Το πρωτοποριακό concept φέρει την υπογραφή τεσσάρων νέων Ελλήνων (του Στρατή Ανδρεάδη, του Πάνου Βαρουχά, του Σπύρου Ντάικου και της Χρύσας Χαλικιοπούλου), που, ενώνοντας τις δυνάμεις τους, δημιούργησαν ένα brand τα προϊόντα του οποίου φιγουράρουν σε ράφια καταστημάτων πλάι σε κομμάτια και αξεσουάρ διεθνών οίκων. Μια τυχαία συνάντηση με τον Στρατή Ανδρεάδη εξελίχθηκε σε μια μεγάλη συζήτηση για το εγχείρημα των Salty Bag, το οποίο, παρά το βραχύ του ιστορικό, γνωρίζει μεγάλη επιτυχία.

  «Μέσα από τις τσάντες ξαναζωντανεύουν και επαναπροσδιορίζονται οι ιστορίες των πανιών με τα οποία κατασκευάστηκαν. Τους δίνουμε μια νέα ζωή».

  Ασχολούμαι με την ιστιοπλοΐα από όταν ήμουν τεσσάρων ετών, τα τελευταία δέκα χρόνια και ενεργά, συμμετέχοντας με την ομάδα μου σε διεθνείς αγώνες στην κατηγορία Match Race. Στενή σχέση με τη θάλασσα έχουν επίσης ο Σπύρος Ντάικος και ο Πάνος Βαρουχάς.

  Η ιδέα των Salty Bags ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες, όταν πήγα στην Κέρκυρα για ένα ναυταθλητικό σεμινάριο, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου. Εκεί γνωρίστηκα με τον Πάνο και τον Σπύρο. Μέσα από τις πρώτες συζητήσεις, συνειδητοποιήσαμε και οι τρεις ότι, εκτός από την αγάπη μας για τη θάλασσα, μας «ενώνει» και η αγάπη για τα πανιά, αυτούς τους «ζωντανούς οργανισμούς», που κρύβουν τη δική τους ιστορία, μετά από τόσα ταξίδια στις ελληνικές θάλασσες. Οι δυο τους με έφεραν σε επαφή με την Χρύσα Χαλικιοπούλου, απόφοιτο της μιλανέζικης σχολής σχεδίου μόδας Domus Academy κι έτσι ολοκληρώθηκε μια δυνατή ομάδα. Με τον Σπύρο και τον Πάνο, μάλιστα, «τρέξαμε» φέτος σε χωριστά σκάφη στον Spetses Classic Yacht Race –όπου είχαμε σχεδιάσει και τα skipper’s bags για τους κυβερνήτες που συμμετείχαν στον αγώνα.

  9

  Η Χρύσα Χαλικιοπούλου επί τω έργω. Οι Salty Bags έχουν made in Greece φιλοσοφία, από τα δέρματα μέχρι και τις κλωστές ραφής.

  Αποφασίσαμε να στήσουμε την επιχείρησή μας, παρά τη σχεδόν αποτρεπτική παρουσία της οικονομικής κρίσης Θεωρούμε ότι με σωστό πλάνο και μεθοδικές ενέργειες, η ελληνική αγορά μπορεί να στηρίξει προσπάθειες σαν και τις δικές μας ακόμη και σε μια περίοδο τόσο βαθιάς ύφεσης ‒κάτι που, πάντως, για εμάς αποτέλεσε πρόκληση.

  Ο στόχος μας είναι το νέο ελληνικό μεράκι να γίνει γνωστό παντού. Επιλέξαμε οι Salty Bags να έχουν made in Greece φιλοσοφία, από τα δέρματα, μέχρι και τις κλωστές ραφής. Σε μια περίοδο που παντού γύρω μας επικρατεί αρνητική σκέψη, θέλαμε να δείξουμε ότι η Ελλάδα αντιστέκεται, δημιουργεί, πρωτοπορεί και παράγει «καλά προϊόντα». Επιπλέον, μας διαπνέει ένα πνεύμα αλληλεγγύης, που μας κρατά ενωμένους, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι, πράγματι, όλοι μαζί μπορούμε.

  2

  Στο εργαστήρι της Satly Bag, στην Κέρκυρα, οι άντρες της παρέας έχουν μόλις παραλάβει μια νέα φουρνιά «παροπλισμένων» πανιών και ετοιμάζονται για διαλογή.

  Η πρώτη συλλογή Salty Bags περιλαμβάνει οκτώ κομμάτια, τα σχέδια των οποίων είναι εμπνευσμένα από την αισθητική των κλασικών σκαφών ‒από εκει προέρχεται και ο τίτλος της, «The Classic Series». Πέραν της σχεδιαστικής έμπνευσης, σημαντικό ρόλο στη δουλειά μας παίζουν οι ιστορίες. Μέσα από τις τσάντες ξαναζωντανεύουν και επαναπροσδιορίζονται οι ιστορίες των πανιών με τα οποία κατασκευάστηκαν. Με αυτόν τον τρόπο δίνουμε νέα ζωή στα «παροπλισμένα» πανιά σκαφών, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα τη διαδικασία του upcycling. Δηλαδή τα πανιά όχι μόνο δεν πετιούνται, αλλά τα μετατρέπουμε σε κάτι χρηστικό και ωραίο ‒τους δίνουμε μια νέα ζωή.

  castos_01

  Η θήκη για το iPhone 5 έχει πάρει το όνομά της από το νησάκι Καστός, δίπλα από την Λευκάδα.

  Δεδομένης της ανάγκης για οικονομική ενίσχυση της Ολυμπιακής μας Αποστολής, αποφασίσαμε να λανσάρουμε το «The Road to Rio», μια συλλογή με Salty Bags τα έσοδα των οποίων θα διατεθούν για τη στήριξη δυο ομάδων Ελλήνων ιστιοπλόων που θα λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016. Πιστεύουμε ότι ο αθλητισμός δημιουργεί πρότυπα και δομεί χαρακτήρες, προσφέροντας, παράλληλα, σε όλους μας μεγάλες συγκινήσεις. Στην εποχή μας, που επικρατεί οικονομική αλλά και ηθική κρίση, χρειαζόμαστε πρότυπα στα οποία πρέπει να στηριχτούμε και να αντλήσουμε δύναμη από αυτά. Τέτοια πρότυπα, μεταξύ άλλων, προσφέρει και ο αθλητισμός, άρα όλοι οφείλουμε να τον στηρίξουμε με όποιο τρόπο μπορούμε. Ελπίζουμε η ιδέα μας να αγκαλιαστεί από το κοινό μας, αλλά και από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και, σε συνδυασμό με άλλες, παρόμοιες ενέργειες, να στηριχθούν ουσιαστικά οι αθλητές μας.

  Αυτή την εποχή δουλεύουμε πυρετωδώς για τη χειμωνιάτικη συλλογή αλλά και αυτήν της Spring/Summer 2014. Πειραματιζόμαστε και με άλλα χρώματα και υλικά, για παράδειγμα με το Kevlar, από το οποίο κατασκευάζονται όχι μόνο πανιά, αλλά και αλεξίσφαιρα γιλέκα. Δεχόμαστε αρκετές παραγγελίες από άνδρες και γυναίκες ‒δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις bespoke παραγγελιών. Η πιο συνήθης είναι τα μονογράμματα των πελατών, ή κάποιο όνομα μέσα στην τσάντα, έτσι ώστε να γίνει ακόμη πιο προσωπική. Προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε τις bespoke παραγγελίες γιατί, όπως λέει και το μότο μας, «We love making the bags you love».

  Το μοντέλο Cassiopi σε θαλασσινό σκηνικό. Όλες οι salty bags έχουν ονόματα ελληνικά νησιά.

   

  //Τα προϊόντα Salty Bags διατίθενται μέσω internet, στο πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη, στα καταστήματα FreeShop (Αθήνα και Μύκονος), On the deck (Σπέτσες) και στο εργαστήρι των Salty Bag στην Κέρκυρα (Ερωτόκριτου Μωραΐτου 14). 

   

  packaging

  Κάθε τσάντα βρίσκει τον κάτοχό της σε μια πρωτότυπη συσκευασία.

   

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top