NIkos-Adam

Ο Νίκος Αδάμ στο πρόσφατο TEDxAUEB, στο BIOS. «Το σεβασμό μας, αγόρι μου, και μακάρι να λάμψεις στη ζωή σου! Θέλουμε χιλιάδες σαν εσένα, για να γίνουμε καλύτεροι».

Ένα 13χρονο Ελληνόπουλο ή ένα tech Wiz-Kid της υφηλίου; Ο Νίκος Αδάμ ήθελε να παίζει παιχνίδια στο Internet και σκέφτηκε πώς να το κάνει εύκολο σε όλους, πατώντας ένα κουμπί μόνο (έφτιαξε ένα διακομιστή)! Επίσης, σκέφτηκε να μην μπορούν να χτυπήσουν hackers τις ιστοσελίδες wordpress και έφτιαξε ένα anti-hacking πρόγραμμα προστασίας. Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είπε μάλιστα ότι κάποια στιγμή θα λανσάρει μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, την «Tech is social» με λέξεις-κλειδιά την ασφάλεια και την ψυχαγωγία (την ετοιμάζει όπως μου είπε στο TEDxAUEB).

Εντυπωσίασε με την παρουσίασή του στα αγγλικά το ακροατήριο του συνεδρίου Google Developers Festival στη Θεσσαλονίκη και δέχτηκε πρόσκληση από το Τμήμα εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για το ανοιχτό λογισμικό! Ήταν συνομιλητής στο TEDxAUEB και όταν του έσφιξα το χέρι ένιωσα πολύ όμορφα. Του είπα «ξέρεις, γράφω ένα άρθρο για σένα» και μου απάντησε απλά «α, ωραία».

Ο Νίκος, πηγαίνοντας στη Μαθητική Ολυμπιάδα για την Πληροφορική, θα έπρεπε να έχει μαζί του τη χώρα ολόκληρη, την πολιτεία, όλους εμάς, να είναι παράδειγμα στο δημόσιο διάλογο και τα μέσα ενημέρωσης να τον ενδυναμώνουν. Ο Νίκος «κολλημένος» στον υπολογιστή θα συνεχίζει να παίζει ποδόσφαιρο, να πηγαίνει σινεμά και να βγαίνει βόλτες με τους φίλους του. Πιστεύω ότι θα ζει τις μεγάλες εμπειρίες μόνος του (ίσως και ο δάσκαλός του να δυσκολεύεται να τον καταλάβει) και μετά θα επιστρέφει πάλι σε ένα ρουτινιάρικο γύρω περιβάλλον, που θα δυσκολεύει την πορεία του. Το καταλαβαίνετε, για να ανθίσει κάτι όμορφο, θέλει και το κατάλληλο Περιβάλλον…

Σε μια άλλη χώρα τα έξοδα, την πορεία, τις εργασίες, τα πειράματα του Νίκου θα τα αναλάμβαναν εφ’ όρου ζωής οι λεγόμενες «θερμοκοιτίδες»…

Αν και το παιδί δεν έχει αποφασίσει ακόμη τι θα γίνει όταν μεγαλώσει, θα έπρεπε να αποφασίζουμε εμείς για τέτοια ταλέντα, η κοινωνία ‒για το καλό μας. Η Πολιτεία συζητά με συνδικαλιστές, ενώσεις, επιμελητήρια και χιλιάδες Προέδρους για τα κεκτημένα τους, αλλά μπορεί ποτέ να μην αγκαλιάσει το Νίκο και κάθε ταλέντο σαν αυτόν. Η χώρα θα συζητά φοβικά σύνδρομα κατά των ξένων, κατά των μεταναστών, κατά του κέρδους… ποτέ όμως για το δικαίωμα σε ένα καλύτερο μέλλον που μπορούν να το χτίσουν μόνο οι 12χρονοι Νίκοι!

Σε μια άλλη χώρα τα έξοδα, την πορεία, τις εργασίες, τα πειράματα του Νίκου θα τα αναλάμβαναν εφ’ όρου ζωής οι λεγόμενες «θερμοκοιτίδες» (αμιγώς δημόσιες είτε συνεργασίας δημοσίου-ιδιωτικού τομέα) και θα τον άφηναν να ερευνήσει, να δημιουργήσει. Τότε, ο Νίκος θα έβρισκε κι άλλους «φιλαράκους» να λύσουν μαζί προβλήματα. Ό,τι τους κέντριζε την περιέργεια, θα το δούλευαν.

Ο Νίκος μάλλον αδικείται στην Ελλάδα. Το ταλέντο των νέων δεν είναι σημαντικό δημόσιο θέμα ούτε μπορεί να είναι προτεραιότητα (βέβαια…) έναντι συνταξιούχων, γιατρών, δικηγόρων, δημοτικών επιχειρήσων κ.ά. Βλέπετε, αυτοί διεκδικούν «κεκτημένα» και είναι τόσοι πολλοί ψήφοι μαζεμένοι, ενώ ο «καψερός» o Νίκος είναι μόνος του και πρέπει να αφοσιωθεί στη δημιουργία, για να γίνει καλύτερος και να επιβιώσει στο μέλλον. Αφού δεν μιλά κανείς πια στην Ελλάδα για πρότυπα, ευεργέτες, άριστους στον τομέα τους, ούτε για ανθρώπους με άλφα κεφαλαίο, θα μιλήσουμε δα για τον πιτσιρικά τον Νίκο; Τα ισοπεδώσαμε όλα. Βλέπετε, όλοι έπρεπε να είμαστε το ίδιο. Αλλά ο Νίκος δεν είναι το ίδιο και τιμά την Ελλάδα…

Το σεβασμό μας, αγόρι μου, και μακάρι να λάμψεις στη ζωή σου! Θέλουμε χιλιάδες σαν εσένα, για να γίνουμε καλύτεροι.

Διαβάστε ακόμα: Ο Σούπερμαν στο σχολείο!

O Τάσος Παγκάκης είναι στέλεχος επιχειρήσεων από το 1988.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top