H Fyffes που αντιπροσωπεύει ο Θανάσης Γκλίνος είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες φρούτων του κόσμου, με πάνω από 130 χρόνια ιστορίας, γραφεία σε 12 χώρες και περισσότερους από 6.000 υπαλλήλους. Έχει γίνει ο Νο.1 εισαγωγέας μπανανών στην Ευρώπη και ετοιμάζεται να φέρει την ανατροπή και στην Ελληνική αγορά.

Ποιο είναι το πρώτο που κάνετε σε μια κρίση;
Η καλή ανάλυση των καταστάσεων μας επιτρέπει να προβλέπουμε και να προετοιμαζόμαστε ανάλογα για μια κρίση, πολύ πριν έλθει. Στη περίπτωση όμως κάποιας απρόοπτης κατάστασης, η ψυχραιμία βοηθάει να λαμβάνω αποφάσεις για την αντιμετώπισή της, με γνώμονα το «καλό» της εταιρείας και των υπαλλήλων της.

Καταφέρνετε να είστε φίλος με τους υπαλλήλους της επιχείρησής σας, και με ποιο τρόπο;
Διαλέγοντας σωστούς συνεργάτες είναι ο μόνος τρόπος να καταφέρει κάποιος να κρατηθούν οι σωστές ισορροπίες. Οι υπάλληλοι της εταιρείας είναι οι συνεργάτες μου. Ο σεβασμός είναι αμοιβαίος (και πιστεύω ότι είναι έτσι – ελπίζω να είναι το ίδιο και γι’ αυτούς).

Ταυτίζεστε με το αντικείμενό σας στο σημείο που νιώθετε δική σας κάθε επιχείρηση που διοικείτε;
Δυστυχώς ή ευτυχώς, τις περισσότερες φορές τη νιώθω δική μου, ασχέτως αν πρόκειται για ιδιόκτητη επιχείρηση ή για κάποια πολυεθνική στην οποία βρίσκομαι ως μάνατζερ.

«Οι έξυπνοι άνθρωποι μαθαίνουν από τα λάθη τους. Οι επιχειρήσεις, όπως και η ζωή, είναι ένα συνεχόμενο σχολείο μάθησης».

«Νιώθω επιτυχημένος στην προσωπική μου ζωή διότι έχω καταπληκτικά παιδιά».

Εκτός από το όραμά σας, μοιράζεστε και οικονομικά στοιχεία με τους συνεργάτες σας;
Ό,τι είναι απαραίτητο και σχετικό με τον κλάδο τους, ναι. Το να μοιράζομαι τα οικονομικά στοιχεία δεν είναι πάντα το καλύτερο, αλλά τουλάχιστον μία φορά το χρόνο είναι αναγκαίο. Μ’ αυτό τον τρόπο νιώθουν οι συνεργάτες μου ικανοποιημένοι για το αποτέλεσμα της δουλειάς τους, ή και το αντίθετο, για να επιδιώξουν καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον.

Με ποιο τρόπο ενθαρρύνετε τους συνεργάτες σας να παίρνουν δύσκολες αποφάσεις; Είστε διατεθειμένος να τους αφήσετε να κάνουν λάθος;
Οι έξυπνοι άνθρωποι μαθαίνουν από τα λάθη τους. Οι δύσκολες αποφάσεις παίρνονται -με σύνεση- μέσω πρωτοβουλίας.

«Οι απαράβατοι κανόνες μου στο επιχειρείν είναι η ειλικρίνεια, η εμπιστοσύνη, ο σεβασμός, η σύνεση, η αλληλεγγύη, η εντιμότητα, και η ακεραιότητα».

Πώς καταφέρνετε να απεμπλακείτε από το micromanagement καθημερινών λεπτομερειών; Από τα «δέντρα» που σας αποσπούν από το «δάσος»;
Για έναν μάνατζερ, τα δέντρα είναι το δάσος και όχι η παρεμπόδιση. Δεν υπάρχει λόγος για micromanagement όταν υπάρχει συχνή και σωστή επικοινωνία, αλλά και το micromanagement πολλές φορές χρειάζεται για να μην ξεχνά ο μάνατζερ την καθημερινότητα των άλλων – και να μην απέχει από αυτή.

Πόσο συχνά και με τι αφορμές λέτε «δεν ξέρω» και «συγγνώμη»;
Συχνά, γιατί οι επιχειρήσεις όπως και η ζωή είναι ένα συνεχόμενο σχολείο μάθησης. Και η συγγνώμη, όταν κάποιος την εννοεί, είναι ένδειξη σεβασμού στη σωστή θέση του άλλου και στη λάθος δική σου.


Διαβάστε ακόμα: Πως ο Μίλτος Καμπουρίδης εγκαινίασε το κορυφαίο resort της… Καραϊβικής!


Καταφέρνετε να διατηρήσετε το χιούμορ σας και πώς;
Πάντα! Είμαι αρκετά αισιόδοξο άτομο, οπότε δεν αφήνω τις άσχημες πλευρές να επισκιάσουν την ολική εικόνα ενός θέματος (θα ήθελα να είχα ακόμα καλύτερο χιούμορ).

Νιώθετε πετυχημένος στην προσωπική σας ζωή;
Ναι, διότι έχω καταπληκτικά παιδιά.

Ποιος μάνατζερ αποτελεί πρότυπο για εσάς;
Ο πρώην προϊστάμενός μου στην προηγούμενη εταιρεία που εργαζόμουν, και νυν πρόεδρος μιας μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας, ο κύριος Paolo Prudenziati. Και ο Μπερλουσκόνι (ξέρω ότι θα δημιουργηθούν πολλά σχόλια και απορίες για την απάντησή μου…).

«Τα τελευταία χρόνια το να είσαι Έλληνας στην Ευρώπη παρουσιάζει ένα βαθμό δυσκολίας και οι Έλληνες μάνατζερ αντιμετωπίζονται μερικές φορές από τους συναδέλφους τους με ειρωνικά σχόλια -κυρίως λόγω της χώρας προέλευσής τους- που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Πείτε μας μια δουλειά που δεν θα έπρεπε να κάνετε στην επιχείρηση που διοικείτε και όμως την κάνετε.
Κάνω όλες τις δουλειές και δεν το κάνω θέμα. Μα όλες!

Πότε πρέπει ένας μάνατζερ να συγκρούεται με τους μετόχους της επιχείρησης του;
Ο μάνατζερ πάντοτε δρα με γνώμονα το συμφέρον της εταιρείας και οι μέτοχοι δεν ωθούνται πάντα από αυτό, οπότε συγκρούομαι όταν πρέπει.

«Συνήθως προσλαμβάνω. Έχω απολύσει μία ή δύο φορές σε όλη τη καριέρα μου».

Ποια είναι η ηθική σας πυξίδα, οι απαράβατοι κανόνες που τηρείτε στο επιχειρείν;
Ειλικρίνεια, εμπιστοσύνη, σεβασμός, σύνεση, αλληλεγγύη, εντιμότητα, και ακεραιότητα.

Βγαίνετε κοινωνικά με τους υφισταμένους σας;
Συχνά και πάντα περνάμε καλά νομίζω. Ή δείχνουν ότι περνούν καλά.

Πώς λειτουργείτε όταν πρέπει να απολύσετε κάποιον;
Με τον ανάλογο σεβασμό. Σε γενικές γραμμές, όμως, πρέπει το παράπτωμα του υπαλλήλου να είναι πάρα πολύ σοβαρό για να σκεφτώ το θέμα της απόλυσης. Συνήθως προσλαμβάνω. Έχω απολύσει μία ή δύο φορές σε όλη τη καριέρα μου.

«Το τελευταίο πράγμα που κάνω στο γραφείο είναι να σβήνω τα φώτα, γιατί μένω μόνος μου μέχρι αργά».

Έχετε εργαστεί και στο εξωτερικό. Πόσο δύσκολο είναι για έναν Έλληνα να γίνει διεθνές στέλεχος;
Άρχισα τη καριέρα μου στο εξωτερικό. Είναι γενικά παραδεκτό ότι στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης η ανοδική πορεία του εργαζόμενου κρίνεται αξιοκρατικά και όχι ανάλογα με τη χώρα καταγωγής. Τα τελευταία χρόνια, όμως, το να είσαι Έλληνας στην Ευρώπη παρουσιάζει ένα βαθμό δυσκολίας και οι Έλληνες μάνατζερ αντιμετωπίζονται μερικές φορές από τους συναδέλφους τους με ειρωνικά σχόλια -κυρίως λόγω της χώρας προέλευσής τους- που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ευτυχώς, δεν υπάρχουν ακόμα τόσοι πολλοί κακοπροαίρετοι συνάδελφοι. Πάντως, στην Ευρώπη υπάρχουν σε πολύ σημαντικές θέσεις πολλοί Έλληνες.

Τι είναι το τελευταίο που κάνετε φεύγοντας από το γραφείο;
Σβήνω τα φώτα, γιατί μένω μόνος μου μέχρι αργά.

Επιχειρηματίας ή μάνατζερ;
Όλοι οι καλοί επιχειρηματίες είναι και μάνατζερ. Και το αντίθετο συνήθως. Προσωπικά υπήρξα στο παρελθόν και επιχειρηματίας, όπως και τώρα. Πάντα η εναλλαγή βοηθά.

 

Διαβάστε ακόμα: O Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου FF Group, μιλάει για το Νόημα της Επιτυχίας. 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top