Στο Λονδίνο όλοι κουβεντιάζουν με θαυμασμό –και αρκετή δόση ζήλιας– για τον 17χρονο Nick D’Aloisio, ο οποίος πούλησε στη Yahoo μια εφαρμογή του για 30 εκατομμύρια δολάρια. Η εφαρμογή ονομάζεται Summly και συνοψίζει ειδήσεις ώστε να είναι εύκολα αναγνώσιμες στο iPhone.
O D’Aloisio ξεκίνησε στα δώδεκά του να γράφει κώδικα, μέχρι που πριν από δύο περίπου χρόνια έφτιαξε ένα αρχικό πρότυπο της εφαρμογής του. Τράβηξε τότε το ενδιαφέρον της εταιρείας Horizon Ventures, που ανήκει στο δισεκατομμυριούχο Li Ka-Shing από το Χονγκ-Κονγκ. Η Horizon Ventures επένδυσε στην εφαρμογή και συγκέντρωσε ένα δίκτυο ανθρώπων και πόρων για να την αναπτύξει.
Οι καινούργιοι μέντορες του D’ Aloisio κάλεσαν τον γκουρού του σχεδιασμού της Apple, Sir Jonathan Ive, για να βελτιώσει το Look-and-feel της Summly. Πήραν αυτούς που σχεδίασαν το Siri στο iPhone και τους έβαλαν να βελτιώσουν τον αλγόριθμο που επιλέγει και συνοψίζει τις ειδήσεις. Συγκέντρωσαν τα ταλέντα του μάνατζερ της Lady Gaga, την Yoko Ono και τον Ashton Kutcher, ηθοποιό και angel investor, που έβαλε 1,5 εκατομμύριο στην επιχείρηση. Ο Stephen Fry έβαλε επίσης λεφτά και συμμετείχε σε ένα promotional video με τον D’ Aloisio. Όλοι αυτοί μαζί κατάφεραν να ανυψώσουν έναν έφηβο κομπιουτερά σε κάποιον που μια μεγάλη εταιρεία όπως η Yahoo θα πλήρωνε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσει. Καλωσήρθατε στην νέα οικονομία, την οικονομία των δικτύων!
Κάποτε χρειαζόσουν χρήματα για να στήσεις μια επιχείρηση. Η επιτυχία ήταν συνδεδεμένη με το επενδυτικό κεφάλαιο. Στη νέα οικονομία το κεφάλαιο έρχεται τελευταίο.
Όπως αποδείχθηκε με την «διάσωση» της Κύπρου, οι κυβερνήσεις που ξεμένουν από λεφτά μοιάζουν με τους μαφιόζους: όταν δεν τους «δανείζεις» με το καλό (δεν «επενδύεις» στα ομόλογά τους), βγάζουν το πιστόλι (Τρόικα) και σου τα παίρνουν βιαίως από τον τραπεζικό σου λογαριασμό. Μετά την Κύπρο δεν υπάρχει εχέφρων άνθρωπος με χρήματα στον πλανήτη που θα συνεχίζει να εμπιστεύεται τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες.
Με την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση και τα χρηματιστήρια αναιμικά, πολλοί επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στις νέες ιδέες. Στο Λονδίνο, όπου ζω, οι συντηρητικοί του Cameron πέρασαν μια νομοθεσία από το Κοινοβούλιο που ευνοεί τις επενδύσεις σε start-ups. Χωρίς αμφιβολία, η Βρετανία είναι σήμερα η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν κοιτάζει πώς να αποθαρρύνει τα ταλέντα των νέων ανθρώπων και ταυτόχρονα παραμένει ανοιχτή σε ξένους. Το ανατολικό Λονδίνο σφύζει από νέες εταιρείες πληροφορικής, διαγωνισμούς κώδικα, συζητήσεις, καινοτομικούς πειραματισμούς ανάπτυξης νέων εταιρειών και εταιρείες επενδύσεων σε start-us. Βεβαίως έχουμε πολύ –μα πάρα πολύ– δρόμο να διανύσουμε για να φτάσουμε στην ωριμότητα και αποτελεσματικότητα της Silicon Valley, αλλά τουλάχιστον μια μικρή αρχή έχει γίνει. (Φυσικά, όσες εταιρείες ξέρω που ξεκίνησαν στο Λονδίνο δεν βλέπουν την ώρα να μετακομίσουν στο San Francisco.)
Συμπεράσματα για όσους έχουν ιδέες και θέλουν να κάνουν κάτι με αυτές:
– Αποφύγετε χώρες που εμποδίζουν έξυπνους ανθρώπους να παράγουν αξία.
– Γίνετε μέλος σε δημιουργικές κοινότητες: αν γράφετε κώδικα, αν είστε σχεδιαστής, αν κάνετε μάρκετινγκ, βρείτε ή φτιάξτε κοινότητες με ταλαντούχους ανθρώπους σαν κι εσάς.
– Μην φοβηθείτε να πάρετε ρίσκα, τώρα είναι η καλύτερη εποχή για ανθρώπους με ιδέες. Η «διάσωση» της Κύπρου διέλυσε και τις τελευταίες αμφιβολίες για το πού το πάνε οι σοσιαλδημοκράτες της Ευρώπης.
– Δικτυωθείτε, δικτυωθείτε, δικτυωθείτε! Η επιτυχία στη νέα οικονομία έρχεται ως αποτέλεσμα της συγκέντρωσης ταλέντου και διαφορετικών εμπειριών κάτω από ένα κοινό όραμα.
Ο Γιώργος Ζαρκαδάκης ζει στο Λονδίνο και είναι διευθυντής της Feline Quanta Communications.